İçeriğe atla

Eberhard Rees

Dr. Eberhard Rees
27 Mart 1970'te Eberhard F. M. Ress.
Doğum28 Nisan 1908(1908-04-28)
Trossingen, Baden-Württemberg, Alman İmparatorluğu
Ölüm02 Nisan 1998 (89 yaşında)
DeLand, Florida, ABD
MilliyetAlmanAmerikalı
EğitimStuttgart Üniversitesi
Dresden Institute of Technology (1934)
Kariyeri
DalıUzay mühendisliği
Çalıştığı kurumlar1939-1945: HVP
1945-1960: ABMA
1960-1973: NASA

Eberhard Friedrich Michael Rees (28 Nisan 1908 – 2 Nisan 1998), AlmanAmerikalı roket bilimci ve NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nin ikinci direktörüdür. II. Dünya Savaşı‘nda Amerika Birleşik Devletleri Ordusuna teslim olmuş 700 Alman roket bilimcilerden biriydi. Wernher von Braun‘un baş-mühendis olduğu heyetle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne, Marshall Uzay Uçuş Merkezi'ne getirildi ve NASA'nın gelişmesinde büyük öncülüklerde ve girişimlerde bulundu.[1]

Hayatı

8 Nisan 1908'de Baden-Württemberg, Alman İmparatorluğu'da doğdu. Stuttgart Üniversitesi'nde mühendislik okuyup 1934 yılında Dresden Teknoloji Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi ile mezun olduktan sonra, Almanya'da bir çelik fabrikasının müdür yardımcısı olma yolunda çalıştı.[2] 1939 baharında Nazi'lerin, tüm Avrupa'ya savaş açmasıyla birlikte oluşan teknolojik araç ihtiyaçından dolayı Nazi'ler tüm bilim insanlarının çalışmaları için imkân verip, teşvik ediyordu.[3][4]

Eberhard F. M. Ress, Ordu Araştırma Merkezi: Peenemün'e alındı ve V-2 roketi tasarım yaratma ve geliştirme projelerini yönetenlerden biri oldu.[5] II. Dünya Savaşı‘nda ABD tarafından 4'te 3'ü kontrol altına alınmış Almanya'nın, tüm bilim insanları çalışma alanlarına göre kategorize edildi.[6]

Uzay ve Havacılık Teknolojileri alanından, gelecekte Apollo Uzay Programını yönetecek olan Wernher von Braun ve ~700'e yakın diğer Alman Roket Bilimciler her türlü imkânların kendilerine sağlanması karşılığında Amerika'yı uzaya taşımak sözüyle Amerika'ya getirildi.[7]

Eberhard F. M. Rees, 28 Mayıs 1964'te lansman kontrolünde Wernher von Braun ve diğer Alman bilimciler ile birlikte SA-6 lansmanı

ABD Ordusu Balistik Füze Ajansı Geliştirme Operasyonları direktör yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra Rees, 1960 yılında Marshall Uzay Uçuş Merkezi Teknik ve Bilimsel Konulardan Sorumlu Müdür oldu ve Lunar Roving Vehicle programını yönetti.[8]

