İçeriğe atla

Ebu Muhammed el-Makdisi

Ebu Muhammed el-Makdisi
DoğumAsım Tahir el-Berkavi 3 Temmuz 1959
Burka, Filistin
MilliyetFilistinli
VatandaşlıkÜrdün
EğitimMusul Üniversitesi
MeslekYazar, Alim

Ebu Muhammed el-Makdisi (İngilizceأبو محمد المقدسي‎; d. 3 Temmuz 1959, Burka[1]), Filistin asıllı Ürdünlü İslamcı yazar. Aynı zamanda cihat teorisyeni ve Selefi ideolog.[2]

Hayatı

Ebu Makdisi küçük yaşlarda ailesinin maddi sıkıntıları nedeniyle Kuveyt'e yerleşti. İlk ve ortaöğrenimini Kuveyt'te tamamlayarak öğrenim sürecinde çeşitli İslami gruplarla çalışmalar içerisine girdi. Üniversite eğitimini babasının isteği üzerine Irak'a giderek Musul Üniversitesinde mühendislik eğitimi gördü. Aynı yıl Irak ve Yugoslavya öğrenci değişim programından yararlanarak Saraybosna Üniversitesinde de öğrenim gören el-Makdisi ardından Suudi Arabistan'a giderek Medine İslam Üniversitesinde eğitim aldı.

1980 ortalarında Afganistan'a giderek Sovyetler Birliği'ne karşı Mücahitlerin yanında savaştı. Daha çok askeri cephede İslami eğitim vererek savaşçıları dini ve askeri alanda eğiterek cihada teşvik etti. 1992'de Pakistan'a geçen el-Makdisi oradan Ürdün'e yerleşti. Bu ülkede de İslami çalışmalarını büyüten el-Makdisi, Ürdün hükûmeti tarafından Filistin için savaş fetvası vermesi nedeniyle hapse atıldı. Bu süreçte çeşitli kitaplar yazan el-Makdisi günümüz Radikal İslam'ın şekillenmesinde büyük rol üstlendi. Aynı zamanda cezaevinde tanıştığı ileride Irak el-Kaidesi' ni kuracak olan Ebu Musab ez-Zerkavi'yi ve Irak ve Afganistan savaşına katılan birçok kişiyi dini alanda etkilemiştir.

1999'da hapisten çıkan el-Makdisi, serbest kalmasının üzerinden 1 yıl geçmeden tutuklandı. 2005 yılında tekrar serbest bırakılan Makdisi, hapisten çıkması üzerinden kısa bir süre sonra gazeteye verdiği röportajdan dolayı tekrar tutuklandı. 2008 yılında hapisten çıkan el-Makdisi İslami çalışmalarını sürdürdü. Bu dönemde Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi'ni mürted ilan etmiş ve arap dünyasında büyük çalkantılara sebebiyet vermiştir. Bu yüzden Suud Hanedanı Ürdün devletine baskı yapmış ve tekrar tutuklattırmıştır.

2010 yılında bir kez daha tutuklanarak yargılanmaya başlanan ve 2012 yılında teröre teşvik suçundan yargılandığı davada 5 yıl hapse mahkûm edilmiştir. Makdisi'nin fikirleri halen Suriye İç Savaşı'nda rol üstlenen selefi örgütler tarafından benimsenmiş ve ilham kaynağı olmuştur. El-Kaide ve Tahrir el-Şam' ın fikir hocasıdır. Ayrıca günümüz Arap dünyasını büyük ölçüde etkilemiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Brisard, Jean-Charles (2005). Zarqawi: The New Face of Al-Qaeda (İngilizce). Polity. s. 18. ISBN 0745635725. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

Konuyla ilgili yayınlar

  • Wagemakers, Joas (Ağustos 2009). "A Purist Jihadi-Salafi: The Ideology of Abu Muhammad al-Maqdisi". British Journal of Middle Eastern Studies (İngilizce). 36 (2). Taylor & Francis. ss. 281-297. JSTOR 40593257. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ürdün</span> Orta Doğuda bulunan bir Arap ülkesi

Ürdün ya da resmî adıyla Ürdün Hâşimi Krallığı, Orta Doğu'da bulunan bir Arap ülkesidir. Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişiminde bulunan ülke, Levant bölgesine dahildir ve Şeria Nehri'nin doğu yakasında yer alır. Kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan, batısında İsrail ve Batı Şeria ile Lut Gölü yer almaktadır. Ülkenin güneybatıda bulunan 26 km kıyısı Akabe Körfezi yoluyla Kızıldeniz'e açılmaktadır. Akabe Körfezi Ürdün'ü Mısır'dan ayırır. Ürdün yarı kurak bir ülke olup yüz ölçümü 89 bin km², nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Bu da Ürdün'ü 11. en kalabalık Arap ülkesi yapmaktadır. Halkının %95'i Sünni Müslüman olan Ürdün'ün resmî dini İslam'dır, ayrıca Hristiyan azınlık da bulunur. Başkenti ve en büyük şehri Amman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Körfez Savaşı</span> 1990-1991 yılları arasında Irak ile 42 ülkeden oluşan koalisyon arasında yaşanan çatışma

Körfez Savaşı veya Birinci Körfez Savaşı, kod adı Çöl Fırtınası Harekâtı 2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda, ABD öncülüğünde, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 37 ülkenin dahil olduğu koalisyon gücünün Irak'a karşı düzenlediği askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Ebû Bekir</span> İslam Devletinin ilk halifesi, sahabe

