İçeriğe atla

Ebu Abdullah Ömer bin Şuayb

Ebu Abdullah Ömer bin Şuayb
3. Girit Emiri
Görev süresi
yak. 880 - yak. 895
Yerine geldiğiŞuayb bin Ömer
Yerine gelenMuhammed bin Şuayb

Ebu Abdullah Ömer bin Şuayb, ayrıca Bizans kaynaklarında Babdel (YunancaΒαβδέλ), y. 880–895 yılları arasında hüküm süren üçüncü Girit Emiri'dir.

Girit Emirliği'nin kendi tarihi ve hükümdarları hakkında hayatta kalan kayıtlar çok parçalıdır. George C. Miles'ın nümismatik kanıtların yardımıyla yaptığı çalışmaların ardından, tahmini olarak ikinci emir Şuayb bin Ömer'in oğlu ve Girit fatihi ve Girit Emirliği'nin kurucusu Ebu Hafs Ömer'in torunu olarak tanımlanır. Saltanatı y. 855 ila y. 880 arasına yerleştirilir.[1][2][3] Bizans tarihçisi Genesios'a göre, Bizans imparatoru VI. Leon (h. 886-912 ) hükümdarlığında Ebu Abdullah Mora kıyılarında bir gemi kazası geçirdi ve yerel vali Constantine Tessarakontapechys tarafından esir alındı.[3]

Görünüşe göre yerine kardeşi Muhammed bin Şuayb geçti, ancak daha sonra iki oğlu Yusuf ve Ahmed sırasıyla y. 910–915 ve y. 925–940 yılları arasında hüküm sürdü.[1][4] Konstantinopolis Patriği Nikolaos Mistikos tarafından Ömer'in oğlu Yusuf'a gönderilen bir mektuba göre Ömer, Patrik I. Fotios ile dostane bir yazışma sürdürmüştür.[3]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b Miles 1964, ss. 11–14.
  2. ^ Canard 1971, s. 1085.
  3. ^ a b c PmbZ, Abū ʻAbdallāh ʻUmar II. b. Šuʻayb (#20032).
  4. ^ Canard 1971, s. 1086.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Murâbıtlar</span>

Murabıtlar, bugünkü İspanya ve Fas topraklarında, Orta Çağ sırasında önemli bir siyasi güç olmuş olan Berberî hanedanı ve devleti.

<span class="mw-page-title-main">Sicilya Emirliği</span>

Sicilya Emirliği, 10. ve 11. yüzyılda 107 yıl süreyle Sicilya adasında hüküm sürmüş olan Müslüman bir devletti. Başkenti bu dönemde Müslüman dünyasının önemli bir kültürel ve politik merkezi haline gelen Palermo idi.

Kelbîler, Sicilya'ya 948-1052 yıllarında egemen olan Arap hanedan. Hanedan'ın kurucusu Hasan bin Ali el-Kelbî 917-936 adlı kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Hamdânîler</span> 890dan 1004e kadar Kuzey Mezopotamya ve Suriyedeki bir Şii İslam devleti

Hamdânîler, Kuzey Irak ve Suriye'de hüküm sürmüş bir Şii Arap hanedanıdır. Hanedan Arapların Tağlib kabilesine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Girit Emirliği</span>

Girit Emirliği, 820'lerin sonlarından 961 yılında Bizanslıların geri almasına kadar devam etmiş Akdeniz adası Girit'te kurulu Müslüman devleti. Abbasiler'in egemenliğini tanımasına ve Mısır Tolunoğulları ile yakın bağları olmasına rağmen de facto bağımsız bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Kardiya Muharebesi</span>

Kardiya Muharebesi, yaklaşık 872/3'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Saros Körfezi'nde Kardiya sahili açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mauropotamos Muharebesi</span>

