İçeriğe atla

EPG

Mythbuntu′da EPG.

EPG (İngilizce: Electronic Program Guide, Türkçe: Elektronik Program Rehberi), televizyon programlarına, radyo programlarına ve yazılı basına dijital yolla ulaşılmasını sağlamaktadır. EPG sayesinde radyo ve televizyonlarda gelecek program ve yayındaki program bilgileri öğrenebilmektedir. Program hakkında program başlığı, yayın saati ve yayın süresi öğrenilebilmektedir. Programlar hakkında kısa ön bilgi ve program hakkında resim gösterme imkânı sunmaktadır.

Teletekst'e kullanılan 300-399 sayfa alanı ShowView fonksiyonu değişmiştir. EPG, Videotext gibi dijital olarak ikili kodlama sistemi ile aktarılmaktadır. EPG formatını görüntülemek için özel yazılımlara ihtiyaç vardır. İkili kodlama sistemi sayesinde bilgiler değerlendirilebilmekte ve bunun yanında kompleks aramalar yapılabilmektedir. Dijital televizyonlarda EPG bilgileri DVB-SI-EIT ye göre taşınmaktadır.

EIT sayesinde programlar hakkında elektronik kaynak oluşturulabilmektedir.

İçermekte olduğu bilgiler

Bu elektronik kaynak şu bilgileri içermektedir:

  • Kanal adı
  • Teknik bilgilerin birçok dilde açıklaması
  • Kanal şifreli mi veya nasıl şifreli
  • Program türü ve kategorisi
    • örneğin Çocuk programı veya spor yayını vs.
  • Yaş sınırlaması
  • Ülke tanımı
  • Bit-Raten bilgileri

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Televizyon</span> bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme aygıtı

Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Aynı zamanda kitle iletişim aracı da olan televizyon, yayımlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Show TV</span> Türk televizyon kanalı

Show TV, Ciner Yayın Holding bünyesinde yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Show TV'nin genel müdürü ise Esra Baydar'dır.

<span class="mw-page-title-main">Podcast</span> dijital ortam türü

Podcasting, çoğunlukla dizi hâlindeki sayısal ses ve dijital medya ürünlerinin internet üzerinden -genellikle bildirim yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital uydu</span> haberleşme amacıyla kullanılan sistem

Dijital uydu veya uydu televizyonu, yapay uydular vasıtasıyla verilen televizyon hizmetidir.

Müebbet Muhabbet, Cenk Durmazel ve Erdem Uygan tarafından üniversite yıllarında yapmaya karar verdikleri programlarıdır. İlk olarak özel bir radyoda kendi çabaları ile başlatıp programı daha sonraları daha çok insana ulaştırmayı başardılar, ardından televizyona geçerek işin içine görselik kattılar ve daha çok insanın onları izlemesini sağladılar. Şu anda Kanal 24 televizyonunda programlarına devam etmektedirler. Hafta sonları saat 23 sularında HÖTK adlı programları ile cuma günleri de münazara programlarıyla yayındalar. Program 13 Mart 2017 itibarıyla radyonom.com'da radyo yayın hayatına tekrar başladı.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı İşaretler</span> Akıllı işaretler ve amaçları

Akıllı İşaretler, 23 Nisan 2006 tarihinden itibaren televizyon yayınlarındaki uygun ya da uygunsuz sayılabilecek içeriği özetlemesi amacıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından geliştirilmiş bir sembol sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">PAL</span> renk kodlama sistemi

PAL, analog televizyonlar için bir renk kodlama sistemidir. Sistem, üç ana renk kodlama sisteminden biri olup en yaygın kullanılanıdır. PAL analog bir format olup televizyon yayın sistemlerinde kullanılır. Birçok farklı versiyonu bulunan PAL'ın ortak özelliği 625 yatay hat, 25 fps görüntü/saniye, 50i olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Digital Video Broadcasting</span> Dijital televizyon yayıncılığı için bir açık standart

Sayısal Video Yayınlama,, televizyon ve radyo yanında interaktif hizmetler de aktarmaya yarayan sayısal televizyon yayın sistemidir. Yayın sistemini, içinde televizyon endüstrisinden 270'in üzerinde firmanın bulunduğu konsorsiyum tarafından oluşturulmuş yayın standartları dizisi oluşturur. Oluşturulan standartlar Avrupa standart organizasyonları tarafından yayınlanmaktadır.

