İçeriğe atla

EComStation

eComStation
eComStation
eComStation ekran alıntısı
Geliştirici PayGlobal Technologies BV (Previously Serenity Systems, Mensys BV, XEU.com. IBM, Microsoft ve diğer geliştiricilerin kodu temel alınmıştır
İS ailesi OS/2
Çalışma durumu Pasif
Kaynak modeli Kapalı kaynak
İlk sürüm Temmuz 2001; 21 yıl önce (2001-07)[1]
En son sürüm 2.1 / 20 Mayıs 2011; 11 sene önce (2011-05-20)[2]
Son önizleme 2.2 Beta II / 16 Aralık 2013; 9 sene önce (2013-12-16)[3]
Lisans Açık kaynaklı bileşenlere sahip tescilli yazılım
Resmi site ecomstation.com 3 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

eComStation veya eCS, 32 bit x86 mimarisi için tasarlanmış OS/2 Warp tabanlı bir işletim sistemidir. Başlangıçta Serenity Systems ve Mensys BV tarafından IBM lisansı altında geliştirilmiştir. Ek uygulamalar ve OS/2 Warp'ta bulunmayan yeni donanım desteği içerir. OS/2 uygulamalarının modern donanım üzerinde çalışmasına olanak sağlamak için tasarlanmıştır ve bir dizi büyük kuruluş tarafından bu amaç için kullanılır.[4] 2014 yılına kadar yaklaşık otuz ile kırk bin eComStation lisansı satılmıştı.[5]

2012'de Mensys'teki mali zorluklar, eComStation'ın duraklamasına ve mülkiyetin, işletim sistemini satmaya ve desteklemeye devam eden XEU.com (şimdiki adı ile PayGlobal Technologies BV) [6] adlı bir kardeş şirkete devredilmesine yol açtı.[5] 2011'den beri yeni bir sürümün olmaması, ArcaOS OS/2 dağıtımının oluşturulmasındaki motivasyonlardan biriydi.[7]

Açık kaynaklı yazılım

eComStation, yükleyiciye dahil olan çeşitli açık kaynaklı uygulamalarla da tamamlanmaktadır:

  • GNU GPL Lisansı altında Workplace Shell geliştirme yazılımı olan XWorkplace
  • Mozilla Firefox[8][9]
  • Mozilla Thunderbird
  • WarpIn, GNU GPL lisansı altında açık kaynaklı genel amaçlı bir yükleyici.
  • PM VNC sunucusu, uzaktan kontrol yazılımı.
  • Doodle Screen Saver, GNU GPL lisansı altında bir Workplace Shell ekran koruyucu.
  • NewView, view.exe'nin yerini alan .inf dosyaları için bir belge okuyucu.

Donanım Gereksinimleri

eComStation'ı (herhangi bir sürüm) çalıştırmak için gereken en az donanım gereksinimleri şunlardır:[10]

İşlemciIntel Pentium 133 MHz veya eşdeğeri
RAMCD'den kurulum için 48MB

Demo CD'yi kullanabilmek için 160MB[11]

Ekran kartıen az 512KB video RAM'e sahip bir VGA video kartı
HDD500 MB
Optik sürücü CD-ROM Sürücü – SATA, IDE veya SCSI CD-ROM sürücü
Fare PS/2, seri veya USB fare

Kaynakça

  1. ^ "OS/2, ArcaOS and eComStation Versions and Languages" 11 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved August 24, 2020.
  2. ^ "eComStation 2.1 GA available" 19 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ecomstation.com.
  3. ^ eComStation 2.2 beta II now available 3 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - December 16, 2013 03:29:15 by Eugene Gorbunoff
  4. ^ "eComStation - runs all your existing IBM OS/2 programs on today's hardware". ecomstation.com. 17 Eylül 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2020. 
  5. ^ a b "Warpstock 2014 - The future of eComStation - Menso de Jong". youtube.com. 19 Ekim 2014. 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2020. 
  6. ^ "XEU.com European Software Solutions". XEU.com. 23 Aralık 1996 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2021. 
  7. ^ "About Arca Noae". arcanoae.com. 19 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2020. 
  8. ^ "bitwiseworks/mozilla-os2". GitHub (İngilizce). 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2018. 
  9. ^ "Warpzilla - Mozilla for OS/2". os2news.warpstock.org. 19 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2018. 
  10. ^ "eComStation system requirements". ecomstation.com. 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 
  11. ^ "eComStation Demo CD". ecomstation.com. 7 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Genel Kamu Lisansı</span>

GNU Genel Kamu Lisansı yaygın kullanılan bir özgür yazılım lisansı. İlk sürümü 1989 yılında Richard Stallman tarafından GNU Tasarısı için kaleme alınmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğu Özgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım topluluklarının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son hâlini aldı.

<span class="mw-page-title-main">GNU Özgür Belgeleme Lisansı</span>

GNU Özgür Belgeleme Lisansı, GNU projesi için Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından tasarlanmış bir lisans modelidir. GNU GPL'nin açık içerik karşılığıdır. Lisansın mevcut son sürümü 1.3 olup, resmi metni www.gnu.org/copyleft/fdl.html adresinde bulunabilir.

