İçeriğe atla

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye’nin yabancı ülkeler ve uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari, sınai ve mali ilişkilerini izleyerek bu ilişkilere yardımcı olmak amacıyla kurulmuş ekonomik örgüt.[1] DEİK 1986 yılında kurulmuş, 23 Haziran 2008'de ise 5174 sayılı kanunun 58. maddesine dayanan yönetmelikle yeniden yapılanmıştır. 11 Eylül 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı'nın uygun görüşü ile Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmıştır. DEİK “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme” görevini tamamıyla üstlenmiş olup, Kurucu Kuruluşları, üyeleri ve iş konseyleri ile birlikte, Türkiye'nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu gönüllü bir ‘iş diplomasi’ örgütüdür.

Kaynakça

  1. ^ "DEİK - Hakkımızda". 24 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

Ali Coşkun 58. ve 59. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı, TBMM 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. Öncesinde, 21. Dönem'de FP'den ve 20. Dönem'de ANAP'tan İstanbul milletvekili seçilmişti.

Ferit Bülent Eczacıbaşı, iş insanı. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı.

M. Sedat Aloğlu,, Türk İş İnsanı ve siyasetçi.

Mehmet Ali Yalçındağ, Türk iş insanı, Yandex Türkiye CEO'su.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">CENTO</span> Soğuk Savaş askeri ittifakı (1955-1979)

CENTO (Central Treaty Organization; Merkezi Antlaşma Teşkilatı; önceki adı ile Bağdat Paktı, Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan eski karşılıklı güvenlik ve savunma örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Koç</span> Türk iş insanı

Mustafa Vehbi Koç, Türk iş insanıdır. 2003-2016 yılları arasında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sani Şener</span>

Mustafa Sani Şener, Türk iş insanı ve yüksek mühendis. TAV Havalimanları Holding'in yönetim kurulu başkan vekili, TAV İnşaat'ın kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">TÜMSİAD</span>

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği, kısa adıyla TÜMSİAD, 2005 yılında İstanbul'da kurulan ve üye yapısının ağırlıklı olarak KOBİ'lerden oluştuğu bir iş adamları derneğidir. TÜMSİAD'ın bölge koordinatör şubeleri ve temsilcilikleri ile yurt sathında 81 ili kapsayan ve yurtdışı çözüm ortaklarından oluşan teşkilat yapısı ve binlerce üye işletmesi, ülke ekonomisine önemli bir değer katmaktadır.

İbrahim Burkay Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Türk girişimci, iş insanı, yönetici, sanayici ve spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan-Türkiye ilişkileri</span>

Moğolistan-Türkiye ilişkileri, Moğolistan ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 1969 yılından bu yana sürdürdüğü diplomatik ilişkileri ve uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın dış ilişkileri</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'ın uluslararası politikaları ve ilişkileri, Azerbaycan'ın diğer devletler, fikir akımları ve uluslararası teşkilatlarla olan ilişkilerinin tamamına verilen addır. Azerbaycan Devleti dış ilişkilerde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin taraf olduğu ve kabul ettiği uluslararası yasal düzenlemelere bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolombiya-Türkiye ilişkileri</span>

Kolombiya-Türkiye ilişkileri, Kolombiya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika-Türkiye ilişkileri</span>

Belçika-Türkiye ilişkileri, Belçika Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkileri kapsamaktadır. Belçika'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Brüksel'de büyükelçiliği bulunmaktadır. İki ülke de NATO üyesidir. Ayrıca Belçika AB'ye tam üye, Türkiye ise tam üyeliğe aday bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

Bilal Bilici,, Türk siyasetçi. 28. dönem CHP Adana milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Tosyalı</span>

Fuat Tosyalı, Türk iş insanı ve demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren Tosyalı Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Tosyalı ayrıca Türkiye'nin köklü ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC'nin de 2021 yılından beri yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.