İçeriğe atla

Earworm

Earworm, artık çalmadığında bir kişinin dinlediği bir müziği takıntılı gibi tekrar tekrar dinlemesine sebep olan psikolojik bir olgudur. Bir kulak kurdu tarif etmek için kullanılan ifadeler arasında "müzikal görüntü tekrarı" ve "istemsiz müzikal görüntü" yer alır

Earworm kelimesi, 20. yüzyılın ortalarından beri Almancada "kulak kurdu" anlamına gelen Ohrwurm kelimesinden gelmektedir. Bilinen en eski İngilizce kullanımı Desmond Bagley'in 1978 tarihli Flyaway romanındadır ve yazar kelime icadının Alman kökenine işaret etmektedir.

Bu fenomeni inceleyen ve yazan araştırmacılar arasında Theodor Reik, Sean Bennett, Oliver Sacks, Daniel Levitin, James Kellaris, Philip Beaman, Vicky Williamson, Diana Deutsch ve daha teorik bir bakış açısıyla Peter Szendy yer alıyor. Olgu, işitsel halüsinasyonlarla sonuçlanan beynin temporal lobuna verilen hasarın neden olduğu nadir bir tıbbi durum olan palinacousis ile karıştırılmamalıdır.[1]

Nedeni ve Kaynağı

Londra Üniversitesi Goldsmiths'teki araştırmacı Vicky Williamson, kulak kurtlarının müzik maruziyeti ile ilişkili olduğu kontrolsüz bir çalışmada bulundu, ancak bir şarkının anısını (istemsiz bellek) hatırlatan bir kelime görmek gibi deneyimlerle de tetiklenebilir. şarkıdan birkaç not duymak veya şarkıyla ilişkili bir duygu hissetmek. Araştırmada toplanan şarkıların listesi popülerlik dışında belirli bir desen göstermedi.

James Kellaris'in araştırmasına göre, bireylerin% 98'i kulak kurdu yaşıyor. Kadınlar ve erkekler fenomeni eşit sıklıkta yaşarlar, ancak kulak kurtları kadınlar için daha uzun süre dayanır ve daha fazla tahriş eder. Kellaris, şarkı sözü olan şarkıların kulak kurtlarının% 73,7'sini oluşturduğunu, enstrümantal müziğin ise sadece% 7,7'ye neden olabileceğini öne süren istatistikler üretti.

2010 yılında, İngiliz Psikoloji Dergisi (British Journal of Psychology)'de yayınlanan veriler doğrudan konuyu ele aldı ve sonuçları, kulak kurtlarının genellikle 15 ila 30 saniye uzunluğunda ve müzikle ilgilenenlerde daha yaygın olduğu iddialarını destekliyor.

Tedavisi

Western Washington Üniversitesi'ndeki bilim adamları, çalışma belleğini orta derecede zor görevlere dahil etmenin (Sudoku, anagram vb.), kulak kurtlarını durdurmanın ve tekrarlarını azaltmanın etkili bir yolu olduğunu keşfettiler. Başka bir yayın, melodik müziğin döngüyü kırmak için bir doruğa ulaşılamadığı sürece sonsuz tekrarlamaya neden olabilecek tekrarlayan ritim gösterme eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor.

2015 yılında Reading Üniversitesi Psikoloji ve Klinik Dil Bilimleri Okulu tarafından bildirilen araştırmalar, sakız çiğnemenin işitsel kısa süreli veya işitsel ve işitsel bellekle ilgili "çalışan" hafızanın sub-vokal prova bileşenini benzer şekilde engelleyerek yardımcı olabileceğini göstermiştir. müzikal görüntüler. Kendisine birinin neden bu şarkıyı deneyimlediğini sorması da önerildi. Önerilen bir başka çözüm, tekrarlanan müziği durdurmak için bir "tedavi şarkısı" bulmaya çalışmaktır.

Dikkate değer vakalar

Herman Tarnower'ı öldüren Jean Harris, Gilda filminde ilk kez duyduğu "Put the Blame on Mame" şarkısına takıntılıydı. Bunu 33 yılı aşkın bir süredir düzenli olarak hatırlıyor ve aklında oynarken bir konuşma yapabiliyordu.

Popüler kültürde

Mark Twain'in 1876 tarihli "Bir Edebi Kabusu" ("Punch, Brothers, Punch" olarak da bilinir), kişinin yalnızca başka bir kişiye aktararak kurtulabileceği bir jingle ile ilgilidir.

1943 yılında Henry Kuttner, Nazi savaş çabalarına zarar vermek üzere tasarlanan ve Adolf Hitler'in konuşmaya devam edememesiyle sonuçlanan bir şarkı hakkındaki "Gingerbread Left hariç hiçbir şey" adlı kısa hikâyesini yayınladı.

Alfred Bester'in 1953 tarihli Yıkılmış Adam adlı romanında, kahraman, zihin okuyucularının zihnini okumasını engellemek için bir araç olarak çekici, rahatsız edici bir rahatsızlık olarak özel olarak hazırlanmış bir jingle kullanıyor.

