İçeriğe atla

EADS/Northrop Grumman KC-45

Avusturalya kraliyet hava kuvvetlerine ait olan bir Northrop Grumman KC-30A

EADS/Northrop Grumman KC-45, Airbus A330 MRTT'ye dayalı olarak önerilen bir havadan yakıt ikmali tankeri uçağıydı. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF), şu anda hizmette olan eski Boeing KC-135 Stratotanker tankerlerinin değiştirilmesinin ilk aşamasında 179 adet KC-45A sipariş etmişti. Ancak, Boeing'in ödülü protesto etmesinin ardından yarışma Temmuz 2008'de yeniden açıldı. Yeni yarışmaya yanıt olarak, 8 Mart 2010'da Northrop Grumman CEO'su revize edilmiş teklif şartının Boeing'i desteklediğini belirterek, yeni sözleşme teklifinden vazgeçtiğini açıkladı. 20 Nisan 2010'da, EADS (şimdiki adıyla Airbus SE) yarışmaya yeniden katıldığını duyurdu ve KC-45 ile teklif verdi. Sonunda, Amerika Hava Kuvvetleri Boeing KC-46 Pegasus'u seçti.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Airbus</span> Avrupa merkezli, çok uluslu havacılık şirketi

Airbus SE, Avrupa merkezli çok uluslu bir havacılık şirketidir. 2019 itibarıyla Airbus, dünyanın en büyük uçak üreticisi ve en çok uçak siparişi alan şirketidir. Kurumsal merkezi Hollanda'da bulunan şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görür. Airbus, tasarladığı ve ürettiği sivil ve askeri uçakların dünya genelinde satışını yapar. Uçaklar hem Avrupa Birliği içinde hem de diğer ülkelerde üretilir. Şirketin üç ana bölümü vardır: ticari uçaklar, savunma ve uzay, helikopterler.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330</span> Airbus tarafından üretilen yüksek kapasiteli, orta-uzun menzilli yolcu uçağı

Airbus A330, Airbus ailesinin yüksek kapasiteli, orta ve uzun menzilli bir uçağıdır. Teknik olarak aynı A340 gibi geniş gövdeli, iki koridorlu yapıda olup A340'dan farklı olarak iki adet turbofan motora sahiptir. Bu özellikleri ile Airbus ailesinin A350 modelinden sonraki çift motorlu en büyük ikinci üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing KC-135 Stratotanker</span> Amerikan yakıt ikmal ve kargo uçağı

Boeing KC-135 Stratotanker, Boeing firması tarafından üretilen, Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde de bulunan ve havada yakıt ikmali yapan uçaktır. Boeing 367-80 prototip uçağı temel alınarak geliştirilmiştir. Aynı uçak Boeing 707 yolcu uçağına da temel olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hayalet uçak</span> stealh teknolojisi ile üretilmiş radarlara görünürlük oranı aşırı düşük genellikle askeri ve gizli görevler için kullanılan askeri uçaklar

Hayalet uçak, radar sistemleri tarafından yakalanamayan ya da yakalanması çok güç olan uçaklara verilen resmî olmayan bir isimdir. Stealth teknolojisi'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A400M Atlas</span> Dört turboprop motorlu askerî kargo uçağı

Airbus A400M Atlas dört turboprop motorlu, Avrupa ülkeleri ordularının askerî havadan taşıma isteklerini karşılayabilmek amacı ile Airbus Military tarafından tasarlanıp geliştirilen bir ulaştırma uçağıdır. Airbus Military tarafından Transall C-160 ve Lockheed C-130 Hercules gibi eski nakliye uçaklarının yerini alacak stratejik yeteneklere sahip bir taktik hava taşıyıcısı olarak tasarlandı. Proje başlangıcından daha sonraki tarihlerde Malezya gibi başka Avrupa dışı ülkeler tarafından da sipariş edilmiştir. A400M, C-130 ve Boeing C-17 Globemaster III arasında boyutlandırılmıştır; C-130'dan daha ağır yükleri taşıyabilir ve toprak pistleri kullanabilir. Taşıma görevinin yanı sıra, A400M uygun ekipmanla donatıldığında havadan yakıt ikmali ve tıbbi tahliye de gerçekleştirebilir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas DC-10</span>

McDonnell Douglas DC-10 Üç motorlu, orta ve uzun mesafeler için tasarlanmış, geniş gövdeli uçak. İki motor kanatlarda yer alırken üçüncü motor kuyrukta, dikey stabilizatörün altına yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 707</span>

Boeing 707 1950'li yıllarda üretime başlanan dört jet motorlu dar gövdeli sivil yolcu uçağı modelidir. Ünlü "Seven oh Seven" diye bahsedilen efsanevi yolcu uçağı olarak bilinir. Boeing tarafından 1010 adet üretildi, 1960 ve 1970 yılları arasında uluslararası uzun uçuşlarda yolcu taşımacılığında kullanıldı. İlk jet motorlu yolcu uçağı olan de Havilland Comet'ın başarısız ve sonu ölümle biten kazalarından sonra havacılık tarihinde başarılı olmuş ve yeni tasarımlara ilham vererek yolcu taşımacılığında jet uçağı çağını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop YF-23</span> Advanced Tactical Fighter/ATF) yarışması için geliştirilen uçak