Özgür Yazılım Vakfı, özgür yazılım hareketi ve GNU projesini desteklemek üzere 4 Ekim 1985 tarihinde Richard Stallman tarafından kurulan, 4 temel yazılım özgürlüğünü savunan ve bu özgürlüklerin copyleft lisanslar ile korunmasını tercih eden, kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emacs</span> genişletilebilirlik yönünden birbirine benzeyen ve ilişkili metin editörlerinin genel adı

Emacs, özellikle genişletilebilirlik yönünden birbirine benzeyen ve ilişkili metin düzenleyicilerin genel adıdır. Bu metin düzenleyicilerin en yaygını GNU Emacs olduğundan, sıklıkla GNU Emacs yerine kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

OS/2, IBM ve Microsoft tarafından 1985 yılında geliştirilmeye başlanan grafik arayüze sahip PC işletim sistemidir. 1990 yılında IBM ve Microsoft arasındaki geliştirme ortaklığı anlaşması bozulunca tek başına IBM tarafından geliştirilmeye devam edilmiştir. 1992 yılında "Warp" adını alan OS/2, 1996 yılında 4.0 sürümüne ulaşmıştır. Masa üstü sistemlerde, Microsoft tarafından geliştirilen Windows' a karşı yaptığı pazar savaşını kaybetmiş, ancak orta ölçekli sunucu sistemlerinde popüleritesi devam etmiştir. IBM' in 1999 yılından bu yana Linux' u desteklemesi nedeniyle geliştirilmesi yavaşlamış ve nihayetinde geliştirilmesi durdurulmuştur.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">GNU IceCat</span>

GNU IceCat ; Mozilla Firefox web tarayıcısının, marka haklarından arındırılmış özgür bir türevi. GNU Tasarısı tarafından dağıtılır. Linux, Windows, Android ve OS X'e uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Copyleft</span>

Copyleft, insanlara özgün çalışmayı diledikleri gibi kopyalama, değiştirme ve yeniden dağıtma hakları veren bununla birlikte eserin özgün ve değiştirilmiş halinin yine aynı haklarla dağıtılmasını zorunlu tutan yasal bir tekniktir. Bir özgür yazılımın özgün hali ve değiştirilmiş türevlerinin özel mülke dönüşmesini önlemek yani daima özgür kalmasını sağlamak için kullanılır. Bu bakımdan copyleft özgür lisanslar copyleft olmayan özgür lisanslara göre daha koruyucu niteliktedir. Copyleft lisanslar başta bilgisayar yazılımları olmak üzere belgeler, sanat eserleri, bilimsel keşifler ve hatta belirli patentlere kadar uzanan çalışmalar için kullanılabilir.

Macintosh yazılım listesi, mevcut macOS işletim sistemleri için dikkate değer bilgisayar yazılımları listesi.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım kategorileri</span>

Yazılım kategorileri, yazılım gruplarıdır. Yazılımın bu kategoriler açısından anlaşılmasını sağlamaktadırlar. Farklı sınıflandırma şemaları, yazılımların farklı yönlerini dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">GNUzilla</span>

GNUzilla, Mozilla Suite'nin GNU tarafından tamamen özgürleştirilmiş sürümüdür. Yerini GNU'nun Mozilla Firefox çatallı web tarayıcısı olan ve sonradan GNU IceCat ismini alacak IceWeasel'e bırakmıştır.

/e/, özgür ve açık kaynaklı bir Android tabanlı mobil işletim sistemi ve bağlantılı çevrimiçi hizmetlerdir. İşletim sistemi LineageOS ve Android çatalıdır. Özel ürün yazılımı, Fransız girişimci Gael Duval tarafından kurulan /e/ Vakfı tarafından geliştirilmiştir. /e/, özel mülk Google uygulamaları veya hizmetleri içermeyen bir gizlilik yazılımı ve halka "sistemin herhangi bir bölümünü veya Google'a veri sızdıran varsayılan uygulamaları bulması" konusunda meydan okur.

ArcaOS, IBM lisansı altında Arca Noae, LLC tarafından geliştirilen ve pazarlanan OS/2 tabanlı bir işletim sistemidir. Geliştirilmesi sırasındaki kod adı Blue Lion idi. Yeni donanım desteği, işletim sistemindeki kusurları ve sınırlamaları düzeltilmesi ve yeni uygulamalar ile araçlar gibi özellikleri ile beraber OS/2 Warp 4.52 üzerine kuruludur ve bazı Linux /Unix (araç) uyumluluğu içerir. OS/2 uygulamalarını yeni donanım üzerinde çalıştırması gereken profesyonel kullanıcıları ve kişisel OS/2 kullanıcılarını hedef alır.

IBM Kamu Lisansı (IPL), IBM tarafından yazılan ve zaman zaman kullanılan özgür ve açık kaynak kodlu yazılım lisansıdır. Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından onaylanmıştır ve Açık Kaynak Girişimi tarafından "açık kaynak lisansı" olarak tanımlanmaktadır.