İçeriğe atla

ESIM

eSIM (gömülü SIM), doğrudan bir cihaza yerleştirilmiş programlanabilir bir SIM kart şeklidir . Tipik olarak PVC'den yapılmış, çıkarılabilir bir evrensel entegre devre kartı (UICC) üzerine yerleştirilmiş bir entegre devre yerine, bir eSIM, bir cihaza kalıcı olarak bağlı bir eUICC yongasına yüklenen yazılımdan oluşur .

Bir eUICC'ye bir eSIM taşıyıcı profili yüklendikten sonra, taşıyıcı tarafından oluşturulan benzersiz bir ICCID ve ağ kimlik doğrulama anahtarı ile tamamlanan fiziksel bir SIM ile aynı şekilde çalışır.

Geçmiş

2010'dan beri GSMA, yazılım tabanlı bir SIM olasılığını tartışıyordu.

Motorola, eUICC'nin endüstriyel cihazlara yönelik olduğunu belirtirken, Apple "bir tüketici ürününde yerleşik bir UICC'nin kullanımını yasaklayan herhangi bir ifadenin bulunmadığını" kabul etti. Şu anda GSMA, standardın biri tüketici cihazları  ve diğeri M2M cihazları için olmak üzere iki farklı sürümünü sürdürmektedir.

Standardın ilk versiyonu Mart 2016'da yayınlandı, ardından Kasım 2016'da ikinci bir versiyon yayınlandı.

Uygulama

2016'da Samsung Gear S2 Classic 3G akıllı saat, eSIM'i uygulayan ilk cihazdı.

2017'de, Mobil Dünya Kongresi sırasında Qualcomm, ilgili yazılımla (güvenli Java uygulamaları) ilişkili Snapdragon donanım çipinde canlı bir gösterimle teknik bir çözüm sundu. [ alıntı gerekli ]

Apple, eSIM desteğini ilk olarak Eylül 2017'de Apple Watch Series 3 ile tanıttı.  Bunu destekleyen ilk iPhone modelleri, Eylül 2018'de duyurulan iPhone XS, iPhone XS Max,  ve iPhone XR,  idi. ilk iPad modeli, Ekim 2018'de duyurulan iPad Pro (3. nesil) idi  . Eylül 2022'de Apple, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max'i piyasaya sürdü . bir SIM kart tepsisine sahip olmak ve yalnızca eSIM ile çalışmak. Amerika Birleşik Devletleri dışında, tüm iPhone modelleri hem eSIM hem de fiziksel SIM kart desteğiyle satılmaya devam ederken, Çin anakarasında eSIM hiç desteklenmemektedir.

Google, Ekim 2017'de Google Fi hizmetiyle kullanım için eSIM desteği ekleyen Pixel 2'yi tanıttı.  2018'de Google, Pixel 3 ve Pixel 3 XL'i ve ardından Mayıs 2019'da Google Fi dışındaki operatörler için eSIM desteğiyle Pixel 3a ve Pixel 3a XL'yi piyasaya sürdü.  Aynı yılın Ekim ayında Google, eSIM destekli Pixel 4 ve Pixel 4 XL'i piyasaya sürdü. [ alıntı gerekli ]

Motorola, yalnızca eSIM'i desteklediği için fiziksel SIM yuvası olmayan katlanabilir bir akıllı telefon olan Motorola Razr'ın 2020 sürümünü piyasaya sürdü. [ alıntı gerekli ]

Plintron, cihazlar için eSIM desteğine dayanan ve 28 ülkede kullanılabilen eSIM4Things Nesnelerin İnterneti ürününü hayata geçirdi.

Microsoft, eSIM'i 2018'de Windows 10 işletim sistemine tanıttı  ve 2017'de ilk eSIM özellikli cihazı Surface Pro LTE'yi piyasaya sürdü.