1973'te NASA'dan emekli oldu. Ölene kadar yaşadığı Florida'da, emeklilik hayatında kafa dinledikten sonra, 2 Nisan 1998'de (89 yaşında) Florida'daki DeLand hastanesinde öldü.[9][10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ordway, Frederick I., III; Sharpe, Mitchell R. (1979). The Rocket Team. Apogee Books Space Series 36. New York: Thomas Y. Crowell. pp. 288, 351–355, 391.
  2. ^ Burkhart, Ford (1998-04-04). "Eberhard Rees, Rocketry Pioneer, Dies at 89". The New York Times. Retrieved 2010-08-29.
  3. ^ "Dr. Eberhard Rees". MSFC Center Directors Biographical Sketches & Photo Gallery. Marshall Space Flight Center History Office. Retrieved 2008-04-29.
  4. ^ Braun, Wernher von; Ordway III, Frederick I. & David Dooling, Jr. (1985). Space Travel: A History. New York: Harper & Row. p. 170. ISBN 978-0-06-181898-1.
  5. ^ "Rees, Eberhard F. M. (1909-1998)". Daviddarling.info. 2007-02-01. Retrieved 2010-08-29.
  6. ^ York, New (1998-04-05). "Eberhard Rees - Chicago Tribune". Articles.chicagotribune.com. Retrieved 2010-08-29.
  7. ^ Burkey, Martin (1998-04-03). "Rees turned rocket visions into reality". The Huntsville Times. “Dr. Eberhard Rees, Wernher von Braun's deputy from World War II Germany to the manned lunar landings, died at 3:10 a.m. Thursday in a Florida hospital. He was 89. Rees's colleagues described him as the cautious, common-sense, day-to-day manager who turned the legendary rocket team leader's vision into reality. "He was the guy behind von Braun that made a lot of it happen," said J.R. Thompson, a longtime NASA official.”
  8. ^ Wright, Mike. "Eberhard Rees Was Marshall's Second Center Director". Management. Marshall Space Flight Center History Office. Archived from the original on 2008-05-11. Retrieved 2008-04-29. “With Skylab we are not concerned primarily with flying a spacecraft. We are concerned with the important aims of living and working in Earth orbit and conducting the experiments that will eventually lead to many beneficial results”
  9. ^ Storey, Angela D (1998-04-08). "Former Marshall Director Rees Dies" (PDF). Marshall Star. MSFC Public Affairs Office. Retrieved 2008-04-29.
  10. ^ ^"Space Flight Center directors". The Huntsville Times. 2001-07-22. p. J23.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Yarışı</span> Soğuk Savaş sırasında, ABD ve SSCB arasında yaşanan uzay rekabeti (1955–1975)

Uzay Yarışı, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında 20. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşen resmî olmayan uzay rekabetidir. Kökeni, II. Dünya Savaşı'ndan sonra iki ülke arasında balistik füze temelli nükleer silahlanma yarışına dayanmaktadır. Uzaya uydu, roket ve sonda yollamak, insan göndermek; Ay'a insan indirmek gibi çabalar içermektedir. Bu yarış, aynı zamanda ABD ile SSCB arasındaki Soğuk Savaş'ın (1947–1991) bir parçasıdır. Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a yollanan robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Korolyov</span> Sovyet mühendis ve bilim insanı (1907–1966)

Sergey Pavloviç Korolyov, Sovyet roket mühendisi, ABD ile SSCB arasında 1950 ve 1960'larda yaşanan Uzay Yarışı sırasında Sovyet uzay araçlarının baş tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Wernher von Braun</span>

Wernher Magnus Maximilian von Braun, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası için ve savaş sonrasında ABD için çalışmış olan, roket teknolojisinin gelişmesine önemli katkılar vermiş Alman-Amerikan bilim insanı. II. Dünya Savaşı sırasında SS içinde yer almış olmasına ve savaşın ardından uygulanan Nazilerden arındırma siyasetine rağmen resmî takibata uğramamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hubble Uzay Teleskobu</span> Uzay teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble'ın anısına verilmiş; Nisan 1990'da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskobudur. İlk uzay teleskopu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir. Ayrıca hem hayati öneme sahip bir araştırma aracı olması hem de astronomi için etkili bir halkla ilişkiler unsuru olması nedeniyle çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saturn V</span>

Satürn V ABD yapımı insan taşıyabilen kullan at roket olup, NASA'nın Apollo ve Skylab programlarında 1967 ile 1973 arasında kullanılmıştır. Bu çok kademeli sıvı yakıtlı fırlatma aracını NASA 13 kez Kennedy Uzay Merkezi - Florida'dan hiçbir mürettebat veya yük kaybı olmadan fırlatmıştır. Kullanılabilirliği olan en uzun, en ağır ve en güçlü roket olup halen en ağır fırlatma aracı kapasitesi rekorunu elinde tutmaktadır.

