Eşcinsel edebiyatı
Makale serilerinden |
LGBT |
---|
Eşcinsel edebiyatı, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender topluluk tarafından/için üretilen ya da erkek-kadın eşcinsellerin davranışlarını sergileyen karakter, plan ve temaları içinde barındıran kolektif bir terimdir.[1][2]
Tarihsel bir anlamda, edebiyat bizim anladığımız anlamda oldukça yeni bir değişim ve mevcut eşcinsellik kavramı, kültürel fırından daha dinçtir. Bunda, şaşkınlık verecek bir şey yok, o halde, eşcinsel edebiyatı — ya da edebiyatta eşcinsel karakterler — parlamak için nispeten daha yeni.
— Kilian Meloy, "Influential Gay Characters in Literature" from AfterElton.com
Alt türleri
Eşcinsel yazarlar, karakterler ve temalar, edebiyatın tüm türlerinde ele alınmaktadır fakat son yıllarda gelişmekte olan eşcinsel edebiyatın yükselişi, gizem, korku, aşk ve gay teen olmak üzere çeşitli (resmî olmayan) alt türler oluşturmuştur.
Mitoloji ve Antik Çağ'da eşcinsel temaları
Birçok mitoloji ve dini anlatılar, erkekler ya da kadınlar arasındaki seks veya romantik ilişki hikâyeleri anlatmaktadır ya da cinsiyet değişimiyle sonuçlanan ilahi eylemleri işlemektedir. Bu mitler, eşcinsel edebiyatının ilk biçimleri olarak yorumlanmıştır. Mitolojinin durumu, kültürlere göre değişmektedir. Mitler genel olarak toplum içinde tam anlamıyla gerçek olduğuna inanılmaktadır. Diğer kültürler, psikolojik ya da arketipik gerçekleri içeren mitlere önem verebilir. Mitler, belli bir kültürün sosyal kurumlar açıklamak ve doğrulamak[3] bunun yanında o kültürün üyelerini yetiştirmek için kullanılmaktadır.
Antik Yunan: Antik Yunanistan'da eşcinsellik bir utanç ya da sapkınlık olarak değil, elitlerin bir oluşumu olarak görülüyordu. Bu durumda antik edebiyatın bu konuya tabu olmadan yaklaşması şaşırtıcı değildir. Topluluğun kurucu metinleri olan Yunan mitleri, Olimpos tanrılarının kralı Zeus'un güzel ve genç Ganimed'e yenik düştüğünü anlatır. Eski zamanlarda, yaşlı erkekler genç erkeklere hayattaki her şeyi, sevişme sanatı da dahil olmak üzere öğrettiler. Bu ilişkiler normal kabul edildiğinden, Platon'un Felsefesinde para, güç veya eğitim temalarını ele aldığı gibi bunlara da değinmesi oldukça doğaldır.
Gey pulp edebiyatı
Gey pulp edebiyatı ya da gey pulp'ları, erkek eşcinselliğine ya da daha belirgin olarak gey sekse referanslar içeren, saman kâğıt hamurundan yapılmış ve çoğunlukla kurgusal olan kâğıt kapaklı yayınlara verilen isim. Lezbiyen pulp edebiyatı, kadınlar ile ilgili benzeri eserlerden oluşur. Bir gey pulp edebiyatı antolojisinin editörü Michael Bronski, kitabın giriş kısmında yazdığına göre: "Gey pulp tam bir terim değildir ve çok farklı kökenlere ve pazarlara sahip olmuş çeşitli kitapları gevşek bir şekilde kastetmek için kullanılır."[4] Terim sıkça 1970'ten önce üretilen "klasik" gey pulp romanlarını kastetmek için kullanılır, fakat o tarihten beri üretilen kâğıt kapaklı gey erotik ya da pornografik romanları ya da küçük format dergileri de kastetmek için kullanılabilir.
Fransız Edebiyatında Eşcinsellik
Toplumda tabu haline gelen eşcinsellik, yüzyıllardır edebiyatta yer bulmuştur. Çağlar boyunca, bu tema insanoğlunu hem büyüledi hem de endişelendirdi. Burada eşcinselliğin kabulüyle ilgili bazı önemli bilgileri bulabilirsiniz. Fransız edebiyatında eşcinsellik temasını en derinden ve çoklukla işlemiş yazar belkide Honoré de Balzac'tır, eşcinselliği işlediği bazı romanları şunlardır ;[5][6]
- Sönmüş Hayaller 1837-1843 (Illusions perdues)
- Goriot Baba 1835 (Père Goriot)
- Altın Gözlü Kız 1835 (La fille aux yeux d'or)
- LGBT yazarlarının listesi
Kaynakça
- ^ Gregory Woods. A History of Gay Literature: The Male Tradition.
- ^ Byrne R. S. Fone. Anthology of gay literature.
This anthology offers a chronological survey of writing that represents, interprets, and constructs the experience of love, friendship, intimacy, and desire between men over time--that is, what most readers would call gay male literature.
- ^ Pequigney, Joseph (2002). "GLBTQ Enylcopedia, "Classical Mythology"". New England Publishing Associates. s. 1. 7 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2009.
- ^ Bronski, Michael, ed. Pulp Friction: Uncovering the Golden Age of Gay Male Pulps. (New York: St. Martin's Griffin, 2003), ss. 2, 2, 4. Özgün İngilizcesi: "Gay pulp is not an exact term, and it is used somewhat loosely to refer to a variety of books that had very different origins and markets."
- ^ "Le thème de l'homosexualité dans la littérature". Edilivre (Fransızca). 5 Mayıs 2017. 3 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022.
- ^ "Homosexualité dans la littérature". 9 Aralık 2022. 26 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022.