İçeriğe atla

EJB QL

EJB QL veya EJB-QL Enterprise Java Beans için bir veritabanı sorgulama dili olup her veritabanında koşabilir. J2EE uygulamalarında kullanılır. SQL'e kıyasla daha karmaşık olup ifâde gücü daha azdır.[1]

Târihçesi

Bilhassa EJB3-QL Hibernate'e özgü veritabanı sorgulama dili olan HQL'den etkilenmiştir.[2]

SQL'le karşılaştırımı

EJB QL, SQL'e benzer bir veritabanı sorgulama dilidir. Kullanılan sorgulamalar SQL'de kullanılan ilişkisel dilden farklıdır. EJB QL, bunun yerine Enterprise Java Beans'in "soyut şema"sını kullanmaktadır. Başka bir ifâdeyle bu sorgulamalar, veri tabanı sorgulamaları satır ve sütunlardan oluşan tablolar yerine EJB'ler, onların kalıcılıkları ve ilişkileridir. SQL sorgulamasının sonu, belli miktarda sütunlardan oluşan satırlarken EJB-SQL sorgulamasında ya bir nesne, ya nesnelerden oluşan bir küme ya da bir CMP alanından gönderilen değerler kümesidir. Etkin veritabanı sorgulamalarını bu dilde yazabilmek için EJB'lerin veri modellerini iyi anlamak gerekir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Bakınız »expert one-on-one: J2EE Desing and Development«, (c) 2002 wrox press'de Introduction (S. 4).
  2. ^ "Chapter 7. EJB-QL: The Object database query language". 25 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2009. 
  3. ^ "ADVANCED EJB QL: SQL vs. EJB QL: Relational and Object Database Query Language". 12 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2009. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

Java EE, özellikle büyük çaplı projelerin ihtiyaçları için geliştirilmiş Java teknolojilerinin bütünün oluşturduğu çerçevenin ve standardın ismidir. Java EE servislerini sunan yazılımlara uygulama sunucusu denir. Java EE'yi oluşturan teknolojilerin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır:

Hibernate, Java platformunda yazılmış bir ORM aracıdır. ORM, nesne odaklı dillerdeki nesnelerin, ilişkisel veri tabanlarındaki kayıtlara nasıl karşılık geldiğini yürüten bir teknolojidir. NHibernate adında .NET çatısı için yeniden yazılmış bir türevi bulunur.

SQL, verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapılabilir; veritabanlarında bulunan sistemlere bilgi ekleme, bilgi değiştirme, bilgi çıkarma ve bilgi sorgulama için kullanılmaktadır. Özellikle de ilişkisel veritabanı sistemleri üzerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. SQL'e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt eklenebilir, olan kayıtlar değiştirilebilir, silinebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturulabilir.

Veritabanları, yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veritabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan "dosya-işlem sistemine" alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir. Veritabanları sayesinde bilgilere ulaşılabilir ve onları düzenlenebilir. Veritabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veritabanları da bulunmaktadır. Akademik veritabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veritabanları, veritabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

Veri tabanı yönetim sistemi, veri tabanlarını tanımlamak, yaratmak, kullanmak, değiştirmek ve veri tabanı sistemleri ile ilgili her türlü işletimsel gereksinimleri karşılamak için tasarlanmış sistem ve yazılımdır. Bu sistemlere örnek olarak MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server, Oracle Database ve Microsoft Access gösterilebilir.

PL/SQL, Oracle tarafından geliştirilen Oracle veritabanı sistemlerine özel dildir. Oracle veri tabanı sistemlerinde tetikleyici(trigger) ve Saklı yordam yazmak üzere geliştirilmiş temel sql komutlarının yanında programlamada akış kontrollerini ve değişkenleri kullanmaya olanak sağlayan yani yapısal dillere ait özelliklerin standart SQL'e eklenmesi sonucu oluşan bir dildir. Ada dili örnek alınarak tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft SQL Server</span>

Microsoft SQL Server, Microsoft tarafından geliştirilen ve yönetilen bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. SQL Server, büyük ve karmaşık veritabanlarını depolamak, yönetmek, sorgulamak ve işlemek için kullanılan bir yazılım ürünüdür. Veri depolama, veri güvenliği, yedekleme, geri yükleme, veri entegrasyonu, analiz ve raporlama gibi çeşitli veritabanı yönetimi işlevlerini destekler.

<span class="mw-page-title-main">IBM Db2</span> IBM tarafından geliştirilmiş ilişkisel veritabanı yönetim sistemi

IBM DB2, IBM tarafından geliştirilmiş ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. Unix başta olmak üzere Linux, IBM i, Z/OS ve Windows sunucularında çalışır. IBM, DB2'nin yanı sıra bir başka veritabanı yönetim sistemi(RDBMS) olan Informix'i de 2001 yılında satın almıştır.

Language Integrated Query .NET dillerine SQL benzeri sorgulama becerisi ekleyen bir Microsoft .NET Framework bileşenidir. "Link" diye okunur.