EIT, Sayısal Video Yayınında mevcut yayın hakkında tüm olay bilgilerini barındıran tablodur. Olay isimleri 64 karakter ile sınırlıdır. Olay Bilgi Tablosu, Uydu iletişim standardının (DVB-SI) Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin (ETSI) standardına uygun olarak özelleştirilmiş parçasıdır. Tablo elektronik program rehberinde (EPG) yayınlanmak için bilgi ve kayıt kontrolü için doğru program saatlerini içerir.
IEC 62216-1 standardına göre tablodaki değerler ve tanımları şöyledir:

<span class="mw-page-title-main">KabloTV</span>

KabloTV, Türkiye'de Kablo TV teknolojisini kullanarak yayın yapan, Türksat bünyesinde bir televizyon platformu.

<span class="mw-page-title-main">Nielsen reytingleri</span>

Nielsen Reytingleri veya Nielsen İzleyici Oranları, ABD'de televizyon yayınları izleyici kitlesinin büyüklüğü ve bileşimini belirlemek amacıyla Nielsen Media Research tarafından geliştirilmiş izleyici ölçüm sistemleridir. Nielsen Media Research Arthur Nielsen tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzleyici ölçümü</span>

İzleyici ölçümü bir izleyici topluluğunda kaç kişi olduğunun ölçümüdür. Genelde radyo dinleyicileri ve televizyon izleyicileri için düşünülse de, gazete ve dergi okuyucuları ve Web sitesi kullanıcıları için de geçerli olan bu kavram, yayımcılar ve reklamcılar tarafından, kaç kişi ve kimlere ulaşıldığını belirlemek için kullanılır. Bu daha geniş anlamıyla izleyici kitle araştırması anlamına gelir.

Peoplemeter, anlam olarak İnsan-metre veya insan sayacı demek olan, radyo, televizyon izleyicilerinin program dinleme veya seyretme alışkanlıklarını ölçmek için kullanılan elektronik bir cihazdır.

Bloomberg HT, 27 Ocak 2010'da yayına başlamış Ciner Yayın Holding ve Bloomberg L.P. ortaklığı altında yayın yapan ekonomi kanalı. Kanal 1'in eski frekansını kullanarak yayına başlamış kanalın genel müdürü Suavi Doğan, ekonomi direktörü Kerem Alkin, araştırma müdürü Cüneyt Başaran, haber müdürü Ali Çağatay, ekonomi müdürü Özlem Dalga, operasyon müdürü Cem Coşkun ve program müdürü Gamze Cücenoğlu idi. Daha sonra Ali Çağatay ve Kerem Alkin kanaldan ayrıldılar. Araştırma müdürü ise Cumhur Örnek oldu. Ayrıca, kanal 17 Haziran 2013'te 16:9 yayın formatına geçmiştir. 2010-2013 yılları arasında sağ alt köşede bulunan kanalın logosu, 2013 yılında sol alt köşeye taşınmıştır. Şu anda ise hala aynı logo kullanılmaktadır. Ancak 2023 Kahramanmaraş depremleri dolayısıyla ortak yayınlarda alt ve sol bilgi çubuklarını tam ekrana geçerken gizlemesi sonucu logoyu sol üst köşeye taşımıştır. Bloomberg L.P. ve Ciner Medya Grubu'nun 2019 yılında yapılan ortaklık anlaşmasının yenilenmesi neticesinde 2023 yılına kadar yayın hayatına devam edeceği duyurulmuş olsa da kanal yayın hayatını halen daha sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">DVB-T</span>

DVB-T.

<span class="mw-page-title-main">Dijital radyo</span>

Dijital radyo, radyo spektrumu boyunca iletmek veya almak için dijital teknolojinin kullanılmasıdır. Radyo dalgaları ile dijital yayın, dijital yayın ve özellikle dijital ses radyo hizmetlerini içerir.

Bilgi teknolojisi ve bilgisayar biliminde eğer önceki olayları veya kullanıcı etkileşimlerini hatırlamak için tasarlandıysa biliminde bir sistem durumsal olarak ifade edilmiştir, hatırlanan bilgiye ise sistemin durumu denir.