İçeriğe atla

ECDL

ECDL Profile sertifikası Şubat 2017'de Yunanistan'da verildi.

ECDL (European Computer Driving Licence), yani Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası, Avrupa'da olmayan ülkelerde bilinen adıyla International Computer Driving Licence (ICDL), kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan ECDL Vakfı tarafından sağlanan bilgisayar yetkinliği sertifikası.[1]

ECDL / ICDL sertifikası, dünya çapında tanınan bir bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) ve dijital okuryazarlık niteliğidir.[2] Adı dışında ECDL ve ICDL arasında hiçbir fark yoktur ve bunlar eşdeğer olarak kabul edilir.[3] ECDL Vakfına göre 100'den fazla ülkeden 14 milyonu aşkın insan ECDL sertifikasına aday olmuştur.[4]

1995 yılında ECDL sertifika programı Avrupa Profesyonel Bilişim Toplulukları Konseyi'nin (CEPIS) görev gücü ile geliştirilmiştir ve Avrupa Komisyonu Yüksek Düzey Grubu ESDIS tarafından Avrupa çapında bir sertifika programı olarak önerilmiştir.[5] Görev gücü birkaç ulusal sertifika programını karşılaştırmış ve ECDL'e pilotluk yapmak ve daha sonra kabul etmek için Finlandiya'dan CDL'i seçmiştir.[6]

Birleşik Krallık'ta, Ulusal Sağlık Hizmeti tarafından kıyaslama BT niteliği olarak kullanılmış ve tüm çalışanlara ücretsiz olarak sunulmuştur.[7]

Test aşaması

Teste girmek için bir aday, genellikle elektronik olarak verilen ve test platformuna giriş niteliğinde olan bir ECDL Beceri Kartı satın alır. Bir modül testine hazırlanmak için aday, ECDL tanı testlerini kullanabilir.[8] Windows/Microsoft Office ortamını simüle eden yazılım kullanılarak test yapılır. Adayın fare hareketleri ve tuş vuruşları izlenerek testin bitiminden hemen sonra test sonucu raporlanır.[2]

Yeni ECDL / ICDL

2013 yılından beri ders programı üç seviyede 18 modüle ayrılmıştır:

  • Temel Modüller
  • Ara Modüller
    • Sunum
    • Veritabanlarının Kullanımı
    • Bilgi Teknolojileri Güvenliği
    • Çevrimiçi İşbirliği
    • Resim Düzenleme
    • Web Düzenleme
    • Proje Planlaması
    • 2D Bilgisayar Destekli Tasarım
    • Sağlık Bilgi Sistemleri Kullanımı
    • Eğitimde BİT
    • Dijital Pazarlama
  • Gelişmiş Modüller
    • Gelişmiş Kelime İşlemci
    • Gelişmiş Hesap Tablosu
    • Gelişmiş Veritabanı
    • Gelişmiş Sunum

İlk ECDL / ICDL

2013 yılına kadar ECDL/ICDL müfredatı yedi modüle bölünmüştür.[2][9] Bu modüller:

Ek olarak, dört modüle bölünmüş bir gelişmiş versiyon bulunmaktadır. Bunlar:

  • Gelişmiş Kelime İşlemci
  • Gelişmiş Hesap Tablosu
  • Gelişmiş Sunum
  • Gelişmiş Veritabanı

Birçok eğitim merkezi Microsoft yazılımını kullanmıştır (kullanılan uygulamalar parantez içinde gösterilmektedir), ancak Apache OpenOffice/LibreOffice gibi başka yazılım ortamları da kullanılabilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "ECDL Foundation". 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2012. 
  2. ^ a b c "European Computer Driving Licence". UCL Information Services Division. University College London. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2013. 
  3. ^ Poulter, A.; McMenemy, D. (1 Ocak 2004). "Beyond the European Computer Driving Licence: basic and advanced ICT skills for the new library professional". IFLA Journal. 30 (1). ss. 37-46. CiteSeerX 10.1.1.140.9351 $2. doi:10.1177/034003520403000107. 
  4. ^ "About Us - ECDL Foundation". News archive. ECDL Foundation. 22 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2016. 
  5. ^ "eEuropeTargets 2001/2002". European Commission. 2 Temmuz 2007. 27 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2007. 
  6. ^ Leahy, Denise; Dolan, Dudley (Eylül 2010). Tatnall, Arthur (Ed.). "History of the European Computer Driving License". History of Computing: Learning from the Past. s. 136. ISSN 1868-4238. 
  7. ^ Townley, S. A. (Kasım 2004). "European Computer Driving Licence". Anaesthesia. 59 (11). s. 1145. doi:10.1111/j.1365-2044.2004.03989.x. PMID 15479338. 
  8. ^ "ECDL site with all diagnostic tests". 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2019. 
  9. ^ "ECDL/ICDL Syllabus version 5.0" (PDF). ECDL Foundation. 8 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar

Vikiversite'de
ECDL ile ilgili kaynaklar bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır. Bilişimciler ya da bilgisayar bilimcileri bilgi oluşturan, tanımlayan ve dönüştüren algoritmik süreçler icat edip, kompleks sistemleri tasarlamak ve modellemek için uygun soyutlamalar formüle ederler. Bilişim Dünya'da hızla gelişmeye devam eden önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

Windows NT, Microsoft tarafından geliştirilen ve ilk sürümü 27 Temmuz 1993'te yayımlanan bir işletim sistemi ailesidir. İşlemciden bağımsız, çoklu işlem ve çoklu kullanıcı desteği sunan bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kelime işlemci</span> yazılar için girdi, çıktı ve düzenleme işlerine yarayan cihaz veya bilgisayar programı