Samsung, ABD'de Galaxy S21 ve S20 serisi akıllı telefonlarını yerleşik eSIM donanımıyla ancak kutudan çıkan yazılım desteği olmadan gönderdi. Bu özellik daha sonra One UI sürüm 4 güncellemesiyle etkinleştirildi.  Ancak, eSIM'in ABD'deki S21 ve S20'deki uygulaması, dünyanın geri kalanındaki uygulamadan farklıdır. ABD sürümü, farklı işlevler için farklı varsayılan SIM'ler belirleme özelliğinden yoksundur - örneğin, veriler için varsayılan olarak bir SIM ve ses için varsayılan olarak diğer SIM. Aynı eSIM'in veri, ses ve SMS için varsayılan SIM olmasını gerektirir. ABD sürümü ayrıca, ABD dışındaki modeller değiştirmezken, kullanıcı eSIM'leri her değiştirdiğinde yeniden başlatmayı zorlar.

Tasarım

Geleneksel bir SIM kart, bir cihaza manuel olarak takılan, tipik olarak PVC'den yapılmış evrensel bir entegre devre kartı (UICC) üzerinde bulunan bir entegre devreden oluşur . Buna karşılık, bir eSIM, fabrikada bir mobil cihaza kalıcı olarak yüzeye monte edilmiş bir eUICC çipine takılan sanallaştırılmış bir SIM kart profilidir. eSIM'i barındırmak için kullanılan eUICC çipi, ISO/IEC 7816'da tanımlanan fiziksel SIM ile aynı elektriksel arayüzü kullanır . Bir eUICC'ye bir eSIM taşıyıcı profili yüklendikten sonra, taşıyıcı tarafından oluşturulan benzersiz bir ICCID ve ağ kimlik doğrulama anahtarı ile tamamlanan fiziksel bir SIM ile aynı şekilde çalışır.

Kullanım

Bir eSIM tipik olarak uzaktan sağlanır ; son kullanıcılar, bir SIM'i cihazdan fiziksel olarak değiştirmeye gerek kalmadan operatör ekleyebilir veya kaldırabilir.  Tüm eSIM'ler fabrikada kalıcı bir eSIM Kimliği (EID) ile programlanmıştır.  Bu numara, provizyon hizmeti tarafından cihazı mevcut bir operatör aboneliğiyle ilişkilendirmek ve programlama için güvenli bir kanal anlaşması yapmak için kullanılır.

Özellikler

eSIM, GSMA'nın herhangi bir mobil cihazın uzaktan SIM provizyonunu sağlayan global bir özelliğidir. GSMA, eSIM'i yeni nesil bağlı tüketici cihazları için SIM olarak tanımlar. eSIM teknolojisini kullanan ağ çözümleri, bağlı arabalar (akıllı dikiz aynaları, yerleşik tanılama (OBD), araç Wi-Fi noktaları ), yapay zeka çevirmenleri, MiFi cihazları, akıllı kulaklıklar, akıllı ölçüm, GPS izleme üniteleri, DTU, bisiklet paylaşımı, reklam oyuncuları, video gözetim cihazları vb.[ alıntı gerekli ]

Bir eUICC yongasının ortak bir fiziksel form faktörü, yaygın olarak MFF2 olarak adlandırılır .

Avrupa Komisyonu, 2012'de eCall olarak bilinen araç içi acil arama hizmeti için eUICC formatını seçti .  AB'deki tüm yeni araba modellerinde, 2018'e kadar bir otomobilin acil durum hizmetlerine bağlanması için bir tane olması gerekir. kaza.

Rusya'nın ERA-GLONASS adı verilen GLONASS (ulusal uydu konumlandırma sistemi) ile benzer bir planı var .

Singapur, piyasaya daha uyumlu cihazlar girdikçe eSIM'i yeni bir standart olarak tanıtma konusunda kamuoyu arıyor.

iSIM ve nuSIM

2021'de Deutsche Telekom, daha küçük cihazlar için eSIM'lere ve cihazların kablosuz modem yongalarına tamamen entegre edilmiş entegre SIM'ler (iSIM'ler) biçimindeki Nesnelerin İnterneti'ne bir alternatif sundu. NuSIM olarak adlandırılanlar, eSIM'lerden daha küçük, daha ucuz ve potansiyel olarak daha güvenlidir ve küçük cihazların lojistiğini ve üretimini kolaylaştırır.

