İçeriğe atla

Ecnomus Burnu Deniz Muharebesi

Ecnomus Burnu Deniz Muharebesi
Birinci Pön Savaşı
TarihMÖ 256
Bölge
Ecnomus Burnu, Sicilya
Sonuç Roma zaferi
Taraflar
Roma CumhuriyetiKartaca
Komutanlar ve liderler
Marcus Atilius Regulus
Lucius Manlius Vuslo Longus
Hamilcar
Hanno
Güçler
330 parça[1] (250 savaş gemisi, 80 nakliye gemisi)[2]
100 bin kürekçi ve 40 bin savaşçı
(yaklaşık rakamlar)
350 savaş gemisi
150 bin kürekçi ve savaşçı
(yaklaşık rakamlar)[3]
Kayıplar
24 gemi[2] 50 gemi ele geçirildi
30 gemi battı[2]


Ecnomus Burnu Deniz Muharebesi, Birinci Pön Savaşı'nda Sicilya'daki Ecnomus Burnu açıklarında Kartaca Donanması ile Roma Cumhuriyeti Donanması arasında, MÖ 256 yılında gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Muharebe esasen Roma Cumhuriyeti'nin, Kuzey Afrika topraklarında, doğrudan Kartaca üzerine bir harekât başlatmaya karar verilmesinin bir sonucu olmuştur.[4] Muharebenin sonucunda Kartaca Donanması, gemilerinin yaklaşık yarısını kaybederek yenilgiye uğramıştır. Bu zaferin ardından Roma Donanması Kuzey Afrika kıyılarına doğru hareketine devam etmiştir.

Muharebeye katılan gemi ve mürettebat sayısı dikkate alındığında Antik Akdeniz'in en büyük deniz muharebesidir. Dahası, tarihin en büyük deniz savaşlarında biri sayılır.[4] Gemi başına 300 kürekçi ve 120 asker çatışmalara katılmıştır.

Muharebe öncesi

Agrigentum'un Agrigentum Muharebesi sonucunda ele geçirilmesi üzerine Roma Cumhuriyeti, güçlü bir filo inşa ederek Kartaca'nın Akdeniz'deki hakimiyetini kırmaya ve Kuzey Afrika kıyılarına asker çıkarmaya karar vermişti. Denizcilik deneyimindeki görece dezavantajlarını, savaş gemilerinin pruvasına monte ettikleri ve "corvus" adını verdikleri bir bordalama köprüsüyle dengelemeye çalıştılar. Mylae Deniz Muharebesi ile başlayan birkaç deniz zaferinden sonra Roma Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da Kartaca topraklarını istila etmeyi amaçlamaya başlamıştır.

Böyle bir istila planı, birlikleri ve her türlü savaş malzemesini Kuzey Afrika kıyılarına taşımak için çok sayıda nakliye gemisine ihtiyaç duymaktadır. Ancak Kartaca Filosu'nun Sicilya sahillerinde devriye geziyor olması lojistik problemleri içinden çıkılması güç hale getirmektedir. Bu durum Roma'yı, askerlerini trireme ve quinquerem gibi savaş gemileriyle nakletmek zorunda bırakmaktadır. Bu gemilerin taşıma kapasitesi de nakliye gemilerine oranla daha düşüktür. Bu nedenlerle Roma Cumhuriyeti, Akdeniz'i güvenle geçebilmek için yaklaşık 200 gemiden oluşan oldukça büyük bir filo inşa etmiştir. O yıl için seçilmiş olan iki konsül, Atilius Regulus ve Lucius Manlius Vulso bu filonun komutanlığına atandılar.

