İçeriğe atla

Eşfak Aykaç

Eşfak Aykaç
Kişisel bilgileri
Tam adıEşfak Aykaç
Doğum tarihi 1 Ocak 1918(1918-01-01)
Doğum yeriKınalıada, İstanbul, Türkiye
Ölüm tarihi 21 Kasım 2003 (85 yaşında)
Ölüm yeriBakırköy, İstanbul
Boyu 1,75 m (5 ft 9 in)
MevkiiOrta saha
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1936-1946Galatasaray 79 (37)
Toplam79(37)
Teknik direktörlük kariyeri
1961Beykoz
1963-1965Feriköy
1966-1967Feriköy
1967-1968Galatasaray
1968-1969Altınordu
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Eşfak Aykaç (1 Ocak 1918, Kınalıada - 21 Kasım 2003, Bakırköy), Türk eski futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray camiasi tarafından kulübün önemli futbolcuları arasında gösterilmektedir.[1] 21 Kasım 2003 tarihinde tedavi gördüğü Bakırköy Acıbadem Hastanesi'nde öldü. 22 Kasım 2003 Teşvikiye Camii'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na gömüldü.[2]

Futbolculuk kariyeri

Kulüp takımları kariyeri

1918' de Kınalıada'da doğan Eşfak Aykaç, Galatasaray Lisesi'nde okuduğu yıllarda futbola başladı. Yazar, şair ve siyasetçi Fazıl Ahmet Aykaç'ın oğludur. Henüz 18 yaşındayken sarı kırmızılı formayı giymeye başlayan Aykaç, 1945'te futbolu bırakana dek Galatasaray'da sağ bek olarak görev yaptı. Galatasaray Lisesi'nde 12 yıl yatılı okumuştur. Lise'de Gündüz Kılıç ile aynı sırayı paylaşmıştır. İlk maçında Macar takımı Újpest Budapeşte'ye attığı gol ile Galatasaray'ın maçı 1-0 kazanmasını sağlamıştır.

Teknik direktörlük kariyeri

Futbola vedasından sonra teknik direktörlük yapmaya başladı ve Beykoz, Feriköy, Galatasaray ve Altınordu'yu çalıştırdı.

19 Şubat 1956 tarihinde Türkiye millî futbol takımının Altın Takım diye bilenen ve Ferenc Puskás gibi futbolculardan kurulu olan Macaristan millî takımını 3-1 yendiği maçta tek seçici olarak görev aldı.[3][4] Kendisinin seçtiği kadroyu ise Giovanni Varglien yönetti.[5][6]

Gazetecilik kariyeri

Futbola vedasından sonra teknik direktör olarak çalışmadığı dönemler gazetecilik yaptı ve 1948 itibaren Zafer, Milliyet, Akşam, Yeni İstanbul, Son Havadis, Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinde görev aldı.[7]

Kaynakça

  1. ^ "EŞFAK AYKAÇ (1918-2003)". 22 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2011. 
  2. ^ "Eşfak Aykaç vefat etti". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2011. 
  3. ^ "TFF Karşılaşma raporu". 31 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2011. 
  4. ^ Karakuş, Anıl (9 Kasım 2017). "19 Şubat 1956: Milli Takımın unutulmaz Macar destanı". Gzt. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2019. 
  5. ^ Aykaç, Eşfak (1 Ağustos 1957). "Macar karşılaşmasından evvelki bir ayın hikâyesi". Milliyet. s. 6. 
  6. ^ Sevik, Namık (20 Şubat 1956). "Zirveden aşağıya doğru". Milliyet. s. 6. 
  7. ^ "Ünlü spor adamı Eşfak Aykaç vefat etti". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metin Oktay</span> Türk futbolcu

Metin Oktay, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde "Taçsız Kral" lakabıyla da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turgay Şeren</span> Türk futbolcu

Turkay Sabit Şeren, Türk millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve spor yöneticisidir. Kaleci pozisyonunda görev alan oyuncu, futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray'da geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Bilge</span> Türk futbolcu

Nazmi Bilge, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuk kariyerinin büyük bir kısmını Beşiktaş'ta geçirmiş ve takım kaptanlığı yapmıştır.

