İçeriğe atla

E-mail pazarlama

E-posta ile pazarlama örneği

E-mail ile pazarlama, elektronik postanın; pazarlama mesajlarını belli bir kitleye ulaştırmak için bir çeşit doğrudan pazarlama aracı olarak kullanıldığı pazarlama biçimidir. Genel anlamda potansiyel ya da mevcut müşteriye gönderilen her e-mail, e-mail pazarlama olarak düşünülebilir ancak daha çok aşağıdaki durumlar e-mail pazarlama olarak değerlendirilmelidir.

  • Mevcut müşterilerin memnuniyetlerini artırarak, sadık müşterilere sahip olma amaçlı e-mail gönderimleri.
  • Mevcut müşterilerin tekrar satın almasını amaçlayan gönderiler.
  • Yeni müşteri kazanımına yönelik gönderiler.
  • Diğer firmaların e-mail gönderilerine eklenen reklamlar.
  • Internet üzerinden gönderilen e-mailler. (Örneğin Intranet e-mailleri, e-mail pazarlama sayılmaz)

Avantajları

Firmaların pazarlama çalışmalarında sıkça tercih ettikleri e-mailin birçok avantajı bulunmaktadır:

  • Ulaştırılmak istenen mesaj, potansiyel müşteri olabileceği belirlenmiş kitlelere düşük maliyetlerle ulaştırılabilir.
  • Posta gibi diğer doğrudan pazarlama araçlarına göre daha ucuzdur.
  • Yatırılan paranın geri dönüşü kesin olarak takip edilebilir. Online pazarlama araçları arasında arama motorlarından sonra ikinci sıradadır. Mailchimp‘in aktardığına göre, e-posta pazarlama için ayıracağınız 1 dolarlık bütçenin size geri dönüşü 38 dolar olabilmektedir.[1]
  • E-mail anında kullanıcıya ulaşır.
  • Takip edilmesi kolaydır. E-mailin kimler tarafından açılarak okunduğu, kimlerin istenen aksiyonu gerçekleştirdiği belirlenebilir. Buradan alınan bilgilerle farklı gruplara, farklı mesajlar gönderilebilir. Tüm e-mailler kişiselleştirilebilir.
  • Mesajlar müşteriye direkt olarak ulaştırılır.
  • Gönderiler otomatikleştirilerek maliyetsiz tekrar satın almalar sağlanabilir.
  • ABD'de yaşayanların %60'ı aktif olarak Facebook, %35'i Instagram kullanırlarken, ülkede e-posta kullananların oranı %90. Araştırmalara göre bu insanların %40'ı günde 1 ila 3 kez e-postalarını kontrol ettiklerini belirtiyorlar.[2]
  • Dijital ortamda gerçekleştiği için doğa dostudur. (Green marketing 3 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Geri dönüş oranlarına bakıldığında en başarılı online pazarlama ürünüdür.

Dezavantajları

Her ne kadar çoğu firma kendi veritabanına e-mail gönderse de, bazı firmalar çeşitli yollardan elde ettikleri veya satın aldıkları dataya spam adını verdiğimiz toplu gönderimler yapmaktadırlar.

Bu tarz gönderimler gerçek e-mail pazarlama dediğimiz kavramı da zan altında bırakmaktadır. Bu işi layığıyla yapan firmalar bile kanun karşısında zor durumda bırakıldıklarından işlerinin gerçekliğini ve kanuna uygunluğunu ispat etmek için mücadele etmektedir.

Genellikle bu iki farklı gönderiyi birbirinden ayırmak özellikle kullanıcı açısından zordur. Spam gönderimlerinin yoğunluğunun artmasıyla da spam filtreleri artık çoğu kullanıcı için zorunlu hale gelmiştir. Bu filtrelere, spam olmayan e-maillerin de bazen takılmasına rağmen genellikle kullanıcılar bu durumdan şikayet etmemektedirler.

