İçeriğe atla

EBA

Eğitim Bilişim Ağı
SahipMillî Eğitim Bakanlığı
OluşturanYenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü
URLeba.gov.tr
SloganEğitim, daima...
KayıtÖğrenci, öğretmenler ve veliler
Kullanılabilir dil(ler)Türkçe ve İngilizce
Başlama tarihi2012 (12 yıl önce) (2012)
Geçerli durumEtkin

Eğitim Bilişim Ağı ya da kısaca EBA, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan sosyal nitelikli eğitsel elektronik içerik ağı.[1][2] Bakanlığa bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanmıştır ve işletilmektedir.[3] Öğretmen ve öğrencilerin FATİH Projesi kapsamında ihtiyaç duydukları ders materyallerini çevrimiçi olarak sunmaktadır. Eğitime yardımcı olacak içerikler genel ağ üzerinden hizmet veren eba.gov.tr sitesinde kategorik şekilde yüklenmektedir.[4] Türkiye'deki tüm öğrenci ve öğretmenlerin çevrimiçi ortamda ders içeriklerine ulaşmasını sağlamaktadır.[5][6]

Amaç

Ağ sayfasının görünümü

Ağın amacı; ihtiyaç duyulan yerlerde bilgi teknolojisi kullanılarak teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ve içeriklerini paylaşmaya gönüllü eğitim firmaları tarafından hazırlanan dijital kaynaklar mevcutken öğretmen ve öğrenciler de ürettikleri içerikleri sunabilmektedirler. Veliler ve öğretmenler eğitimin niteliğini EBA üzerinden takip ederek görebilmekte, eğitime katkıda bulunabilmektedirler.[6]

Tarihçe

2012'de FATİH Projesi ile bütünleşik olarak açıldı.[7][8]

2012-2015 arasında Versiyon 1, 2016'ya kadar Versiyon 2, 2016'dan 1 Aralık 2016'ya kadar da Versiyon 3 olarak isimlendirilen hali kullanıldı.

1 Aralık 2016'da yayımlanan 4. sürümde logosu değişti ve sloganı "eğitim, daima..." olarak yenilendi. EBA Haber Modülü sosyal medyada paylaşılabilir hâle geldi, mobil uygulama yayımlandı.[9]

9 Eylül 2019'da 2019-2020 öğretim yılında dağıtılacak ders kitaplarına yerleştirilecek karekodların mobil uygulama üzerinden okutularak ilgili içeriklere erişilebileceği duyuruldu.[10]

EBA'yı kullanan öğrenciler.

COVID-19 pandemisi

20 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de 2020 koronavirüs pandemisinde öğrencilerin eğitiminin evden devam edebilmesi için TRT-EBA TV İlkokul, Ortaokul ve Lise için üç ayrı televizyon kanalı açılmıştır. Nisan ayında EBA Canlı Ders uygulaması kullanıma açılmıştır. Zoom altyapısıyla hazırlanan bu uygulama öğretmenlerin derslerini canlı olarak anlatabilmelerini sağlamıştır. Bu uygulamanın sık sık çökmesi sonucu kimi zaman dersler Zoom'dan anlatılmıştır.[11]

EBA, uzaktan eğitimin sebep olduğu yoğunluk sebebiyle sık sık çökmüştür.[12][13][14] Dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu konuda yaşanan sıkıntı ile ilgili olarak "Bu bizim için aslında olumlu bir haber. Talepte sıçrama oluştu. Bununla ilgili teknik arkadaşlar çalışıyorlar. Dünyanın en büyük sitelerinde duraksamalar oluyor." dedi.[12]

Pandeminden sonraki süreçte de EBA altyapısı örgün ve yaygın eğitimi destekleyecek şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü (OGM) Materyal sayfasında etkileşimli kitaplar, soru bankası, YKS hazırlık materyalı, ders anlatımı gibi hizmetler sürmektedir.[15] Fakat bu sistemin çalışması ile ilgili de yaygın olarak şikayetler mevcuttur.[16]