Arthur C. Clarke'ın 1957 yılına ait bilimkurgu kısa öyküsü "The Ultimate Melody", bir bilim adamı olan Gilbert Lister, beynini dinleyicisinin tamamen ve sonsuza dek tuzağa düştüğü kadar zorlayan bir melodi geliştirir. Hikâye anlatıcısı Harry Purvis'in açıkladığı gibi, Lister büyük bir melodinin "beyinde devam eden temel elektrik ritimlerine uyduğu için zihin üzerinde bir izlenim bıraktığını" teorize etti. Lister, günün hit ezgilerinden, onlara tam olarak hakim olduğu elektrik ritimlerine o kadar iyi uyan bir melodiye soyutlamaya çalışır. Başarılı olur ve asla uyanmadığı katatonik bir durumda bulunur.

Fritz Leiber'in Hugo Award tarafından aday gösterilen kısa öyküsü "Rump-Titty-Titty-Tum-TAH-Tee" (1959) 'de, başlık bir karşı ritim olana kadar insan kültürünün tüm alanlarına hızla yayıldığı kadar güçlü bir ritmik davul vuruşunu anlatıyor. bir panzehir gibi davranır.

Joe Simpson'ın 1988 yılında Void'e Dokunmak adlı kitabında, Boney M'nin "Ring'deki Brown Girl" melodisini başından alamamaktan bahsediyor. Kitap, Güney Amerika'nın uzak Siula Grande bölgesinde bir dağcılık kazası sonrasında, olasılıklara karşı hayatta kaldığını anlatıyor. Yalnız, ağır yaralı ve yarı çılgın bir durumda, müziği hayal edip etmediği veya gerçekten işittiği konusunda kafası karışık.

Dexter'ın Laboratuvarı "Head Band" başlıklı bölümünde, bulaşıcı virüs grubu, ev sahiplerini aynı "erkek grubu" melodisine söylediklerini söylemeye zorlar. Boy Band Virüsü'nden kurtulmanın tek yolu, virüslerin parçalanması ve kendi solo kariyerlerini başlatmasıdır.

E. B. White'ın 1933 hicivli kısa öyküsü "Uruguay'ın Üstünlüğü" (Bugün ve Yarın için Zamansız Hikâyeler'de basılmıştır), popüler bir Amerikan şarkısında güçlü bir kulak kurdu bulunan Uruguay tarihinde kurgusal bir bölümle ilgilidir. Uruguay ordusu, kulak kurtunun yüksek oranda yükseltilmiş bir kaydını oynayan fonograflarla donanmış pilotsuz uçak filosu inşa eder ve tüm ulusların vatandaşlarını akılsız deliliğe indirerek tüm dünyayı fetheder. " halklar umutsuzca delirmişlerdi, akıl almaz bir gürültü yüzünden tahrip olmuşlardı ... Kimse kendi kafasındaki gürültü dışında hiçbir şey duyamadı."

Kaynakça

  1. ^ Çelebi, Mustafa (17 Nisan 2020). ""Müzik Bağımlılığı" Gerçekten Bir Şey Mi?". Haberbin (İngilizce). 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Swing (müzik)</span>

Swing 1930'lu yıllarda ortaya çıkan caz akımı. 20. yüzyılın en popüler caz hareketlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Nirvana (müzik grubu)</span> Amerikan rock müzik grubu

Nirvana, 1987'de Aberdeen, Washington'de kurulmuş Amerikan grunge müzik grubudur. Gitar ve vokalde Kurt Cobain, bas gitarda Krist Novoselic ve bateride Dave Grohl bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sertab Erener</span> Türk ses sanatçısı

Sertab Erener, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

Gökhan Kırdar, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, yapımcı ve aranjördür. Farklı tarzlarda yazdığı ve bestelediği şarkılar, film ve dizi müzikleriyle kariyeri boyunca birçok ödül kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Bulutsuzluk Özlemi</span>

Bulutsuzluk Özlemi, 1984'te kurulmuş Türk rock grubudur. Türkiye'nin ilk Türkçe sözlü alternatif rock yapan grubudur ve Türkiye'nin önde gelen rock grupları arasında yer almaktadır. Tarzları, rock'ın dışında, "Türkçe sözlü rock yapılabilir mi?" sorusuna karşı tepki olarak gelişmiş, Batı kaynaklı rock melodi ve ritimleriyle Anadolu melodilerinin bütünleştirilmesinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Louis Armstrong</span> Amerikalı caz müzisyeni (1901 – 1971)

Louis Daniel Armstrong, Amerikalı caz müzisyenidir.

