İçeriğe atla

Ecinniler Kültür ve Edebiyat Dergisi

Ecinniler Kültür ve Edebiyat Dergisi
KurucularÇağla Çinili, Gökhan Arslan, Tunca Çaylant
MerkezKadıköy, İstanbul
Konum
AlanlarEdebiyat
Resmî dillerTürkçe

Ecinniler, 2020 yılından itibaren yayınlanan İstanbul merkezli, iki aylık bağımsız bir Türkçe kültür ve edebiyat dergisidir.

Şiir, öykü, deneme, masal, inceleme ve eleştiri gibi çeşitli türlerde eserlere yer verilen derginin her sayısında bir dosya konusu ele alınır.

Hem matbu hem dijital olarak yayımlanmaktadır. Kalıcı bir yazar kadrosu yoktur. İlk üç sene içinde 400'den fazla farklı yazar ve şaire yer vermiştir.

Geçmişi

Dergi, her biri farklı mesleklere mensup olup, edebiyat alanında üretim yapan Çağla Çinili, Gökhan Arslan ve Tunca Çaylant tarafından kurulmuştur. Dergi, yayın kurulu üyelerinin popülist ve hızlı tüketilebilir edebiyat anlayışına bir tepkisi olarak ortaya çıktı. 21. yy Türkiye'sinin içinde bulunduğu politik, sosyal ve ekonomik durumun Fyodor Dostoyevski'nin Ecinniler romanındaki atmosferi andırıyor olduğu düşüncesiyle dergiye Ecinniler ismi verildi.[1] İlk sayısı Ocak 2020'de yayımlandı.

Kurucuları, derginin edebiyata bütüncül ve metin odaklı bakmak amacıyla çıkarıldığını ifade etmiştir.[1] Abonelik sistemi ile çalışan dergi, yayın kurulunun kişisel emeği ile çıkarılır, herhangi bir kurum tarafından finanse edilmez.

İlk sayısı matbu olarak yayımlanan dergi, ikinci sayısından itibaren, COVID-19 pandemisi yüzünden dergiye erişemeyen yurtdışındaki okurlara içeriği ulaştırabilmek için dijital ortamda da yayımlanmaya başlamıştır.

Derginin ilk sayısının dosya konusu, "Edebiyatın İnternetle İmtihanı"dır.[2][3] Şubat 2022'de 13. ve 14. sayılar birleşik sayı olarak yayımlanmış; dosya konusu "Ferit Edgü" olmuştur.[4]

İçerik ve yayın politikası

Dergi iki ayda bir yayımlanır. İlk sayıda "Ecinniler şiir dergisi değildir ve marketlerde satılmaz.", ikinci sayıda "Ecinniler magazin dergisi değildir, yazar ve şairlerin özel hayatlarını eserlerin önüne koymaz.", üçüncü sayıda "Ecinniler kâğıt israfına karşıdır ve dergiyle beraber bardak altlığı hediye etmez." cümleleri ile yayın politikasına dair mesajlar verilmiştir.

Ecinniler, "geçmişi ve geleceği iyi edebiyat çatısı altında toplama amacını korumak" için kalıcı bir yazar kadrosu ile çalışmamaktadır. Irkçı, cinsiyetçi ve türcü eserlere yer vermemektedir. Yayınlandığı ilk üç sene içinde 400'den fazla farklı yazar ve şaire yer veren derginin, yayımladığı eserler içerisinde "ilk eser" olma niteliğini haiz olanlar da bulunur.

Derginin her sayısında farklı bir dosya konusu ele alınır. Bir sayı bir portre, bir sayı edebiyatla disiplinlerarası ilgisi olan bir konu dosya konusu olarak belirlenir.[5][5][6][7][8][9][10]

Kaynakça

  1. ^ a b Afacan, İsmail (12 Nisan 2020). "Ecinniler:Edebiyata bütüncül ve metin odaklı bakıyoruz". Evrensel.net. 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  2. ^ "Ecinniler yayın hayatına başladı | Edebiyat Haber". 17 Ocak 2020. 20 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Hürriyet Sanat - Kitap, Haydar Ergülen: Ecinniler Dönemi". 24 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  4. ^ Duvar, Gazete (18 Şubat 2022). "Ecinniler yeni sayısını yayınladı, dosya konusu Ferit Edgü". Gazete Duvar. 20 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2023. 
  5. ^ a b Ecinniler dergisi ile söyleşi - PEN Şubat 2022
  6. ^ "Ecinniler: Edebiyata bütüncül ve metin odaklı bakıyoruz". 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  7. ^ "Ecinniler Dergisi Yayın Kurulu üyeleriyle Proust penceresinden bir söyleşi". 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  8. ^ "Açık Radyo: Ecinniler Dergi ile söyleşi - Ekolojik Edebiyat mümkün mü?". 5 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  9. ^ Bilmek Vaktidir: Ecinniler Dergi ile Dergiciliğin Hikayesi
  10. ^ Artı Tv: Ecinniler Dergisi | Konuklar: Çağla Çinili ve Tunca Çaylant | Mesut Varlık ile Editörün Defteri

İlgili Araştırma Makaleleri

Servet-i Fünûn edebiyatı veya topluluğun kendini anarken kullandığı adıyla Edebiyat-ı Cedîde, II. Abdülhamid döneminde, Servet-i Fünûn adlı derginin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri bir edebiyat hareketidir.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Ali Püsküllüoğlu</span> Türk yazar, şair ve sözbilimci

Ali Püsküllüoğlu, Türk yazar, şair ve sözbilimcidir.

