Eczane, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde ilaçların yapıldığı ve satıldığı yer olarak tanımlanmaktadır. Eczane kelimesi Arapça 'Ecza' ve Farsça 'hane' kelimelerinin birleşiminden oluşmuş ve zamanla evrimleşerek eczane olarak kısalmıştır. Eczanede bir eczacı, tıbbi reçetelerin yerine getirilmesini denetler, hastalara reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, sağlık sorunları ve sağlıklı yaşam sorunları hakkında danışmanlık verer. Eczane tıbbın farmakoloji ve eczacılık bölümüne dahildir.
Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.
Eczacılık; hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir. Eczacılığın uygulanması; ilaçlar ve ilaçların etki mekanizmaları, yan etkileri, etkileşimleri, vücuttaki hareketleri ve toksisitesi konularında üst düzey bilgi sahibi olmayı gerektirir. Aynı zamanda tedavi süreçlerinin ve patolojik süreçlerin anlaşılması konularında da yetkinlik gerektirir. Klinik eczacılık gibi eczacılığın bazı uzmanlık dalları da, tıbbi verilerin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak gibi başka nitelikler gerektirir.
Eczacıların hastanelerde görev alması ve bu süreçte yaptıkları işlere Hastane eczacılığı denir. Hastane eczanelerinde en az bir eczacının çalışması zorunludur. Birden fazla eczacı olduğunda birisi başeczacı olarak görev yapar ve diğer eczacıları koordine eder. Hastane eczanelerinin de çalıştırılabilmesi için Sağlık Bakanlığından Eczane ruhsatnamesi alması gereklidir. Hastane eczanelerinde dışarıya ilaç satışı yapılamaz yalnızca yataklı servislerde yatan hastalar ile ortopedi, diyaliz, acil servis, gastroenteroloji gibi bazı özel polikliniklerde muayene ve tedavi sırasında ayaktan hastalara kullanılan ilaçların satışı serbesttir. Hastane eczacısının görevleri kısaca; hastaneye ilaç, serum vb maddeleri tedarik etmek ve bunları güvenli bir biçimde ihtiyacı olan hastalara sunmaktır. Bu işlemler sırasında hastane eczacısı mutlaka envanter yönetimi ve işletme kurallarına göre hareket etmelidir. Bir hastane eczanesi de uluslararası anlamda standartları sağlamak için iyi eczane uygulamaları kurallarına bağlı olarak çalışmalıdır.
Giorgio Della Suda takma ismi Faik Paşa II, İtalyan asıllı Osmanlı eczacı. Modern eczacılığın Türkiye’deki öncülerindendir.
Francesco Della Suda ya da Faik Paşa, İtalyan asıllı Osmanlı dönemi eczacısıdır. Eczacılığın Türkiye'deki öncülerindendir.
Türk Eczacıları Birliği, merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur. Kısa adı TEB olan Türk Eczacıları Birliği, 25 Ocak 1956 tarihinde bir grup eczacı tarafından oluşturulmuş mesleki bir örgüttür.
Eczane-i Hamdi, Türkiye'de açılan ilk eczanelerden biridir.
Zincir eczane. Bir grup değişik eczanenin, sahibi eczacı olan veya olmayan aynı gerçek/tüzel kişiye ait olmasıdır. Zincir eczaneler genellikle depocu veya üretici şirketler tarafından işletilir.
Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Nejat Eczacıbaşı’nın babasıdır.
Fazilet Eczanesi, Haldun Taner'in 1960 yılında yazdığı üç perdelik bir tiyatro oyunudur.
Eczacı, Joseph Haydn tarafından bestelenmiş üç perdelik opera buffo janrında bir opera eseridir. Librettosu Carlo Goldoni tarafından hazırlanmıştır. Eser, Haydn'in soylu Esterházy ailesinin yanında müzik direktörü olarak çalışmakta iken hazırlanmıştır ve prömiyer sahnelenmesi 1768 sonbaharında bu aileye ait olan özel Esterhazy Sarayı Tiyatrosu, Esterhaza'da yapılmıştır.
Veteriner eczacı, veteriner tıbbi ürünler konusunda özel eğitimli eczacı.
Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.
Fatma Belkıs Derman, Türk eczacı.
Gamze Taşcıer, Türk siyasetçi, eczacı.
Klinik eczacılık; klinik eczacıların, ilaç kullanımını optimize eden ve sağlığı, zindeliği ve hastalıkların önlenmesini destekleyen doğrudan hasta bakımı sağladığı bir eczacılık dalıdır. Klinik eczacılar, tüm sağlık bakım ortamlarında hastalara bakar ancak klinik eczacılık hareketi başlangıçta hastanelerde ve kliniklerde başladı. Klinik eczacılar genellikle doktorlar, asistan doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık uzmanları ile işbirliği içinde çalışırlar. Klinik eczacılar, eczacıların ilaç reçetesi yazmasına ve laboratuvar testleri sipariş etmesine olanak tanıyan, genellikle bir veya daha fazla hekim olmak üzere başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı ile resmi bir işbirliği uygulama anlaşması yapabilir.
Melih Ziya Sezer, Türk eczacı.
Hygieia Kâsesi, farmakolojinin sembollerinden biridir ve Asklepios'un Asası ile birlikte batı ülkelerinde tıpla ilgili en eski ve önemli sembollerden birisi olarak kabul edilir. Hygieia; Yunan sağlık, hijyen, temizlik ve sanitasyon tanrıçası ve aynı zamanda Asklepios'un kızıydı. Asklepios'un sembolü etrafına bir yılan dolanmış olan asasıdır. Buna karşılık, Hygieia'nın sembolü, sapının etrafına dolanmış bir yılan bulunan bir kâse veya kadehtir. Orijinal Hipokrat Yemini'nde babası Asklepios ve Panacea ile birlikte Hygieia'ya da belirtilmektedir.
Amerikan Sağlık Sistemi Eczacıları Topluluğu, hastanelerde, sağlık sistemlerinde, ayakta tedavi kliniklerinde ve diğer sağlık hizmeti ortamlarında hasta bakım sağlayıcısı olarak hizmet veren eczacıları temsil eden bir meslek örgütüdür. Örgütün yaklaşık 58.000 üyesi arasında eczacılar, öğrenci eczacılar ve eczane teknisyenleri bulunmaktadır. ASHP, ABD'deki ilaç eksiklikleri hakkında web sitesinde yayınlanan ulusal bir veri tabanı tutmaktadır.