İçeriğe atla

Edinburgh Havalimanı

Koordinatlar: 55°57′00″K 3°22′21″B / 55.95000°K 3.37250°B / 55.95000; -3.37250
Edinburgh Havalimanı
IATA: EDI - ICAO: EGPH
Özet
Havalimanı tipiKamu
SahibiGlobal Infrastructure Partners
İşleticiEdinburgh Airport Ltd.
Hizmet verdiği şehirEdinburgh[1]
YerEdinburg, İskoçya, Birleşik Krallık
Açılış1916
Rakım (ODS)136 ft / 41 m
Koordinatlar55°57′00″K 3°22′21″B / 55.95000°K 3.37250°B / 55.95000; -3.37250
Web sitesihttps://www.edinburghairport.com/
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
06/24 8.386 2.556 Asfalt

Edinburgh Havalimanı (IATA: EDI, ICAO: EGPH), İskoçya'nın Edinburgh kentinin Ingliston bölgesinde bulunan bir havalimanıdır. 2019'da 14,7 milyondan fazla yolcuya hizmet vererek İskoçya'nın en yoğun havalimanıydı. Aynı zamanda 2019'da toplam yolcu tarafından Birleşik Krallık'taki en yoğun altıncı havalimanıydı.[2] Şehir merkezinin 9,3 km batısında,[3] M8 ve M9 otoyollarının hemen dışında yer alır. Gatwick Havalimanı'nın azınlık hissedarı olan Global Infrastructure Partners'ın sahibi ve işletmecisidir. Bir pisti ve bir yolcu terminali bulunan havalimanında yaklaşık 2.500 kişi çalışıyor.

İstatistikler

Kaynak Vikiveri sorgusuna bakın.


Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı</span> İstanbulda bir havalimanı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Pendik ilçesi sınırlarında inşa edilen İstanbul'un 2. havalimanı. Havalimanı ismini, dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen'den almıştır. Havalimanının temeli Şubat 1998 tarihinde atılmış, Ocak 2001 tarihinde bitirilen havalimanı toplam 550 milyon dolara mal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Edinburgh</span> Birleşik Krallık ülkesi İskoçyanın başkenti

Edinburgh, İskoçya'nın 1437 yılından beri başkentidir. Glasgow'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti olan Edinburgh, İskoçya'nın doğusunda, kuzey denizine yakın bir konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Köln Bonn Havalimanı</span>

Köln Bonn Havalimanı, Almanya'nın dördüncü büyük şehri olan Köln'ün uluslararası havalimanıdır ve aynı zamanda Batı Almanya'nın eski başkenti Bonn'a hizmet vermektedir. Köln'e 12 km ve Bonn'a 16 km uzaklıktadır. 2017 yılında yaklaşık 12,4 milyon yolcunun geçtiği Almanya'nın yedinci en büyük yolcu havalimanı ve kargo operasyonları açısından üçüncü en büyük havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erkilet Havalimanı</span> Kayseride havaalanı

Erkilet Havalimanı, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesinin Erkilet semtinde bulunan havalimanı. IATA kodu ASR, ICAO kodu LTAU'dur. 1998 yılında sivil hava trafiğine açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Palma de Mallorca Havalimanı</span>

Palma de Mallorca Havalimanı, Palma de Mallorca'nın yaklaşık olarak 8 km. güneyinde bulunmaktadır. Önceden Son Sant Joan Havalimanı veya İspanyolca:Aeropuerto de Son Sant Joan olarak bilinirdi. Madrid Barajas Uluslararası Havalimanı ve Barselona Uluslararası Havalimanı'ndan sonra İspanya'daki üçüncü büyük havalimanıdır. Yaz mevsimi boyunca Avrupa'daki en kalabalık havalimanlarından olmaktadır. Havalimanı Alman nakliye şirketi Air Berlin için merkez olmuştur. Palma de Mallorca Havalimanı'nın alanı 6.3 km²'dir. Yolcu sayısının çabuk artmasından dolayı Terminal A (1965) ve Terminal B (1972) ye biraz daha altyapı yapılmıştır. Bu ana terminal yerel mimar Pere Nicolau Bonet tarafından dizayn edildi ve resmi olarak 12 Nisan 1997'de açıldı. Havalimanı şimdi dört kapıdan oluşmaktadır:Terminal B,C ve D uluslararası trafik için kullanılırken Terminal A çoğunlukla iç hatlar için kullanıldı. Havalimanını yıl başına 25 milyon yolcu kullanır, gönderme kapasitesi ise saat başına 12.000 yolcudur. Havalimanının gelecekteki planları; yolcu kapasitesini 2010'da 32 milyona, 2015'te 38 milyona çıkarmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Milano-Malpensa Havalimanı</span>

Milan-Malpensa "Silvio Berlusconi" Havalimanı İtalya'nın Milano şehrine hizmet vermekte olan uluslararası havalimanı. Şehir merkezinin 49 km. kuzeybatısında bulunan Malpensa, 2018 yılında toplmada 24.725.490 yolcuya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çengdu Shuangliu Uluslararası Havalimanı</span>