Nihat Behram, Türk şair, yazar, gazeteci.

Ferzende Kaya, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Halit Fahri Ozansoy</span> Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmen (1891-1971)

Halit Fahri Ozansoy, Türk şair, gazeteci, oyun yazarı ve öğretmendir.

<i>Öykü</i> (dergi)

Öykü, iki aylık sanat ve edebiyat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

İsmail Ferit Edgü, Türk öykücü, şair, romancı, deneme yazarı, yayıncı, sanat koleksiyoneri.

Garip hareketi, garipçiler ya da birinci yeni; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın kurduğu ve Türk şiirinde yer etmiş anlayışları reddeden ve söyleyiş güzelliğini esas alan edebiyat akımıdır.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Asım Bezirci</span> Türk yazar ve eleştirmen

Asım Bezirci, Türk yazar, eleştirmen, şair ve çevirmen.

Edebiyat ve Eleştiri, 1992 yılının Mart - Nisan ayında Ankara'da çıktı. Kuruluş çalışmaları, sahiplik ve ilk sayının parasını ödeme ve yönetme işini Ahmet Yıldız ve Barbara Maria Kuhn birlikte yaptı. Ankara'da Kazım Karabekir Caddesi'nin işhanlarından birinde bir matbaada sabahlayarak dergiyi çıkardılar. Derginin çıkmasına katkıda bulunmak üzere söz verenlere sürpriz yaptılar. Dergi, "Edebiyat Dostları" gibi önemli bir derginin kapanmasından sonra bir ihtiyaç olarak doğdu. En önemlisi de yazar/şair ve aydınlarımız arasında Sovyetler Birliği'nin çöküşünün yarattığı dağılma ve şaşkınlık, derginin çıkmasına neden oldu. Dergi, olup bitenleri anlamak ve biraz da bu şaşkın çevrenin kendini tanıması, suretini görmesini sağlamak için bir arayış olarak çıktı. Bir anlamda da yararlı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Işık Yanar</span> Türk yazar

Işık Yanar, Türk roman yazarı.

Gökben Derviş, Türk oyuncu, öğretmen, şair ve şarkıcı.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

keşke, Türkiye'de yayınlanan Ankara merkezli iki aylık düşünce ve edebiyat dergisidir. Sahibi Ragıp Düzyol'dur. İlk sayısı Eylül 2013'te çıkan dergi, 15. sayısına kadar a5 boyutunda, 15. sayısından itibaren a4 boyutunda yayınlanmıştır. Dergi, yayın hayatı boyunca içeriğinde 2016 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü sahibi Mehmet Özkan Şüküran ile gerçekleştirdiği söyleşi gibi çeşitli söyleşilere, öykülere, şiirlere ve düşünce yazılarına yer vermiş ve Kasım-Aralık 2019 dönemine ait 38. sayısı ile yayın hayatına veda etmiştir.

Yeni A, 1 Nisan 1972 ile Haziran 1974 arasında yayımlanan Türkçe kültür, siyaset ve sanat dergisi. Daha önce kapatılan A Dergisi'nin devamı niteliğindedir. Sahibi Ferit Öngören, yazı işleri müdürü ise şair Refik Durbaş idi. İlk sayıda ülkenin değişen sorunları ve geniş çaplı etkilerine çözümler getirmek, "burjuva Batı kültürü" ile hesaplaşmak, kültür-sanat dünyasının köklü eleştirisini yapmak gibi hedefler belirlendi. 12 Mart Muhtırası sonrasında kapanan Marksist dergilerin boşluğunu doldurmak için de çeşitli sosyal konulara yer verildi. 27 sayılık dergide dönemin siyasi olaylarının karşıt yansımaları görülmektedir.

Kurşun Kalem Edebiyat Dergisi, 2009 yılından yayımlanmaya başlamış 3 ayda bir yayımlanan İzmir merkezli bir edebiyat dergisi.

Yazko Somut Sınırlı Sorumlu Yazarlar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi (YAZKO) tarafından 1983 - 1984 yılları arasında yayınlanmış bir haftalık sanat ve kültür dergisidir. Yazko Somut, önce “Haftalık Kültür ve Sanat Dergisi”, daha sonra ise “Haftalık Kültür, Sanat ve Siyaset Gazetesi” alt başlığıyla, 12 sayfa olarak gazete büyüklüğünde ve formatında basılmıştır.