İçeriğe atla

easyJet

easyJet
IATAICAOÇağrı Kodu
U2 EZY EASY
KuruluşMart 1995
Uçak filosu323
Ticari işletme merkeziLuton, Bedfordshire, İngiltere
Websitesieasyjet.com
Vikiveri öğesi

easyJet, Kıbrıslı Rum girişimci Stelios Haji-Ioannou tarafından 1995 yılında İngiltere'de kurulmuş bir düşük maliyetli havayolu şirketidir. Firma Avrupa’nın birçok önemli ticaret ve eğlence merkezini birleştiren, düşük tarifeli hizmetleri ile tanınmaktadır.

easyJet uçuşlarının ekonomik olmasının ana sebebi, son bilet fiyatlarına uçuş sırasında yolculara verilen içecek ve yiyeceklerin dahil olmamasıdır. Firmanın tüm uçuşlarında yolcuların isterlerse ayrıca satın alabileceği hafif yiyecekler veya içecekler sunulmaktadır. Bu uygulama Avrupa'da ilk kez easyJet firması tarafından başlatılmıştır. Bilet fiyatlarının düşük olmasındaki bir diğer önemli etken ise, bilet satışlarının aracı kurum kullanılmadan, doğrudan havaalanlarındaki şubelerden veya internet üzerinden yapılmasıdır. Bu sayede yolcular aracı bir kuruma komisyon vermemektedir. Ayrıca firma, dönüş sürelerini ortalama 30 dakika ile sınırlı tutarak havaalanı vergilerinden de önemli ölçüde tasarruf etmekte ve bu durum da bilet fiyatlarına yansımaktadır.

Avrupa’nın en çok tercih edilen 100 rotasında ve en büyük 50 havalimanında varlık gösteren easyJet, Avrupa’nın 1 numaralı havayolu şebekesi konumundadır. Avrupa’da easyJet’in uçtuğu havalimanlarına 1 saatte ulaşabilen kişi sayısı 300 milyonu aşarak tüm havayolu şirketlerini geride bırakmaktadır. En uygun havaalanlarına en ucuz fiyatlarla uçan easyJet, 2010 yılında kârlılığını %10 artırarak 29 ülkedeki 122 havaalanı arasında yer alan 500’ü aşkın rotada 50 milyon yolcu taşımayı hedeflemektedir. easyJet yolcuları 1100 kilometreyi ortalama 45-50 pound karşılığında uçmaktadır.

Yolcu sayısı açısından İngiltere’nin en büyük, Avrupa’nın 4. havayolu şirketi olan easyJet ile 2009 yılında 28 milyonu İngiltere’de olmak üzere toplam 46 milyon kişi seyahat etmiştir.

Sürdürülebilirlik konusuna büyük önem veren easyJet, en yeni teknolojiye yapmış olduğu yatırımlarla son 10 yıl içerisinde yolcu kilometresi başına düşen CO2 emisyonunu %25 oranında azaltmıştır. easyJet’in filosu yalnızca 3.5 yaşında olan 200 uçaktan oluşmaktadır.

Filo

easyJet Airbus A320-200
easyJet Airbus A321neo

Mayıs 2019 itibarı ile, easyJet filosunda bulunan uçaklar ve sayıları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

easyJet filosu
Uçak Tipi Toplam Siparişler Yolcu Kapasitesi Bilgiler
Airbus A319-100125 156
Airbus A320-200169 186
Airbus A320neo24 93 186
Airbus A321neo5 25 235
Toplam323118

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği</span> hava yolları için milletlerarası ticaret birliği kuruluşu

IATA, sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticaret kuruluşudur. Kurumun merkezi Kanada'nın Montreal şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 747</span> Boeing tarafından üretilen, orta-uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu-kargo uçağı

Boeing 747, havayolu taşımacılığında kullanılan bir jet uçağıdır. İlk ticari uçuşunu 1970 yılında gerçekleştirmiştir. Büyüklük rekorunu Airbus A380'in hizmete girdiği 2006 yılına kadar elinde tutmuştur. 2006 yılı itibarıyla en uzun kanat genişliğine Hughes H-4 Hercules sahiptir ancak en büyük ticari uçak, Sovyet yapımı kargo uçağı Antonov An-225'tir.

SunExpress, Antalya, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Havayolu, Türkiye'nin popüler tatil yörelerinden Avrupa'ya tarifeli ve charter uçuşlar düzenlemektedir. SunExpress'in merkezi Antalya Havalimanı, Antalya'dır. İkinci merkezini Mart 2006'da İzmir'de açmıştır. Türkiye içindeki üçüncü merkezini ise 2008'de İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda açmıştır. Ama 2019 yılında Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan uçuşlarını durdurmuştur. Havayolu şirketi dördüncü üssünü ise Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açmıştır. İştiraki olan SunExpress Deutschland 2020 yılında faaliyetlerine son vermiş olup uçakları SunExpress'e devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havalimanı terminali</span>

Havalimanı terminali, bir hava limanında yer alan ve yolcuların hava limanına gelişleri ile en son kalkmadan önce uçağa binişlerini sağlamak amacıyla yapılmış olan ve çeşitli bölümlerden oluşan bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi sınıfı</span>

