İçeriğe atla

Eczacı (opera)

Eczacı
Özgün isimLo Speziale
MüzikJoseph Haydn
LibrettoCarlo Goldoni
GalaSonbahar 1768
İlk gösterim yeriEsterhazy Sarayı Tiyatrosu, Eszterháza, Macaristan
Oyuncular
  • Sempronio: bir yaşlı eczacı/aktar, tenor
  • Grilletta: Sempronio'nun kızı, soprano
  • Mengone: Sempronio'nun çırağı, tenor
  • Volpino, genç bir züppe zengin adam, mezzo-soprano (erkek elbiseli kadın rolü)

Eczacı (İtalyanca orijinal adı:Lo speziale),[1] Joseph Haydn tarafından bestelenmiş üç perdelik opera buffo janrında bir opera eseridir. Librettosu Carlo Goldoni tarafından hazırlanmıştır. Eser, Haydn'in soylu Esterházy ailesinin yanında müzik direktörü olarak çalışmakta iken hazırlanmıştır ve prömiyer sahnelenmesi 1768 sonbaharında bu aileye ait olan özel Esterhazy Sarayı Tiyatrosu, Esterhaza'da[2] yapılmıştır.

Haydn'ın diğer opera eserleri gibi bu eser de 19. yüzyılda hemen hemen 100 yıl boyunca hiç sahnelenmemiştir. 1899'da ilk kez yeniden sahnelenmiş Haydn'ın tekrar opera alanında ün yapmasına öncülük etmiştir.

Roller

Rol Ses tıpı Prömiyerde roller, 1768
(Orkestra şefi:Jozeph Haydn)
Sempronio, bir yaşlı eczacı/aktartenorCarlo Friberth
Grilletta, Sempronio'nun vası kızısopranoMaddalena Spangler
Mengone, Sempronio'nun çırağıtenorLeopoldo Dichtler
Volpino, genç bir züppe zengin adammezzo-soprano
(erkek elbiseli kadın rolü)
Barbara Dichtler

Enstrümantasyon

Orijinal partisyon notaları iki flüt, iki obua. bir fagot, iki korno, yaylı çalgılar seksiyonu ve "basso continuo" seksiyonu için hazırlanmıştır.

Konu özeti

Zaman: 18. yüzyıl ortaları
Mekan: İtalya'da bir eczacı/aktar dükkânı

I. Perde

Eczane sahibi, şifalı ot ve tohumlardan ilaç ve iksir yapan eczacı Sempronio epeyce yaşlı bir kişidir ama yaşına rağmen başında aşk yelleri esmektedir. Vasisi olduğu güzel bir kız olan Grilletta ile evlilik yapmayı planlamaktadır. Ancak bu güzel kıza göz dikmiş ve onunla evlenmek isteyen iki genç erkek daha bulunmaktadır (genç, asil ve zengin bir züppe olan Volpino ve eczacının çırağı olan Mengone). Saf ve sıradan bir delikanlı olan Mengone eczacılıktan ve ilaçlardan hiçbir şey anlamamaktadır ama sevdiği kız Grilletta'nın yakınında olabilmek eczanede çırak olarak çalışmaktadır. Patron Sembronio da aslında eczacılıkla ilgilenen biri değildir ve gününü gazete haberlerini okumakla geçirmektedir. Operanın ilk aryası çırak Mengone'nin ilaç karıştırarken melankolik olarak bu çıraklıktan şikayet etmesi ve patronun kendine hiç eğitim ve destek sağlamayıp gazete okumakla vakit geçirmesinden şikayet etmesiyle oluşmaktadır. Semponio gazeteden başını kaldırıp Rusya'da bir yaygın salgın olduğu haberini açıklar. Diğer bir haber ise bir yaşlı kuzeninin kendinden çok genç olan bir kızla evleneceğidir ve bu haber onun Griletta ile evlenme planları hayalinin gerçekleşebileceğine inanmasına neden olur.