İzinli pazarlama

İzinli pazarlama, pazarlamacılar tarafından e-mailin dezavantajlarını minimum düzeye indirgemek için oluşturulmuş bir kavramdır. İzinli pazarlama yapan kuruluşlar, kullanıcılarının kendilerinden e-mail almayı beklediklerini bilirler. İzinli pazarlama kapsamında gönderilen e-mailler mesaja ilgi duyabilecek kişilere gönderildiğinden daha başarılı olur. Bir firmanın kendi oluşturduğu veritabanına gönderdiği haber bültenleri izinli pazarlama çalışmalarına örnek verilebilir.

E-mail ile ilgili çok kullanılan terimlerden bazıları:

  • Auto-Responder : Bir adrese gelen e-maillere otomatik olarak cevap veren bilgisayar programlarına denir.
  • Bounce message : Gönderilen e-mailin ulaşmadığı durumlarda sistem tarafından gönderen kişiyi bilgilendirmek amacıyla oluşturulan mesajlardır.
  • Click-through rate : E-mail gönderiminin performansını ölçmeye yarayan tıklanma oranıdır. E-mail içerisindeki ilgili bağlantıya tıklama sayısının reklamın toplam gösterim sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
  • Double opt-in : Kullanıcıdan, e-mail almak istediğine dair iki kez onay alınmasıdır.
  • Open rate : Gönderilen e-maillerin kaç tanesinin görüntülenerek açıldığını gösteren orandır.

Kötüye kullanım

Dünyada hizmet veren birçok e-posta servis sağlayıcı (İngilizce: E-mail provider veya mailbox provider) spam posta ile mücadele etmek için politikalar geliştirmiştir.[3][4][5] Avrupa Birliği Ülkeleri,[6] Amerika Birleşik Devletleri[7][8] ve Türkiye'nin[9] de aralarında bulunduğu bazı ülkeler; e-posta servislerinin kötüye kullanımı ile ilgili çevrimiçi şikayet edebilme imkanı sunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Mailchimp, Newsroom, https://mailchimp.com/newsroom/ 17 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Okan Yüksel, E-Posta Pazarlama Nedir, Medya Akademi, https://medyaakademi.com.tr/2019/07/17/e-posta-pazarlama-nedir-e-mail-marketing/ 16 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Gmail'de Spam olarak işaretleme veya işareti kaldırma - iPhone ve iPad - Gmail Yardım". support.google.com. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  4. ^ "Yandex spam ile mücadele". Yandex. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Gereksiz E-posta Filtresi'nde koruma düzeyini değiştirme". support.microsoft.com. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  6. ^ "Report Cybercrime online". Europol (İngilizce). 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  7. ^ "Spam". Consumer Information (İngilizce). 27 Eylül 2011. 19 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  8. ^ "econsumer.gov: Uluslararası, dolandırıcılık, İnternet sahtekarlığı, çevrimiçi şikayet formu, çevrimiçi alışveriş, tüketici şikayetleri". www.econsumer.gov. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  9. ^ "T.C. Ticaret Bakanlığı Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi". 12 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Spam</span>

Spam ya da istenmeyen mesaj, e-posta, telefon, faks gibi elektronik ortamlarda çok sayıda alıcıya aynı anda gönderilen gereksiz veya uygunsuz iletidir. En yaygın spam türleri reklamlar ve ilanlardır. Elektronik posta (e-posta), internetin en eski iletişim araçlarından birisidir. E-posta, fiziksel, alışılagelmiş posta alımı ya da gönderiminin elektronik olanı ve internet üzerinden gerçekleştirilen, düşük maliyetli ve hızlı olanıdır. Güvenlik, kimlik denetimi gibi gereklilikler göz önünde bulundurulmamıştır ve bu yüzden e-posta altyapısı günümüzde internette büyük problemlere yol açmaktadır.