Şenol Birol, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin unutulmaz futbolcularından. Birol Pekel'le beraber döneminin en popüler futbol ikilisi oluşturmuşlardı. Çaykur Rizespor'un kurucu üyelerindendir ve takımın ilk teknik direktörlüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gündüz Kılıç</span> Türk futbolcu ve antrenör

"Baba" Gündüz Kılıç, Baba Gündüz lakabıyla da bilinen Türk eski millî futbolcu, teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Coşkun Özarı</span> Türk futbolcu ve antrenör

Coşkun Özarı, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray'a hem futbolcu hem de teknik adam olarak hizmet veren Özarı, uzun yıllar Türkiye millî futbol takımının da antrenörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İsfendiyar Açıksöz</span> Türk futbolcu

İsfendiyar Açıksöz, Türk millî futbolcu, teknik direktör. Galatasaray ve Türkiye millî futbol takımında sağ açık pozisyonunda forma giymiş futbolcudur. 12 Aralık 2006 tarihinde İstanbul'da öldü. Cenaze namazı Fatih Camii ikindi namazında kılınıktan sonra Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

İsmail Suat Mamat, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Galatasaray ve Beşiktaş'ın eski futbolcularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye millî futbol takımı teknik direktörleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye millî futbol takımı teknik direktörleri listesi, 1923'teki ilk maçtan günümüze dek Türkiye'nin teknik direktörlüğünü yapan futbol adamlarının derlendiği liste.

Raşit Çetiner,, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın eski futbolcularındandır. Galatasaray taraftarı tarafından "Baba Raşit" lakabıyla anılır. Şubat 2010'dan itibaren ikinci kez Türkiye 21 yaş altı millî futbol takımının teknik direktörlüğüne getirilmiştir. Aralık 2011'de ise görevine son verildiği açıklanmıştır.

Nusret Ülük, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Beşiktaş'ın eski oyuncularındandır.

Bülent Ünder, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör.

Ali Beratlıgil, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Türkiye'nin 1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadrosunda yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Naci Özkaya</span> Türk futbolcu

Mahmut Naci Özkaya, "Sarı Naci" lakaplı eski Türk millî futbolcu, eski teknik direktör ve Galatasaray divan kurulu eski üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Cansever</span> Türk futbolcu

Fahrettin Cansever, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuktan sonra uzun yıllar 1. Lig ekiplerinde teknik direktörlük yaptı. Antrenörlük kariyerinden sonra maddi zorluklar nedeniyle pazarda manavlık yapmak zorunda kaldı. Fahrettin Cansever, 1 Haziran 1987'de beyin kanaması geçirerek ölmüştür. Cenazasi 2 Haziran 1987 tarihinde Kızıltoprak semtindeki Zühtüpaşa Camiinde kılınan cenaze namazından sonra toprağa verildi.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Tokaç</span> Türk futbolcu

Muzaffer Tokaç, Türk millî futbolcudur. Galatasaray'da uzun yıllar forma giymiştir ve Galatasaray için kulüp tarihinin önemli futbolcuları arasında gösterilmektedir. Futbolculuk döneminde Sarı Muzaffer ya da Cinci Muzaffer olarak da anılırdı. Faal futbol kariyerinden sonra ailesiyle beraber ABD'nın New York kentine göç etti ve burada iş insanı Rauf Halat'la beraber Rauf Halat - Muzaffer Tokaç Co. - Division of PAN-Turk, Inc. - 515 West 56th Street. New York 19, N. Y. adresli bir şirket kurmuştur. New York'tan bir dönem Milliyet Gazetesi için gazetecilik yaptı. 1 Temmuz 2009 tarihinde hayatını sürdürdüğü ABD'de öldü.

Uğur Köken, eski Türk millî futbolcudur. Galatasaray'da uzun yıllar forma giymiştir ve Galatasaray kulüp tarihinin önemli futbolcuları arasında gösterilmektedir. Uzun yıllar hem Galatasaray'da hem de Türkiye A millî takımında kaptanlık yapmıştır. Galatasaray efsanesi Metin Oktay tarafından önerildikten sonra Galatasaray kaptanlığına getirildi.

İbrahim Tusder, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör.

Mehmet Özgül, Türk eski millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcucu. Galatasaray camiası ve taraftarları tarafından kulübün efsane futbolcuları arasında görülmektedir. Galatasaray'da oynadığı dönem içerisinde medya tarafından takım arkadaşı Mehmet Oğuz'dan ayırt edilebilmek için Küçük Mehmet diye anıldı. Takım içinde ve taraftarlarca yüzündeki çillerden dolayı Çilli Mehmet diye anılırdı. Hurşid Yenigün tarafından seslendirilen sevilen pop şarkısı Çilli Bom Bom Bom"la sentez yapılarak Galatasaray'da oynadığı dönemlerde her karşılaşmada kendisine özgü tezarühat yapılırdı. Futbola vedasından sonra bir dönem teknik direktör olarak görev aldı ve daha sonra Milliyet Gazetesi'nde futbol yorumcusu olarak çalıştı.

Aydemir Nemli, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuk kariyerinde forvet pozisyonunda görev alan Nemli, kariyeri boyunca Fenerbahçe ve İstanbulspor'da oynadı. Futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmaya başladı ve İstanbulspor ile Taksim takımlarını çalıştırdı.