İçeriğe atla

Ebu Harise bin Alkame

Ebu Harise bin Alkame
Necran Piskopos
KiliseErken Hristiyanlık

Ebu Harise bin Alkame (aynı zamanda Abdulharis bin Alkame olarak da bilinir), Necran Piskoposu ve Arap Yarımadası'nda bulunan Necran'daki (bugünkü Yemen) Roma Kilisesi'nin resmi temsilcisiydi. İslam'ın Peygamberi Muhammed zamanında hayattaydı ve ünlü Mübahele Olayı'nda bir mektup alışverişinde bulunmuş ve Muhammed ile karşılaşmıştı.

Hikaye

İslami kaynaklara göre, Muhammed, Hicretin 9.yılında Piskopos Abdulharis bin Alkame'ya bir mektup göndererek Piskoposun Hristiyan takipçilerini İslam'ın öğretilerini benimsemeye davet etti: "adının Rab olarak İbrahim, İshak ve Yakup'un ... Hepinizin size yaratıkların vesayet çıkıp böylece yerine onun yaratıkları ibadet Allah'a ibadet etmeye davet Allah'a ve vesayet altında gerçekleşecek Allah'ın kendisi… "[1]

Bu mektuba cevaben, Necranlı soylu kabilelerden 24'ü de dahil olmak üzere 60 Hristiyan erkekten oluşan bir heyet, h.10/22-26 Mart 632 tarihleri arasında Medine'de Muhammed'le buluşmak için yola çıktı (belirli tarihler ihtilaflıdır).[1][2][3] Heyette ileri gelen 3 kişi, Piskopos Ebu Harise bin Alkame (din işlerinden sorumlu), Abdulmesih el-Akib (prenslik ve hükûmet işlerinden sorumlu) ve Al-Aiham As-Saiyid (eğitim ve siyasi işlerden sorumlu)'di.

İlahiyat tartışmaları, konunun sonunda İsa'ya, Mesih'e dönmesi ve İsa'nın ne ve kim olduğunun anlaşılması sorusu ile başladı. Muhammed onlara vaaz verdi ve İslam'ı kabul etmelerini istedi. Ancak Hristiyanlar ikna olmadılar ve Mesih'in ilahi olduğuna dair açıklamalarıyla karşılık verdiler.[4]

Hristiyanların Muhammed'in İsa ile ilgili peygamberlik mesajını kabul etme talebini reddetmesi nedeniyle, bir laneti çağırma çağrısı Muhammed tarafından başlatıldı.[5]

Geleneksel anlatıma göre, İsa'nın kim olduğu konusundaki anlaşmazlığı çözemedikten sonra, "Mübahele Ayeti" olarak bilinen şu ayetlerin Muhammed'e indirildiğine inanılmaktadır:[1][6]

<< Sana gelen bu ilimden sonra her kim bu konuda seninle tartışmaya kalkışırsa, de ki: "Gelin, çocuklarımızı ve çocuklarınızı, kadınlarımızı ve kadınlarınızı, kendimizi ve kendinizi çağıralım, sonra da Allah’ın lâneti yalancıların üzerine olsun diye dua edelim." >> Al-i İmran/61.Ayet 19 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Mübahele (Arapça: المباهلة) Arapça بَهَلَ (lanet-Behla) kelimesinden türemiştir. Behala, "lanetlemek" anlamına gelen bir kök fiildir. El-behl (lanet) aynı zamanda su kıtlığı anlamına da gelir. 'Mübahele' terimi, yalan söyleyen veya yalan söyleyen birinden merhameti geri çekmek anlamına da gelebilir.[7] Kuran'da, Necranlılar ve Muhammed arasındaki İsa ile ilgili anlaşmazlığa kesin bir çözüm olarak el-mübahele'den (Allah'ın lanetinin yakarılması) bahsedilmiştir. Allah, Muhammed'e, kimin doğruyu söylediğini belirlemek için Hristiyanları Tanrı'nın lanetini (Mübahele - ayet 3.61) çağırmasını emretti.

Kuran'ın mübahele ayeti, Hristiyanlık ve dahası İslam içindeki Şii ve Sünni ayrımı nedeniyle en tartışmalı ayetlerden biridir. Dini tartışmalarla ilgili yalancıyı lanetlemesi için Tanrı'ya dua etmek eski bir Arap geleneğidir.[4][8][9] Mübahele, Semitik kabileler arasında yaygındı ve İslam öncesi yazılarda bulunmaktaydı.[5]

Mübahele olayı, Kuran'ın merkezi bir Hristiyan doktrini eleştirisinin bir örneğidir: Yeryüzündeki Tanrı Mesih olarak (Enkarnasyon). Bu tarihsel olaydan Müslümanlar, Hristiyan inancının önemli noktalarına meydan okumaya ve eleştirmeye, Hristiyanların kendi doktrinlerini ve uygulamalarını savunup tanımlamaya devam edeceklerdi.[4][6]

Mübahele günü, Mübahele'nin Şiilerin yıllık anma günüdür.