İlgili Araştırma Makaleleri

iPhone Apple tarafından tasarlanan ve üretilen akıllı telefon ailesi

iPhone, Apple tarafından tasarlanan ve üretilen multimedya ve internet özelliklerini destekleyen akıllı telefondur. İlk modeli eski Apple CEO'su Steve Jobs tarafından 29 Haziran 2007'de tanıtılmıştır.

iPhone 4 4. iPhone modeli

iPhone 4 Apple'ın iPhone 3GS'den sonra piyasaya sürdüğü akıllı telefondur. 7 Haziran 2010'da San Francisco'daki Moscone Center'da düzenlenen WWDC 2010'da duyurulmuştur. iPhone 3GS'in halefi iPhone 4S'in selefidir. iPhone 4, Apple'ın CEO'su Steve Jobs'un o zamanlar dünyanın en ince akıllı telefonu olarak lanse ettiği iPhone ailesine yeni bir donanım tasarımı getirdi. 24 Haziran 2010'da altı ülkede satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İPhone 3GS</span> Appleın 2009da tanıttığı akıllı telefon

iPhone 3GS, Apple tarafından geliştirilmiş olan bir akıllı telefondur. Üçüncü nesil iPhone ve iPhone 3G'nin halefidir. 3GS, 8 Haziran 2009 tarihinde, San Francisco'da yer alan Moscone Center'da düzenlenen WWDC 2009 etkinliğinde tanıtılmıştır. 3GS adındaki "S" takısı, Türkçe karşılığı "Hız" olan "Speed" kelimesinin baş harfidir.

iPhone 4S Apple tarafından 2011 yılında tasarlanan akıllı telefon

iPhone 4S, Apple tarafından tanıtılan 5. Jenerasyon iPhone. 4 Ekim 2011'de Cupertino, Kaliforniya'da "Let's Talk iPhone" etkinliğinde Tim Cook tarafından tanıtılmıştır. 14 Ekim tarihinde ABD, Avustralya, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere ve Japonya'da satışa çıkmıştır. iPhone 4'ün halefi iPhone 5'in selefidir.

iPhone 5 Akıllı Telefon

iPhone 5, Apple'ın 2012 yılında çıkardığı, dokunmatik tabanlı iPhone serilı bir akıllı telefondur. iPhone 4S'in halefi, iPhone 5C ve iPhone 5S'in selefidir. 12 Eylül 2012 tarihinde tüm dünyaya ilan edildi.[kim?] Açılışta Apple, iPhone 5'i duyurdu ve ayrıca yeni iPod Nano ve iPod Touch modellerini tanıttı. 21 Eylül 2012 tarihinde bazı ülkelerde satışa sunulmuştur.

iPhone 5C Apple tarafından üretilmiş akıllı telefon modelleri grubu

iPhone 5C Apple üretimli dokunmatik ekranlı akıllı cep telefonudur. 12 Eylül 2013 tarihinde iPhone 5S ile birlikte tanıtılmıştır.

iPhone 6 Apple tarafından tasarlanan bir iPhone modeli.