Griletta'da gözü olan zengin genç delikanlı olan Volpino da, Mengone gibi güzel Grilletta'nın kalbini kazanmak için çabalayıp durmaktadır. Bir ilaç alma bahanesiyle eczaneye gelir. Mengone'nin kur yapmak istediği kızda gözünün olduğunu anlayınca Griletta ile yalnız kalmak Mengone'yi dışarı gönderir. Ancak Grilletta Volpino'yu ciddiye almaz, aksine alaya alır. Mengone geri dönünce Volponi dükkândan ayrılır. Mengone döndüğünde Griletta tercihinin onda yana olduğunu açıkça göstermekten çekinmez ve onun elini tutmaya koyulur. Tam bu sırada Sempronio geri döner ve gördükleri karşısında öfkeye kapılsa da tekrar gazeteleri okumaya başlar. Sempronio gözlüklerini bulup gazetedeki bir haritaya bakabilmek nedeniyle odadan ayrılınca Mengone tekrar cesareti bularak Grilletta'ya bir öpücük verir. Tam bu sırada Sempronio döner. Öfkeli bir tavırla flörtü durdurmak için Mengone'yi bir ecza maddesi satın almak için oradan uzaklaştırır, Grilletta'yı da ders çalışması için kendi odasına gönderir.

II. Perde

Mengone'nin vasi kızını öpmesi Sempronio'nın Grilletta ile hemen hiç vakit geçirmeden evlenme planını gerçekleştirmek için daha ciddi faaliyete geçmeye zorlar. Tam bu planı uygulamaya koymaya hazırlanmakta iken Volpino girer ve Osmanlı ülkelerinde savaş ve hastalık çıktığı için en yakın Osmanlı eyaleti paşasının Sultanın yanında çalışmak üzere bir eczacı aradığını Sempronio'ya bildirir. Eğer Paşa'ya vası kızını eş olarak verirse de kendine 10.000 düka altını vadettiğini açıklayıp Sempronio'nun zengin olabileceğini ima eder. Semproni Osmanlı valisini ilk teklifini kabul eder gözükse de Grilletta'yı ona eş olarak verme fikrini reddeder.

Sempronio Griletta ile evlenme planını hemen uygulamaya koyar. Mengone'yi nikâh için bir evlenme senedi hazırlayıp imzalatması için bir noter çağırmaya gönderir. Griletta ise aralarındaki aşk ilişkisinin patronu Sempronio tarafından fark edilmiş olmasından dolayı üzgündür, duygu yüklü acı bir şarkı söylemeye başlar. Bu şarkıyı duyan Sempronio vası kızına kendisiyle evlenmek isteğini açar. Biraz çekingen davranan Mengone'yi kıskandırmak amacıyla Griletta Sempronio'nun kendisine yaptığı evlenme teklifini yalandan kabul eder. Bir noter gelir ve Griletta bunun kıyafet değiştirmiş Volpino olduğunu hemen anlar. Bundan sonra bir diğer noter daha gelir ve kendisinin Mengone tarafından gönderildiğini ve onun kendisini hemen takip edip gelmesi gerektiğini söyler. Bu ikinci sahte noter ise Mengone'nin kendisidir. İki noter de aslında sahte olup yazacakları evlilik sözleşmesine, damat Sempronio yerine kendi isimlerini yazıp zapta geçirmeyi tasarlamışlardır, böyle de yaparlar. İki noter ayrı ayrı Semponio tarafından onlara dikte edilen evlenme kontratına, evlenen erkeğin yani Sempronio´nun ismi yerine, kendi adlarını yazarlar. İş imza atmaya geldiğinde Sempronio bir kontratı alır ve Griletta da diğerinin alır; okurlar ve sahte noterlerin foyaları ortaya çıkar. Noter giysilerini çıkardıkları zaman kim oldukları anlaşılır ve oradan kovulurlar.

