İçeriğe atla

E-posta Filtreleme

E-posta filtreleme, belirli kriterlere göre e-postaların düzenlenmesi için işleme konmasıdır. Bu terim insan müdahalesi ile gerçekleştirilebileceği gibi, genellikle bir SMTP sunucusunda otomatik olarak işlenen ve anti-spam teknikleri uygulanan mesajlar için kullanılır. Filtreleme, gelen e-postaların yanı sıra giden e-postalara da uygulanabilir.

E-posta filtreleme yazılımı, çağrı ortamına bağlı olarak bir öğeyi ilk SMTP bağlantı aşamasında reddedebilir veya kullanıcının posta kutusuna teslim edilmek üzere değiştirmeden geçirebilir. İletiyi başka bir yere yönlendirmek, daha fazla kontrol için karantinaya almak, değiştirmek veya başka bir şekilde 'etiketlemek' de mümkündür. Bu, filtreleme yazılımının kullanıldığı amaç ve özelliklerine bağlı olarak değişebilir.

Motivasyon

Posta filtrelerinin yaygın kullanım alanları arasında gelen e-postaların düzenlenmesi ve spam ve bilgisayar virüslerinin kaldırılması yer alır. Posta kutusu sağlayıcıları, ele geçirilmiş hesaplardan kaynaklanabilecek spam artışlarına anında tepki vermek için giden e-postaları filtreler. Ayrıca bazı şirketler, uygun politikalara ve yasalara uymak için giden e-postaları incelemek için posta filtrelerini kullanabilirler. Kullanıcılar da mesajlara öncelik vermek ve konuya veya diğer kriterlere göre klasörlere ayırmak için posta filtrelerini kullanabilirler.

Yöntemler

Posta kutusu sağlayıcıları, müşterilerine bir hizmet olarak posta filtreleri yükleyebilirler. Bu filtreler arasında anti-virüs, anti-spam, URL filtreleme ve kimlik doğrulama tabanlı reddetme gibi türler yaygındır.

Şirketler genellikle çalışanlarını ve bilgi teknolojisi varlıklarını korumak için filtreler kullanırlar. Tümünü yakalama filtresi, posta sunucusunda bulunmayan etki alanına yönelik e-postaların "tümünü yakala" ve yanlış yazım nedeniyle e-postaların kaybedilmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Kullanıcılar, ayrı programlar yükleyebilir veya e-posta programlarının (e-posta istemcisi) bir parçası olarak filtrelemeyi yapılandırabilirler. E-posta programlarında, kullanıcılar daha sonra seçilen kriterlere göre postaları otomatik olarak filtreleyen kişisel, "manuel" filtreler oluşturabilirler.

Gelen ve giden filtreleme

Posta filtreleri, gelen ve giden e-posta trafiği üzerinde çalışabilir. Gelen e-posta filtrelemesi, filtreleme sistemi tarafından korunan kullanıcılara yönelik İnternet'ten gelen mesajların taranmasını veya yasal olarak durdurulmasını içerir. Giden e-posta filtrelemesi ise, zararlı olabilecek mesajların İnternet'teki diğer kullanıcılara iletilmeden önce yerel kullanıcılardan gelen e-posta mesajlarının taranmasını içerir.[1]

İnternet servis sağlayıcıları tarafından yaygın olarak kullanılan bir giden e-posta filtreleme yöntemi, e-posta trafiğinin ağ içindeki şeffaf bir proxy aracılığıyla yakalandığı ve filtrelendiği şeffaf SMTP proxy'dir. Giden filtreleme, bir e-posta sunucusunda da gerçekleştirilebilir. Birçok şirket, hassas bilgilerin e-posta yoluyla sızmasını önlemek için giden posta sunucularında veri sızıntısı önleme teknolojisi kullanır.

Özelleştirme

Posta filtreleri farklı derecelerde yapılandırılabilirliğe sahiptir. Bazen düzenli ifadeyle eşleşmeye dayalı kararlar verirler. Diğer zamanlarda, kod mesaj gövdesindeki anahtar kelimelerle veya belki de mesajı gönderenin e-posta adresiyle eşleşebilir. Programlama dilleriyle daha karmaşık kontrol akışı ve mantık mümkündür; bu genellikle procmail (yazılım bileşeni) gibi veri odaklı bir programlama diliyle uygulanır ve eşleşecek koşulları ve eşleşme üzerine gerçekleştirilecek eylemleri belirtir, bu da daha fazla eşleşmeyi içerebilir. Bazı daha gelişmiş filtreler, özellikle anti-spam filtreleri, naive Bayes sınıflandırıcı gibi istatistiksel belge sınıflandırma tekniklerini kullanırken diğerleri gelen e-postaları düzenlemek için doğal dil işlemeyi kullanır.[2] Görüntü filtreleme, normalde pornografik görüntülerle ilişkili cilt tonlarını ve belirli vücut şekillerini tespit etmek için karmaşık görüntü analizi algoritmaları kullanabilir.