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus, Amerikalı telefon üreticisi Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan iOS işletim sistemli bir akıllı telefondur. iPhone 5C ve iPhone 5S'in halefidir.

iPad (7. nesil)

iPad 7 Bir önceki nesilden iPad 6. nesil farklı olarak 1. nesil Apple Pencil desteğine sahiptir ve akıllı klavye konektörüne sahiptir. Bütçe ve eğitim pazarına yöneliktir. Giriş seviyesi iPad serisinde 10.2 inçlik daha büyük bir ekran boyutuna sahip ilk cihazdır. Ardılı 8. Nesil iPad, 15 Eylül 2020'de ortaya çıktı ve bu iPad'in yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Pixel (telefon)</span>

Pixel ve Pixel XL, Google tarafından tasarlanmış, geliştirilmiş ve pazarlanan Android akıllı telefonlardır. Bunlar, 4 Ekim 2016'da düzenlenen bir basın toplantısı sırasında duyuruldu ve halefler 2017'de onaylanan Google Pixel donanım hattındaki ilk akıllı telefonlar olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X ailesi</span> Şubat 2014te Nokia tarafından tanıtılan, Microsoft Mobile tarafından üretilen ve pazarlanan akıllı telefon serisi

Nokia X ailesi, Şubat 2014'te Nokia tarafından tanıtılan, Microsoft Mobile tarafından üretilen ve pazarlanan akıllı telefon serisidir. Akıllı telefonlar, Android tabanlı bir işletim sistemi olan Nokia X platformunda çalışır. Nokia'nın ürettiği ilk Android cihazlarıydı, şirketin Microsoft ortaklığında olması ve sonunda cep telefonu ticaretini Microsoft'a satma sürecinde olduğu şaşırtmıştı, bu iki ay sonra gerçekleşti. Aile Nokia X, Nokia X2 (2014) ve Nokia XL modellerinden oluştu.

iPhone XR Lcd ekran kullanılan ve iPhone X serisine dahil olan iPhone modeli.

iPhone XR Apple Inc. tarafından tasarlanan ve üretilen akıllı telefon. iPhone'un onikinci neslidir. Phil Schiller tarafından 12 Eylül 2018'de Apple Park kampüsündeki Steve Jobs Tiyatrosu'nda, yüksek fiyatlı iPhone XS ve iPhone XS Max ile birlikte duyuruldu. Ön siparişler 19 Ekim 2018'de başladı ve 26 Ekim 2018'de resmi olarak piyasaya sunuldu. Piyasaya sürüldüğünde "uygun fiyatlı amiral gemisi" veya "bütçe amiral gemisi" olarak kabul edilen XR, en yeni dahili anahtar donanımı paylaşıyor, ancak fiyatı düşürmek için özellikler kaldırılmış/düşürülmüşdür. Apple'a göre, XR pili, doğrudan selefi iPhone 8 Plus'tan bir buçuk saate kadar daha uzun süre dayanıyor.

iPhone 11 Apple tarafından 2019 yılında piyasaya sürülen akıllı telefon modeli

iPhone 11, Apple tarafından 10 Eylül 2019'da iPhone 11 Pro ve ile birlikte tanıtılan iPhone serisinin 13. modeli. iPhone 12 ve iPhone 12 Pro'nun selefidir.

iPhone XS Apple tarafından üretilmiş akıllı telefon

iPhone XS ve iPhone XS Max, Apple Inc tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan akıllı telefonlardır. Bunlar, iPhone X'in ardından iPhone'un on ikinci nesil amiral gemileridir. Apple CEO'su Tim Cook, 12 Eylül 2018'de Apple Park'taki Steve Jobs Theatre'da alt uç bir model olan iPhone XR ile birlikte cihazları duyurdu. Ön siparişler 14 Eylül 2018'de başladı ve cihazlar 21 Eylül'de satışa çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Huawei Mate 10</span> Huawenin Android tabanlı akıllı telefonu