POP3, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir E-posta iletişim protokolüdür. Bu protokol yerel E-posta alıcıları tarafından uzak sunucudan E-postaları indirmek için kullanılır ve bu işlem TCP 110 numaralı port üzerinden gerçekleştirilir. POP ve IMAP günümüzde en çok kullanılan iki e-posta protokolüdür. Tüm güncel e-posta alıcıları ve sunucuları iki protokolü de destekler. POP birkaç versiyon olarak geliştirilmiştir ve şu anda standart olarak kullanılanı 3. versiyonudur. Bu yüzden POP3 adı kullanılır.

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Gmail</span> Googleın sunduğu ücretsiz e-posta hizmeti

Gmail, Google'ın sunduğu reklam destekli ücretsiz bir e-posta hizmeti. Kullanıcılar Gmail'e güvenli web postasının yanı sıra POP3 veya IMAP4 protokolleri aracılığıyla da erişebilir. Gmail, ilk olarak 1 Nisan 2004'te yalnızca davet üzerine kullanılabilen bir beta sürüm yayınladı ve 7 Şubat 2007'de herkese açık hale getirildi, bu sırada hâlen beta durumundaydı. Hizmet 7 Temmuz 2009'da beta durumundan diğer Google Apps hizmetleriyle birlikte güncellendi.

<span class="mw-page-title-main">Google Gruplar</span> Google tarafından ücretsiz olarak sağlanan çevrim içi gruplar ve e-posta listesi servisi

Google Gruplar, Google tarafından ücretsiz olarak sağlanan çevrimiçi gruplar ve mail listesi servisi. Google Gruplar kullanarak, ilgi alanlarına göre gruplar bulunabilir ve üye olunabilir. Grup sayfasına mesaj bırakılabildiği gibi, grup mail adresini kullanarak tüm liste üyelerine mail de atılabilir. Ayrıca, isteyen kendi grubunu kurabilir.

İzinli pazarlama, tüketicilerin anket, üyelik bilgileri yoluyla kendi izinleri doğrultusunda vermiş oldukları kişisel bilgilerinin kullanılarak ilgi alanları ve ihtiyaçlarına yönelik yapılan pazarlama çalışmalarının tümünü kapsamaktadır.

E-pazarlama, markanın ve yapılan işin tanıtımını yapmak ve tüm pazarlama uygulamalarını desteklemek amacı ile internet, mobil ve interaktif platformların kullanarak yapılan çalışmalardır.

Birleşik posta , kuruluşlar tarafından elektronik ortamda gönderilen postanın, posta idaresinde basılarak ilgili adreslere gönderilmesidir. Gönderilecek posta gönderici firma tarafından elektronik ortamda hazırlanır ve sonrasında elektronik ortamda posta idaresine iletilir. Posta idaresi bu gönderiyi baskıya uygun hale getirir, sonrasında baskısını yapar, zarflar ve gönderilmesi gereken adrese postalar. Bu şekilde gönderilen postaların her türlü süreci elektronik ortamdan takip edilebilir.

Çevrimiçi alışveriş, İnternet üzerinden çevrimiçi olarak yapılan alışveriş. Ziyaretçiler İnternet üzerinden istedikleri ürünleri sepete atarlar, kayıt olurlar, ödeme yaparlar. Seçip satın alınan ürünler kargoyla adrese gönderilir.

<span class="mw-page-title-main">Yandex.Mail</span> e-posta servisi

Yandex.Mail, Yandex tarafından geliştirilmiş ücretsiz bir e-posta servisidir. Servis 26 Haziran 2000 tarihinde kullanıma açıldı. Spam koruması sayesinde, otomatik spam filtrelemesi yapan serviste, ayrıca antivirüs programı yardımıyla e-postalar içinde virüs taraması gerçekleştirilir.