Microsoft Outlook, "kurallar" adı verilen kullanıcı tarafından oluşturulan e-posta filtreleri içerir.[3]

Referans

  1. ^ "How Pervasive is ISP Outbound Email Filtering? - Slashdot". slashdot.org (İngilizce). 27 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 
  2. ^ "A Guide to Smart Filters | InMoat Knowledge Base". www.inmoat.com. 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2023. 
  3. ^ Gordon Padwick (1999). Using Microsoft Outlook 2000. Internet Archive. Que. ISBN 978-0-7897-1909-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Spam</span>

Spam ya da istenmeyen mesaj, e-posta, telefon, faks gibi elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen gereksiz veya uygunsuz iletidir. En yaygın spam türleri reklamlar ve ilanlardır. Elektronik posta (e-posta), internetin en eski iletişim araçlarından birisidir. E-posta, fiziksel, alışılagelmiş posta alımı ya da gönderiminin elektronik olanı ve internet üzerinden gerçekleştirilen, düşük maliyetli ve hızlı olanıdır. Güvenlik, kimlik denetimi gibi gereklilikler göz önünde bulundurulmamıştır ve bu yüzden e-posta altyapısı günümüzde internette büyük problemlere yol açmaktadır.

POP3, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir E-posta iletişim protokolüdür. Bu protokol yerel E-posta alıcıları tarafından uzak sunucudan E-postaları indirmek için kullanılır ve bu işlem TCP 110 numaralı port üzerinden gerçekleştirilir. POP ve IMAP günümüzde en çok kullanılan iki e-posta protokolüdür. Tüm güncel e-posta alıcıları ve sunucuları iki protokolü de destekler. POP birkaç versiyon olarak geliştirilmiştir ve şu anda standart olarak kullanılanı 3. versiyonudur. Bu yüzden POP3 adı kullanılır.

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

Bilgi işlemde, İnternet Mesaj Erişim Protokolü (IMAP), e-posta istemcilerinin bir TCP/IP bağlantısı üzerinden bir posta sunucusundan e-posta mesajları almak için kullandığı bir İnternet standart protokolüdür. IMAP, RFC 9051 tarafından tanımlanır.

Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">E-mail pazarlama</span>

E-mail ile pazarlama, elektronik postanın; pazarlama mesajlarını belli bir kitleye ulaştırmak için bir çeşit doğrudan pazarlama aracı olarak kullanıldığı pazarlama biçimidir. Genel anlamda potansiyel ya da mevcut müşteriye gönderilen her e-mail, e-mail pazarlama olarak düşünülebilir ancak daha çok aşağıdaki durumlar e-mail pazarlama olarak değerlendirilmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Posta (Windows)</span> e-posta ve haber grubu istemcisi

Windows Mail, Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 işletim sistemlerine dahil olan bir e-posta ve haber grubu istemcisidir. Windows XP'deki Outlook Express yazılımının yerini almıştır. Windows Mail, Microsoft tarafından, 10 Ekim 2005 tarihinde Outlook Express'e halef olarak, topluluk web sitesi aracılığıyla Channel 9 (Microsoft) tarafından ilan edildi. Fakat Windows Mail, Hotmail gibi HTTP üzerinden çalışan e-posta istemcilerini desteklememektedir. Bu yüzden Windows Mail, diğer e-posta istemcileri için kullanılabilir. Mail'in ana özelliği e-posta gönderip almasıdır. Ayrıca Windows Mail, Microsoft tarafından her ayın ikinci Salı günü, önemsiz e-posta filtresi güncelleştirmesi ile güncellenmektedir. Bu güncelleştirme, gelen ve giden önemsiz e-postaları denetler. Programın özelliklerinden biri de topluluk ve gruplarla iletişim kurabilmektir. Yani bu topluluklar ve gruplar, eğer HTTP tabanlı değilse Windows Mail kullanılarak iletişim sağlanabilir. Windows Mail, Windows Buluşma Alanı ve Windows Contacts programlarıyla da uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Outlook</span> Microsoft Officele birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi

Microsoft Outlook Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Office'le birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi. Mevcut son sürümü Windows için Microsoft Outlook 2013, Mac için ise 2011'dir. Ocak 2015'te Microsoft, Office 365 ile Telefon ve Tabletler için Outlook'u Outlook Mobile'ni yayınladı. Bu, e-posta, takvim ve kişilerle bu platformların ilk Outlook'u oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yandex.Mail</span> e-posta servisi

Yandex.Mail, Yandex tarafından geliştirilmiş ücretsiz bir e-posta servisidir. Servis 26 Haziran 2000 tarihinde kullanıma açıldı. Spam koruması sayesinde, otomatik spam filtrelemesi yapan serviste, ayrıca antivirüs programı yardımıyla e-postalar içinde virüs taraması gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Apple Mail</span> Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programı

