İçeriğe atla

Ebu Afek

Ebû 'Afek (Arapça: أبو عفك‎, İbranice: אבו עפכ‎, (d.504 - ö. 624), Medine'nin tanınan Yahudi şairlerinden biridir. Kendisi Muhammed'in isteği üzerine Salim bin Umeyr Tarafından öldürülmüştür.[1]

Hayatı

Ebû Afek, İslamiyet'in ilk ortaya çıktığı dönemde, Hicaz muhitinin Yahudi şairlerindendi. Hayatı ve şairliği hususunda, günümüze fazla bilgi ulaşamamıştır. Ancak siyer kaynaklarında, Ebû 'Afek'in Medinelileri kışkırtmak için söylediği bir tahrîd şiiri rivayet edilmiştir. Ebû 'Afek, Benû 'Ubeyde'nin alt kolu olan Benû 'Amr b. 'Avf'a intisap etmektedir. Onun köken itibarıyla Arap olduğu, ancak Yahudiliği sonradan benimsediği düşünülmektedir. Yüz yirmi yaşına kadar yaşadığı rivayet edilmektedir.[2] Arap kültürünce bu kadar uzun yaşan kişilere mu'ammerûn denilmektedir.

İslam dinini kabul etmeyen ve Muhammed'e muhalif olan bir kimseydi. Onun bu muhalifliğine kızan Sâlim b. Umeyr adlı bir Müslüman tarafından yaşlı şair Ebu Afek öldürüldü.[3][4][5]

Rivayetin Sahihliği Üzerine Yorumlar

Konuyla ilgili rivayetler İbn-i İshak, El-Vakidi ve Vakidi'den nakil yoluyla İbn-i Sa'd'dan gelmektedir.[6][7][8] İbn-i İshak'a isnat edilen Siratu Resulillâh'ın müellif nüshası elde bulunmamaktadır. Onun eserine yönelik en çok tartışılan eleştiri, çağdaşı Mâlik ibn Enes'in eleştirisidir.[9] Mālik, İslam peygamberi Muhammed ve Medine Yahudileri hakkındaki hikâyeleri, bunların yalnızca din değiştiren Yahudilerin oğullarının anlatımlarına dayanılarak alındıkları gerekçesiyle reddetmiştir.[10] Aynı hikâyeler daha sonra ünlü hadisçi ibn Hacer el-Askalani tarafından 'tuhaf hikâyeler' (garāʾib) olarak kınanmıştır.[10] Hadisçiler Vakidi'nin güvenilmez bir kaynak olduğunu bildirmişlerdir.[11][12][13][14]

Konuyla ilgili yayınlar

Esat Ayyıldız, "Medineli Yahudi Şair Ebû ‘Afek ve Tahrîd (Kışkırtma) Şiiri" 7 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 11 / 21 (Ocak 2021), 141-152.

Kaynakça

  1. ^ Ayyildiz, Esat (29 Ocak 2021). "Medineli Yahudi Şair Ebû 'Afek ve Tahrîd (Kışkırtma) Şiiri". Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 11 (21): 137-148. doi:10.33207/trkede.649614. ISSN 1309-7660. 17 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023. 
  2. ^ Esat Ayyıldız, "Medineli Yahudi Şair Ebû ‘Afek ve Tahrîd (Kışkırtma) Şiiri" 7 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 11 / 21 (Ocak 2021), 141-152.
  3. ^ Altınoluk Dergisi, Nisan 2013, Sayı: 326, s. 50.
  4. ^ Maxime Rodinson. Muhammad (İngilizce). Tauris Parke Paperbacks. s. 171-172. 
  5. ^ İhsan Süreyya Sırma. Medîne Vesîkası Işığında Yahudi Meselesi. Beyan Yayınları. s. 57. 
  6. ^ Ibn Ishaq, Siratu Rasulilah, p.675
  7. ^ Muhammad ibn Umar al-Waqidi. Kitab al-Maghazi. Translated by Faizer, R., Ismail, A., & Tayob, A. K. (2011). The Life of Muhammad, pp. 86-87. London & New York: Routledge.
  8. ^ ibn Sa'd al-Baghdadi. The Book of the Major Classes, Volume 3. Translated by Bewley, A. (2013). The Companions of Badr, p. 376. London: Ta-Ha Publishers.
  9. ^ Jones, J. M. B. (1968). "ibn Isḥāḳ". Encyclopaedia of Islam. Vol. 3 (2nd ed.). Brill Academic Publishers. pp. 810–11.
  10. ^ a b Arafat, W. N. (1976-01-01). "New Light on the Story of Banū Qurayẓa and the Jews of Medina". Journal of the Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland. 108 (2): 100–107.
  11. ^ Abu Jaafar Al-Uqaili,Al-Duafa'a Al-Kabir, vol. 4 page 107
  12. ^ Ibn Hajr al-‘Asqalani, Tahdhib al-Tahdhib, volume 10 page 284, [Hyderabad, 1326 A.H.cf. Yusuf ‘Abbas Hashmi, Zaynab bint Jahash, ‘Islamic Culture’ vol.XLI, No.1, Hyderabad (India), 1967]
  13. ^ Muhammad ibn Ahmad Al-Dhahabi,Mizan al-I`tidal fi Naqd al-Rijal, vol. 3 page 166
  14. ^ Al-Albani, Silsalat al-Hadith ad-Da'ifa, number 6013.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Siyer</span> Muhammedin geleneksel Müslüman biyografileri