Northrop/McDonnell Douglas YF-23, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu hayalet avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Tasarım, Lockheed YF-22 ile birlikte hava kuvvetlerinin Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasında üretim sözleşmesi için iki finalistten biri oldu. Black Widow II ve Gray Ghost adlı iki YF-23 prototipi üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman</span> Amerikan hava ve savunma teknolojisi şirketi

Northrop Grumman Corporation bir Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketidir. Yaklaşık 90 bin çalışanı ve 30 milyar doları aşan yıllık geliri ile dünyanın en büyük silah üreticileri ve askeri teknoloji sağlayıcılarından biridir. Firma, Amerika'nın en büyük şirketlerinin sıralandığı 2020 yılına ait Fortune 500 listesinde 96. sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing P-8 Poseidon</span>

Boeing P-8 Poseidon, Boeing Defense, Space & Security tarafından geliştirilen ve üretilen ve sivil Boeing 737-800 yolcu uçağından türetilen bir Amerikan deniz devriye ve keşif uçağıdır. Amerika Birleşik Devletleri Donanması (USN) için geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop Grumman E-8 Joint STARS</span>

Northrop Grumman E-8, Amerika Birleşik Devletleri üretimi bir Müşterek gözetim hedef saldırı radar sistemi uçağıdır. Uçağın ana görevleri yer üstündeki araçların ve bazı hava taşıtlarının izlenmesi, görüntülenmesi ve konum bilgilerinin savaş veya barış zamanında bölge komutanlarına aktarılmasıdır. Uçak sadece Amerika Birleşik Devletleri Ordusunda de görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing KC-767</span>

Boeing KC-767, Boeing tarafından üretilen ABD yapımı bir tanker uçağıdır. Uçak, Boeing 767-200ER üzerinden geliştirilmiştir. Başlangıçta ABD Hava Kuvvetleri'nin kullandığı KC-135 Stratotanker'lerin yerini alması amacıyla tasarlanmış olup günümüzde çoğunlukla İtalya ve Japonya tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing KC-46 Pegasus</span> ABD yapımı bir tanker ve stratejik nakliye uçağı

Boeing KC-46 Pegasus, Boeing tarafından üretilen ABD yapımı bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Boeing KC-767'nin geliştirilmiş bir modeli olup 2018 yılından itibaren ABD Hava Kuvvetleri'nin kullandığı KC-135 Stratotanker'lerin yerini alması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A330 MRTT</span>

Airbus A330 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Airbus A330 üzerinden geliştirilmiş olup Kraliyet Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri ve Singapur Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A310 MRTT</span> Airbus A310 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır

Airbus A310 MRTT, Airbus tarafından üretilen bir tanker ve stratejik nakliye uçağıdır. Uçak, Airbus A310 üzerinden geliştirilmiş olup Alman Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing F/A-18E/F Super Hornet</span> Savaş jeti

Boeing F/A-18E veya F/A-18F Super Hornet, McDonnell Douglas F/A-18 Hornet'i temel alan çift motorlu, taşıyıcı özellikli, çok amaçlı savaş uçağı varyantlarıdır. F/A-18E tek kişilik ve F/A-18F tandem koltuk çeşitleri, F/A-18C ve D Hornet'in daha büyük ve daha gelişmiş türevleridir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing X-45</span>

Boeing X-45, Boeing tarafından hazırlanan ABD yapımı bir insansız muharip hava aracı konseptidir. Uçak, DARPA'nın J-UCAS projesi kapsamında geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed YF-22</span> ABD Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisi

Lockheed/Boeing/General Dynamics YF-22, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Hava kuvvetlerinin düzenlediği Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasının gösterim/doğrulama aşaması için iki prototipi üretilen tasarım, yarışmada finalist oldu. YF-22, Northrop YF-23'e karşı yarışmayı kazanarak Lockheed Martin F-22 Raptor adıyla üretime girdi. YF-22, üretim modeli olan F-22 ile benzer aerodinamik tasarıma ve düzene sahip olsa da; kokpit, dikey stabilizeleri, kanatların konumu ve tasarımı ile gövde iç yapısında birtakım farklılıklara sahipti.

<span class="mw-page-title-main">10. Ana Jet Üssü</span>

10. Ana Jet Üssü, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı olarak Adana'nın İncirlik bölgesinde görev yapan komutanlık. Bünyesinde bulunan 101. Havada Yakıt İkmali Filosu aracılığıyla savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yaparak dost uçakların görev süresini arttırır. Ayrıca belli zamanlarda başka komutanlıklardan üsse intikal eden savaş uçakları sayesinde Doğu Akdeniz'de ve Türkiye'nin güney sınırında güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney JT3D</span>

Pratt & Whitney JT3D, Pratt & Whitney JT3C turbojetten türetilen erken dönem turbofan uçak motoru. İlk olarak 1958'de çalıştırıldı ve 1959'da bir B-45 Tornado test uçağında ilk deneme uçuşu gerçekleştirildi. 1959 ile 1985 yılları arasında 8.000'den fazla JT3D üretildi. Bugün hala hizmette olan JT3D motorlarının çoğu askeri uçaklarda kullanılmaktadır ve USAF tarafından belirlenmiş TF33 ile kodu tanımlanmaktadır.