Dış Bağlantılar

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Mohammad (s) dar Medina (Farsça). Translated by Masoud Ansari. tehran: Jami. 1379. ss. 1091-1103. 
  2. ^ Roman Catholics and Shi'i Muslims: Prayer, Passion, and Politics. University North Carolina: The University of North Carolina Press; Revised ed. edition. 25 Ağustos 2003. ISBN 0807854999. 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Ahvaziyan (5 Haziran 2016). "SAFI AL DIN HILLI'S EHTIJAJ IN GHADIRIYAH POEMS AGAINST IBN MOTEZ'S BA'IYEH". Journal of Fundamental and Applied Sciences. 8 (3(S)): 1268. doi:10.4314/jfas.v8i2s.275. 16 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ a b c Tafsir Ibn Kathir Juz' 3 (Part 3): Al-Baqarah 253 to Al-I-'Imran 92 2nd Edition. 29 Ekim 2009. ISBN 9781861796790. 
  5. ^ a b Mamouri (Sonbahar 2007). "A HISTORICAL EXAMINATION OF THE VERSE MUBAHALA AND ITS KALAMI REFLECTIONS". Shiite Studies. 5 (3(19)): 85 to 100. 20 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b The Church in the Shadow of the Mosque: Christians and Muslims in the World of Islam. Princeton University Press. 4 Nisan 2010. ss. 160-162. ISBN 9781400834020. 
  7. ^ Mubahala dar Medina (Farsça). Translated by mahmoodreza Eftekhar zadeh. Tahran: Resalate Ghalam Publication. 1378. 
  8. ^ La Mubahala de Medine et I'hyperdulie de Fatima, in Louis Massignon, parole donnee (paris: Editions du Seuil, 1983), 147-67
  9. ^ Encyclopedia of Islam. Checkmark Books. 1 Şubat 2009. s. 124. ISBN 978-0816077458. 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsa</span> Yahudi vaiz ve dinî lider, Hristiyanlığın merkezî figürü

İsa, 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider. Günümüzde en çok mensuba sahip din olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür. Hristiyanlar, Yeşua'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanırlar. Yeşua'nın, Yeni Ahit'e göre Yosef (Yusuf) adında dünyevi bir babası olduğu için Yeşua, mensubu olduğu Yahudi toplumunda "Yosef'in oğlu Yeşua" olarak anılırdı.

Peygamber veya yalvaç, Tanrı aracılığıyla bir dini veya dinî öğretiyi yaymakla görevlendirildiğine inanılan kişidir. Peygamberler ayrıca dinî terminolojide âyet, işaret veya mûcize denilen doğaüstü güç veya olayların kendilerine atfedildiği mitolojik veya yarı mitolojik insanlardır. İbrahimî dinlerin inananları, peygamberlerin Tanrı'dan aldıkları “vahiy” adlı mesajları diğer insanlara ulaştırdıklarına inanırlar.

<span class="mw-page-title-main">İhlas Suresi</span> Kuranın 112. suresi

İhlas Suresi, Kur'an'ın 112. suresidir. Sure, 4 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyanlık</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

Hristiyanlık, Nasıralı İsa'nın yaşamına, öğretilerine ve vaazlarına dayanan, tek Tanrılı İbrahimî bir dindir. Günümüzde Hristiyanlık, dünya nüfusunun yaklaşık %30,1'ini oluşturmaktadır ve 2,4 milyarı aşkın takipçisi ile dünyanın en kalabalık dinidir. Takipçilerine, "Mesihçi" anlamına gelen Hristiyan veya Nasıralı İsa'ya ithafen İsevi veya Nasrani denir. Kitâb-ı Mukaddes'e inanan takipçileri, Yahudi metni olan Tanah'ta kehanet edilen İsa'nın Mesih olarak gelişinin bir Yeni Ahit olduğuna inanırlar.

Paraklit veya Faraklit, Kitab-ı Mukaddes'in Yunanca metinlerinde Kutsal Ruh için beraberinde gelen anlamında da kullanılan bir sıfattır.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma</span> İslam peygamberi Muhammedin küçük kızı

Fatıma bint Muhammed, Fatımatü'z-zehra, İslam peygamberi Muhammed'in kızı, Ali bin Ebu Talib'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Dua</span>

Dua veya yakarış, bir ilah ya da gözle görülmeyen varlıkla ilişkiyi etkinleştirmeyi amaçlayan çağırma veya eylemdir. Dua, bireysel ya da toplumsal olarak; özel ya da kamusal bir yerde edilebilir. Sadece sözlerden oluşabileceği gibi şarkı şeklinde de olabilir. Ayrıca çeşitli bedensel hareketler de içerebilir. Duanın yakarış, şükran veya ibadet/övgü olarak farklı formları vardır.