III. Perde

Bu sefer Volpino saf ve gösteriş meraklısı Senpronio'ya yeni bir oyun düzenler. Senpronio'ya sözde Osmanlı Sultanı valisi olan Paşa tarafından hazırlanmış olan bir mektup gönderir. Bu sahte mektupta Osmanlı valisi Paşa yanında maiyetiyle birlikte gelip eczacının tüm ilaçlarını yüksek fiyattan satın almak istediği ve kendisine de Sultan'ın Eczacıbaşısı olarak görev verileceği bildirilmektedir.

Çok geçmeden Volpino Osmanlı Valisi Paşa gibi Türk kıyafetleri ve sahte uzun sakal ve bıyıklarıyla yanında kendi gibi Osmanlı Türk kıyafetleri içinde bir maiyeti ile Sempronio'nun eczacı dükkânına gelirler. Ancak bu sahte paşanın Volpino olduğunu Grilletta anlamıştır. Sahte Paşa Semprionio'ya yüksek miktarda altın ödeme teklifi yaparak Griletta'yı da eşi olarak almak istediğini bildirir. Senpronio ecza maddelerini satmayı kabul eder; ama vasi kızı Griletta'nın Türk paşası ile evlenmesini kabul etmez. Bunun üzerine Volpino'nun maiyeti eczanedeki kavanozlar ve seramik kapları kırmaya ecza ve ilaçları yerlere atıp dağıtmaya başlarlar. Sahte paşa da kamasını çekip eczacıyı tehdide başlar. Sempronio çok korkmuştur ve yardım isteyerek bağırır.

Bu sırada Griletta, bir diğer mahiyetle diğer bir Türk paşasını getirir. Bu sahte Paşa ise Mengone'dir. Mengone çok korkmuş olan patronuna yaklaşır ve eğer patron vasi kızının kendisi ile evlenmesini kabul ederse ona yardım edebileceğini bildirir. Çaresiz kalan Senpronio bu teklifi kabul eder. Hemen Grilletta ve Mengone evlenme kontratı belgeleri hazırlanır ve bunlar imzalanır imzalanmaz Grilletta ve Mengone'nin evliliklerini ilan edilir. Griletta birinci sahte paşa üzerine atılarak onun sahte sakal ve bıyıklarını söker alır. Vasi kızla evlenen ikincisi ise oracıkta giysilerini çıkartır. İlk sahte paşanın Volpino; vasi kızla evlenen ikincisinin de Mengone olduğu açığa çıkar. Volpino ve Sempronio başlangıçta öfkeden çılgına dönseler de, kaderin cilvesine boyun eğmek zorunda kalırlar. Volpino ortaya çıkan zayiat için mahkemeye gitmekle tehdit edilince hemen maiyetini arkada bırakarak oradan kaçıp kaybolur. Maiyette gelen sahte Türkler de yeni evlenmiş olan çiftin şerefine kadehlerini kaldırırlar.

Değerlendirme

Haydn'in bu eseri çok sıcak kahkahalar yaratan bir komedidir. Bir yaşlı eczacı ve üç genç arasında, (vası kız Griletta, fakir ama akıllı çırağı Mengone ve güya kurnaz kendini beğenmiş ve züppe zengin soylu olan Volpino arasında) bir aşk üçlüsü konusunu incelemektedir.

Eczacı operasında Joseph Haydn birçok bakımdan kendinden sonra besteciliğe başlayan Mozart'a öncüllük yapmaktadır. Eser çırak Mengone'nin işinden şikayet eden aryası ile başlar ve Mozart'ın Don Giovanni operasındaki uşak Leporello'nun giriş aryası buna çok benzemektedir. Bir erkek olmasına rağmen Volpino rolü bir soprano rolü olup erkek elbisesi giymiş olan bir kadın şarkıcı tarafından oynanır ve bu Mozart'ın Figaro'nun Düğünü operasında bulunan Cherubino rolünü hatırlatmaktadır. Genç aşıkların kılık değiştirmeleri Mozart'ın Cosi fan tutte operasını anımsatmaktadır. Üçüncü perde'de ise sahte Osmanlı Paşa'sı ve Türk giysileri içindeki maiyetinin şarkıları ise 17. ve 18. yüzyılda Avrupalı bestecilerin, bu arada Mozart'ın da katıldığı, "Alla Turca" müzik besteleme modasına uymaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Hoböken-Verzeichnis dizini 28/3
  2. ^ Günümüzde Macaristan sınırları içindedir