Çengdu Shuangliu Uluslararası Havalimanı, Çin'in Çengdu kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, kentin 16 km güneybatısında Shuangliu semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sanya Fenghuang Uluslararası Havalimanı</span>

Sanya Fenghuang Uluslararası Havalimanı, Çin'in Sanya kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, kentin 15 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rodos Diagoras Uluslararası Havalimanı</span>

Rodos Diagoras Uluslararası Havalimanı, Yunanistan'ın Rodos Adası'nda bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı şehrin 14 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye Uluslararası Havalimanı</span>

Kandiye Nikos Kazancakis Uluslararası Havalimanı, Yunanistan'ın Kandiye kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, kent merkezinden 5 km uzakta yer almaktadır. Adını Yunan yazar ve filozof Nikos Kazancakis'ten almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birmingham Havalimanı</span> Havalimanı

Birmingham Havalimanı veya eski adıyla Birmingham Uluslararası Havalimanı, Birmingham şehir merkezinin güneydoğusuna 7 deniz mili uzaklıkta bulunan uluslararası havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Exeter Havalimanı</span>

Exeter Havalimanı veya eski adıyla Exeter Uluslararası Havalimanı( ), Doğu Devon'daki Clyst Honiton'da, Exeter şehrine yakın ve Güney Batı İngiltere'nin Devon ilçesinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 2007'de, havalimanı ilk kez yılda 1 milyondan fazla yolcuyu ağırladı, ancak daha sonra yolcu hacmi azaldı ve 2018'de 931.000 yolcuya yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'taki en işlek havalimanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Sivil Havacılık Otoritesi 2006-2020 verilerinden derlenerek hazırlanmıştır. Birleşik Krallık, Manş Adaları ve Man Adası'ndaki en yoğun havalimanlarını içerir. Bazı yılların kargo kapasiteleri ve uçuş hareketleri de dahil edilmiştir. BK havalimanı tam listesine Birleşik Krallık'taki ve Britanya Taç topraklarındaki havalimanları listesi maddesinde değinilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">East Midlands Havalimanı</span>

East Midlands Havalimanı ( ), İngiltere'nin East Midlands bölgesinde bulunan bir uluslararası havalimanıdır. Leicestershire, Nottinghamshire, Lincolnshire, Northamptonshire ve Derbyshire'ın tüm East Midlands bölgesine hizmet vermektedir. Havaalanı aslen 1943'te RAF Castle Donington olarak bilinen bir Kraliyet Hava Kuvvetleri istasyonu olarak inşa edildi, ancak 1965'te sivil bir havaalanı olarak yeniden geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Fair Adası Havalimanı</span>

Fair Adası Havalimanı, Fair Adası, Shetland, İskoçya'da bulunan küçük bir havalimanıdır. İskoçya Ulusal Vakfı'na aittir.

<span class="mw-page-title-main">Sanday Havalimanı</span>

Sanday Havalimanı ; Sanday, Orkney Adaları, İskoçya'da ve Kirkwall Havalimanı'nın 37 kilometre (23 mi) kuzey-kuzeydoğusunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stronsay Havalimanı</span>

Stronsay Havalimanı ; Stronsay, Orkney Adaları, İskoçya'da ve Kirkwall Havalimanı'nın 28 kilometre (17 mi) kuzeydoğusunda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Westray Havalimanı</span>

Westray Havalimanı, İskoçya'nın Orkney Adaları'ndaki Westray/Aikerness'ta bulunan bir havalimanıdır. Loganair'in adalar arası hatlarının bir ayağı olan bu havaalanı, dünyanın en kısa tarifeli uçuşunu Papa Westray Havalimanı'na yapmasıyla tanınmaktadır. Mesafe 2,8 kilometre (1,7 mi) ve rule dahil tarifeli uçuş süresi iki dakikadır. Papa Westray uçuşlarının yanı sıra, ana Orkney kasabası olan Kirkwall'a da uçuşlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Stornoway Havalimanı</span>

Stornoway Havalimanı İskoçya'daki Lewis Adası'ndaki Stornoway kasabasının 3,7 kilometre (2,3 mi) doğusunda yer alan bir havalimanıdır. Havalimanı 1937'de açıldı ve daha sonra esas olarak askeri amaçlar için kullanıldı. Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin, İkinci Dünya Savaşı sırasında ve ayrıca 1972'den 1998'e kadar NATO ileri harekât üssü olarak kullandığı bir hava üssü vardı. Soğuk Savaş sırasında, 1960'tan 1983'e kadar havalimanı, 112 Stornoway Sinyal Birimi'nin (RAF) üssüydü. NATO uçakları, havalimanını Kuzey Atlantik üzerindeki görevler için, Grönland ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan uçuşlarda mola yeri olarak kullandı.