İsmail Akbay, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Paperclip Harekâtı</span>

Paperclip (Ataş) Harekâtı, ABD askeri istihbarat servisinin II. Dünya Savaşının sonu ve sonrasında Nazi Almanyası'ndan önemli bilim adamlarının ülke dışına kaçırılması operasyonunun kod adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Robert H. Goddard</span> Amerikalı fizikçi (1882 – 1945)

Robert Hutchings Goddard, Amerikalı fizik profesörü ve bilim insanı, kontrollü sıvı yakıtlı roketlerin üretilmesinin öncülerinden. Dünyanın ilk sıvı yakıtlı roketini 6 Mart 1926'da gerçekleştirdi. Bu yüzden roketlerin babası olarak adlandırılmaktadır. 1930'dan 1935'e kadar hızları 885 km/s (550 mph)'e ulaşan roketlerin fırlatılması çalışmalarında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Uzay Uçuş Merkezi</span> NASAnın esas merkezi

George C. Marshall Space Flight Center George C. Marshall Uzay Uçuş Merkezi (MSFC); NASA'nın esas merkezidir, uzay roket itiş sistemleri, uzay mekiği itiş sistemleri, uzay mekiği dış tankı, uçuş ve uçuş ekibi eğitimi, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) tasarım ve yapımı, bilgisayarlar, şebekeler ve bilgi yönetimi için liderlik görevini üstlenen merkezdir. Huntsville, Alabama'daki Redstone Arsenal'de yerleşik olan merkez General George Marshall'ın adını taşımaktadır. Merkezde Kennedy Uzay Merkezi'nde Uzay Mekiği fırlatılış, iniş ve deney çalışmalarını, Uluslararası Uzay İstasyonunun fırlatılış ve deney çalışmalarını destekleyen Huntsville Operasyonlar Destek Merkezi (HOSC) de bulunmaktadır. HOSC aynı zamanda Marshall Merkezinden bir ekip roketteyse Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü fırlatılışı takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Goddard Uzay Uçuş Merkezi</span> NASAnın ilk uzay araştırma laboratuvarı

Goddard Uzay Uçuş Merkezi (GSFC) 1 Mayıs 1959'da NASA'nın ilk uzay uçuş merkezi olarak kurulmuş NASA'ya ait büyük bir uzay araştırma laboratuvarıdır. GSFC, yaklaşık olarak 10.000 sivil uzmana ve çalışana sahiptir ve ABD'de, Greenbelt, Maryland, Washington'un yaklaşık olarak 6,5 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Goddard Uzay Uçuş Merkezi ABD'de modern roket itiş sistemlerinin öncülerinden Dr. Robert H. Goddard'ın adını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SpaceX</span> Amerikan özel havacılık şirketi

SpaceX, merkezi ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan bir Amerikalı uzay taşımacılığı şirketidir. SpaceX; Falcon 9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi uzay misyonu araçlarını bünyesinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Falcon 9</span> Merkezi Kaliforniyanın Hawthorne şehrinde olan SpaceX şirketi tarafından tasarlanıp geliştirilen yeniden kullanılabilir bir fırlatma araçları ailesi

Falcon 9, merkezi Kaliforniya'nın Hawthorne şehrinde olan SpaceX şirketi tarafından tasarlanıp geliştirilen yeniden kullanılabilir bir fırlatma araçları ailesidir. Bu fırlatma araçları ailesi Falcon 9 v1.0, Falcon 9 v1.1, Falcon 9-R'den oluşmaktadır. Bu yörüngeye iki aşamada çıkan aracın her iki aşaması için de güç, yakıt olarak sıvı oksijen (LOX) ve roket-sınıfı kerosen (RP-1) kullanan roket motorları tarafından sağlanır. Falcon 9'un şu anki haliyle alçak Dünya yörüngesine 13150 kilogram (28990 lb) ağırlığında ve yer istasyonu transfer yörüngesine 4,850 kilogram (10,690 lb) ağırlığında görev yüklerini taşıyabilmektedir. Her üç Falcon 9 aracı da orta ölçekteki fırlatma sistemleri sınıfındadır.

