İçeriğe atla

Ecnebi kuruşu

Ecnebi Kuruşu; Riyal yerine kullanılan bir tabirdir. 1650-1656 tarihlerinde iki ecnebi kuruşu yani riyal bir altına tekabül ediyordu.[1]

Kaynakça

  1. ^ Mehmet Zeki Pakalın (1971). Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü (2. bas.). İstanbul: MEB Basımevi. s. 500. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuruş</span> Türk lirasının 100de biri olan para birimi

Kuruş önceden guruş, birçok ülkede farklı zaman dilimlerinde kullanılmış para birimi. Ortaya çıktığı dönemdeki anlamı "büyük gümüş para"dır. 1687-1879 yılları arasında Osmanlı'nın temel para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Akçe</span> Osmanlı Devletinin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimi

Akçe, Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimidir. İlk akçe Bursa'da Orhan Gazi tarafından 1327 yılında bastırılmıştır. Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi. Bu para biriminde ilk dönemlerde üzerine basılı bir tarih bulunmamasıyla birlikte, padişah I. Bayezid ile birlikte akçeler üzerine tarih basılma uygulamasına geçilmiştir.

Kemankeş Kara Mustafa Paşa IV. Murad saltanatının son yıllarında ve Osmanlı Padişahı İbrahim saltanatının ilk yıllarında, 23 Aralık 1638 - 31 Ocak 1644 tarihleri arasında beş yıl bir ay sekiz gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İran tümeni</span>

İran Tümen'i ya da Tomen'i İran'daki 10 Kıran (Riyal) karşılığına denk gelen para miktarı yerine kullanılan gayrıresmî sözcük.

Paund veya Lira Mısır'ın resmî para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Yasir el-Kahtani</span>

Yasir Said el-Kahtani, forvet pozisyonunda görev yapan Suudi millî futbolcudur. Lakapları Nişancı ve Robin Hooddur.

<span class="mw-page-title-main">İran riyali</span> İranın para birimi

İran riyali, İran'da kullanılan para birimidir. 1932 yılından bu yana tedavüldedir. Bu tarihten önce İran Dinarı kullanılmaktaydı. İran riyalinin kısaltması IRR ve uluslararası numarası da 364 olarak kayıtlarda yer almaktadır. 1 Riyal 100 dinara bölünmüştür. Riyalin değersiz olmasından kaynaklı dinar'ın kullanım alanı yoktur. İran'da enflasyon oranı 2007 yılında %17 olmuştur. 2019 yılında ise %42 olmuştur. Tuman (Tümen), ulusal para birimi olmamasına karşın paranın miktarını söylemek için kullanılmaktadır. Bir tuman 10 Riyal'a eşittir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti madenî paraları</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde Türkiye Cumhuriyeti madenî paralarını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda Fransız postaneleri</span>

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Fransız postaneleri 1812 ve 1923 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki çeşitli şehirlerde Fransa tarafından işletilen postaneleri kapsar. Fransa, Osmanlı İmparatorluğu ile "Kapitilasyon"ları imzalamış olan dokuz devletten biriydi. Kapitülasyonlar bu ülkelere Osmanlı İmparatorluğunda ticari ilişkilerde çeşitli fırsatlar sağlıyordu. Mektuplaşmalarda ise çeşitli ülkelerin amacı ülkelerindeki ve Orta Doğu'da bulunan acentalar arasında haberleşmeleri kolaylaştırmaktı. Bu sistem 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile sona erdi.

Katar riyali ya da sadece riyal (ريال), Katar'da kullanılan resmî para birimidir. Katar Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Riyalin alt birimi dirhem (درهم)'dir ve 1 riyal, 100 dirheme bölünür. Katar riyalini simgelemek için İngilizcede QR, Arapçada ise ر.ق kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan riyali</span>

Suudi Arabistan riyali ya da sadece riyal (ريال), Suudi Arabistan'da kullanılan resmî para birimidir. Riyalin alt birimi halala (هللة) ve bir tane riyal, 100 tane halalaya bölünür. Suudi Arabistan riyali için kullanılan simgeler ر.س ya da SR. 2003 yılında 1 Amerikan Doları 3,75 Suudi Arabistan Riyali'ne denk olacak şekilde konumlandırılmıştır. Bahse konu tarihten bu yana Amerikan Doları ile Suudi Riyali arasında sabit kur uygulanmaktadır.

Yemen riyali, Yemen'de kullanılan resmî para birimidir. Yemen Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Yemen riyalinin alt birimi fils ve teknik olarak bir riyal, yüz tane filse bölünür, fakat Yemen'in birleşmesinden beri fils madenî paraları dağıtılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Umman riyali</span>

Umman riyali ya da sadece riyal (ريال), Umman'da kullanılan resmî para birimidir. Umman Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Riyalin alt birimi baisa (بيسة) ve bir tane riyal, 1000 tane baisaya bölünür.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı lirası</span> 1844-1922 yıllarında kullanılmış Osmanlı para birimi

Osmanlı lirası, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1844'ten 1 Kasım 1922'ye kadar kullanmış resmî paradır. Saltanatın kaldırılmasından sonra Türkiye'de 23 Ekim 1923'e kadar resmî olarak kullanıldı. Fakat Osmanlı lirasının tam olarak tedavülden kalkması ve yerine Türk lirasının kullanılması 1927 yılını buldu.

<span class="mw-page-title-main">Gümülcine Sancağı</span> Edirne Vilayetine bağlı Osmanlı İmparatorluğu Sancağı

Gümülcine Sancağı, Edirne Vilayeti'ne bağlı Osmanlı İmparatorluğu sancağı.

<span class="mw-page-title-main">Para (para birimi)</span>

Para Osmanlı İmparatorluğu'nda kullanılan bir para birimidir. Türkiye, Karadağ, Arnavutluk ve Yugoslavya'da kullanılmıştır. Günümüzdeki Sırp Dinarı'nın alt birimidir.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası</span>

İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası, İran'ın merkez bankasıdır. Merkezi Tahran'dadır. 1960 yılında kuruldu. Ulusal para değerinin korumak, ticari işlem ödemelerindeki dengeleri kolaylaştırmak ve ülkenin ekonomik gelişimine katkıda bulunmakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan Para Ajansı</span>

Suudi Arabistan Para Ajansı, Suudi Arabistan'ın merkez bankasıdır. Ajans 4 Ekim 1952 tarihinde kurulmuş olup ulusal para birimini basmak, mevduat bankalarını denetlemek, döviz rezervlerini yönetmek, fiyat ve döviz kuru istikrarını teşvik etmek ve finansal sistemin büyümesi ve sağlamlığını sağlamaktan sorumludur. Merkezi Riyad'da yer almaktadır.

Şakir Kuruş, Türk futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuğu döneminde orta saha pozisyonunda görev almış olup kariyerini sonlandırmıştır.

<i>Üç Kuruş</i> Türk televizyon dizisi

Üç Kuruş, Ay Yapım imzalı, ilk bölümü 1 Kasım 2021 tarihinde yayınlanan, yönetmenliğini Sinan Öztürk'ün üstlendiği, senaryosunu Damla Serim, Eset Akçilad ve Murat Uyurkulak'ın kaleme aldığı aksiyon, dram ve polisiye türündeki Türk yapımı televizyon dizisi. Dizi, 30 Mayıs 2022 tarihinde yayınlanan 28. bölümü ile final yaparak sona erdi.