Mauropotamos Muharebesi, 844 yılında Abbasi Halifeliği ve Bizans İmparatorluğu arasında, Mauropotamos'ta yapıldı. Önceki yıl Girit Emirliği'ni kurtarmak için Bizans'ın başarısız girişiminden sonra, Abbasiler Küçük Asya'ya bir baskın başlattı. Bizans naibi Theoktistos, işgali karşılamaya giden ancak ağır bir şekilde mağlup edilen orduya başkanlık etti ve subaylarının çoğu Araplara sığındı. Ancak iç huzursuzluk, Abbasilerin zaferlerini kullanmasını engelledi. Sonuç olarak 845 yılında ateşkes ve esir takası kabul edildi, ardından her iki güç de dikkatlerini başka bir yere çevirince altı yıl boyunca çatışmalar sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Lalakaon Muharebesi</span> Arap-Bizans savaşlarında bir kısım

Lalakaon Muharebesi veya Poson veya Porson, Bizans İmparatorluğu ile Paphlagonia'da işgalci bir Arap ordusu arasında 863'te yapıldı. Bizans ordusuna İmparator III. Mihail'in dayısı Petronas önderlik ediyordu, ancak Arap kaynaklar da İmparator Mihail'in varlığından söz ediyor. Araplara Melitene (Malatya) emiri Ömer bin Abdullah önderlik ediyordu.

Karbeas, ayrıca Karbaias (Καρβαίας), 843'teki Paulicianlara karşı yapılan pogromlarını takiben Bizans ordusundaki hizmetini bırakıp Arapların yanına giden Paulician bir liderdi. Melitene emiri Ömer bin Abdullah'ın yardımıyla 863'te ölümüne kadar hüküm sürdüğü Paulician Tephrike Prensliği'ni kurdu. Bu dönemde Ömer ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na yönelik çeşitli akınlara katıldı.

Fotios Müslüman bir Bizanslıydı. 870'lerde Girit Emirliği'ne deniz komutanı olarak hizmet etti.

Ebu Amr Şuayb bin Ömer bin İsa el-Balluti, ayrıca Saet veya Bizans kaynaklarında Saïpes (Σαΐπης), yak. 855 - yak. 880 yılları arasında hüküm süren ikinci Girit Emiri'dir.

Yusuf bin Ömer bin Şuayb y. 910–915 yılları arasında hüküm süren beşinci Girit Emiri'dir.

Ali bin Yusuf bin Ömer y. 915–925 yılları arasında hüküm süren altıncı Girit Emiri idi.

Ahmed bin Ömer bin Şuayb, y. 925–940 yılları arasında hüküm süren yedinci Girit Emiri idi.

Şuayb bin Ahmed, y. 940–943 yılları arasında hüküm süren sekizinci Girit Emiri idi.

Ali bin Ahmed, y. 943–949 yılları arasında hüküm süren dokuzuncu Girit Emiri idi.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Hafs Ömer el-İkritişi</span>

Ömer bin Hafs ibn Şuayb bin İsa el-Balluti, soyadı el-Ghaliz ("Şişman") ve daha sonra el-İkritişi ("Giritli"), ve genellikle Abu Hafs, İskenderiye'nin kontrolünü ele geçiren ve Abbâsîler tarafından şehirden kovulduktan sonra Bizans'ın Girit adasını fethederek ilk Girit Emiri olan bir grup Endülüs mültecisinin lideridir.

Muhammed bin Şuayb Bizans kaynaklarında Zerkounes olarak bilinen, dördüncü Girit Emiri idi.

Abdülaziz bin Şuayb bin Ömer el-Kurtubi el-Ballūṭī, Bizans kaynaklarında Kouroupas olarak bilinir, 949'dan 961'de Bizans'ın adanın fethine kadar hüküm süren onuncu ve son Girit Emiri idi.

Uddat al-Dawla Abu Taghlib Fadl Allah al-Ghadanfar al-Hamdani, daha yaygın olarak basitçe Ebu Tağlib olarak bilinir, Cezire'nin çoğunu kapsayan Musul Emirliği'nin üçüncü Hamdânî hükümdarıydı.