İçeriğe atla

EasyPeasy (işletim sistemi)

EasyPeasy
EasyPeasy 1.6
Geliştirici(ler)EasyPeasy topluluğu
İşletim sistemi ailesiLinux (Unix benzeri)
Paket yöneticisidpkg
Kaynak türüAçık kaynak
Çekirdek türüLinux kernel
Güncelleme yöntemiAPT (ön-yüzler mevcut)
Kullanıcı arayüzüGNOME + Ubuntu Netbook Edition
Web sitesi[ölü link] http://www.geteasypeasy.com

EasyPeasy netbooklar için Linux tabanlı bir işletim sistemidir. EasyPeasy Debian ve Ubuntu üzerinde inşa edilmektedir ama düşük güçteki bilgisayarlar ve web uygulamalarına erişim için müşteri isteğine göre değiştirilmektedir.[1] Easy Peasy bir açık kaynak projesi olarak tutulmakta, kullanıcıları tarafından daha iyi kıyaslandığı zaman ücretsiz ve açık kaynak yazılım alternatifleri üzerinde popüler web uygulamalarını veya özel yazılımı kullanmaktadır henüz.[2]

Başlıca özellikleri

  • Temel olarak en son Ubuntu sürümünü kullanır[3]
  • Birçok netbook için destek[4]
  • Adobe Flash ve MP3 gibi yaygın bir şekilde kullanılan uygulamaları ve codecleri önceden yükler
  • Açık kaynak alternatiflerinin yerine belli başlı özel yazılımları kullanır
  • Sosyal Masaüstü ve otomatik dosya senkronizasyonu gibi netbook işlevselliğini vermek için gayret eder[5]

Geçmişi

Ubuntu Eee Aralık 2007'de Jon Ramvi tarafından başlatılmıştır. Asus EeePC'leri desteklemek için düzgün bir Ubuntu kurulumunu değiştiren yalnızca bazı scriptlerdi o esnada. Proje bir script olarak dağıtılmıştır Haziran 2008'de ve Ubuntu Eee 8.04 kutu üzerinden kurulan Eee PC desteği ile Ubuntu 8.04'e dayanan bağımsız bir dağıtım olarak piyasaya sürülmüştür.[6] 5 Eylülde Ubuntu 8.04.1 sürümü ortaya çıktı. Yeni bir kullanıcı arabirimi ve Flash 10 ile gelen yeni bir Linux çekirdeğini kullandı.

Ocak 2009'da EasyPeasy diye yeniden adlandırılmıştır ve esas aynadan bir milyon kez daha fazla indirilmiş.[7]

Ticarî marka sorunları

Canonical projenin kullanım hakkının Canonical'in isimlerinin, URL'lerinin ve logolarının Canonical'in Ubuntu Eee orijinâl ismindeki ticarî markaları ihlâl ettiğini eposta ile Jon Ramvi'ye bildirdi, 10 Eylül 2008 tarihinde.[8] Cevapta, projenin sahipleri EasyPeasy yeni adını kullanacaklarını duyurdular ve 1.0 sürümü 5 Ocak 2009 tarihinde piyasaya sürüldü.

Kaynakça

  1. ^ "Easy Peasy is a Lightweight linux Distro Optimized for Netbooks". 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "EasyPeasy --netbooklar için". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Easy Peasy Ubuntu-based Linux Distro for Eee PC now available". 22 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Easy Peasy Uyumluluk Listesi -EasyPeasy wiki". Wiki.geteasypeasy.com. 12 Eylül 2009. 11 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  5. ^ "Sosyal Masaüstü | Jon Ramvi.com". Jonramvi.com. 5 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  6. ^ "Ubuntu Eee 8.04: Custom Ubuntu distro for the Eee PC". 22 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  7. ^ "Download History Statics". Erişim tarihi: 3 Ağustos 2010. 
  8. ^ "Mail from Canonical". 21 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

Canonical Ltd., Güney Afrikalı girişimci Mark R. Shuttleworth tarafından İngiltere merkezli olarak kurulmuş, yazılım projeleri geliştiren özel bir şirkettir. Firmanın başlıca ürünü Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemidir. Ubuntu'nun masaüstü, sunucu, bulut, akıllı telefon ve tabletlere yönelik türevleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Xubuntu</span> Ubuntunun XFCE masaüstü ortamını kullanan sürümü

Xubuntu Ubuntu adlı Linux tabanlı işletim sisteminin Xfce masaüstü ortamı kullanılarak oluşturulmuş bir türevidir. Xfce masaüstü ortamını kullanmasından dolayı daha az sistem kaynağı kullanır ve eski masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, netbooklar ve yüksek verimlilik beklenen iş istasyonları için iyi bir çözümdür.

