Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.
İsa Bey Camii, İzmir'in Selçuk ilçesinde, Artemis Tapınağı'yla Saint Jean Kilisesi arasındadır. 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimar Şamlı Ali'nin eseridir.
Hacı Bayram Câmii, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde bulunan tarihi cami. Augustus (Ogüst) Tapınağı'nın bitişiğindedir. İlk zaviye olarak yapılış tarihi hicri 831 yılı (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Günümüzdeki mimari yapısı XVII. ve XVIII. yüzyıl camilerinin karakterlerini taşımaktadır. Uzunlamasına dikdörtgen bir plana sahip yapı, taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.
Tavaşi Hasan Ağa Camii ya da İnadiye Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Sokullu Mehmet Paşa'nın hazinedarı olan Tavaşi Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Pazar Camii, Murad Bey Camii (Xhamia e Murad Beut) veya Varoş Camii (Xhamia e Varoshit), Arnavutluk Cumhuriyeti Akçahisar kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi. Arnavutluk'un "millî kültür simgesi" statüsüne sahiptir.
Ergiri Camii veya Pazar Camii (Xhamia e Pazarit), eskiden Memi Bey Camii (Xhamia e Memi Beut), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.
Berat Sultan Camii veya İmparator Camii veya Kral Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi. 1948 yılında Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.
Mirahor Camii veya İmrahorlu İlyas Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Görice kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.
Peklin Camii veya Saat Camii veya Abdurrahman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii ilk olarak 1666 ve 1667 yılları arasında Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir yangından sonra camii 1830'lu senelerde Câfer Sadık Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimari olarak başkent Tiran'daki Edhem Bey Camii'ye benzemektedir.
Tekke Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinin Teqe semtinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiidir. Cami, adını bulunduğu Teqe semtinden almıştır.
Namazgâh Câmiî veya Tiran Büyük Câmiî, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin başkenti Tiran'da 1912 yılından beri süren bir projedir. Arnavutluk, 28 Kasım 1912 sonrasında bağımsız olduktan sonra, o zamanki Müslüman çoğunluğu için bir Ulu Câmiî yapılmak istenildi. Fakat projeye 1992'a kadar başlanılamadı çünkü Arnavutluk ilk önce 1920 yıllarda İtalyan etkisi altına girmişti ve sonra 1944'ten 1991'e kadar komünist bir devlet olmuştu. 1992'de ilk taş koyulmuştu fakat inşaat başlanmamıştı çünkü Arnavutluğun çoğunlukta Hristiyanlardan oluşan hükûmet inşaat'a DUR dedi.
Karamanoğlu İbrahim Bey'in emriyle Laal Paşa tarafından yaptırılmıştır. Laal Paşa, asıl adı Musa olan bir köledir. Ve Karamanoğlu Beyliği'nde şehzade eğitmenliği de yapmıştır. Laal Paşa, önceleri Karamanoğlu Alaeddin Bey'in kölesi olarak Beyliğe dahil olmuştur. Devlet işlerinde verilen görevleri başarıyla yaptıktan sonra Alaeddin Bey'in gözüne giren köle Musa; Alaeddin Bey'in emriyle iyi bir eğitim görüp, iyi bir tahsil yapmıştır. Sonraları Laal Ağa'da gördüğü kabiliyeti takdir eden Alaeddin Bey, onu azad edip hür bir adam olmasını sağlamıştır. Hususi ve resmî devlet işlerinde gösterdiği yüksek başarıdan dolayı kendisini Niğde Kalesi dizdarı yapmıştır. Mut'ta bulunduğu sırada kasabanın içine cami, medrese ve hamam yaptırmıştır. Bu yapıların ayakta kalması için vakıf gelirler koymuştur. Laal Paşa'nın her kölede olduğu gibi doğum tarihi ve Karamanoğulları'na nasıl intisap etmiş olduğu belli olmadığı gibi mezarı ve ölüm tarihi de belli değildir.
Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.
Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.
Tiran Saat Kulesi, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan bir saat kulesidir. Kule 1822 yılında Hacı Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır ve Edhem Bey Camii'nin yanında yer almaktadır. Kulenin yüksekliği 35 metredir.
Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.
Borşi Kalesi veya Sopoti Kalesi (Kalaja e Sopotit), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapımdır. Kalenin içinde Hacı Bendo Camii bulunmaktadır. Fakat bu camii komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbe, bugün beton ile kapatılmıştır.
Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.
Haxhi bej Tirana Etëhem olarak da bilinen Hacı Edhem Bey (1783-1846), Beyteci Edebiyatı'nın Arnavut şairiydi.
Barginzade veya Berkinzâde Süleyman Paşa Osmanlı İmparatorluğu'nun bir Arnavut general ve Tiran başkenti'nin kurucusu.