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütahya</span> Kütahya ilinin merkezi olan şehir

Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya ilinin merkezi olan şehirdir. Kütahya bölgesi, kuzey ve batıdaki yüksek dağ sırtlarında doruğa ulaşan tarım arazileri ile geniş bir yamaç alanına sahiptir. Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotyaeum'dur.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Amadeus Mozart</span> Avusturyalı piyanist ve bestekar

Wolfgang Amadeus Mozart veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Saraydan Kız Kaçırma</span>

Saraydan Kız Kaçırma, Wolfgang Amadeus Mozart'ın bir operasıdır. Bu opera özel olarak Alman stili Singspiel şeklinde hazırlanmıştır. Bu stildeki opera eserinde konuşma diliyle müzik dramı karışıktır; eserdeki olaylar konuşma ile geliştirilir; resitatif müzik bulunmamaktadır ve müzik, gösteri şeklinde parçalardan oluşmaktadır. Eserin Almanca librettosu önce "Christoph Friedrich Bretzner" tarafından yazılmış ve sonradan Mozart'in istek ve katkılarıyla "Gottlieb Stephanie" tarafından adaptasyonlar yapılmıştır. Eserin konusu Belmonte adlı bir İspanyol soylusunun, uşağı Pedrillo ile birlikte, sevgilisi olan Konstanze'yi ve onun İngiliz hizmetkarı Blonde'yi tutsak olarak bulundukları Selim Paşanın Akdeniz kıyılarındaki sarayından veya yazlık köşkünden ve Paşa'nın harem bekçisi olan Osminin elinden kurtarmak için yaptığı girişimlerdir. 1782 yılında Mozart'ın kariyerinin doruk noktalarından birini yaşayıp "Die Entführung aus dem Serail" ile müthiş bir başarıya ulaşmıştır.

Francesco Della Suda ya da Faik Paşa, İtalyan asıllı Osmanlı dönemi eczacısıdır. Eczacılığın Türkiye'deki öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Sihirli Flüt</span>

Sihirli Flüt 1791 yılında Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenen ve librettosunu Emanuel Schikaneder'in yazdığı opera eseri.

<span class="mw-page-title-main">Figaro'nun Düğünü</span>

Figaro'nun Düğünü asıl İtalyanca ismiyle Le nozze di Figaro, ossia la folle giornata K. 492 katalog sayılı bir opera buffa 'dir. 1786'da Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş; liberettosu Lorenzo Da Ponte tarafından hazırlanmıştır ve bir sahne piyesi olan 1784'te Pierre Beaumarchais tarafından Fransızca olarak yazılmış olan La folle journee ou le Mariage de Figaro eserden adapte edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Don Giovanni</span>

Don Giovanni, müziği Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş, İtalyanca librettosu Lorenzo Da Ponte tarafından yazılmış olan iki perdelik bir opera eseridir. Bu eserin prömiyeri 29 Ekim 1787'de Prag'da Ulusal Tiyatro'da oynanmıştır. Mozart bu opera eserini "opera buffa" olarak sınıflandırmıştır. Da Ponte'nin liberettosu çok kere dramma giocoso olarak bilinmekte ve komik opera anlamı vermektedir. Bunu için opera çok kere komik opera veya komik (buffa) opera ile (seria) opera karışımı eşi bulunmayan bir tip opera olarak görülmektedir. Bu eser komedi, melodram ve olağanüstü fantezi elemanlarını kapsayıp birleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cosi fan tutte</span> Cosi Fan Tutte Operasının konusu

Così fan tutte, Wolfgang Amadeus Mozart tarafından hazırlanmış 2 perdelik bir opera buffa eseridir. Eserin librettosu Lorenzo da Ponte yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Külkedisi (opera)</span>