Ebû Bekir ya da tam adıyla Ebû Bekir Abdullah bin Ebî Kuhâfe Osmân bin Âmir el-Kureşî et-Teymî, İslam peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve Dört Halife'nin ilki. Muhammed sonrası Müslüman toplumda 632-634 arası liderlik ve yöneticilik yapması, bu sebeple Muhammed'in halefi olması kendisine ilk halife unvanını kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Musab ez-Zerkavi</span> Irak ve Şam İslam Devletinin (IŞİD) kurucusu Ürdünlü cihatçı terörist

Ebu Musab ez-Zerkavi ya da gerçek adıyla Ahmed Fadıl en-Nazal el-Haleyle, çeşitli İslamcı ve cihatçı silahlı örgütlerin üyeliğini, kuruculuğunu ve liderliğini yapmış Ürdünlüdür. Çeşitli devletler ve uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanan, Tevhit ve Cihat Cemaati ile el-Kaide'ye bağlı ardıl örgütleri Irak el-Kaidesi ve Mücahit Şura Meclisinin kurucu lideri olarak Irak Savaşı'ndaki direnişçi unsurlardan biri olarak faaliyetlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ömer et-Tilmisani</span>

Ömer el Tilmisani, Mısırlı dinî lider.

Ebu Nidal, asıl adı Sabri Halil el-Banna, Filistinli siyasi lider, paralı asker, Ebu Nidal Örgütü (ENÖ) olarak da bilinen El-Fetih–Devrimci Konsey örgütünün kurucusu. Ebu Nidal'in kelime anlamı mücadelenin babasıdır. 1970-80'li yıllarda gücünün zirvesinde olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Katar'daki Yahudilerin tarihi</span>

Katar'daki Yahudilerin tarihi ve bunun hakkındaki bilgiler çok sınırlıdır.

Orta Doğu'daki Yahudilerin tarihi aşağıdaki listedeki bölgelerin tarihlerine göre bölünmüştür:

<span class="mw-page-title-main">Ürdün'deki Yahudilerin tarihi</span>

Ürdün'deki Yahudilerin tarihi, bugünkü Ürdün coğrafyasının büyük bir bölümü bir zamanlar İsrail Diyarı'ndaki Yahudilerin tarihi ile çakıştığı için antik döneme kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bakır el-Hekim</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Bakır El-Hekim Iraklı Taklit Mercii'dir. 1939'de Irak'ın Necef şehrinde dünyaya geldi. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin başkanıydı.

2014 yılında futbol, o sene içerisinde futbol dünyasında gerçekleşen olayları içerir.

<span class="mw-page-title-main">2015 AFC Asya Kupası</span>

2015 AFC Asya Kupası, Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) üyesi ülkelerin katıldığı AFC Asya Kupası'nın 16. turnuvasıdır. Avustralya'nın ev sahipliğinde, 9-31 Ocak tarihleri arasında düzenlendi. 16 takımın katıldığı turnuvada Avustralya, organizasyon tarihindeki ilk şampiyonluğunu kazandı ve Rusya'da düzenlenecek olan 2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası'na katılma hakkı elde etti. Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) üyesiyken 2006'da AFC üyesi olan Avustralya, bu şampiyonlukla birlikte iki farklı kıtasal yarışmada şampiyonluk yaşayan ilk millî futbol takımı oldu.

<span class="mw-page-title-main">2017 İslami Dayanışma Oyunları</span>

2017 İslami Dayanışma Oyunları veya IV. İslami Dayanışma Oyunları, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan çok sporlu organiasyon. 12-22 Mayıs tarihlerinde düzenlendi. 21 spor dalında 54 ülkeden yaklaşık 2800 sporcu mücadele etti.

2022 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri ikinci Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

Ebu Ömer el-Bağdadi, Ebu Hamza el-Bağdadi veya doğum adı olan Hamid Dawud Mohamed Khalil al Zawi adlarıyla da bilinir. 7 islamcı örgütün birleşerek oluşturduğu Mücahit Şura Meclisinde liderlik yapan kişilerden birisiydi, Mücahit Şura Meclisinin lağvedilmesinden sonra kurulan Irak İslam Devleti'nin liderliğini yapmıştır.

Arap Soğuk Savaşı, Arap dünyasında 1952'de Cemal Abdünnâsır'ı iktidara getiren Mısır Devrimi ile 1979'da İran-Arap gerginliklerinin Arap içi çatışmayı tutmasına neden olan İran Devrimi'nin neden olduğu siyasi rekabetti. Bir tarafta Mısır önderliğindeki yeni kurulan cumhuriyetler ile diğer tarafta Suudi Arabistan önderliğindeki geleneksel krallıklar bulunmaktaydı.

Halid Mustafa Halife el-Aruri, bilinen diğer adlarıyla Ebu el-Kassam, Ebu Eşref ya da Ebu Cebel, Filistin kökenli Ürdünlü el-Kaide üyesidir.

Bey'at el-İmam, Zerka, Ürdün'de kurulmuş Selefi bir örgüttü. 1993 yılında Ebu Musab ez-Zerkavi ile Ebu Muhammed el-Makdisi tarafından kurulmuş olan grup, mensuplarının Mart 1994'te tutuklanıp cezaevine gönderilmesiyle dağılmıştı.

2026 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri Üçüncü Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin üçüncü aşamasıdır.