İçeriğe atla

Ebü’l-Fevâris Ahmed

Ebü’l-Fevâris Ahmed
Mısır, Suriye ve Hicaz'ın özerk hükümdarı
Ebü’l-Fevâris Ahmed'in Abbâsî halifesi ismi ile 968/9'daFilistin'da bastırdığı altın dinar
Hüküm süresi23 Nisan 968 – 5 Ağustos 969
Önce gelenEbü’l-Misk Kâfûr
Sonra gelenYok (Fâtımîlerin Mısır'ı işgali)
Vekil
  • Cafer bin Furat
  • Ebü’l-Hasan bin Ubeydullah bin Toğaç
Ölüm13 Temmuz 987
Hanedanİhşidî
BabasıEbü’l-Hasan Ali el-İhşîd
Diniİslam

Ebü'l-Fevâris Ahmed bin Ali el-İhşîd (Arapçaأبو الفوارس أحمد بن علي بن الإخشيد), 968-969 yılları arasında Mısır, Suriye ve Hicaz'ı yöneten İhşidî hanedanının özerk hükümdarlarının sonuncusudur. Ancak çocuktu ve fiilen hükümdarlık yapmamış, önce vezir Cafer bin Furat'ın, sonra da amcası Ebü'l-Hasan bin Ubeydullah bin Toğaç'ın himayesi altında bulunmuştur. Saltanatı, 969 yazında Fatımiler'in Mısır'ı fethetmesiyle son bulmuştur.

Hayatı

Ahmed, üçüncü İhşîdî hükümdarı Ebü’l-Hasan Ali el-İhşîd'in oğlu ve hanedanın kurucusu Muhammed bin Toğaç'ın torunudur.[1] Babası Ali, Ocak 966'da öldüğünde henüz on yaşındaydı; dolayısıyla devletin fiili yöneticisi olan güçlü Ebü’l-Misk Kâfûr iktidarın dizginlerini kendisi ele almıştır.[2][3]

Ahmed, Nisan 968'de Kâfûr'un ölümünden sonra tahta geçmiştir, ancak Mısır'daki durum kritikti; bürokrasi dışında bir güç tabanından yoksun vezir Cafer bin Furat hükûmeti kontrol etmeye çalışmıştır; Fatımi ajanları Bedeviler arasında sorun çıkarmış; Muhammed el-İhşid tarafından işe alınan İhşidiyye, Kâfûr tarafından işe alınan Kafuriyye ve Avrupalı/ Bizans köle askerleri olan Sakaliba veya Rum olmak üzere ordu karşılıklı olarak düşmanca gruplara bölünmüştü ve son olarak hazine kıtlığa neden olan bir dizi alçak Nil selinden dolayı boştu.[4][5][6] Sonunda İbnü'l-Furat, Ahmed'in amcası Filistin valisi olan Ebü'l-Hasan bin Ubeydullah bin Toğaç tarafından devrildi. Hasan, 968 sonbaharında Fustat'ın kontrolünü ele geçirdi ve kendisini naip olarak atadı. Bu dönemde basılan sikkelerde Hasan'ın adı, itibari hükümdar olan Ahmed'in adından bile önce geliyordu. Ancak Hasan, sadece üç ay sonra İbnü'l-Cafer'i serbest bıraktı, ona Mısır'ın yönetimini emanet etti ve Filistin'e geri döndü.[7][8]