Kaynakça

  1. ^ "Eğitim Bilişim Ağı üniversiteye hazırlayacak". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2016. 
  2. ^ "Türk Eğitim Sisteminde Bilgi Hizmetleri Projeleri, Özlem Şenyurt" (PDF). 13 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2016. 
  3. ^ "EBA öğrencilere ne sunuyor?". 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2016. 
  4. ^ "MEB-AUZEF İş Birliği ile EBA Platformu Artık Daha Zengin". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  5. ^ "Öğrencinin EBA'ya Giriş Yapması". 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2016. 
  6. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  7. ^ Hüseyin Melih Altına, Filiz Kalelioğlu, Fatih Projesi ile ilgili Öğrenci ve Öğretmen Görüşleri, Başkent University Journal of Education, 2015, 2(1), ss. 89-105
  8. ^ "MEB'in eğitim programı 'EBA' tanıtıldı". memurlar.net. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  9. ^ "Yeni Özellikleriyle Yeni EBA Sizlerle". 2 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2016. 
  10. ^ "Yeni EBA yayında!". Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü. 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 
  11. ^ "Birinci Yılını Dolduran Uzaktan Eğitimde Başarı Yakalandı mı?". Amerika'nin Sesi | Voice of America - Turkish. 15 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  12. ^ a b "Bakan Selçuk: Aslında EBA'nın çökmesi bizim için olumlu haber". Tele1. 22 Eylül 2020. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  13. ^ Nethaber (22 Eylül 2020). "EBA'nın çökmesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'u sevindirdi". www.nethaber.com/gundem/ebanin-cokmesi-milli-egitim-bakani-ziya-selcuku-sevindirdi-31590. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  14. ^ "EBA çöktü: Ziya Selçuk 'olumlu haber' dedi". birgun.net. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  15. ^ "OGM Materyal". 19 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2022. 
  16. ^ "EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Ogm Şikayetleri - Şikayetvar". 9 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 430 sayılı Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalkınma plan ve programları doğrultusunda millî eğitim hizmetlerini yürütmekle sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

Selçuk Üniversitesi, 11 Nisan 1975 tarihinde Konya'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir.

e-öğrenme

E-öğrenme, elektronik ortam aracılığı ile yapılan öğretim denilebilir. Örgün öğrenimden en büyük farkı zaman, mekan ve süre sınırı olmamasıdır. E-öğrenme, dijital ortamda aktarılır ve internet olan her yerden erişim sağlanabilir.