Apple Mail veya Mail.app Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programıdır. Başlangıçta NeXTMail olarak NeXT tarafından geliştirilen, kendi NextStep'in işletim sisteminin bir parçası oldu, sonunda NeXT-in Apple'a satılmasından sonra tesisi oldu. Mailin güncel sürümü gönderme için SMTP, mesajı alma için IMAP, uçtan uca ileti şifreleme için S/MIME kullanır. Ayrıca, Yahoo! Mail, AOL Mail, Gmail, Outlook.com ve iCloud olarak, popüler e-posta sağlayıcıları ile çalışmak üzere yapılandırılmıştır ve Microsoft Exchange Serveri destekler. iOS 9 yayımlanmasına kadar e-postaları yanıtlamak için dosya ekleme işlevselliğini özlüyor olmasına rağmen, iOS Mail mobil sürüm özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklendi. Mail iOS sürümü pazar payı ile dünyada en popüler e-posta istemcidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Adres Defteri</span>

Windows Adres Defteri veya Windows Adress Book kullanıcılara birden fazla program tarafından paylaşılabilen tek bir rehber listesi tutmasına izin veren Microsoft Windows'un bir bileşeniydi. Genellikle Outlook Express tarafından kullanılır. 1996'da Internet Explorer 3 ile tanıtıldı ve sonraki sürümlerde geliştirildi. Windows Adres Defteri API'si, LDAP sunucularını sorgulayabilir veya verileri yerel bir .wab dosyasına okur / yazabilir. Windows Vista'da Windows Adres Defteri Windows Contacts ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Outlook Mobile</span>

Bu makale iOS ve Android uygulaması ile ilgilidir. Benzer işlevlere sahip Windows 10 Mobile uygulamaları serisi için Windows Mail, Takvim ve Kişiler başlıklı bölüme bakın..

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Mail</span>

Microsoft Mail Microsoft'un 1991 yılında sunduğu e-posta yazılımı idi. Yerel alan ağıları için birkaç eski Microsoft e-posta ürününe, başta iki mimari olarak verildi: bir tanesi Macintosh ağları için ve biri PC mimarisi tabanlı LAN'lar için. Hepsi sonunda Microsoft Exchange Server ve Outlook ürün gruplarıyla değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Yönetim Merkezi</span>

Windows Live Yönetim Merkezi, Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara kendi alan adlarında, Outlook.com'a ve tüm özelliklerine sahip olmasına izin verir. Kasım 2007'den önce "Windows Live Custom Domains" isminde idi. 11 Nisan 2014 tarihinde Microsoft, hizmeti Office 365 yazılımı artı hizmet programı lehine kullanmadı.

Beyaz liste, belirli bir ayrıcalığın, hizmetin, hareketliliğin, erişimin veya tanımın sağlandığı varlıkların listesi ya da kaydıdır. Listedeki varlıklar uygun bulunmuş ve/veya tanınacaktır. Beyaz liste; reddedilen, tanınmayan veya dışlanmış varlıkları belirleme uygulaması olan kara listeye alınmanın tersidir.

<span class="mw-page-title-main">Yahoo! Mail</span>

"Yahoo! mail" ve "ymail", 1997 yılında Amerikan ana şirketi Yahoo aracılığıyla başlatılan bir e-posta hizmetidir. Yahoo Mail dört farklı e-posta planı sunar: kişisel kullanım için üç ve diğer işletmeler için. Aralık 2011'e kadar Yahoo! Posta, 281 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük üçüncü web tabanlı e-posta hizmeti haline geldi. 2015'ten beri Web postası istemcisi Yahoo harici e-posta hesaplarını yönetmeyi de destekliyor. Haziran 2017 yılında AOL ile Oath Inc. şirketinde birleşti..

Alan adı Anahtarlarıyla Tanımlanmış E-Posta (DKIM) e-posta sahteciliğini algılamak için tasarlanmış bir [Email authentication e-posta kimlik doğrulama] yöntemidir. Alıcının, belirli bir alandan geldiği iddia edilen bir e-postanın gerçekten bu alanın sahibi tarafından yetkilendirildiğini kontrol etmesini sağlar. Bu yöntemle e-postalarda sahte gönderici adresleriyle yemleme ve yığın e-posta gibi saldırıları önlemek amaçlanmıştır.

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

CommuniGate Pro (CGatePro), ölçeklenebilir bir taşıyıcı sınıfı birleşik iletişim sunucusudur ve ayrıca bir geliştirme platformudur. Sistemi temel olarak Internet Protokolü tabanlıdır ve tek işlemli sunucu, çok parçacıklı bir C++ uygulamasıdır. API'ler aracılığıyla kimlik doğrulama, yardımcı uygulamalar ve dizin hizmetleri sunulmaktadır.