İçeriğe atla

Ebu Bekir Camii (İşkodra)

Koordinatlar: 42°04′04″K 19°30′51″D / 42.06778°K 19.51417°D / 42.06778; 19.51417
Ebu Bekir Camii
Xhamia Ebu Beker
Cami görünümü
Harita
Temel bilgiler
Konumİşkodra, Arnavutluk
Koordinatlar42°04′04″K 19°30′51″D / 42.06778°K 19.51417°D / 42.06778; 19.51417
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Özellikler
Minare sayısı2

Ebu Bekir Camii (ArnavutçaXhamia Ebu Bekër), Arnavutluk'un İşkodra kentinde bulunan bir camidir.

Komünizm döneminde yok edilen, Osmanlı dönemi Fushëçela Camii'nin yerine inşa edildi. Cami, şehrin bilimsel öğreniminde tarihsel olarak önemliydi ve dikkate değer İslam alimleri ve ilahiyatçıları çekmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Norris, H.T. (1993). Islam in the Balkans: religion and society between Europe and the Arab world. University of South Carolina Press. s. 76. ISBN 0-87249-977-4. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ebû Bekir</span> İslam Devletinin ilk halifesi, sahabe

Ebû Bekir ya da tam adıyla Ebû Bekir Abdullah bin Ebî Kuhâfe Osmân bin Âmir el-Kureşî et-Teymî, İslam peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve Dört Halife'nin ilki. Muhammed sonrası Müslüman toplumda 632-634 arası liderlik ve yöneticilik yapması, bu sebeple Muhammed'in halefi olması kendisine ilk halife unvanını kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra</span> Arnavutlukun kuzeybatısında bir şehir

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

Şiilik veya Şia, Muhammed'den sonra devlet yönetiminin Ali'ye ve onun soyundan gelenlere ait olduğu fikrini savunan; Ali ile birlikte onun soyundan gelen imamların günahsızlığına, yanılmazlığına ve bizzat Allah tarafından imam olarak seçildiklerine dair inanışların ortak adıdır. İslam dünyası içerisinde Müslüman nüfusun yüzde 10-15'lik kısmını oluşturur. Siyasi saiklerle ortaya çıkan bu ayrılık, zaman içinde fıkhi ve itikadi bir alt yapı kazanarak mezhepleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Menûçihr Camii</span> Anadolu sınırları içerisinde bulunan ilk camii

Ebu'l Menûçihr Camii, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na siyasî olarak bağlı Şeddadi emirlerinden Ebû Şücâ' Menûçihr tarafından inşa ettirdiği söylenen ve Türkiye sınırları içerisindeki ilk Türk camisi olduğu iddia edilen yapıdır. İçinde bulunduğu Ani antik kentiyle birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Hilmi Tunahan</span> Türk din adamı, İslam âlimi ve mutasavvıf

Süleyman Hilmi Tunahan ; Süleymancılar cemaatinin kurucusu, Türk din adamı, İslam âlimi ve mutasavvıftır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Zübeyr</span> sahabe

Abdullah bin Zübeyr, İkinci Emevi halifesi Yezid'e biat etmeyerek isyan başlatan ve Mekke'de karşı halifeliğini ilan ederek 692'deki öldürülüşüne kadar Emevilerle mücadele eden tabiin.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde 1427de inşa ediildiği tahmin edilen cami

Karacabey Camii Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan, 1427'de inşa edildiği sanılan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Nasuh Baba Camii</span>

Kurban Nasuh Baba Camii ya da Şeyh Nuri Efendi (Çarşamba) Tekkesi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Şeyh Kurban Nasuh Baba tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1586 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1587 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer'in Fatıma'nın evine saldırması</span>

Ömer, Ali'nin desteğini almak amacıyla Fatıma'nın evine gider ve burada bir dizi olay meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Kurşunlu Cami</span>

Kurşunlu Camii veya Buşatlı Mehmet Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii</span> Arnavutlukta yer alan tarihi bir kilise/cami

Aziz Stefen Kilise Camii veya Fatih Sultan Mehmet Câmii veya Fatih Câmii Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra liman kentinin Rozafa Kalesi'ndeki tarihi bir dinî yapıdır. Kilise olasılıkla Stefen'e adanmıştı.

Piri Mehmet Paşa Camii veya kısaca Pir Paşa Camii, KKTC'nin Lefke şehrinde 7. asrın sonlarına, Emevilere dayanan cami. 1570-1571 yıllarında Osmanlı'nın Kıbrıs adasını fethetme harekâtına Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk veziri Pîrî Mehmed Paşa’nın torunu Mehmet Bey de katılmıştır. Mehmet Bey Lefke’yi ziyaretinde şeceresi Ebu Bekir’e kadar dayanan bu harap camiyi yenileyerek inşa etmiş ve camiye dedesinin adını vermiştir.

Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

<span class="mw-page-title-main">İsmailağa Camii</span>

İsmailağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Osmanlı Şeyhülislamı Ebu İshak İsmail Efendi tarafından yaptırılan cami. Cami İsmailağa Cemaati'nin merkezi konumundadır.

Çermik Ulu Camii, Diyarbakır ilinin Çermik ilçesinde yer almaktadır. Sultan Alaaddin, Cami-i Atik, Cami-i Çermik ya da Şah Ali Bey Camii olarak da bilinir. İki ayrı zamanda inşa edilmiş ve günümüze gelmiştir. Taç kapı kısmı Şah Ali Bey Camii'nden, kubbeli olan kısım ise daha sonraki bir eklemeden kalmadır. Hasankeyf Artuklularından Fahreddin Kara Arslan zamanında İnaloğullarından Ebû Mansur İlaldı b. İbrahim tarafından inşa ettirilmiştir. Sultan II. Alâeddin Keykubad zamanında onarılıp camiye minare eklenmiştir.

Kale Camii ya da Kaleiçi Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Günümüzde Kuyumcular Çarşısı olarak anılan yerde bulunduğundan Kuyumcular Camii olarak da anılmaktadır. 1323 yılında Ebû Said Bahadır saltanatı sürerken İlhanlıların Anadolu'dan sorumlu idari görevlisi Timurtaş adına Mevlevi Mahmut oğlu Evhat tarafından yaptırılan cami çok sayıda tamirat görmüş ve orijinalliğini tamamen kaybetmiştir.

Ömer Şeddat Camii ya da halk arasında bilinen diğer adıyla Hz. Ömer Cami, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir camidir. Mardin Kapısı'nın batısında surlara dayandırılmış bir durumdadır.