Bilgisayar Öğretmenliği, ilk ve orta eğitim kurumlarında görev yapan ve öğrencilere bilgisayar kullanmayı öğreten profesyonel eğitimcilerin meslek adıdır. Bilgisayar öğretmeni olabilmek için, üniversitelerin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü lisans programlarından mezun olmak gerekir. BÖTE nedir ne değildir? Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Eğitim fakültelerinin 1998 yılında yeniden yapılanması sonucunda birçok eğitim fakültesinde oluşturulmuştur bir bölümdür. Lisans mezunları meslek liseleri ve teknik liseler, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında Bilgisayar Öğretmeni olmaya ve Öğretim Teknoloğu unvanını taşımaya hak kazanır. Tüm eğitim ve öğretim süreçlerinde materyal tasarlayacak ve geliştirecek beceri ve birikime sahip olurlar. Ders programı hem bilgisayar hem de eğitim alanından dersleri kapsamaktadır. Bazı Üniversiteler’deki BÖTE bölümleri çok daha özel alan dersleri barındırabilmektedir. O nedenle çok net ve açık bir biçimde disiplinlerarası bir eğitim ve öğretim içeriğine sahiptir diyebiliriz. BÖTE bölümü, farklı disiplinlerde proje geliştirmiş, çalışmalar yapmış öğrenciler mezun eder. O nedenle zengin bir iş imkânı sunar. Tabii bu zengin alternatif seçenekleri yeni mezunların karar verme sürecini geciktirmektedir. Birçok mezun’da da kimlik bunalımı yaratmakta kimi zamanda geç kariyer planları hazırlanmasına sebep olmaktadır. Bir BÖTE mezununu bekleyen en büyük sıkıntı yukarıda bahsettiğim “kimlik bunalımı” yani kariyer planı hazırlamaktır. Çünkü normal şartlarda BÖTE öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulmuş bir bölümdür. Ama barındırdığı dersler ve eğitim hayatınız boyunca edindiğiniz deneyimler sizi farklı çalışma alanlarında da rol sahibi edebilir. Bu nedenle bu bölümü okuyacak öğrencilerin mutlu olabilmesi için muıhakkak eğitim yılları esnasında kendi arzuları ve istekleri doğrultusunda bir kariyer planı çıkarmaları gerekmektedir. BÖTE okumaya karar veren bir öğrenci hangi üniversitede okuyacak sorusunun yanıtı ise çok daha çetrefilli ve karmaşık bir hal almaktadır. Aslında bakılacak olursa zorunlu derslerin tümü YÖK tarafından belirlenmiş ve üniversiteler tarafından da uygulanmaktadır. Ama bazı üniversitelerin öğrencilerine sağladığı seçmeli dersler öğrencinin kariyer planında çok büyük değişiklikler yaratabilmektedir. Bazı üniversitelerde seçmeli dersler eğitim ağırlıklı olurken bazı üniversitelerde de yazılım ağırlıklı olabilmektedir. Bu nedenle aday BÖTE tercih edecekse muhakkak okumak istediği üniversitelerin ders programlarına bir göz atmalı ve seçmeli derslerini de incelemelidir. Ayrıca, BÖTE öğrencileri yeni sağlanan denklik programlarıyla ERASMUS öğrenci değişim programlarından da faydalanabilmektedir. O nedenle okuyacağınız üniversitenin bu tip programlara sahip olması da kariyeriniz için önem taşımaktadır. Bazı üniversitelerde BÖTE İngilizce olarak okutulmaktadır. Bu durum KPSS gibi yerel sınavlarda terim ve içerik açısından sorun çıkartsa da akademik kariyer yapmak isteyen adaylar için önemli bir avantaj yaratmaktadır. Üniversiteler artık Bologna süreciyle beraber ders içerikleri ve planlarını da yayınlamaya başladılar. O nedenle okumaya karar verdiğiniz üniversitelerin sitelerini ziyaret ederek özellikle teknik ders içeriklerini inceleyiniz. Çünkü bazı bölümlerde verilen teknik ders içerikleri yetersiz ve kapsamı azdır. Bu noktada meslek lisesi okuyanlarının büyük bir avantajı olacak çünkü okurken gördükleri dersleri baz olarak üniversitede alacakları dersleri kıyaslayabilirler. Böylece daha iyi bir fayda-zarar analizi yapabilirler. Diğer liselerde okuyan BÖTE adaylarının ise muhakkak bir araştırma yapması hatta birilerine danışmaları faydalı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Ortaöğretim Genel Müdürlüğü</span>

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan Mesleki ve teknik anadolu lisesi, Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, imam hatip lisesi gibi ortaöğretim kurumlarından sorumlu genel müdürlük.

<span class="mw-page-title-main">Harmanlanmış öğrenme</span> Öğrenme modeli

Karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

e-Okul Okul yönetimi bilgi sistemi

e-Okul, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) projesi kapsamında 2007 yılının Ocak ayında kullanıma açılmış olan bir okul yönetim bilgi sistemi web yazılımıdır. Bir öğrencinin okula kaydından başlayıp, mezuniyetine kadar olan tüm süreci içeren bir sistemdir. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilmektedir.