Kelime işlemci, 1970 ve 1980'li yıllarda popüler olan elektronik yazı makinelerine denilmekte olan terimdir. Bu cihazların ilk biçimlerinde hafıza bulunmadığından bir nevi elektrikli daktilo görünümündedirler. Ancak özellikle 80'li yıllardan sonra her bir satırın kağıda yazılmadan önce düzenlenebilmesini sağlayan dijital bir panel eklenmiş zamanla da tüm metnin daha sonra düzenlenmek üzere kaydedilebildiği hafıza çipleri ile geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ses konuşma tanımlayıcı yazılımlar</span>

Sesli konuşmayı yazıya çeviren bilgisayar yazılımları veya daha yaygın ve bilinen İngilizce adıyla "Speech recognition"

LPI, 1999 yılında kurulan, kâr amacı gütmeyen, uluslararası Linux sertifikasyon organizasyonunun adıdır. Linux Profesyonel Enstitü, Linux sistem yöneticiliği ve programcıları için satıcıdan bağımsız profesyonel sertifika sağlayan kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Dünya'da LPI sertifikası olan 65.000'in üzerinde Linux profesyoneli vardır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2008 R2</span> Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemi

Windows Server 2008 R2, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eylül 2009 idi. Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft hesabı</span> çevrim içi hesap

Microsoft account, Microsoft tarafından Windows Live hizmetlerinde sağlanan bir özelliktir. Kullanıcılara bir hesap kullanarak web sitelerine, cihazlara ve uygulamalarına oturum açmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Bob</span>

Microsoft Bob, 10 Mart 1995'te piyasaya sürülen ve 1996 yılının başında durdurulan bir Microsoft yazılım ürünüdür. Program, Windows 3.1x, Windows 95 ve Windows NT işletim sistemleri için daha kullanıcı dostlu bir arabirim sağlamayı amaçlamakta idi. Microsoft Bob, kullanıcılara bilgisayar uygulamalarına karşılık gelen tanıdık nesneleri içeren gidebilecekleri "odalar" ile "ev" gösteren bir ekran sundu. Bu durumda, kalem ve kağıda tıklayarak kelime işlemci açılacaktır. Rover adında bir karikatür köpeği ve diğer çizgi film karakterleri konuşma balonlarını kullanarak rehberlik sağlamıştır. Rover ve diğerleri daha sonra Windows XP'de "Arama Yardımcıları" olarak geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Üretkenlik yazılımı</span>

Üretkenlik yazılımı, belgeler, sunumlar, brief, çalışma sayfaları, veritabanları, çizelgeler, infografikler, dijital resim, elektronik müzik ve dijital video gibi bilgi üretmeye adanmış bir uygulama yazılımıdır. İsimleri, daktilolardan bilgi çalışanlarına kadar, özellikle bireysel ofis çalışanlarının üretkenliğini artırmasından kaynaklanmaktadır.. 1980'lerde kelime işlemci, elektronik tablo ve ilişkisel veritabanı programlarını masaüstüne getiren Office paketleri verimlilik yazılımının en temel örneğidir. Onlar, 1980'lerde daktilo, kağıt dosyalama, el yazısı listeleri ve defterlerin ofis ortamlarına kıyasla getirdikleri verimlilik artışının büyüklüğü ile ofiste devrim yarattılar..

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Works</span>

Microsoft Works Microsoft tarafından geliştirilmiş durdurulan bir ofis paketidir. Works daha küçük, daha ucuzdu ve Microsoft Office'e veya diğer büyük ofis takımlarına göre daha az özellik taşıyordu. Temel işlevselliği bir kelime işlemci, bir hesap tablosu ve bir veritabanı yönetim sistemi içeriyordu. Daha eski sürümlerde bir takvim uygulaması ve bir sözlük vardı, ancak eski sürümler bir terminal emülatörü içeriyordu. Works, bağımsız bir program olarak ve adaşı ev verimlilik paketinin bir parçası olarak mevcuttu. Düşük maliyeti nedeniyle, şirketler Works'u sıklıkla düşük maliyetli makinelerde önceden yüklemişlerdir.

HTC Cavalier , 2006 yılı başında High Tech Computer (HTC) tarafından üretilen bir Windows Mobile akıllı telefon modelidir. HTC Excalibur modelinin devamıdır. HTC Cavalier S630 modeli, 3G desteğini, daha hızlı bir işlemci ve 2 megapiksel kamerayı ekleyerek öncülünü gelistirdi. Cavalier S630-dan farklı Windows Mobile 5.0 ile değil, Windows Mobile 6.0 ile kutudan çıkıyor, e-posta gönderiyor, entegre Wi-Fi ve Bluetooth vardır. AKU ile güncellenme yöntemi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2019</span> Windows aile serverı operating sistem versiyonu

Windows Server 2019, Windows 10 ile aynı anda geliştirilen Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından Windows Server sunucu işletim sisteminin bir sürümüdür. Windows Server 2016'nın devamıdır. 20 Mart 2018'de duyuruldu ve 2 Ekim 2018'de resmi olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Windows 11</span> 2021de yayımlanan Windows sürümü

Windows 11, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT tabanlı Microsoft Windows ailesinin çıkan son sürümüdür. 5 Ekim 2021 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılayan Windows 10 cihazları için ücretsiz bir yükseltme olarak sunulmuştur.

Windows 11'in sürümleri şunlardır: