İçeriğe atla

Edessa Şelaleleri

Edessa Şelaleleri
Edessis Şelaleleri
Edessa Şelaleleri'nden bir görüntü
Harita
Genel Bilgiler
KonumVodina, Yunanistan
Koordinatlar40°48′12″K 22°3′19″D / 40.80333°K 22.05528°D / 40.80333; 22.05528
Uzunluk1,1 km (0,68 mi)
Yüzölçümü1 km2 (0,39 sq mi)
Wikimedia Commons
Yunanistan üzerinde Edessa Şelaleleri
Edessa Şelaleleri
Edessa Şelaleleri
Edessa Şelaleleri

Edessa Şelaleleri ya da Edessis Şelaleleri[1][2] Yunanistan'ın Vodina şehrinde yer alan şelalelerdir. Şelaleler, 14. yüzyılda bölgede gerçekleşen şiddetli bir depremden sonra ortaya çıkan doğal bir fenomendir. O zamandan beri, daha küçük ölçekli depremler nedeniyle morfolojilerinde birçok değişiklik meydana gelmiştir.

Bu şelalelerin ana kaynağı, ana nehir Edessaios'a akan Agra-Nissiou'nun sulak alanlarıdır. Edessaios'un kolları şelaleleri oluşturmaktadır. Dahası, Şelalelerin Jeolojik Parkı[3] 100.000 metrekarelik bir alana ve kayanın üzerinde 1,1 km boyunca uzanan bir kaya yoluna yayılmıştır.

Şelaleler, Vodina'ya gelen ziyaretçilerin ana cazibe merkezidir. Bölgede dördü kolayca görülebilen on iki şelale bulunmaktadır.

Şelale Parkı'nın yolları, şehrin ovasından Antik Edessa'ya giden taş döşeli yolu da içerir. Bu geçit, 20. yüzyılın başına kadar Antik Edessa, Edessa Akropolisi (Varosi bölgesi) ve Selanik'i birbirine bağlayan eski Egnatia yolunun bir parçasıydı.[4]

Tarihi

Oluşumu

Waterfalls of Edessa in Greece
Yunanistan'daki Edessa Şelaleleri

Edessa Şelaleleri, bir jeolojik olaydan ya da hava olayından sonra 14. yüzyılda oluşmuştur. Başlangıçta, suyun büyük kısmı şehrin batısındaki bir havzada tutuluyordu. Daha sonra sular şehrin içinden geçmeye başladı ve yüksek kayalardan etkileyici bir şekilde dökülmeye başladı, bu da birçok küçük nehir ve şelalelerin oluşmasına neden oldu.

Endüstriyel kullanım

19. yüzyılın sonunda, şelalelerin ücretsiz elektrik üretmek için kullanılabilmesi nedeniyle, şehrin kayalıkları üzerine birkaç fabrika inşa edildi. Toplamda beş büyük tekstil fabrikası ve birkaç laboratuvar ve tabakhane kuruldu. Her fabrika, üretimi gerçekleştirmek ve otonom bir elektrik sistemi oluşturmak için ayrı bir şelaleyi kullandı.[5][6]

Turizm

Edessa Waterfalls Municipal Restaurant
Turistler şelalelerin içinde kahve içebilirler

II. Dünya Savaşı'nın ve Edessa Belediyesi'nin yeniden kurulmasının ardından şelale alanı devletin eline geçti. Belediye, bölgeyi yeniden geliştirmek ve öne çıkarmak için birçok çalışanı işe aldı ve büyük bahçeler ve yollar inşa etti. Çalışmalar 1953 yılında tamamlandı. İki büyük şelale arasındaki adacıkta "POINTS" adlı bir belediye restoranı kuruldu. 1960'larda, ziyaretçinin bölgeyi güvenli bir şekilde gezebilmesi için yollar ve işaretlemeler yapıldı.[1]

