İçeriğe atla

Eğri Yıldızları

Eğri Yıldızları
YazarGéza Gárdonyi
ÜlkeMacaristan
DilMacarca
KonuEğri Kuşatması
Yayım1901
Géza Gárdonyi

Eğri Yıldızları (Macarca: Egri csillagok) Macar yazar Géza Gárdonyi'in ilk kez 1899'da tefrika edilen ve 1901 yılında kitap olarak yayımlanan çocuk romanıdır.

Macaristan'da ilk ve ortaöğrenimde okutulması zorunlu kitaplar arasında bulunan bu eser, ülkede en sevilen Macar romanlarındandır.[1] Eserin, Macar ulusal kimliğinin oluşmasında pay sahibi olduğu düşünülür.[2][3]

Roman, ikisi Macar biri Türk olmak üzere üç ana karakter üzerine kuruludur. Macar karakterler tarihi kişiliklerdir, Türk karakter (Yumurcak) ise hayalidir. Romanda, karmaşık aksiyonlu ve romantik bir hayat hikâyesinin içinde Eğri Kalesi'nin 1552'de Türkler tarafından kuşatılması olayı anlatılır.

Yazar eseri için Viyana Kütüphanesi ve Millî Müze arşivlerinde 16. Yüzyıl Türklerinin gündelik yaşamları, konuşma dağarcığı, dini merasimleri, giyim-kuşam ve beslenme gelenekleri üzerine ciddi bir araştırma yapmış; olayların geçtiği tüm mekanları gezmiş; İstanbul'da 6 hafta geçirmişti.

Roman 1899'dan itibaren Peşti Hirlap adlı gazetede dizi halinde yayımlanmış; 1901'de ise kitap olarak basılmıştır.

Roman 19 dile çevrilmiş, radyo tiyatrosu olarak oynanmış, müzikal olarak düzenlenmiş, 1923 ve 1968'de filme çekilmiştir.[3] Eserin Türkçede Erdal Şalikoğlu çevirisiyle 2013 yılında yayımlanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Günay Karaağaç, Geçmişten Günümüze Türk –Macar Gönül Birlikteliğinin Sembolü: Eğri Yıldızları, Türk Dili dergisi, Sayı: Eylül 2013". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2015. 
  2. ^ "Pal Fodor, Tünde Csasztvay, Geyza Gardonyi ve Eseri, Pan Yayıncılık, 2013" (PDF). 3 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Haziran 2015. 
  3. ^ a b "Tarık Demirkan, Macar çocukları 'Yumurcak'a karşı, BBCTurkish.com 03.02.2006". 29 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Behiç Ak</span> Türk karikatürist, yazar ve belgesel yönetmeni

Behiç Ak, Türk karikatürist, yazar ve belgesel film yönetmenidir. Behiç Ak, Yıldız Üniversitesi ve İTÜ'de mimarlık öğrenimi gördü. 1982'den beri karikatür çizmekte olan Behiç Ak, Cumhuriyet Gazetesi’nde “Kim Kime Dum Duma” adlı çizgi bandı çizmektedir. Türkiye ve farklı ülkelerde sergilenmiş Tiyatro oyunları yazmıştır. Çocuk kitapları Japonya, Kore, Almanya'da yayımlanmaktadır. 2011'den itibaren Çin'de yayımlanmaya başlayacaktır. 2013 yılın çocuk romanı: "Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği"dir.

Erendiz Atasü, Türk yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni

Perihan Mağden, Türk yazar.

Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Şemseddin Sâmi</span> Arnavut asıllı Osmanlı yazar, filozof ve ansiklopedist

Şemseddin Sami (Fraşiri), Arnavut asıllı Osmanlı yazarı, ansiklopedist ve sözlükçü.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

<i>Puslu Kıtalar Atlası</i> İhsan Oktay Anarın 1995te yayımlanan romanı

Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar'ın yayımlanmış ilk romanıdır. Mayıs 2014'te 50. baskısı yapılan kitap, ilk kez Ocak 1995 tarihinde İletişim Yayınları tarafından basıldı. Yayımlandığı andan itibaren hem içerik hem biçim olarak ilgi gördü. Birçok yeni baskısı yapıldı ve eleştirmenler tarafından olumlu değerlendirmelere tabi tutuldu.

<span class="mw-page-title-main">Elif Şafak</span> Türk yazar, akademisyen ve aktivist

Elif Şafak, Britanyalı-Türk yazar, akademisyen, kadın hakları ve LGBTQ+ aktivisti. İlk romanı Pinhan'ı yayımladığı 1997'den beri eserler vermekte olan yazar, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı unvanına sahip oldu. Eserleri 50'den fazla dile çevrilen Şafak, ''Aşkın 40 Kuralı'' adlı romanı ile BBC'nin "Dünyayı Şekillendiren 100 Roman" listesine girdi. 2017'de Amerika Birleşik Devletleri merkezli Politico dergisi tarafından "Dünyayı daha iyi bir yer yapacak 12 kişi"den birisi olarak seçildi. 2021'de BBC 100 Kadın listesinde Fransa adına yer aldı. 2017 yılında Forbes dergisine göre Türkiye'nin en çok kazanan yazarıdır. Ayrıca yazar Elif Şafak'ın "Bit Palas" isimli kitabında, "Sinek Sarayı" kitabından intihal olduğu gerekçesiyle Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi yazar ile yayınevinin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halide Edib Adıvar</span> Türk yazar, öğretmen ve politikacı (1884–1964)

Halide Adıvar, Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen. Halide Onbaşı olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Edmondo De Amicis</span>

Edmondo De Amicis İtalyan romancı, öykü yazarı ve şair.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Füruzan</span> Türk yazar (1932–2024)

Füruzan doğum adı ile Feruze Çerçi, Türk yazar, senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">August Strindberg</span>

Johan August Strindberg, İsveçli oyun yazarı ve romancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Géza Gárdonyi</span>

Géza Gárdonyi, Macar yazar ve gazeteci. Birçok türde kitap yazmış olmasına rağmen başarıyı tarihsel romanlarda bulmuş yazar, başlıca eserleri Egri csillagok ve Slave of the Huns.