Külkedisi Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş iki perdelik opera veya dramma giocosodir. Eserin librettosu, Fransız yazar Charles Perrault tarafından yazılmış Külkedisi masalından uyarlanarak Jacopo Ferretti yazılmıştır. Ancak eserin hazırlandığı sıralarda tiyatrolarda özel efektler çok sınırlı olduğu için, eser orijinal masalda bulunan fantezi peri sihirlerinden arındırılmış ve daha gerçekçi olarak sunulmuştur. Eserin prömiyeri 25 Ocak 1817'de Romada "Teatro Valle"de verilmiştir

<span class="mw-page-title-main">Aşk iksiri</span> Donizettinin 1832 tarihli operası

Aşk İksiri, İtalyan besteci Gaetano Donizetti tarafından hazırlanmış melodrama giocassa janrında iki perdelik bir operadır. Eserin librettosu İtalyanca olarak Daniel-François-Esprit Auber'in Le philtre adlı oyunundan uyarlanarak Eugène Scribe'in hazırladığı librettodan esinlenerek "Felice Romani" tarafından yazılmıştır. Operanın prömiyer sahnelenmesi 12 Mayıs 1832de Milano'da "Teatro della Canobbiana" tiyatrosunda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">La sonnambula</span> İtalyan yapımı opera

La sonnambula Sicilyalı İtalyan besteci Vincenzo Bellini tarafından bestelenmiş opera semiseria janrında 2 perdelik bir operadır. Eserin librettosu, "Eugène Scribe" hazırladığı bale-pantomimden uyarlanarak, Felice Romani tarafından İtalyanca olarak yazılmıştır. Operanın prömiyer sahnelenmesi 6 Mart 1831'de Milanoda "Teatro Carcano" da yapılmıştır. Devlet Operası ve Balesi Ankara Opera Sahnesi'nde ilk defa temsil edilmesi 1957'dedir.

<i>Geniş Aile</i> Türk televizyon dizisi (2009–2011)

Geniş Aile, 2009-2011 yılları arasında ilk olarak Kanal D'de, daha sonra Star TV'de yayımlanan Türk yapımı komedi ve aile türündeki televizyon dizisi. Proje tasarımı Kamuran Süner ve Cüneyt İnay'a aittir. Yönetmenlik koltuğunda Ömer Uğur vardır. Yapımcı D Productions ve senarist Cüneyt İnay'dır. İlk sezon, 8 Temmuz 2009 ile 15 Haziran 2010 tarihleri arasında yayımlandı ve 49. bölüm ile sona erdi. 2. sezon, 10 Ağustos 2010 tarihinde yayına başlamış, 25 Haziran 2011 tarihinde sezon finali yapmıştır. 3. sezon ise, 10 Ağustos 2011 tarihinde yayına başlamış, 18 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan 108. bölümü ile final yapmıştır. D Productions tarafından İstanbul, Sarıyer ilçesi Boyacıköy Mahallesi'nde çekilmiştir. Dizi, 1'den 58. bölüme kadar Kanal D'de, 59'dan 108. bölüme kadar ise Star TV'de yayımlanmıştır. 3 sezondan oluşan dizi, 108. bölümü ile final yaparak ekranlara veda etti.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg'in Usta Şarkıcıları</span>

Nürnberg'in Usta Şarkıcıları 19. yüzyıl Alman bestecisi Richard Wagner tarafından 1868'de yazılmış ve bestelenmiş üç perdelik operadır. Bu opera dünya opera evleri repertuvarlarında popüler olarak günümüze kadar sahnelenmektedir. Popüler opera repertuvarı içinde, genellikle dört buçuk saatten daha fazla alarak, en uzun süren eserdir. Eserin mekânı 16. yüzyıl ortalarında o zaman bir bağımsız şehir olan ve Kuzey Avrupa Rönesansı'nın merkezlerinden biri olduğu kabul edilen Nürnberg şehirdir. Eserin hikâyesi çoğunluğu şehrin önemli loncalarına bağlı olan esnaf, usta, kalfa ve çırakların şarkıcılık ve güfteciliği bir zanaat prensiplerine göre geliştirip devam ettiren amatör müzisyen lonca mensuplarının hayatlarını ve bir şarkı ödülü için bir lonca mensupları arasındaki bir yarışmayı konu alır. Bu hikâye gerçekte tarihte geçmiş kişileri içerir; örneğin Hans Sachs (1494-1576) şehrin tarihinde çok ünlü bir Usta Şarkıcı idi.