Cloud, Los Angeles'in kurduğu anonim şirket "Good LLC" tarafından ortaya çıkarılan "tarayıcı tabanlı işletim sistemi"dir. Şirket ilk olarak üçüncü canlı örneğinde şimdi ağır bir şekilde Ubuntu'ya dayanan gOS adlı bir Linux dağıtımını piyasaya sürdü.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

<span class="mw-page-title-main">Unity (kullanıcı arayüzü)</span> Ubuntu için geliştirilen GNOME tabanlı masaüstü ortamı

Unity, GNOME masaüstü ortamı temel alınarak, Canonical Ltd. tarafından Ubuntu işletim sistemi için geliştirilmiş, Gnome-Shell gibi bir masaüstü arayüzüdür.

<span class="mw-page-title-main">KDE Plasma 5</span> Vikimedya kategorisi

KDE Plasma 5, Unix benzeri işletim sistemlerinde çalışmak üzere KDE Plasma 4 masaüstü ortamının halefi olarak 15 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan masaüstü ortamıdır.

Çatal ya da çatallama, bir yazılım projesinin mevcut kaynak kodları kopyalanarak başlatılan yeni projeye verilen addır. Özgür yazılım alanında yaygın bir şekilde görülmekle birlikte özel mülk yazılımlarda da örnekleri görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Emmabuntüs</span>

Emmabuntüs, Ubuntu / Debian üzerinden geliştirilen ve Emmaüs Toplulukları gibi insani yardım kuruluşlarına bağışlanan bilgisayarların yeniden paketlenmesini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">KDE neon</span>

KDE neon, KDE tarafından Ubuntu uzun-vadeli desktekli sürümü (LTS) temel alınarak geliştirilmiş, Plasma 5 masaüstü ortamı, Qt5 toolkit ve diğer uyumlu KDE yazılımlarını içeren bir Linux dağıtımıdır.

<span class="mw-page-title-main">SparkyLinux</span> Linux dağıtımı

SparkyLinux, masaüstü odaklı geliştirilmiş, Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Önceden yüklenmiş çeşitli masaüstü ortamı seçeneklerinden birini seçmek mümkündür. Tüm uygulamaların en güncel sürümünü temin edebilmek için SparkyLinux her sene 3-4 kez yayımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Wienux</span>

WIENUX, Viyana Şehri tarafından geliştirilen Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Temel amacı, belediyenin binlerce masaüstü bilgisayarındaki kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerini ve uygulamalarını KDE, OpenOffice.org ve Firefox tabanlı ücretsiz ve açık kaynak alternatifleriyle değiştirmektir. WIENUX, 2005 yılında GPL kapsamında piyasaya sürüldü ve indirme sayfasının çevrimdışı olduğu 2008 yılına kadar ücretsiz olarak yayımlandı. 2009 senesinde Linux göçü durdu ve çoğu masaüstü bilgisayar tekrar Windows ile donatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.

<span class="mw-page-title-main">Snap (yazılım)</span>

Snap, Linux çekirdeğini ve systemd init sistemini kullanan işletim sistemleri için Canonical tarafından geliştirilmiş bir yazılım paketleme ve dağıtım sistemidir. Snaps adı verilen paketler ve bunları kullanma aracı snapd , bir dizi Linux dağıtımında çalışır ve yukarı akış yazılım geliştiricilerinin uygulamalarını doğrudan kullanıcılara dağıtmasına olanak tanır. Snap'ler, ana bilgisayar sistemine aracılı erişime sahip bir sanal alanda çalışan bağımsız uygulamalardır. Snap ilk olarak bulut uygulamaları için piyasaya sürüldü, ancak daha sonra Nesnelerin İnterneti cihazları ve masaüstü uygulamaları için de çalışacak şekilde taşındı.

<span class="mw-page-title-main">LXLE Linux</span>

LXLE, LXDE masaüstü ortamını kullanan ve en son Ubuntu/Lubuntu LTS sürümünü temel alan bir Linux dağıtımıdır. LXLE, hem eski hem de yeni donanımda iyi çalışan, görsel estetiğe odaklanan hafif bir dağıtımdır.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.