İçeriğe atla

Edibe Subaşı Kutucuoğlu

Edibe Subaşı (Kutucuoğlu) (1 Temmuz 1920, Elazığ - 7 Mayıs 2011, İzmir), ilk Türk kadın pilotlardan birisidir. Sabiha Gökçen tarafından yetiştirilmiş olan dört kadın pilottan biridir. (Diğerleri Nezihe Viranyalı, Yıldız Uçman ve Sahavet Karapas'tır.) Türkiye'nin ilk kadın akrobasi pilotudur.

1 Temmuz 1920 Elazığ doğumlu Edibe Subaşı'nı Atatürk, 1937 yılında önce çıktığı Adana gezisinde ortaokul öğrencisiyken keşfetti. İlk eğitim uçuşlarını Eskişehir'de aldı. İlk uçuşunu 15 yaşında Yunanistan'a yaptı, oradan İtalya'ya geçti.[1] Planörle havada 5 saat kalanlara verilen gümüş C brövesini alan ilk kişi oldu. Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki akrobasi timi Türk Yıldızları'nın mimarlarından birisi oldu. Hollanda ve ABD'de bulundu.[2] Subaşı, 1957’de geçirdiği bir uçak kazası sonucu vücudunun büyük bir bölümü yandığı için iki yıl yatarak tedavi gördü, bu kazadan sonra emekli olarak uçuşa veda etti. Kendisi de birçok öğrenci yetiştiren Subaşı, 104 defa paraşütle atlamıştır.

Subaşı, eşiyle birlikte İzmir’deki Emekli Sandığı’na ait Narlıdere Dinleme ve Bakım Evi'nde hayatını sürdürdü. Eşi Kenan Kutucuoğlu 2011 yılında öldü. Edibe Subaşı, pilot olmasına rağmen ilk olarak silindir makinistliğinden, mahkemeye başvurmasının ardından şoför olarak, en sonunda da minare işçiliğinden emekli edildi. Kendi ifadesiyle 500 TL maaş alıyordu.[3] 7 Mayıs 2011 tarihinde İzmir'de huzurevinde öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2011. 
  3. ^ http://www.stargazete.com/dunya/kisa-kisa-57841.htm []
  4. ^ http://www.anamurhaber.com/?hid=12382 []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Viranyalı</span> Türk  pilot

Nezihe Viranyalı, ilk Türk kadın pilotlardan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Halide Edib Adıvar</span> Türk yazar, öğretmen ve politikacı (1884–1964)

Halide Adıvar, Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen. Halide Onbaşı olarak da tanınır.

Yıldız Eruçman, ilk Türk kadın paraşütçüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Han Sultan</span> Sovyetler Birliği Kahramanı

Ahmet-Han Sultan, Kırım Tatarı Sovyet savaş uçağı pilotu. İsmi Amet-Han Soultan, Ahmet-Han Sultan, Amet-Han Sultan ve Sultan Amet-Han biçiminde de söylenir.

Osman Alifeyyaz Paksüt,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Sezer Sezin</span> Türk aktris

Sezer Sezin, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. 1940'lı ve 1960'lı yıllar arasında sinemada aktif olarak çalıştı. Sinemaya yapımcı olarak da hizmet etti.

Güray Zünbül (d. 8 Mart 1983, İzmir) Türk yelkenci.

Cihan Yılmaz, Türk futbolcudur.

Eyüp Arın, Türk eski futbolcu, teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">SOLOTÜRK</span>

SOLOTÜRK, Türk Hava Kuvvetleri 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı, F-16C Blok-30TM jet savaş uçağını kullanarak hava akrobasisi yapan bir akrobasi ekibidir.

Murat Öztürk, Türk akrobasi pilotu ve haber muhabiri.