Şeytan ayetleri, Muhammed tarafından önce vahiy olarak açıklanıp sonrasında bu ayetlerin Şeytan isimli varlık tarafından kulağına söylendiği ifade edilerek Kur'an'dan çıkartıldığı belirtilen ayetlerdir. Bu ayetlerle ilgili rivayetler, Taberî, Vâkidî, İbn Sa'd, Ebu Cafer Taberi ve İbni İshak'ın eserlerinde yer almıştır. Şeytan ayetleri kavramı ilk defa İskoç tarihçi William Muir tarafından 1858'de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Âl-i İmrân Suresi</span> Kuranın 3. suresi

Âl-i İmrân Suresi, Kur'an'ın 3. suresidir. Sure, 200 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Ruh</span>

Kutsal Ruh, Yahudilikte Tanrı'nın evren veya yaratıkları üzerindeki ilahi gücü, kalitesi ve etkisine atıfta bulunur. İznik Hristiyanlığı'nda Kutsal Ruh, Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. İslam'da Kutsal Ruh, ilahi eylemin veya iletişimin bir aracısı olarak hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Mesih</span> kurtarıcı olarak beklenen figür

İbrahimî dinlerde mesih, bir grup insanın kurtarıcısı veya özgürlüğe kavuşturucusudur. Geleneksel Yahudilikte maşiah, mesihçilik veya Mesih Çağı gibi kavramlar, kutsal mesh yağıyla meshedilmiş bir seçkine atıfta bulunan Tanah'la ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İslam'da İsa</span> İslam inancında İsa

İslam dininde İsa veya ʿÎsâ bin Meryem, İsrailoğulları'na gönderilen son peygamber ve aynı zamanda da Mesih'tir. İsrailoğullarına Tevrat'ı ilga etmeden, onun yanı sıra yeni bir vahiy olan İncil ile tebliğde bulunmuştur. İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir. Kuran'da 93 âyette, "Meryem'in oğlu", "Allah'tan bir ruh" ya da "Allah'ın Kelimesi" unvanlarıyla veya özel ismiyle toplam 180 defa zikredilmektedir. Kuran'da İsa'nın babasız yaratıldığı, Adem Peygamberin durumuna benzetilerek vurgulanmaktadır. İsa'nın Allah'ın izniyle çeşitli mucizeler göstermiş olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mübahele Ayeti</span>

Mübahele Ayeti, Âl-i İmrân Suresi'nin 61. ayetidir. Mübahele, kelime anlamı olarak "karşılıklı beddua etme" demektir.

Takiye, İslam dininde bir Müslümanın zor bir durumdan kurtulmak için İslam'ı inkâr ederek Müslüman değilmiş gibi davranmasıdır. Kur'an Nahl suresinde takiye yapmaya izin vermektedir.

Karşılaştırmalı din alanında Hristiyanlık ve İslam arasındaki tarihsel etkileşim, Hristiyanlık ile İslam'ın benzer yönlerini ve temel fikirleri bağlar. İslam ve Hristiyanlık, Yahudilik gibi, semavi gelenekten aldıkları kökenlerini paylaşırlar. Bu kökene rağmen söz konusu iki din arasında derin farklar vardır. Örneğin, İsa’nın kim olduğu konusu bunlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Barnabas İncili</span> 16. yüzyılda yazılmış psödoapokrif incil

Barnabas İncili, Müslüman bakış açısıyla, yaklaşık olarak 16. yüzyılın son çeyreğinde yazıldığı düşünülen psödoapokrif incildir. İsa’nın öğrencilerinden Barnabas tarafından yazıldığı iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">İsa'nın çarmıha gerilişi</span> Hristiyanlığın merkezî figürü olan İsanın öldürülme hadisesi

İsa'nın çarmıha gerilişi, MS 30 ve 33 arasında bir dizi sorgulama ve işkencenin ardından Roma'nın Yahudiye eyaletine bağlı Golgota'da İsa'nın çarmıha gerilmesi olayıdır. Yeni Ahit müritlerinde bu olaydan bahseden metinler, diğer antik kaynaklar tarafından ispatlanmış olan dört kanonik müjde ile ve Hristiyan olmayan kaynaklar tarafından doğrulanan tarihsel ve teolojik bir olay.

İbrahimi dinlerde, Mesih Çağı, Mesih'in hüküm sürdüğü ve hiçbir kötülük olmaksızın evrensel barış ve kardeşliği getireceği Dünya'daki gelecek bir dönemdir. Birçoğu böyle bir çağın geleceğine inanıyor; bazıları onu mükemmel "Tanrı'nın krallığı" veya "gelecek dünya" olarak adlandırır.

Hendek Halkı Kuran'ın Büruc Suresi'nde geçen bir kıssadır. Allah'a inandıkları için müşrikler tarafından hendeğe atılıp ateşe verilen insanlar hakkındadır.

İslam peygamberi Muhammed'in Hristiyanlar hakkındaki görüşleri, onlarla olan temasları yoluyla şekillendi. Muhammed, Hristiyanlar hakkında genel olarak yarı olumlu bir görüşe sahipti ve onları İbrahim'den gelen vahyin alıcıları olarak görüyordu. Ancak onları bazı inançlarından dolayı da eleştirdi.