Ekonomi sınıfı hava ve demiryolu ulaşımında en düşük koltuk sınıfıdır. Koltuk araları kısadır ve koltuklar geniş değildir. Bu koşullar nedeniyle konforlu bir yolculuk sağlamazlar. Ancak ucuz fiyatları nedeniyle pek çok yolcu tarafından tercih edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı</span> Tahran, İrandaki önemli uluslararası havalimanı

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Havalimanı</span>

Kopenhag Havalimanı Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki ana uluslararası havalimanıdır. Danimarka'nın Oresund Bölgesi'ndedir. Amager Adası'nda yer alan havalimanı, Kopenhag şehir merkezinden 8 kilometre; Oresund Köprüsü'nün diğer kıyısında yer alan Malmö şehir merkezinden ise 24 kilometre uzaklıktadır. İskandinav ülkeleri'ndeki en büyük havalimanı olup Avrupa'daki en eski uluslararası havalimanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg</span>

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

<span class="mw-page-title-main">Uçak yemekleri</span>

Havayolu yemeği veya uçak yemeği olarak bilinen yemekler uçuşlarda yolculara servis edilen yemeklere denir. Bu yemekler özel havayolu catering şirketleri tarafından hazırlanmaktadır.

Yasal olarak Air Nostrum olarak anılan Air Nostrum, Líneas Aéreas del Mediterráneo, S.A., merkezi Valencia'da bulunan bir İspanyol bölgesel havayoludur.

FlySafair, Johannesburg, Güney Afrika merkezli düşük bütçeli bir havayolu şirketidir. Safair'in tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. Şirketin sloganı For The Love Of Flying'dir.

<span class="mw-page-title-main">Exeter Havalimanı</span>

Exeter Havalimanı veya eski adıyla Exeter Uluslararası Havalimanı( ), Doğu Devon'daki Clyst Honiton'da, Exeter şehrine yakın ve Güney Batı İngiltere'nin Devon ilçesinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 2007'de, havalimanı ilk kez yılda 1 milyondan fazla yolcuyu ağırladı, ancak daha sonra yolcu hacmi azaldı ve 2018'de 931.000 yolcuya yükseldi.

Cardiff Havalimanı Galler'deki en işlek havalimanıdır. Mart 2013'ten beri Galler Hükûmeti'nin mülkiyetindedir ve ticari bir işletme olarak emsallere uygun bir şekilde faaliyet göstermektedir. 2019 yılında yolcu sayısı 1,66 milyondu ve her yıl artıyor. Adının aksine, Cardiff Havalimanı Cardiff'te değil, Vale of Glamorgan'daki Rhoose köyünün birkaç mil batısında da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roma-Ciampino Havalimanı</span>

"Roma–Ciampino Uluslararası Havalimanı", İtalya'nın başkenti Roma'nın Roma-Fiumicino Havalimanı "Leonardo da Vinci"den sonra ikinci uluslararası havalimanıdır. Roma merkezinin 65 NM güney güneydoğusunda, şehrin etrafındaki dairesel otoyolun Büyük Çevre Yolu'nun hemen dışında yer alan sivil, ticari ve askeri ortak bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bergen Flesland Havalimanı</span>

Bergen Havalimanı, alternatif olarak Bergen Flesland Havalimanı veya kısaca Flesland Havalimanı isimleri de kullanılır. Norveç'in Vestland idari bölgesinde bulunan Bergen şehrinin köyü Flesland'da bulunan uluslararası bir havalimanıdır. 1955 yılında açılan havalimanı, 2018 yılında 6.306.623 yolcu ile Norveç'in en yoğun ikinci havalimanı olmuştur. Norveç'teki sivil havalimanlarının çoğunu işleten devlete ait bir limited şirket olan Avinor tarafından işletilmektedir. 1999 yılına kadar Norveç Hava Kuvvetlerine ait olan Flesland Hava İstasyonu, havaalanında aynı yerde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Newcastle Havalimanı</span>

Newcastle Uluslararası Havalimanı Newcastle upon Tyne, İngiltere, Birleşik Krallık'ta bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Newcastle Şehir Merkezinden, yaklaşık 124 km (77 mi) mesafede bulunur. Kuzeydoğu İngiltere'deki birincil ve en işlek havalimanı, ayrıca Kuzey İngiltere'deki en yoğun ikinci havalimanıdır. 2017 itibarıyla Newcastle Uluslararası yılda 5,2 milyonun biraz altında yolcuya hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Lennon Havalimanı</span>

Liverpool John Lennon Havalimanı, İngiltere'nin Liverpool kentinde, Mersey Nehri'nin 65 deniz mili ağzında, Liverpool şehir merkezinin güney-doğusunda yer alan uluslararası bir havaalanıdır. Havalimanından, tarifeli iç hat, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu seferleri gerçekleştirilmektedir. Havalimanı tek bir yolcu terminali, üç genel kullanım hangarı, bir FedEx Express kurye hizmet merkezi ve 2.286 metre (7.500 ft) uzunluğunda tek bir pistten oluşmaktadır. Kontrol kulesi pistin güneyinde bulunmaktadır.