İçeriğe atla

E. Allen Emerson

Ernest Allen Emerson II
Doğum2 Haziran 1954 (70 yaşında)
Dallas, Teksas, ABD
EğitimAustin Teksas Üniversitesi
Harvard Üniversitesi
ÖdüllerTuring Ödülü (2007)
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi

Ernest Allen Emerson (d. 2 Haziran 1954), Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Austin Teksas Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır. Model denetimi konulu çalışmasıyla Edmund M. Clarke ve Joseph Sifakis'le birlikte 2007 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "ACM Turing Award Honors Founders of Automatic Verification Technology That Enables Faster, More Reliable Designs". 4 Şubat 2008. 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2017. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Turing</span> İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog

Alan Mathison Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çelik Gülersoy</span> Türk yargıç ve sanat tarihçisi (1930-2003)

Çelik Uygur (Uğur) Gülersoy, avukat, turizmci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Turing testi</span> Alan Turingin Computing Machinery and Intelligence başlıklı makalesinde geçen kavram

Turing testi, ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu</span>

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK), Türkiye’nin turizm, kültür-sanat ve otomobil alanlarında kalkınması amacıyla 1923'te kurulmuş, gümrük ve trafik mevzuatı ile özel yetki ve görevleri olan İstanbul merkezli sivil toplum örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Whitfield Diffie</span>

Bailey Whitfield 'Whit' Diffie, Amerikalı şifrebilimci. 1976'da Martin Hellman'le birlikte kaleme aldığı New Directions in Cryptography makalesi yeni bir anahtar değişimi tekniğini gündeme getirmiş ve açık anahtarlı şifreleme algoritmalarının tasarlanmasını kolaylaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Lamport</span>

Leslie B. Lamport, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Dağıtık sistemler üzerindeki çalışmalarının yanı sıra LaTeX adlı belge hazırlama uygulamasının geliştiricisi olarak tanınmıştır. Lamport, birbirleriyle sistem iletileri yoluyla haberleşen otomatik makinelerin oluşturduğu karmaşık dağıtık sistemlere getirdiği çözümlerden ötürü 2013 Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Biçimsel modeller konulu araştırmalarıyla da bilinen Lamport'un geliştirdiği algoritmalar bilgisayar sistemlerinin doğruluk, başarım ve güvenilirliğini artırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Judea Pearl</span>

Judea Pearl, İsrailli-Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve filozof. Yapay zekâya getirdiği olasılıksal yaklaşım ve Bayes ağına yaptığı katkılarla tanınmıştır. Pearl 2011 yılında Turing Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Liskov</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Barbara Liskov, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan Liskov Amerika Birleşik Devletleri'nde bilgisayar bilimi doktorası sahibi ilk kadınlardan biridir. Liskov kendi adını taşıyan ikame ilkesiyle 2008 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vint Cerf</span>

Vinton Gray Cerf, Amerikalı internet öncüsü. "İnternetin babası" olarak adlandırılan kişilerden biridir. Bob Kahn'la birlikte geliştirdiği TCP/IP ile 2004 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmış, 2016 yılında ise Royal Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Kay</span> Amerikan bilgisayar bilim adamı (1940 doğumlu)

Alan Curtis Kay, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Nesne yönelimli programlama ve pencere sistemi konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. Kay 2003 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Ole-Johan Dahl, Norveçli bilgisayar bilimcisi. Oslo Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Dahl, Kristen Nygaard ile birlikte nesne yönelimli programlamanın babası olarak bilinmektedir. Dahl, Simula adlı programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 2001 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Gray (bilgisayar bilimcisi)</span>

James Nicholas Gray, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley mezunu olan Gray 1998 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Veritabanı konulu araştırmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">William Kahan</span> Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

William "Velvel" Morton Kahan, Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi. Sayısal yöntemlere yaptığı katkılardan ötürü 1989'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 1994'te ACM Fellow olan Kahan 2005'te ABD Millî Mühendislik Akademisi üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Tarjan</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi

Robert Endre Tarjan, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi. Çizge kuramına yaptığı katkılarla tanınan Tarjan Princeton Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Tarjan 1982'de Nevanlinna Ödülü'nü, 1986'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dana Scott</span> Amerikalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

Dana Stewart Scott, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Özdevinim kuramına katkılarından ötürü 1976'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Scott'ın Christopher Strachey'le birlikte yaptığı çalışmalar programlama dillerinin anlam bilimine yönelik çağdaş yaklaşımların ilki kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">John L. Hennessy</span>

John Leroy Hennessy, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve iş insanı. Alphabet adlı şirketin yönetim kurulu başkanı olan Hennessy MIPS Technologies ve Atheros'un kurucuları arasındadır. Bilgisayar mimarisine yaptığı katkılardan ötürü David Patterson'la birlikte 2017 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yann LeCun</span>

Yann LeCun, Fransız bilgisayar bilimcisi. Makine öğrenimi, bilgisayarlı görme, gezgin robotlar ve hesaplamalı nörobilim konularındaki çalışmalarıyla tanınmıştır. New York Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan LeCun Yoshua Bengio ve Geoffrey Hinton ile birlikte 2018 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.