2003 yılından sonra şelaleler geceleri gökkuşağı renklerinde aydınlatılmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Edessa - Waterfalls history". www.edessacity.gr. 8 Aralık 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  2. ^ "Εικόνες από τους καταρράκτες της Έδεσσας". CNN.gr (Yunanca). 15 Nisan 2016. 13 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  3. ^ "Πάρκο Καταρρακτών Έδεσσας". Hellenic Hospitality (Yunanca). 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  4. ^ "Archaeological Site of Edessa - GTP". www.gtp.gr (İngilizce). 7 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  5. ^ "Η βιομηχανική ιστορία της Έδεσσας "ζωντανεύει" στην περιοχή των Μύλων (ΦΩΤΟ)". Typosthes.gr (Yunanca). 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 
  6. ^ "Ιστορία πόλης - Pella-Net Οδηγός επιχειρήσεων Τουριστικός Οδηγός νομού Πέλλας Γιαννιτσά Έδεσσα Αριδαία Σκύδρα Πέλλα pella hotel news χαρτης αγιος αθανασιος blogs". www.pella-net.gr. 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Yahyalı</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Yahyalı, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri iline bağlı ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Niagara Şelaleleri</span> New York/ABD ve Ontario/Kanada arasındaki Şelaleler

Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kanyon</span> coğrafi terim, uçurumların arasındaki aralık

Kanyon, Dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere denir. Türkçeye Frenk dillerden gelen Kanyon adı, kaynağı İspanyolca asıllı olan cañón sözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Şelalesi</span> Antalyada şelale

Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Şelale Evi</span>

Şelale Evi veya Kaufmann Evi olarak bilinen ve ABD'nin en ünlü konutlarından biri olan ev ismini sahibi ve müşterisi olan Edgar J. Kaufmann adında Amerikalı bir mağaza sahibinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tsalka</span>

Tsalka,, Gürcistan'ın güneyinde, Kvemo Kartli bölgesinde, Tsalka Belediyesi'nin merkezi olan bir kenttir. Modern şehir, 19. yüzyılın başında Türkiye'nin doğusundan, özellikle Pontus bölgesinden ve özellikle Erzurum ilinin Parmaksız köyünden bölgeye göç eden Rumlar tarafından kurulmuştur. Geçmişte tamamen Yunan şehriydi. 27'si Rum olmak üzere yaklaşık 48 köyün bulunduğu, geri kalanında Ermeniler, Azeriler ve Gürcülerin yaşadığı Chalka idari bölgesinin başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Osroene</span> MÖ 132-MS 244 arası var olan Mezopotamya devleti

Osroene veya Osrhoene Yukarı Mezopotamya'da eski bir bölge ve devletti. Başkentinin "Edessa Krallığı" olarak da bilinen Osroene Krallığı, M.Ö. 2. yüzyıldan MS 3. yüzyıla kadar var olmuş ve Abgarid hanedanı tarafından yönetilmiştir. Genellikle Partlarla ittifak yapan Osroene Krallığı, MÖ 132'den MS 214'e kadar tam bağımsızlığını sağlamak için yarı özerkliğe sahipti.. Arap kökenli bir hanedan tarafından yönetilse de, krallığın nüfusu ağırlıklı olarak Arami'ydi ve Yunan ve Part karışımıydı. Ayrıca, Edessa'da bazı Arap kültleri de onaylanmış olsa da, şehrin kültürel ortamı, güçlü Part etkilerinin yanı sıra temel olarak Aramice idi.

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ren Şelalesi</span>

Ren Şelalesi, İsviçre'nin Schaffhausen kantonunda yer alan Avrupa'nın en büyük şelalesidir. 150 metre genişliğinde ve 23 metre yüksekliğindeki şelale Ren, Rhone ve İnn nehirlerini besler. Schaffhausen şehir merkezine 4 km. mesafede bulunan şelale aynı zamanda turistlerin yoğun ilgisini çeker.

<span class="mw-page-title-main">Yosemite Vadisi</span>

Yosemite Vadisi, Kaliforniya Yosemite Ulusal Parkı'nda bulunan buzul kökenli bir vadidir. 13 km uzunluğunda ve 1,6 km'den daha derin olan vadide Half Dome ve El Capitan gibi granit formasyonları bulunur ve yoğun olarak çam ağaçları bulunur. Merced Irmağı arafından kazılan vadide Tenaya, Illilouette, Yosemite ve Bridalveil nehirlerle birlikte Kaliforniya'nın en yüksek şelaleleri de yer alır. Dünyanın dört bir yanında ziyaretçi alan vadi Yosemite Ulusal Parkı'nın da merkezidir.