Huawei Mate 10, Huawei Mate 10 Pro ve Huawei Mate 10 Lite; Huawei Mate serisinin bir parçası olarak Huawei tarafından tasarlanmış ve pazarlanmış Android akıllı telefonlardır. Ayrıca, seride Huawei Mate 10 Porsche Design adında bir model daha bulunur; bu modelde 256 GB depolama alanı bulunur, bunun dışında bu model Mate 10 Pro ile aynıdır. Mate 10 serisi, ilk olarak 16 Ekim 2017'de çıkmıştır. Amiral gemisi Mate 10 Pro, önceki Huawei Mate 9'a kıyasla; sinirsel işlem işlemcisi entegre edilmiş daha hızlı işlemciye, daha uzun 18:9 oranlı biraz daha büyük OLED ekrana, çok daha uzun şarj ömrüne ve cam arka panele sahiptir. Mate 10 Pro'un Çin'deki modelleri ve uluslararası modeller çift SIM kartlıdır. Mate 10 serisi, Android 8 ve EMUI'nin yeni bir sürümünü kullanır. Mate 10 modellerinin hiçbirinde SIM kilidi yoktur, tüm modeller sadece GSM'i destekler. Mate serisini de içeren Huawei akıllı telefonları, Amerikan istihbaharat kuruluşlarının baskılarından dolayı Amerikan operatörleri tarafından satılmamakta ve finanse edilmemektedir; bu telefonlar, bağımsız ve çevrimiçi satıcılardan alınabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Honor 7</span>

Huawei Honor 7; Huawei'nin alt markası Honor tarafından üretilmiş bir akıllı telefondur. Cihaz, Honor'un 2014 yılındaki amiral gemisi modeli Huawei Honor 6'nın halefidir. Cihazın modelleri, markete göre değişkenlik gösterir; cihazın altın renkli, çift SIM kart destekli ve 64 GB depolama alanı bulunan modeli Çin'e özeldir. Cihazın uluslararası modelinde 16 GB dahili depolama ve Hindistan modelinde tek SIM kart desteği bulunur. Cihazın ardili Honor 8, Honor 8 Pro ve Honor 8X modelleridir.

iPad Air (4. nesil)

iPad Air 4 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan dördüncü nesil iPad Air tablet bilgisayardır. iPad Air 'in yerini aldı. 15 Eylül 2020'de duyuruldu. Ön siparişler 16 Ekim 2020'de başladı ve bir hafta sonra 23 Ekim 2020'de sevkiyat başladı. 2022 yılında cihazın ardılı iPad Air sunuldu. Cihaz, 11 inç iPad Pro tasarımına çok benziyor. iPad Pro serisine özel olan çeşitli özelliklere sahiptir. iPad Magic Keyboard, Smart Keyboard Folio ve ikinci nesil Apple Pencil desteği ile geldi. Beş renkte mevcuttur: Uzay Grisi, Gümüş, Gül Altın, Yeşil ve Gök Mavisi.

iPhone SE (3. nesil)

iPhone SE 3 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan, iPhone 13 ve iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max ile beraber iPhone ailesinin 15. serisi olan akıllı telefonlardır. Ön siparişler 11 Mart 2022'de başladı ve telefon daha sonra 18 Mart 2022'de piyasaya sürüldü. iPhone SE 'in halefidir.

HTC Desire 601 ; HTC tarafından tasarlanmış ve satılmış, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Çift çekirdekli işlemci, 4.5 inç qHD ekran ve LTE desteği sunan cihaz, HTC One ve HTC One Mini'deki tasarım unsurlarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Google Pixel 2</span>

Pixel 2 ve Pixel 2 XL; Google tarafından Google Pixel ürün serisinin parçası olarak tasarlanmış, geliştirilmiş ve satılmış akıllı telefonlardır. Pixel 2 ve Pixel 2 XL, sırasıyla Pixel ve Pixel XL cihazlarının yerini almıştır. Cihazlar, 4 Ekim 2017'de gerçekleşen Made by Google etkinliğinde resmi olarak duyurulmuş ve 19 Ekim 2018'de ABD'de satışa çıkarılmıştır. Cihazlar, 9 Ekim 2018'de yerlerini Pixel 3 ve Pixel 3 XL'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Redmi Note 3</span>

Xiaomi Redmi Note 3, Xiaomi Inc. tarafından Xiaomi'nin giriş seviyesi akıllı telefon serisi Redmi'nin bir parçası olarak geliştirilmiş bir akıllı telefondur. Cihazın üç tane versiyonu bulunur.