Siyer-i Nebi, kısaca siyer, geleneksel İslami literatürde Muhammed'in biyografilerine verilen isimdir. Kur'an ve Hadislere ek olarak, Muhammed'in hayatı ve İslam'ın ilk dönemi hakkındaki çoğu tarihi bilginin kaynağıdır.

Şeytan ayetleri, Muhammed tarafından önce vahiy olarak açıklanıp sonrasında bu ayetlerin Şeytan isimli varlık tarafından kulağına söylendiği ifade edilerek Kur'an'dan çıkartıldığı belirtilen ayetlerdir. Bu ayetlerle ilgili rivayetler, Taberî, Vâkidî, İbn Sa'd, Ebu Cafer Taberi ve İbni İshak'ın eserlerinde yer almıştır. Şeytan ayetleri kavramı ilk defa İskoç tarihçi William Muir tarafından 1858'de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Nuvas</span> Fars şair

Ebu Nuvas veya tam ismiyle Ebu Nuvas el-Hasen b. Hani el-Hakami, Abbâsî Döneminin en meşhur şairidir. Özellikle hamriyyâtı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Süfyan</span> Kureyşli kabile lideri ve tüccar

Sahr bin Harb bilinen adıyla Ebu Süfyan, Mekke'nin fethi sırasında Müslüman olmuş ve 624-630 yılları arasında Mekke lideri. Tam adı "Ebu Süfyan Sahr bin Harb bin Ümeyye"dir.

<span class="mw-page-title-main">Mus'ab bin Umeyr</span> sahabe

Mus'ab bin Umeyr, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesidir. Mekke'deki Kureyş kabilesinin Abdüddar boyuna mensuptur. 614 yılında İslam'ı kabul etti ve 625 yılında Uhud Muharebesi'nde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Sa'd bin Ebû Vakkas</span> sahabe

Sa'd bin Ebû Vakkās (Arapça: سعد بن أبي وقاص ;, Cennet'le müjdelenen on sahabeden ve İslam'ı ilk kabul edenlerdendir. Ebu Bekir vasıtasıyla Müslüman oldu. Yeteneği sayesinde Raşidin kuvvetlerinde komutanlık ve elçilik gibi görevlerde bulundu. Halîfe Ömer zamanında ileri bir karakol şehri olarak Kufe'yi kurdu ve valisi oldu. Ayrıca 657'de Sasani başkenti Medain'i alan ordunun komutanıydı.

Ebü't-Tayyib el-Mütenebbî, tam adıyla Ebü't-Tayyib Ahmed b. el-Hüseyn b. el-Hasen b. Abdissamed el-Cu'fî el-Kindî el-Mütenebbî,10. yüzyılda yaşamış, Arap şiirinin en önemli isimlerinden biri kabul edilen şair. Daha ziyade methiye şiirleriyle tanınmıştır.