Hacılar şelalesi, Ankara ilinin Çubuk ilçesinde ilçe merkezine 20 km uzaklıkta Hacılar köyündedir. Şelale Avcıova köyünden gelen akarsu üzerinde köy sınırları içerisindeki sıçan deresi diye bilinen bölgede kendiliğinden oluşmuştur, şelalenin yüksekliği yaklaşık 8 metre civarındadır debisi saniyede 16 - 20 litredir ve yaz kış azalmamaktadır. Suyun pH'si 7,68 olup içilebilir özelliktedir. Çevresi eşsiz doğal güzelliklere sahiptir ve etrafında yerleşim yoktur. Çok güzel bir piknik alanı mevcuttur hafta sonları asfaltlı yolu ile köye gelebilir ünlü şelaleyi gezebilir ve içerisinde çeşmesi ve tuvaleti bulunan piknik alanında aile ile ferah ve nezih bir ortamda piknik yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı</span> şelale

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı Yeşildere ve Beşirli köyleri arasında yer alan bir tabiat parkıdır. Şelale, Sis Dağı eteklerinde yer almaktadır. Şelalenin üzerinde bulunduğu dere, Çavuşlu'dan denize dökülmektedir. Şelaleye Çavuşlu beldesine 20 km uzaklıktadır. Şelale 50 metre yüksekliğindedir. Bölgede irili ufaklı birçok küçük şelaleler de bulunmaktadır. Şelalenin, serbest düşüşünü tamamlayışı açısından Türkiye'deki en yüksek şelalelerden birisi olduğu ifade edilmektedir. Bölgeye erişim imkanının kısıtlı olması nedeniyle şelaleye erişim sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Plaka Köprüsü</span>

Plaka Köprüsü 19. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından Yunanistan'da yapılan tek kemerli köprüdür. Köprü, 1 Şubat 2015'te şiddetli fırtına ve sel sebebiyle yıkıldı. Daha sonra restore edilerek 2020 yılında tekrar hizmete açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Lena Sütunları</span>

Lena Sütunları, Doğu Sibirya bünyesinde Yakutistan özerk cumhuriyeti'nde Lena Nehri kıyısında yer alan doğal bir oluşumdur. Sütunların yüksekliği 150-300 metre arasında değişmekle beraber, Kambriyen dönemlerinde oluştuğu düşünülmektedir. Lane Sütunları, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Galaçi</span> Yunanistanın başkenti Atinanın banliyösü

Galaçi, Yunanistan'ın Attike Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Gökçeler, Yunanistan</span>

Gökçeler, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya bölgesine bağlı Abdera belediyesinde bulunan bir köy ve belediye birimidir. Yüzölçümü 30.6 km² olan köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,229'dur.

<span class="mw-page-title-main">Patision Caddesi</span>

Patision Caddesi Yunanistan'ın başkenti Atina'nın en önemli caddelerinden biridir. Esas adı Patision olan caddenin adı 28 Ekim Caddesi olarak değiştirlmiş, böylece Yunan diktatörü İoannis Metaksas'ın İtalyan diktatörü Benito Mussolini'nin Yunanistan'a İtalyan kontrolüne girmesi için yaptığı ültimatomu reddederek Yunan-İtalyan Savaşını başlattığı tarih anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Camii (Kesriye)</span>

Kurşunlu Camii, Yunanistan'ın Kesriye kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını kurşunla kaplı olan kubbesinden almaktadır. Çok az yenileme çalışması yapıldığı için çoğunlukla yıkık bir durumdadır ve ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Murchison Şelaleleri</span>

Murchison Şelaleleri, Kabalega Şelaleleri olarak da bilinir, Uganda'daki Beyaz Nil Nehri üzerindeki Albert Gölü'nün doruğunda bulunan bir şelaledir. Murchison Şelaleleri'nin doruğundaki Nil Nehri'nin suları; genişliğin yaklaşık 7 metreye düştüğü bir ağızdan geçerek 43 metre yükseklikten aşağı dökülmekte, ardından batıya doğru akarak Albert Gölü'ne ulaşmaktadır. Victoria Gölü'nün gideğeni, saniyede yaklaşık 300 metreküp suyu, genişliği 10 metreden daha dar olan bir boğaza yönlendirerek şelalelerden aşağı akıtır.