İçeriğe atla

Ebüssüreyya Sami

Ebussüreyya Sami, Türk gazeteci, yazar.

Hayatı

Hakkında bilinenler oldukça azdır. Gazeteci kökenli bir yazar olduğu düşünülmektedir.

Mesleki çalışmaları

Ebussüreyya Sami Bey ve hayatı hakkında kaydedilmiş fazla bilgi yoktur. Yazarın gazeteci kökenli olduğu sanılıyor. 1909 yılı Şubat ayında İstanbul’da çıkmakta olan Arz-u hâl isimli haftalık mizah dergisinin yöneticisi olarak görünmektedir. Bundan sonra Mart 1910 ile Ocak 1911 arasında Hayal-ı Cedit mizah dergisinde çalışır. 1913-1914 arasında tanınmasını sağlayan Amanvermez Avni isimli Osmanlı hafiyesinin maceralarını yayınlar. 1914 yılında yazmış olduğu Abdülhamid’in Kayguları isimli bir romanı da bulunur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra 1930 yılında Sonbahar isimli bir kitabı Amasya’da basılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

21 Nisan, Miladi takvime göre yılın 111. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 254 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

<i>Fırt</i>

Fırt, yayın hayatına Mart 1976'da atılan, Tekin Aral editörlüğündeki haftalık gülmece dergisi. İsim babası, karikatürist Ferit Öngören'dir. Boyutu Gırgır'dan daha ufak olduğu ve bir çırpıda okunup bittiği için "Fırt" adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Simavi</span> Türk gazeteci, yazar ve yönetmen (1896–1953)

Süleyman Sedat Simavi, Türk gazeteci, yazar ve karikatürist. Hürriyet gazetesinin kurucusudur.

Necdet Şen, çizgi roman sanatçısı ve yazar. Hızlı Gazeteci karakterinin yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

<i>Leman</i> aylık mizahi dergi

LeMan, 1991 yılından beri yayınlanmakta olan haftalık mizah dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Jaroslav Hašek</span>

Jaroslav Hašek, Çek mizah ve taşlama yazarı. I. Dünya Savaşı'nda bir askerin başından geçen olaylar dizisinden meydana gelen, altmış dile çevrilmiş, dünyaca ünlü romanı Aslan Asker Şvayk ile tanınır. 1500'e yakın kısa öykü de yazmış olan Hašek, gazeteci ve Bohemyalı kimliğiyle olduğu kadar şakacı kişiliğiyle de tanınırdı. Kısa yaşamı aynı yıllarda yaşamış olan bir başka Prag'lı yazar Franz Kafka (1883–1924) ile ilginç benzerlikler taşır.

Rolling Stone, popüler kültüre odaklanan aylık Amerikan dergisi. 1967'de Jann Wenner ve müzik eleştirmeni Ralph J. Gleason tarafından San Francisco'da kuruldu. İlk dönemlerinde rock müzik yazıları ve Hunter S. Thompson'ın politika yazılarıyla dikkat çekti. 1990'lı yıllarda daha genç bir okur kitlesine hitap etmek amacıyla odak noktasını televizyon programlarına, sinema oyuncularına ve popüler müziğe kaydırdı. Daha sonra yeniden geleneksel tarzına dönerek müzik, eğlence ve politika ekseninde içerik üretmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Teodor Kasap</span>

Teodor Kasap, Rum kökenli Osmanlı gazeteci, yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Guareschi</span> İtalyan yazar

Giovannino Guareschi, İtalyan gazeteci, karikatürist ve mizah yazarı. Özellikle yarattığı Don Camillo isimli rahip karakteriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Ressamlar Cemiyeti</span> Osmanlı ressamlar derneği

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, dönemin sanat ve sanatçı sorunlarına çözüm bulmak üzere Osmanlı Devleti'nde 1909-1919 yılları arasında faaliyet gösteren bağımsız bir ressam örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Boyar</span> Osmanlı Türkü ressam

Ali Sami Boyar, Türk ressam ve müzeci.

Adnan Veli Kanık,, Türk yazar ve gazeteci.

Can Kozanoğlu, Türk sosyolog, yazar ve gazeteci.

<i>Lombak</i> Lombak, 2001-2009 yılları arasında Türkiyede yayımlanmış aylık mizah dergisidir.

Lombak, 2001-2009 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık mizah dergisidir. İmtiyaz sahibi, sorumlu yazı işleri müdürü ve editörü Bahadır Baruter'di. Baruter aynı zamanda dergiyle aynı adı taşıyan bir bölümü de hazırlıyordu.

<i>İdman</i> (dergi)

İdman, 1913-1914 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yayımlanan spor dergisi. Ülkede çıkan üçüncü spor dergisi konumunda olup ilk 10 sayısı 15 günde bir, kalan sayıları ise haftada bir yayımlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yervant Odyan</span> Ermeni-Osmanlı şair (1869-1926)

Yervand Odyan, Osmanlı gazeteci, mizah yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de basın</span> Türk basınına genel bakış

Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir. Takvîm-i Vekâyi, yayın hayatı boyunca birkaç kez kapatılmış ve 1922 itibarıyla meclis tarafından Resmî Ceride ve daha sonra Resmî Gazete adıyla yayımlanmıştır. İngiliz diplomat ve gazeteci William Churchill tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan ve 1866'da kapanan Cerîde-i Havâdis, ikinci Türkçe gazetedir. 1860 yılında Osmanlı devlet adamı ve gazeteci Agâh Efendi tarafından hazırlanan Tercümân-ı Ahvâl, basılan ilk özel gazetedir. Yazarları arasında İbrahim Şinâsî ve Ahmed Vefik Paşa da yer almıştır. Sonraki yıllarda ise kurucusu Şinasî olan Tasvîr-i Efkâr yayımlanmış fakat 1866'da kapanmıştır.