İçerikle Pazarlama, Sosyal Medya sürecinin önemli bir parçası olup, yeni ekosistemde markaların pazarlama sürecinde önem kazanan yeni nesil dijital iletişim ve pazarlama süreci.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

<span class="mw-page-title-main">Apple Mail</span> Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programı

Apple Mail veya Mail.app Apple Inc tanıtılan, OS X, iOS ve watchOS sistemlerinde çalışan bir e-posta programıdır. Başlangıçta NeXTMail olarak NeXT tarafından geliştirilen, kendi NextStep'in işletim sisteminin bir parçası oldu, sonunda NeXT-in Apple'a satılmasından sonra tesisi oldu. Mailin güncel sürümü gönderme için SMTP, mesajı alma için IMAP, uçtan uca ileti şifreleme için S/MIME kullanır. Ayrıca, Yahoo! Mail, AOL Mail, Gmail, Outlook.com ve iCloud olarak, popüler e-posta sağlayıcıları ile çalışmak üzere yapılandırılmıştır ve Microsoft Exchange Serveri destekler. iOS 9 yayımlanmasına kadar e-postaları yanıtlamak için dosya ekleme işlevselliğini özlüyor olmasına rağmen, iOS Mail mobil sürüm özelliklerine Exchange ActiveSync desteği eklendi. Mail iOS sürümü pazar payı ile dünyada en popüler e-posta istemcidir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live Yönetim Merkezi</span>

Windows Live Yönetim Merkezi, Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçasıydı. Kullanıcılara kendi alan adlarında, Outlook.com'a ve tüm özelliklerine sahip olmasına izin verir. Kasım 2007'den önce "Windows Live Custom Domains" isminde idi. 11 Nisan 2014 tarihinde Microsoft, hizmeti Office 365 yazılımı artı hizmet programı lehine kullanmadı.

Beyaz liste, belirli bir ayrıcalığın, hizmetin, hareketliliğin, erişimin veya tanımın sağlandığı varlıkların listesi ya da kaydıdır. Listedeki varlıklar uygun bulunmuş ve/veya tanınacaktır. Beyaz liste; reddedilen, tanınmayan veya dışlanmış varlıkları belirleme uygulaması olan kara listeye alınmanın tersidir.

<span class="mw-page-title-main">Yahoo! Mail</span>

"Yahoo! mail" ve "ymail", 1997 yılında Amerikan ana şirketi Yahoo aracılığıyla başlatılan bir e-posta hizmetidir. Yahoo Mail dört farklı e-posta planı sunar: kişisel kullanım için üç ve diğer işletmeler için. Aralık 2011'e kadar Yahoo! Posta, 281 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük üçüncü web tabanlı e-posta hizmeti haline geldi. 2015'ten beri Web postası istemcisi Yahoo harici e-posta hesaplarını yönetmeyi de destekliyor. Haziran 2017 yılında AOL ile Oath Inc. şirketinde birleşti..

<span class="mw-page-title-main">Dijital pazarlama</span>

Dijital pazarlama, elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), bir şirketin mevcut ve potansiyel müşterilerle etkileşimini yönetmek için bir yaklaşımdır. Müşterilerle olan iş ilişkilerini geliştirmek, özellikle müşteriyi elde tutmaya ve sonuçta satış büyümesini artırmaya odaklanarak, bir şirket ile müşterilerin geçmişi hakkındaki veri analizini kullanır. Salesforce ve Microsoft Dynamics CRM gibi müşteri ilişkileri yönetimi hizmetleri var.

mail.com

mail.com, Pensilvanya, ABD merkezli, 1&1 Mail & Media Inc.'e ait bir portal ve e-posta sağlayıcısıdır.

E-posta filtreleme, belirli kriterlere göre e-postaların düzenlenmesi için işleme konmasıdır. Bu terim insan müdahalesi ile gerçekleştirilebileceği gibi, genellikle bir SMTP sunucusunda otomatik olarak işlenen ve anti-spam teknikleri uygulanan mesajlar için kullanılır. Filtreleme, gelen e-postaların yanı sıra giden e-postalara da uygulanabilir.