Yeniden kullanılabilir fırlatma sistemleri sayesinde uzaya birden fazla kez yük taşıması yapılabilir. Bu sistem genişletilebilir fırlatma sistemlerininin çalışma prensibinin tam zıttında yürüyordu. Genişletilebilir fırlatma sistemlerinde araç bir kere kullanıldıktan sonra kullanılmıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Space Launch System</span>

Space Launch System (SLS), NASA tarafından geliştirilen tek kullanımlık aşırı ağır yük fırlatma aracıdır. SLS, 2022 itibarıyla operasyonel hizmetteki herhangi bir roketten daha fazla yük taşıma kapasitesine ve aynı zamanda daha fazla havalanma itiş gücüne sahiptir. Artemis aya iniş programının ana fırlatma aracı olan SLS, mürettebatlı Orion uzay aracını ay ötesi yörüngeye fırlatmak için tasarlanmıştır. İlk mürettebatsız görev olan Artemis 1, 16 Kasım 2022'de fırlatıldı.

Pratt & Whitney Rocketdyne (PWR), sıvı yakıt kullanan roket motorları tasarlayan ve üreten bir Amerikan şirketidir. United Technologies Corporation'ın tamamen sahip olduğu bir yan kuruluş olan Pratt & Whitney'in bir bölümüdür. Merkezi Kaliforniya'da, Los Angeles'teki Canoga Park'tadır. 2013 yılında şirket GenCorp'a satıldı ve Aerojet Rocketdyne'in bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">RL10</span>

RL10, itici gazlar olan kriyojenik sıvı hidrojen ve sıvı oksijen yakan, Aerojet Rocketdyne tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde inşa edilen sıvı yakıtlı kriyojenik bir roket motorudur. Modern versiyonlar vakumda motor başına 110 kilonewton (25.000 lbf) kadar itme gücü sağlar. Atlas V'in Centaur üst fazı ve Delta IV'ün DCSS'si için üç RL10 versiyonu üretildi. Uzay Fırlatma Sisteminin Keşif Üst Fazı, OmegA roketinin üst fazı ve Vulcan roketinin Centaur V'i için üç versiyon daha geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Artemis 1</span> Ay ve Marsta insan keşfine olanak sağlayacak bir dizi görevin ilk aşaması

Artemis 1, Artemis Programı'ndaki devam eden ilk uzay uçuşu olan mürettebatsız bir Ay yörüngesi görevidir. Orion uzay aracı ve Space Launch System fırlatma roketinin ilk entegre uçuş testidir. Artemis 1, 16 Kasım 2022'de 06:47:44 UTC'de Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı. Görevin ana amacı, Ay'daki insan varlığının yeniden tesis edilmesi, Mars da dahil olmak üzere gelecekteki keşifler için gerekli teknolojileri ve iş yaklaşımlarını görmek ve bilimsel çalışmaları sürdürmeyi amaçlayan sonraki Artemis görevlerinde kullanılmak üzere Orion uzay aracını, özellikle de ısı kalkanını test etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Firefly Aerospace</span>

Firefly Aerospace, Austin, Teksas merkezli, yörüngeye ticari fırlatmalar için fırlatma araçları geliştiren bir Amerikan özel havacılık firmasıdır. Şirket, DADA Holdings tarafından yönetilen 75 milyon dolarlık A Serisi yatırım turunu Mayıs 2021'de tamamladı. Mevcut şirket, eski Firefly Space Systems şirketinin varlıklarının Mart 2017'de EOS Launcher tarafından satın alınmasıyla kuruldu ve daha sonra Firefly Aerospace olarak yeniden adlandırıldı.