Fakat Kartaca'nın böyle bir tehdidi deniz üzerinde karşılamaması beklenemezdi. Bu çerçevede Kartaca askeri liderliği, Kuzey Afrika kıyılarında değil, Sicilya açıklarında karşılamaya karar vermiştir.[4] Nitekim Hanno ve gelecekte Drepana Deniz Muharebesi'nin galibi olacak olan Hamilcar (Hamilcar Barca değil) komutasında denk güçte bir Kartaca Filosu harekete geçti. Filo, Sicilya'nın güneybatı açıklarına intikal ettirildi.[4]

Muharebe

Bu zamana kadar Roma deniz taktikleri de gelişme göstermişti. Roma Filosu Sicilya sahilleri boyunca savaş düzeninde ilerlemiştir. Bu savaş düzeninde savaş gemileri üç grup halinde düzenlenmiştir. Komutası konsüller tarafından üstlenilen birinci ve ikinci grup, bir kama oluşturacak şekilde filonun önünde seyir halindedir. Nakliye gemilerinin büyük bölümü bu savaş gemilerinin hemen arkasında yer aldı. Üçüncü grup savaş gemisi ise filonun geri güvenliğini sağladı. Böyle bir tertiplenmeyle savaş gemilerinin dizilişi bir eşkenar üçgen oluşturmuş, nakliye gemiler de üçgenin iç alanına alınmıştır. Kartaca Filosu, Sicilya'nın güney sahillerinde, Ecnomus açıklarında bulunuyordu. İki filo burada temas kurdular. Kartaca Filosu, alışılagelmiş deniz muharebe taktiklerine uygun olarak uzun bir hatta, Hamilcar'ın bayrak gemisi merkezde olmak üzere savaş düzeni almıştı. Sağ kanat gemilerin komutası, Agrigentum Muharebesi'nin mağlup komutanı Hanno tarafından üstlenilmişti ve hafifçe ileride bulunuyordu.

İlk manevralarda öndeki iki Roma grubu, Kartaca Filosu'nun merkezine ilerledi. Hamilcar, yanıltıcı bir manevra olarak geri çekildi. Böylece asıl hedefi olan Roma nakliye gemileriyle ileri çıkan Roma muharebe gemileri arasında bir boşluk oluştu. Esasen Kartaca savaş planı, Roma Donanması'nı gruplara ayırarak bir dizi muharebe yürütmekti.[4] Bu manevranın sonrasında Kartaca Filosu'nun kanatları, geride kalan Roma gemilerinin, corvusun kullanılmasını engellemek için yanlarına ilerlediler. Sol kanat nakliye gemilerine, sağ kanat ise gerideki savaş gemisi grubuna yönelmiştir.[4] Roma nakliye gemileri Sicilya sahilleri yönünde çekilirken gerideki üçüncü grubu oluşturan Roma savaş gemileri, Hanno'nun saldırısını göğüslemek için harekete geçtiler.

Kartaca Filosu'nun merkezdeki gemileri uzun süren bir çatışmada yenilgiye uğradılar ve geri çekildiler. Daha sonra ileri çıkmış olan iki Roma savaş gemisi grubu, esas muharebe bölgesindeki durumu güçlendirmek için geri döndüler. Konsül Vulso'nun birinci grubu, Roma nakliye gemilerini vurmak için hareket eden sol yandaki Kartaca gemilerini izlemeye başladı. Bu arada Regulus'un ikinci grubu ile üçüncü grup, Hanno'nun gemilerine hücum ettiler. Filonun diğer parçasının desteğinden yoksun kalan Kartaca gemileri ağır bir yenilgiye uğradılar. Bu muharebede Kartaca Filosu'nun yarısını oluşturan gemiler ya ele geçirildi ya da batırıldı.

Muharebe sonrası

Yenilen Kartacalılar çekildikten sonra Roma filosu, gerekli onarımlar ve mürettebatın dinlendirilmesi için Sicilya kıyılarında karaya çıkmıştır. Ele geçirilen Kartaca gemilerinin pruvaları, Mylae Deniz Muharebesi zaferi ardından gelenek haline getirildiği üzere Forum Rosta'ya gönderildi. Kısa bir süre sonra Atilius Regulus komutasındaki Roma ordusu Kuzey Afrika'ya çıkarak Kartaca'yı dize getirmek için bir harekât başlattı. Birinci Pön Savaşı'nın sonraki muharebeleri Kuzey Afrika'da, Kartaca topraklarında gerçekleşecektir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "livius.org - The battle of Ecnomus (256)". 23 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2011. 
  2. ^ a b c H. H. Scullard, A History of the Roman World 21 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sh: 171
  3. ^ Polybius, 1:25-26 7 Haziran 2020 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi
  4. ^ a b c d e f "historyofwar.org - Battle of Cape Ecnomus, 256 BC". 8 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2011. 