Fatımî istilası ve tahttan indirilmesi

Kısa bir süre sonra İhşidî rejimindeki karışıklıktan yararlanan Fatımîler, Cevher es-Sıkılli komutasında bir işgal başlattılar. Haziran 969'da Fatımî ordusu Fustat önlerine çıktı. İhşidî birliklerinin Fatımîleri durdurmak için son çare olarak yaptıkları girişim başarısız olunca şehir ve beraberindeki Mısır teslim olmuştur.[9][10][11] Hasan esir alındı ve böylece İhşidî hanedanlığı sona erdi; ancak amcasının yönetimindeki son saık İhşidîler, 970 baharında Fatımîler tarafından yenilene kadar Suriye'nin güney kesiminin kontrolünü elinde tuttular.[12] Tarihçi el-Fergani'ye göre, İbn Hallikân'dan aktardığına göre, Ahmed 13 Temmuz 987'de ölmüştür.[1][13]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b Bacharach 2006, ss. 60, 61.
  2. ^ Bacharach 2006, s. 71.
  3. ^ Bianquis 1998, ss. 115–117.
  4. ^ Brett 2001, s. 298.
  5. ^ Kennedy 2004, ss. 315–316.
  6. ^ Bianquis 1998, s. 117.
  7. ^ Bianquis 1998, ss. 117–118.
  8. ^ Bacharach 2006, ss. 82–83.
  9. ^ Bacharach 2006, s. 81.
  10. ^ Bianquis 1998, s. 118.
  11. ^ Brett 2001, ss. 295–303.
  12. ^ Bacharach 2006, s. 84.
  13. ^ McGuckin de Slane 1868, s. 222.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Memlûk</span> İslam dünyasında hükümdara bağlı köle kökenli asker

Memlûk, İslam dünyasında hükümdara bağlı köle kökenli asker. Memlûkler profesyonel asker olarak İslâm toplumuna girmişler ve zamanla güçlenerek iktidarı ele geçirebilecek konuma gelen oligarşik bir topluluk olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fâtımîler</span> Şii mezhebine bağlı İslam devleti

Fâtımîler ya da Fâtımî Devleti, Tunus'ta kurulduktan sonra merkezi Kahire'ye taşıyan ve Fas, Cezayir, Libya, Malta, Sicilya, Sardinya, Korsika, Tunus, Mısır, Filistin, Lübnan, Ürdün ve Suriye'de egemenliğini kuran Şii meşrebinin İsmailî mezhebine bağlı Arap devleti.

<span class="mw-page-title-main">İhşîdîler</span> Mısırda kurulup Hicaz ve Levanta doğru genişlemiş bir emirlik

İhşîdîler Hanedanı ya da Akşitler, 935'ten 969'a kadar Mısır ve Levant'ı yöneten bir Türk Memlûk hanedanıydı. Bir Türk Memlûk askeri olan Muhammed bin Toğaç, Abbasi halifesi Râzî tarafından Vali olarak atandı. Hanedan, Abbasiler adına valiler olarak konumlarını yansıtan Arapça "Wāli" unvanını taşıdı. Fâtımî ordusu 969'da Fustat'ı fethettiğinde İhşîdîler sona erdi. Ailenin mezarı Kudüstedir.

<span class="mw-page-title-main">Fustat</span>

Fustat, Mısır'ın başkenti Kahire'nin tarihteki eski adıdır. 642 yılında İslam ordusu komutanı Amr bin As'ın emriyle bir askeri garnizon şehri olarak kurulmuştur. Mısır'ın ve Afrika'nın ilk camisi Amr bin As Cami burada inşa edilmiştir. Fatımiler, 969 yılında Fustat'ı ele geçirdikten sonra hemen kuzeyinde yeni bir idari merkez kurmuş buraya da “Kāhire” adını vermişlerdir. Kahire, Fatımilerin hilâfet merkezi olmuş, Fustat ise kültür ve ticaret merkezi olmayı sürdürmüştür. Şehir rivayetlere 12. yüzyılda yaklaşık 200.000 nüfusa ulaşmıştır. Fustat, şehrin 1168'de Haçlı ordusunun eline geçmemesi için Abbasiler'den bağımsızlığını ilan eden Tolunoğulları'na, Akşitler (İhşitler)'e ve daha sonra da Fatımiler, Eyyubiler ve Memlükler'e başkentlik yapmıştır. Şehrin yönetimi, Mısır'ın fethiyle birlikte Memlük devrine son veren Osmanlılar'a geçmiştir. Zaman içinde genişleyen Kahire ile bütünleşen Fustat, günümüzde Kahire'nin "Eski Kahire" olarak bilinen semtidir.