TRT Okul, TRT tarafından kurulan ve 31 Ocak 2011'de TRT 4'e ait frekans üzerinden yayın hayatına başlayan eğitim kanalı. Aynı gün TRT 4 yayınına son verilmiştir. Anadolu Üniversitesi ile yapılan stratejik anlaşma çerçevesinde yapılan programlar akademik destek görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nişantaşı Anadolu Lisesi</span>

Nişantaşı Anadolu Lisesi, İstanbul'un Şişli ilçesinin Nişantaşı semtinde Vali Konağı Caddesi'nde bulunan lise. 1905 yılında English High School For Boys adıyla İstanbul'da yaşayan İngiliz topluluklar tarafından, eğitim kadrosunu Londra'dan getirterek kuruldu. 1979 yılında şimdiki adını alarak Türkiye'ye devredilen okul, günümüzde de eğitim vermeye devam etmektedir. Okul binası 2014 yazında restorasyona girmiştir. Restorasyon okul 2016-2017 eğitim öğretim yılına hazır olmak üzere 2016 yazında bitirilmiştir.

Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi veya kısaca Fatih Projesi T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Sorumluluğunda Başlatılan Dijital Eğitim ve Eğitim Destek, Altyapı Girişimidir. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı işbirliği ile Okullara, Öğretmenlere ve Öğrencilere kategorilerine göre destek veren Fatih Projesi Dijital İçerik, Öğretmen Eğitimi, Altyapı Desteği, Akıllı/Etkileşimli Tahta ve Tablet Bilgisayar Desteği sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de öğretmenlik</span>

"1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 43. Maddesine göre, öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir."

<span class="mw-page-title-main">Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders</span>

Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders altyapısı, uzaktan eğitim anlayışının bir uzantısı olarak ortaya çıkan açıklık hareketinin pedagojik bağlamda yaşamboyu öğrenenlere sunulmasının bir sonucudur.

Liselere Geçiş Sistemi, Liselere Giriş Sınavı ya da kısaca LGS, Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.

TRT EBA, 11 Mart 2020 tarihinde Türkiye'de COVID-19 salgınında ilk vakaya rastlanması sonucunda, ilk ve orta düzeydeki okulların tatil edilmesiyle okula gelinmesine gerek kalmadan bir uzaktan eğitim platformu oluşturma amacıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 19-20 Mart 2020 tarihinde TRT EBA TV İlkokul, TRT EBA TV Ortaokul ve TRT EBA TV Lise şeklinde 3 ayrı kanal olarak test yayınına başlayıp daha sonra 23 Mart 2020'de normal yayına başlayan kanallara verilen isimdir.

Özel eğitim, öğrencilerin bireysel farklılıklarına; akademik, sosyal, günlük yaşam ve benzeri yetersizliklerine hitap eden geliştirilmiş ve bireyselleştirilmiş eğitim anlayışıdır. Özel eğitim, öğrenme güçlüğü, gelişimsel yetersizlikler, iletişim bozuklukları, duygusal ve davranışsal bozukluklar, fiziksel engelli ve diğer yetersizlik sınıfında olan veya yetersizliği olmayıp özel yeteneği yani yüksek yeterliliği olan öğrencilere uygun eğitim sağlamayı amaçlar. Yetersiz veya yüksek yeterliliğe sahip öğrencilerin farklı öğretim yaklaşımları, teknoloji kullanımı, özel olarak uyarlanmış bir öğretim sınıfı, ek ders, BİLSEM, destek eğitim odası veya ayrı bir özel eğitim okulu vb gibi eğitim hizmetlerinden yararlanmaları sağlanır.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından her sene uygulanan ve sınavı kazanan öğrencilerin burs kazandığı bir sınav türüdür.

Mesleki Eğitim Merkezi,, eski adıyla Çıraklık Eğitim Merkezi, 09.12.2016 tarihinde, örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.