Diğer kaynaklar

  • Nigel Bagnall, The Punic Wars: Rome, Carthage, and the Struggle for the Mediterranean - 1990 New York: St. Martin's Press. ISBN 0312342144.
  • J. F. Lazenby, The First Punic War: A military history - 1996 Stanford: Stanford University Press. ISBN 0804726744
  • T. A. Dorey, D. R. Dudley, Rome Against Charthage - 1972 Garden City: Doubleday

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Agrigentum Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ile Kartaca arasında yapılan Birinci Pön Savaşının ilk meydan savaşıdır. Muharebe MÖ 262 yılında başlayan uzun bir muhasaranın ardından Sicilya'da yaşanmış ve Roma'nın adada artan hakimiyetinin başlangıcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lipari Adaları Deniz Muharebesi</span>

Lipari Adaları Muharebesi, Birinci Pön Savaşı sırasında Roma Cumhuriyeti ile Kartaca donanmaları arasındaki ilk silahlı çatışmadır. Bir muharebeden çok bir pusudan oluşan çatışmada Kartaca zafer kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mylae Deniz Muharebesi</span>

Mylae Deniz Muharebesi, Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında yapılan ilk gerçek deniz muharebesidir. Muharebe, MÖ 260 yılında, Birinci Pön Savaşı'nın bir çatışmasıdır. Bu muharebe, Mylae'nin ele geçirilmesi kadar, Roma Cumhuriyeti'nin Sicilya üzerinde hakimiyet kurması yönünden de önemliydi. Aynı zamanda bir Roma filosunun ilk muharebe başarısı olmuştur.

Tyndaris Deniz Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ve Kartaca arasında yapılan Birinci Pön Savaşı'nın deniz muharebelerinden biri olup bugünkü Tindari yakınlarındaki Tyndaris açıklarında MÖ 257 yılında gerçekleşmiştir. Tyndaris, MÖ 396 yılında Grek yerleşimciler tarafından Sicilya'da kurulan bir kolonidir. Kasaba, Patti Körfezi'nde, Tiren Denizi'ne bakan yüksek bir arazide yer almaktadır. Siraküza tiranı II. Hiero, Tyndaris'in Kartaca tarafından bir üs olarak kullanılmasına izin vermişti. Muharebe, Tyndaris ile Aeolian Adaları arasındaki sularda yapılmıştır. Roma Filosu'na Gailus Atilius Regulus komuta etmiştir. Muharebenin sonunda kent Roma kuvvetlerinin eline geçti.

Panormus Muharebesi, MÖ 251 yılında Roma Cumhuriyeti ile Kartaca arasında gerçekleşen Birinci Pön Savaşı'nın bir muharebesidir. Roma kuvvetlerine Lucius Caecilius Metelius, Kartaca kuvvetlerine ise Hasdrubal komuta etmiştir. Muharebe sonucu ortaya çıkan Roma zaferi, Sicilya'daki Panormus'un savaşın sonuna kadar Roma Cumhuriyeti hakimiyeti altında kalmasını sağlamıştır. Panormus Muharebesi, Birinci Pön Savaşı'nın en büyük kara muharebesidir.

Drepana Deniz Muharebesi, MÖ 249 yılında Birinci Pön Savaşı'nın bir parçası olarak Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Muharebe, Sicilya'nın batısında bugünkü Trapani yakınlarında yapılmıştır.

Aspis Kuşatması ya da Clupea Kuşatması, Birinci Pön Savaşı'nın Kuzey Afrika'daki ilk kara muharebesi olarak MÖ 255 yılında Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında gerçekleşen bir kuşatma muharebesidir.

Adys Muharebesi, MÖ 255 yılında Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında yapılan bir muharebedir. Birinci Pön Savaşı içinde değerlendirilen muharebede Roma kuvvetlerine Marcus Atilius Regulus komuta etmiştir. Regulus savaş sonunda Kartaca kuvvetlerini ezici bir yenilgiye uğrattı ve Kartaca barış istemek zorunda kaldı. Ancak Kartaca'nın bu yenilgisi Birinci Pön Savaşı'nın sonunu getiremedi. Çünkü Regulus'un Kartaca ile yapılan müzakerelerde direttiği barış koşulları öylesine ağırdı ki Kartacalılar savaşa devam etmeye karar vermişlerdir.