<span class="mw-page-title-main">Nizarîlik</span> Şii İslamın bir kolu

Nizârîlik, İslam'ın Şia mezhebi olan İsmâilîyye mezhebinin alt kollarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Davudî İsmailîlik</span>

Davudî İsmailîlik veya Davudî İsmailîyye, Nizarî İsmailîlik'ten sonraki en yaygın İsmailiyye koludur. Kökeni birçok ayrışmaya dayanmaktadır. 1094 yılında Fâtımî Hâlifesi ve sultanı Ebû Tamîm Ma’add el-Mûstensir bil-Lâh'ın ölümünün ardından halef oğul Nizâr'ın yerine daha küçük olan ʿAhmed el-Mustâ‘lî vezir El-Melik el-Efdâl ibn Bedr el-Cemâli Şehenşâh tarafından tahta geçirilmiş ve imâm olarak ilân edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Emirliği</span>

Sicilya Emirliği, 10. ve 11. yüzyılda 107 yıl süreyle Sicilya adasında hüküm sürmüş olan Müslüman bir devletti. Başkenti bu dönemde Müslüman dünyasının önemli bir kültürel ve politik merkezi haline gelen Palermo idi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed bin Toğaç</span>

Muhammed bin Toğaç, kendisi Fergana'dan gelmiş İhşidi hanedanı kurucusudur. 882 yılında Fergana'da doğmuş ve 946 yılında ölmüştür. 935 - 946 arasında kendi adınının son terimini verdiği hanedanlığı yönetmiştir. Semerkand'ın doğusunda Mug (Mōḡ) Dağı üzerindeki kalede bulunmuş olan Soğdca yazılmış bir belgede "eḵšīd" unvanından söz edilir ki, buda Soğdca alfabe ile (ʾ)xšyδ ve Mani alfabesi ile (ʾ)xšy(y)δo olarak yazılan, onaylanmış bir Soğd dilinde bir yönetici unvanıdır. Sonraları, Doğu Türkistan'da bulunmuş Soğdca yazılı metinlerde de Arapça-Farsça yazılım biçimi bu "eḵšīd" unvanı görülmüştür. 11. yüzyılda Kâşgarlı Mahmud, Özçent'te yerleşik, "اذكش, Edhgiş" "Özçend’de yerleşmiş olan bir Türk oymağı."'dan söz eder. Kendisinin Fergana'dan geldiği bilinen Muhammed bin Toğaç'ın kökeni büyük bir olasılıkla Özçend’de yerleşmiş olan bir Türk "Edhgiş" oymağındandır.

Peygamberler ve Melikler Tarihi, Fars yazar ve tarihçi Taberî tarafından yazılan Arapça tarihi kayıt. Yaratılış'dan MS 915'e kadar Müslümanlar ve Orta Doğu tarihi ile ilgili tafsilat içerir. Bir al-Sila adlı ilave Taberî'nin Türk öğrencisi, Ebu Abdullah bin Ahmed bin Cafer el-Farğani, tarafından eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seyfü'd Devle</span> Müslüman general

Seyfüddevle el-Hamdânî, veya tam adıyla Ebü’l-Hasen Seyfü’d-devle Alî b. Abdillâh b. Hamdân b. Hamdûn et-Tağlibî el-Hamdânî, Hamdaniler’in Halep kolunun kurucusu ve ilk emiri.

962 tarihli Taormina Kuşatması, Taormina adasındaki ana Bizans kalesinin Fatımiler tarafından başarılı bir şekilde kuşatılmasıydı.

Ebü’l-Ferec Yakup bin Yusuf bin Killis, genel olarak bin Killis olarak bilinir, İhşîdîlerin yüksek rütbeli memurluğunu yaptıktan sonra 979'dan öldüğü 991 yılına kadar vezirlik yaptığı Fâtımîler hizmetine girdi.