<i>Off the Wall</i> (albüm) Michael Jacksonun beşinci stüdyo albümü

"Off the Wall", pop müzik sanatçısı Michael Jackson'ın beşinci stüdyo albümüdür. 10 Ağustos 1979 tarihinde Epic Records etiketiyle yayımlanan albüm, eleştirmenlece olumlu yorumlar elde etmiş olup, Jackson'ın yine The Wiz filmindeki başarısının ardından yayımlanmıştır. Bu film projesinde yapımcı Quincy Jones ile tanışan Jackson, onunla anlaşarak bir sonraki albümde beraber çalışmaya onu ikna etti. Kayıt dönemi Aralık 1978 ile Haziran 1979 arasında, Los Angeles'taki Allen Zentz Kayıt, Westlake Kayıt Stüdyoları ve Cherokee Stüdyoları'nda tamamlandı. Albüm için üç şarkı yazan sanatçı, diğer şarkılarda Paul McCartney, Stevie Wonder ve Rod Temperton gibi önemli isimlerle de işbirliği yaptı.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

Glam Metal pop esintili, akılda kalıcı nakaratlar ve melodilerle ön plana çıkan, 1970'lerin glam rock modası ve imajından alıntılar yapan, bir heavy metal müzik alt türüdür. Kimi zaman pop metal, new wave metal, kimi zaman da hicivli bir şekilde hair metal olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Emre Altuğ</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Niyazi Emre Altuğ, Türk şarkıcı-şarkı yazarı, oyuncu, sunucu ve müzik prodüktörü.

<span class="mw-page-title-main">Carola Häggkvist</span> İsveçli şarkıcı

Carola Maria Häggkvist, İsveçli şarkıcıdır.

Black metal 1980'lerde ayrı bir tür olarak gelişmeye başlamış heavy metal'in ekstrem alttürü. Black metal'e öncülük eden gruplar türe ismini veren Black Metal adlı albümü çıkaran Venom'un yanı sıra Bathory, Mayhem, Celtic Frost ve Hellhammer'dır. Black metal'in günümüzdeki müzikal özelliklerini ve duruşunu belirleyen gruplar ise Beherit, Mayhem, Emperor, Darkthrone, Burzum, Satyricon ve Immortal gibi türün ilk örneği olan black metal gruplarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<i>Kibar Soyguncu</i> (film)

Kibar Soyguncu, 1968 ABD yapımı dramatik gerilim filmidir.

Köçekçe, Türk Beşleri adıyla anılan çağdaş Türk müziğinin ilk temsilcilerinden Ulvi Cemal Erkin'in, orkestra için 1942 yılında yazdığı bir orkestra süiti veya dans rapsodisi.

<span class="mw-page-title-main">Kore müziği</span>

Geleneksel Kore müziği Kore halkı'nın müzik tarzları olan folk ve saray müziğinin ikisini de içerir. Çağdaş Kore müziği için Güney Kore Müziği ve Kuzey Kore Müziği'ne bakınız.

"Government Hooker", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2011 yılında yayımlanan ve ikinci stüdyo albümü olan Born This Way'den bir şarkı. Yapımında ve söz yazımında Gaga'nın yanı sıra Fernando Garibay, Paul Blair ve DJ White Shadow görev aldı. Melodisi daha önceden Shadow ve DJ Snake tarafından yapılmış ve hiç kullanılmamışken Vince Herbert ile birlikte Gaga için parçalar seçerlerken ortaya çıktı. Şarkının kayıtları ise Las Vegas'taki Studio at the Palms'ta yapıldı.

Yankı belleği duyusal bellek kayıtlarından biridir; işitsel bilgiyi tutmaya özgü duyusal belleğin bir bileşenidir. Seslere yönelik duyusal bellek yalnızca insanların algıladıkları yankı belleğinin bir formudur. İçinde gözlerimizin uyarıları tekrar tekrar tarayabildiği görsel bellekten farklı olarak, işitsel uyarı tekrar tekrar taranamaz. Genel olarak, yankı bellekleri görüntüsel belleklerden biraz daha uzun zaman devreleri olarak depolanır. İşitsel uyarılar, işlenebilmeden ve anlaşılabilmeden önce kulak tarafından teker teker alınır/duyulur. Söz gelimi, radyoyu dinlemek bir dergi okumaktan çok daha farklıdır. Bir dergi tekrar tekrar okunabilirken, bir kişi belirli bir zamanda radyoya yalnızca bir seferlik kulak verebilir. Denilebilir ki yankı belleği bir bekleme tankı kavramı gibidir. Çünkü bir ses, takip eden ses duyulana kadar işlenmez (tutulur) ve ancak ondan sonra anlamlandırılabilir. Bu özel duyusal deponun büyük miktarlarda işitsel bilgiyi depolaması çok kısa bir zaman devresinde olabilmektedir. Bu yankısal ses zihinde yankılanır ve işitsel uyarının verilmesinden sonra çok bir kısa zamanda tekrarlanır (replay). Yankı belleği uyarıyı yalnızca bir dereceye kadar kabaca, primitif yönlerden şifreler, mesela ses perdesi (pitch), bağlantısız beyin bölgelerine yerleşimini belirler.

Má vlast, Çek besteci Bedřich Smetana'nın 1874-1874 arasında bestelediği altı senfonik şiirdir. Genelde 6 bölümlük tek bir eser olarak icra edildiği ve – Vltava hariç – tek bir eser olarak kaydedildiği hâlde 6 parça farkı eserler sayılırar. 1875-1880 arasında ayrı ayrı galaları yapılmış; tüm eserin premiyeri 5 Kasım 1882'de Prag'daki Žofín Sarayı'nda, önceki galaların ikisini de yönetmiş Adolf Čech'in şefliğinde icra edilmiştir.