Tunus Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ile Kartaca arasında MÖ 255 yılı bahar aylarında gerçekleşen, Birinci Pön Savaşı'nın bir muharebesidir. Muharebe kesin Kartaca zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aegates Adaları Deniz Muharebesi</span>

Aegates Adaları Deniz Muharebesi ya da Aegusa Adaları Deniz Muharebesi MÖ 10 Mart 241 tarihinde Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında gerçekleşen bir deniz muharebesidir. Muharebe, Sicilya'nın doğu açıklarındaki Aegadian Adaları civarında gerçekleşmiş olup Birinci Pön Savaşı'nın son muharebesidir. Kesin sonuçlu bir muharebe olması yanında Birinci Pön Savaşı'nın sonunu da belirlemiş, savaşın Roma tarafından kazanılmasında tayin edici muharebe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Paralı Askerler Savaşı</span>

Paralı Askerler Savaşı, Pön Savaşları sırasında Kartaca tarafından tutulmuş olan paralı askerlerin Kartaca'ya karşı günümüzdeki Libya bölgesindeki yerli halkla beraber giriştikleri ayaklanmaların genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Pön Savaşı</span> I. Pön Savaşı

Birinci Pön Savaşı, Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında MÖ 264 - 241 yılları arasında gerçekleşmiş olan muharebelerdir. Bu muharebeler, iki devlet arasında yaşanan üç büyük savaştan ilkidir. Bu iki güç 23 yıl boyunca Batı Akdeniz hakimiyeti, öncelikle Sicilya Adası'nın ve civar suların kontrolü için mücadele etti. Kendi esas hakimiyet alanları olan İtalya Yarımadası ve Kuzey Afrika'dan daha küçük ölçekteki bu bölge için mücadele, Akdeniz ticareti açısından stratejik önemdeydi. Savaş başladığında, bugünkü Tunus sınırlarında yer alan Kartaca, Batı Akdeniz'de hakim güç durumundaydı. Ancak savaşın sonunda zafer Roma Cumhuriyeti'nin oldu ve Kartaca'ya son derece ağır antlaşma şartları ile büyük bir mali savaş tazminatını kabul ettirdi.

Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasında gerçekleşen Pön Savaşları'nın ve bu savaşlar sırasında gerçekleşen Paralı Askerler Savaşı'nın zaman dizinidir.

<span class="mw-page-title-main">Utika Muharebesi</span>

Utika Muharebesi Pön savaşları döneminde Birinci Pön Savaşının ardından Kartaca ile Kartaca saflarında Roma’ya karşı savaşmış paralı askerler arasında çıkan Paralı Askerler Savaşındaki ilk muharebedir. Paralı askerlerin Kartaca’ya karşı ayaklanmasını fırsat bilen Libya halkları da ayaklanmacılar saflarında savaşa dahil olmuştur.

Lilybaeum Muharebesi, Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasındaki İkinci Pön Savaşı'nın ilk deniz muharebesidir. Kartaca, Sicilya'ya bir dizi baskın düzenlemek için 35 ağır savaş gemisi göndermişti. İlk baskının Lilybaeum'a yapılması planlanmıştı. Siraküza Kralı II. Hiero'nun verdiği alarm üzerine 20 ağır savaş gemisinden oluşan bir Roma donanması harekete geçmiş ve muharebede birkaç Kartaca savaş gemisini ele geçirmiş, Kartaca baskınını başarısız kılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Pön Savaşı</span> M.Ö 218 ile 201 yılları arasında Roma ile Kartaca arasında gerçekleşen ikinci savaş

İkinci Pön Savaşı ya da diğer adlarıyla Hanibal Savaşı, Kartaca Savaşı MÖ 218 - MÖ 201 yılları arasında Roma ve Kartaca devletleri arasında batı ve Doğu Akdenizde meydana gelmiş büyük savaştır. Numidyalı ve Berberi kabilelerinin ve diğer Avrupa uluslarınında katılımıyla geniş çapta bölgeyi etkilemiştir. Pön Romalılar'ın Kartacalılara verdiği isimdir.