Spring Framework Java için geliştirilmiş, açık kaynak olan bir uygulama geliştirme framework'üdür.

Bilgisayar bilimleri'nde NoSQL, klasik ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden (İVTYS) bir şekilde farklı olan veritabanı yönetim sistemleri için kullanılan bir kavramdır. Bu veri depolarının sabit tabela düzenlerine ihtiyaçları olmayabilir, alışılagelmiş join işlemleri kullanılmaz, tipik olarak yatay ölçeklemeye gidilir. Akademisyenlerce ve makalelerde tipik olarak böyle veri depolarına yapılanmış bellek denir. Bu kavram klasik ilişkisel veritabanlarını altküme olarak görür. Bu kavram aynı zamanda SQL ve Daha Fazlası olarak da adlandırılmaktadır.

MongoDB (“humongous”); MongoDB Inc. tarafından ölçeklenebilir, doküman tabanlı, C++ ile geliştirilmiş açık kaynak, NoSQL veritabanı uygulamasıdır. MongoDB, verileri JSON benzeri bir veri biçimi olan BSON tabanlı dokümanlarda saklamaktadır, anlamsal alanları dokümandan dokümana değişir ve veri yapısı zaman içinde değiştirilebilir. Belge modeli, uygulamanızın kodundaki nesnelerle eşleştirilir, böylece verilerin kullanımı kolaylaşır. Geçici sorgular, dizin oluşturmak için ve gerçek zamanlı verilerinize erişmek ve analiz etmek için güçlü yollar sağlar. MongoDB, özellikle hız gerektiren ve geleneksel ilişkisel veritabanlarının (RDBMS) hantal ve yavaş kaldığı yapılarda kullanılmaktadır. MongoDB, dağıtılmış bir veritabanı yapısına sahiptir, bu nedenle yüksek erişilebilirlik, yatayda ve dikeyde ölçeklendirme yapılabilmektedir. MongoDB, GNU Affero Genel Kamu Lisansı uyarınca yayınlanan ücretsiz ve açık kaynaktır.

Doctrine sürerlik (persistence) servisleri ile sürerlik ile ilgili fonksiyonaliteyi sunan PHP kütüphaneleri grubudur. Önde gelen ürünleri nesne-ilişkisel eşleme ve veritabanı soyutlama katmanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Java Database Connectivity</span>

Java Database Connectivity (JDBC), Java programlama dilinde yazılmış uygulamaların veritabanı ile etkileşime girmesini sağlayan bir uygulama programlama arayüzüdür (API). JDBC ile hemen hemen tüm ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerine SQL sorgusu gönderilebilmektedir.

İlişkisel veritabanı, 1970 yılında Edgar Frank Codd tarafından önerildiği gibi, organizasyonu ilişkisel veri modeline dayanan bir dijital veritabanıdır. İlişkisel veritabanlarını korumak için kullanılan çeşitli yazılım sistemleri bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemi (RDBMS) olarak bilinir. Neredeyse tüm ilişkisel veritabanı sistemleri, sorgulama ve veritabanının bakımı için dil olarak SQL(Structured Query Language) kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">HeidiSQL</span>

HeidiSQL; MySQL'in yanı sıra Microsoft SQL Server ve PostgreSQL için ücretsiz ve açık kaynaklı bir istemcidir. Kullanıcılar HeidiSQL ile veritabanlarını yönetmek için, bir oturum oluşturarak kabul edilebilir kimlik bilgileri olan bir yerel veya uzak MySQL sunucusuna giriş yapmalıdır. Bu oturumda kullanıcılar MySQL veritabanlarını bağlı MySQL sunucusu içinde yönetebilir ve bittiğinde sunucudan bağlantısını kesebilir. Özellik kümesi, en yaygın ve gelişmiş veritabanı, tablo ve veri kaydı işlemleri için yeterlidir, ancak bir SQL veritabanı önündeki tam işlevselliğe doğru aktif olarak gelişmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sorgulama dilleri</span>

Sorgulama dilleri, bilgisayar dilleri kategorisinde yer alan, veritabanlarında ve bilgi sistemlerinde veri sorgulaması için kullanılan dillerdir.

<span class="mw-page-title-main">GraphQL</span>

GraphQL, API'ler için açık kaynaklı bir veri sorgulama ve işleme dili ve bu sorguları yerine getirmek için yazılmış uygulamalardır. GraphQL, 2012'de Facebook tarafından dahili olarak geliştirildi ve 2015'te herkese açık olarak yayınlandı. GraphQL projesi 7 Kasım 2018'de, Facebook'tan kâr amacı gütmeyen Linux Vakfı bünyesindeki yeni kurulan GraphQL Vakfı'na devredildi. 2012'den bu yana GraphQL'in yükselişi, GraphQL'in yaratıcısı Lee Byron tarafından belirlenen benimseme zaman çizelgesini yakından takip etti. Byron'ın amacı, GraphQL'yi web platformlarında her yerde mevcut hale getirmektir.

Bu, Oracle tarafından sunulan ürün ve hizmetlerdir.