Serse veya I. Serhas George Frideric Handel tarafından bestelenmiş üç perdelik opera seria janrında bir opera eseridir. Libretto 1694'te "Nicolo Minato" tarafından "Giovanni Bononcini"'nin bestelediği "Serse" operası için hazırlanan librettonun "Silvio Stampiglia" tarafından uyarlanmasının ismi bilinmeyen bir yazar tarafından, yeniden uyarlamasıdır. Eserin prömiyer temsili 15 Nisan 1738'de King's Tiyatrosu, Haymarket, Londra'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gianni Schicchi</span>

Gianni Schicchi Giacomo Puccini tarafından hazırlanmış 1 perdelik bir opera eseridir. Puccini'nin Il trittico adını verdiği üç değişik konulu, her bir tek perdelik üç operadan üçüncüsüdür. Librettosu İtalyanca olarak "Giovacchino Forzano" tarafından Dante Alığhieri'nin İlahi Komedya eserindeki bir öyküden uyarlanarak yazılmıştır. Fakat Dante'nin eserinde bu öykü dramatik bir içerik taşımakta iken Puccini/Forzano eserinde içerik gülünç bir komedidir. Hazırlandığı zaman Avrupa'da İ. Dünya Savaşı devam ettiği için prömiyeri New York Metropolitan Opera evinde 14 Aralık 1918'de sahnelenmiştir. Bu opera eseri birçok sinema filminde kullanılan "O mio babbino caro" adlı soprano aryasını içermektedir.

<i>Bilgiç Kadınlar</i>

Bilgiç Kadınlar ünlü Fransız oyun yazarı Molière tarafından Fransızca şiirsel 12-hecelik vezin ile yazılmış, güldürü-komedi türünde seyirlik 5 sahneden oluşan bir oyundur. İlk sahnelemesi 11 Mart 1672'de Theatre de Palais-Royal , Paris'te yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">La finta giardiniera</span>

Finta Giardiniera İtalyanca adı ile genellikle anılan; Türkçe adı Bahçıvan Taklidçisi Genç Kız olan, bestesi daha 18 yaşında olan Wolfgang Amadeus Mozart tarafından, İtalyanca liberettosu tartışmalı olarak günümüzde Giuseppe Petrosellini'ye atıfedilen ama uzun bir dönem Ranieri de Cazalbigi'ye atıflı olan bir uvertür ve 3 perde ihtiva eden bir opera buffa janrında opera eseri.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ayda Dünya</span>

Ayda Dünya Hob. dizini: 28-7, libretto'su 1750'de Carlo Goldoni tarafından İtalyanca yazılmış; besteci Joseph Haydn tarafından hazırlanmış "opera buffa" janrında bir 3 perdelik operadır. İlk temsili 3 Ağustos 1777'de modern Macaristan'da Eszterháza'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doktor ve Eczacı</span> Carl Ditters von Dittersdorfun 2 perdelik komik opera eseri

Doktor ve Eczacı, , bestesi Karl Ditters von Dittersdorf tarafından, Almanca olan librettosu "Johann Gottlieb Stephanie Genç" tarafından isminin ancak ilk harfleri G v. N olarak bilinen bir yazarın L'apothicaire de Murcie adlı Fransızca komedi oyunundan uyarlanarak Almanca olarak hazırlanmış, 2 perdeden oluşan bir singspiel janrında komik opera eseri. Eserin prömiyer temsili 11 Temmuz 1786'de Hofburgtheater Tiyatrosu, Viyana'da yapılmıştır.