Ron Geçişi Muharebesi, İkinci Pön Savaşı'nın bir muharebesidir. Hannibal Barca komutasındaki Kartaca ordusu, MÖ 218 yılı sonbaharında İtalya'ya doğru yürüyüşü sırasında, Nehrin doğu yakasında bir Kelt kabile konfederasyonuyla çatışmaya girmiştir. Roma yanlısı ve Roma ordusu lehine hareket eden kelt savaşçıları, nehrin doğu yakasında Marsilya'da kamp kurdular. Amaçları Kartaca Ordusu'nun İtalya üzerine ilerlemesini önlemekti. Nehir geçişi için alınan bu önlemi gören Hannibal bir karşı önlem almıştır. Buna göre Bomilcar'ın oğlu Hanno komutasında bir görev kuvveti, nehri başka bir noktadan geçerek Kelt kampının gerisine sarkacaktır. Planlanan bölgeye ulaşan Hanno dumanla işaret verdiğinde Hannibal de ordunun büyük kısmıyla nehri geçmeye başlamıştır. Kelt kuvvetleri Hannibal'in ordusu karşısında toplanmışlardı. Bu durumdan yararlanan Hanno saldırıya geçti ve kesin bir bozgun sağladı. Kartaca kuvvetlerinin kazandığı bu zafer, her ne kadar Roma kuvvetleri karşısında elde edilen bir başarı değilse de savaşın gidişatı üzerinde derin bir etki yaratmıştır. Kartaca ordusu Ron boylarında durdurulabilmiş olsaydı İtalya topraklarına girişi aynı yıl içinde olmayabilirdi. Hannibal için bu zafer, Hİspanya dışında elde ettiği ilk büyük başarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Kartaca</span> Fenikeli şehir devleti ve imparatorluğu

Kartaca İmparatorluğu veya daha bilinen şekilde Kartaca,, MÖ 814 yılında Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisi ve şehir devletidir. Bu şehir devletinin siyasî etki alanı MÖ 7. yüzyıldan MÖ 3. yüzyıl kadarki dönemde Kuzey Afrika sahillerinin büyük bir kısmı ile İber yarımadasının sahillerinin büyük bir kısmını ve batı Akdeniz adalarını ihtiva etmekte idi.

Lilybaeum Kuşatması, Birinci Pön Savaşı'nde Kartaca ile Roma Cumhuriyeti arasındaki MÖ 249'de yapılan bir kuşatma muharebesidir. Bu muharebede Roma Cumhuriyeti'nin o yılki iki konsülü, "Publius Claudius Pulcher" ve "Lucius Junius Pullus" ile "Gaius Atilius Regulus Serranus" ve "Lucius Manlius Vulso Longus" komutalarındaki yaklaşık 100.000 kişilik bir donanma ve ordu, Kartacalı general Himilco komutasında Lilybaeum kalesini savunan yaklaşık 10.000 kişilik nispeten çok küçük bir Kartaca ordusunu bu kalede kuşattı. Bu kuşatma devam etmekte iken Drepana Deniz Muharebesi yapıldı; bu deniz muharebesini Kartaca donanması kazandı ve galip gelen Kartacalılar Roma ordusunu Sicilya'ya getiren donanma filosunu tahrip ettiler. Bunun üzerine Romalı ordusu Lilybaeum Kuşatması'nı kaldırıp geri çekilmek zorunda kaldı.

Sulci Deniz Muharebesi, Roma Cumhuriyeti ve Kartaca arasında yapılan Birinci Pön Savaşı'nın deniz muharebelerinden biri olup Sardinya adasının güneybatı köşesinde bulunan küçük bir yarımada olan "İsola di Sant'Antıoco"'da bulunan, antik çağlarda "Sulcitanus Portus" adı verilen, koyda konumlanmış olan antik "Sulki" açıklarında MÖ 258 yılında gerçekleşmiştir.