Toğç bin Cuff bin İltekin bin Furan bin Furı bin Hakan Abbasi Halifeliğine ve özerk Tulunid hanedanına hizmet eden bir Türk askeri subaydı. İhşîd hanedanlığının kurucusu Muhammed bin Toğaç'in babasıydır.

<span class="mw-page-title-main">Boğazlar Muharebesi</span> 965 muharebesi

Boğazlar Muharebesi 965'in başlarında Bizans İmparatorluğu filoları ile Fâtımîler arasında Messina Boğazı'nda çatışmadır. Büyük bir Fâtımî zaferi ve İmparator II. Nikiforos'un Sicilya'yı Fâtımîlerden geri alma girişiminin nihai çöküşüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nasırü'd Devle</span> Hamdânî emiri

Ebu Muhammed el-Hasan ibn Ebu'l-Hayja Abdallah ibn Hamdan al-Taghlibi, daha yaygın olarak basitçe Nasırü'd Devle'nin, Cezire'nin çoğunu kapsayan Musul Emirliği'nin ikinci Hamdânî hükümdarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mekke Muharebesi (883)</span> 883de muharebe

Mekke Muharebesi, Mısır ve Suriye'nin Tolunoğulları hükümdarı Ahmed bin Tolun'un güçleri ile Seferî emirliği tarafından desteklenen Abbâsî güçleri arasında 883 yılında yapılan silahlı bir çatışmadır. Muharebe, hac sırasında şehrin velayetini kimin alacağını belirlemek için Batı Arap Yarımadası'nda Mekke'de gerçekleşmiştir. Abbasi-Saffari zaferi ve Tuluni güçlerinin Mekke'den sürülmesiyle sona ermiştir.

Ebu Bekir Muhammed bin Râik, genellikle sadece İbn Râik olarak bilinir, Abbasi Halifeliği'nin üst düzey bir yetkilisiydi ve halifelik hükûmetinin zayıflığını kullanarak 936 yılında halifeliğin ilk Emîrü’l Ümerâ olmuştur. 938 yılında rakip Türk askeri liderleri tarafından tahttan indirilmiş, 941 yılında görevi geri almış ve Şubat 942'deki suikasta kadar bu görevi sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ebü’l-Hasan Ali el-İhşîd</span> İhşîdî hanedanının ikinci hükümdarı, 960-966

Ebü'l-Hasan Ali el-İhşîd Abbasiler adına Mısır, Suriye ve Hicaz'ı yöneten özerk İhşîdî hanedanının üçüncü hükümdarıdır. 960-966 yılları arasında altı yıl hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ebü’l-Misk Kâfûr</span> İhşîdî hanedanının hükümdarı

Ebü'l-Misk Kâfûr, (905-968), aynı zamanda el-Leythi, el-Suri, el-Labi olarak da bilinir, İhşidî Mısır ve Suriye'nin baskın şahsiyetidir. Aslen siyah bir köledir, daha sonra Mısır veziri olmuş ve efendisi Muhammed bin Toğaç'ın ölümünün ardından 946'dan itibaren fiili olarak Mısır'ın hükümdarı olmuştur. Daha sonra 968'deki ölümüne kadar İkşidî topraklarını yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Humâreveyh bin Ahmed bin Tolun</span> Mısırlı emir (884-896)

Ebü'l-Ceyş Humâreveyh bin Ahmed bin Tolun Tolunoğulları hanedanının kurucusu Ahmed bin Tolun'un oğluydu. Mısır ve Suriye'nin özerk hükümdarı olan babası onu halefi olarak atadı. İbn Tolun Mayıs 884'te öldüğünde, Humâreveyh onun yerine geçti. Kendisini tahttan indirme girişimini bozguna uğrattıktan sonra, 886'da Abbasi Halifeliği'nden miras kalan bir vali olarak Mısır ve Suriye üzerindeki yönetiminin tanınmasını başardı. 893'te anlaşma yeni Abbasi Halifesi Mutazıd ile yenilendi ve kızı Katr en-Nada'nın halifeyle evlenmesiyle mühürlendi.