Esmâ bint Mervân, 7. yüzyılda yaşamış Medineli bir Arap Yahudisi kadın şairdir. Muhammed'in Medine'ye hicretinden sonra, İslam karşıtı şiir söyleyen şairler arasında sınıflandırılmaktadır. Muhammed'in isteği üzerine Ümeyr b. Adî tarafından öldürüldü.

İbn Şihab Zuhrî, ilk Siyer toplayıcılar arasında merkezi bir figürdür. Sahabeleri görmüş Tabiindendir. Hadis üzerine en büyük Sünni otoritelerden sayılır. Önde gelen hadis tenkitcileri arasında İbn el-Medini, İbn Hibban, Abu Hatim, El-Dahabi ve İbn Hacar el-Askalani dahil, hepsi İbn Şihab Zuhri'nin tartışılmaz otoritesi hakkında mutabık kalmışlardır. Birçok Sahabeden hadis almıştır. Sahabe'den sonraki birinci ve ikinci kuşak çok sayıda alim ondan rivayet etmişlerdir. Emevi Halife Abdülmelik zamanında Medine'den Şam'a taşınmıştır.

Ka'b bin Eşref, Arap-Yahudi şair. Klasik kaynaklarda Ka'b'ın kentin hahamlarından birisi olduğu kaydedilmektedir. İslam öncesinde söylediği şiirlerden beş beyitlik bir parça günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm bint Ali</span>

Ümmü Gülsüm bint Ali,, Muhammed'in torunu, Ali ile Fatıma'nın kızı. Sünni ve bazı Şii kaynaklara göre Ömer'in eşidir.

Tuleyha bin Huveylid bin Nevfel el-Esedî, peygamber olduğunu iddia etmiş Arap şair.

Ümmü Kırfe, Vadi el-Kura'daki pagan Beni Fezare kabilesinin lideri. Nüfuz sahibi bir kimseydi. Malik İbn-i Huzeyfe İbn-i Bedir el-Fezari'nin karısıydı. Zeyd bin Harise tarafından Muhammed'in verdiği emirler üzerine Ümmü Kırfe'nin iki bacağına iki ayrı ip geçirildi ve bacakları iki deveye bağlandı, ardından kadın iki parçaya ayrılıncaya dek develer sürüldü. İnfazdan sonra Ümmü Kırfe'nin başı kesildi ve daha sonra Medine sokaklarında gezdirildi.

Muhammed, İslam'ı duyurmaya başlamasıyla zaman içerisinde kendisine taraftar topladı ve böylece giderek artan bir nüfuz elde etti. Diğer inançlara mensup bazı kimseler, kendilerini yanlış yolda olmakla itham eden Muhammed'e karşı koydu. Bazı şairler şiirleriyle Muhammed'i hicvederken bazıları ise şiirleriyle insanları ona karşı savaşmaya davet etti. Muhammed muhaliflerini ortadan kaldırmak amacıyla onları öldürttü.

Marhab b. el-Haris Halk arasında "Hayber Atlısı" olarak tanınan Yahudi kökenli bir Arap şairdir. Hayber Savaşı'ndaki askeri rolüyle ve bu savaşta söylediği recez şiirle bilinmektedir.

Ebû Râfi‘ Sellâm b. Ebî’l-Hukayk, yedinci yüzyılın başlarında yaşamış Yahudi kökenli bir Arap şairdir. Kinane bin el-Rabi ve Al-Rabi ibn Abu al-Huqayq ile akrabalıkları vardır.

Hamriyyât, klasik Arap edebiyatında şarap konusunu ele alan şiirlere verilen isimdir. Hamriyye terimi, hamriyyât için kullanılan ifadelerden bir diğeridir.

Tahrîd veya bazen yanlış trankribe edilen haliyle tahrîz şiirleri, Arap edebiyatında ortaya çıkmış edebî bir terimdir. Bu tabir, belirli kişi veya toplumları kışkırtmak için söylenen şiirleri nitelemek için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Temmam</span>

Ebû Temmâm, Abbasi döneminde yaşamış meşhur Arap şairlerinden biridir.

Sad bin Muaz (590-627) Medine'deki Evs kabilesinin lideri ve İslam peygamberi Muhammed'in önde gelen sahabelerinden biriydi. Hendek Savaşı'ndan kısa bir süre sonra öldü.