<span class="mw-page-title-main">Fesa Evrensev</span> Türk pilot

Mehmet Fesa Evrensev, ilk Türk hava pilotu ve Türk Hava Yolları'nın ilk başkanıdır. Fesa Evrensev, 1878 yılında İstanbul'da Gedikpaşa semtinde dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi'nin ardından Harp Okulu'na girerek, 1899'da Süvari Teğmeni olarak mezun oldu. 1911'de pilot olmak için yapılan sınavı birincilikle kazandı ve Fransa'ya uçuş eğitimi almak için gönderildi. 1912 yılında yurda dönmesinin ardından, Balkan Savaşı'nda bir takım uçuş görevleri sırasında filo komutanlığı da yaptı. I. Dünya Savaşı sırasında, Kafkas Cephesi'nde görevlendirildi. Kafkasya'ya giderken Karadeniz'de, Amasra açıklarında bindiği gemi Rusların saldırısına uğradı. Batırılan gemide bulunanların tamamı Ruslar tarafından esir alındı. Sibirya'da yaklaşık beş yıl süren esaret hayatından kaçarak kurtuldu ve 1920 Haziran ayında yurda döndü. Türk Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve Doğu Cephesi'nde, Büyük Taarruz'dan önce de Batı Cephesi'nde görevlendirildi. Daha sonra İzmir'deki Hava Okulu'na öğretmen olarak atandı. 1925 Kasım ayında emekli oldu.

Eski İzmir Marşı bestecisi Mehmet Ali Bey olan ilk kayıtlı marştır. Yunan kaynaklarındaki adı ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ(İzmir Marşı)dir. Müziksel yapı biraz değiştirilmiş olarak bestecisi anonim( ) olarak geçmektedir. Yorgo Dalaras ın,internet sitesinde yine bu şarkı anonim olarak geçmektedir. Eser tipik kasap havası formunda ve sözsüzdür. Günümüzde İzmir Marşı ile karıştırılmaktadır. Bunun nedeni iki marşın da İzmir Marşı olarak adlandırılmasından gelmektedir. "Osmanlı Marşları" adlı 15 Kasım 1999 tarihinde Kalan Müzik'ten çıkan albümde bu marş 5. sırada yer alır. Sırbistan'da Arapsko Kokonješte adlı marş ile benzer müziğe sahiptir.Halk oyunu olarak Sırbistan'da oynanır.

"Gol" ve ya diğer ismiyle "Milli Futbol", Azeri şarkıcı Aygün Kazımova'nın şarkısıdır. Şarkı 2012 yılında Azerbaycan'da düzenlenen "FIFA 17 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası" futbol maçının resmi marşıdır.

Hazal Subaşı, Türk oyuncu, manken ve Miss Turkey 2015 üçüncüsü ve ardından da Miss Supranational'a katılan ilk Türk kadın olmuştur.

Subaşı bir soyadıdır ve şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Necati Artan</span>

Necati Artan, Türkiye’nin ilk jet pilotlarından biri ve Türk Hava Kuvvetleri’nin ikinci akrobasi takımı olan Uçan Kuğular’ın kurucusudur. Artan aynı zamanda Yarasalar Akrotim'de de liderlik yapmıştır.

Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim gösteri ekibidir. 7 Kasım 1992’de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kadın havacılar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste önemli kadın havacıların yer aldığı listedir. Havacılık alanında imalatçı, tasarımcı, pilot ve sponsor olarak öne çıkan kadınlar yer almaktadır. Ayrıca kadın havacı örgütlerinin bir listesini de içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lidiya Zvereva</span>

Lidiya Vissarionovna Zvereva, Rus pilot. Zvereva, Rusya'da pilotluk ehliyeti alan ilk kadındır. Zvereva, yalnızca 25 yaşına kadar yaşamasına rağmen, kadın havacı olarak gösterdiği başarılarla tanınmaktadır. Doğu Avrupa'daki havacılık gösterilerinde boy gösteren Zvereva, daha sonrasında ise eşi Vladimir Viktoroviç Slusarenko ile Riga'da bir uçak fabrikası işletti.