
Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

Miami, resmi adıyla Miami Şehri, bir kıyı metropolü ve Güney Florida'daki Miami-Dade County'nin merkezidir. Şehir, 2020 nüfus sayımına göre 442.241 kişilik nüfusuyla ABD'nin Florida eyaletinde Jacksonville'den sonra en kalabalık ikinci şehirdir. Çok daha büyük olan Miami metropolitan bölgesinin çekirdeğini oluşturmaktadır. 6,14 milyonluk nüfusuyla Güneydoğu'daki en büyük ikinci metropolitan bölge ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük dokuzuncu metropolitan bölgedir. Miami, 58'i 491 ft (150 m) aşan 300'den fazla yüksek yapısıyla ABD'nin en büyük üçüncü silüetine sahiptir.

Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.

Dıraç ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin batısında yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Dıraç ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 433 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 242,801'dir. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Dıraç idi.

Akçahisar ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin orta batı kesimlerinde yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Dıraç ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 333 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 67.698'dir. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Akçahisar idi.

Arnavutluk Otosefal Ortodoks Kilisesi, Başpiskoposluğu idaresi Tiran, Dıraç bölgeleriyle beraber, genelde ülkenin güney bölgesini kapsar. Ayin dili Arnavutçadır. Ortodoks cemaat yaklaşık yarım milyon üyeye sahiptir. ABD'de yaşayan 15.000 ortodoks Arnavut için iki ayrı idari birim kurulmuş olup, bunlardan birisi dolaysız şekilde İstanbul Ekümenik Patrikhanesi'ne bağlıdır.

Kars Harakani Havalimanı, Kars'ta bulunan sivil havalimanıdır. Daha önceden Kars Havalimanı olan ismi 20 Mart 2015 tarihinde Kars Harakani Havalimanı olarak değişmiştir.

Bari, İtalya'nın güneydoğusunda Adriyatik Denizi kenarında bir liman kentidir. Puglia bölgesinin ve aynı adlı Bari ilinin merkezidir. Bari belediyesi sınırları içinde nüfus 319.978 kişi, varoş belediyeleriyle birlikte şehirsel alanda nüfus 653.028 ve metropoliten Bari bölgesinde yaklaşık 1 milyondur.

Dıraç veya Duraç Orta Arnavutluk'ta Dıraç ili'nin merkezi ve ülkenin en büyük ikinci şehridir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 113.249'dur. İsmi antik Dirrahium'dan gelmektedir.

Avlonya, Arnavutluk'ın Avlonya ilinin merkezi olan şehirdir. Dıraç'tan sonra ülkenin en büyük liman kentidir. Ülkenin en eski kentlerinden biri olan Avlonya, Antik Yunanlar tarafından MÖ 6. yüzyılda kurulmuştur. Büyük bir ticaret merkezi olan Avlonya'da balıkçılık ve sanayi sektörleri gelişmiştir. Çevresindeki bölgede ise petrol, doğalgaz, yersakızı ve tuz üretilir.

Esad Toptani Paşa veya Toptani Esad Paşa, Osmanlı Arnavut asker ve siyasetçidir. Balkan Savaşları'ndan sonra Balkan Birliği'ne destek vererek, özellikle Sırbistan yardımıyla orta Arnavutluk'ta Dıraç merkezli Merkezi Arnavutluk Cumhuriyeti adı verilen bir devlet kurdu.

Fatih Camii veya Küçük Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Dıraç kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camii. Ülkenin en eski camiilerden biridir. Camii'ye Fatih Sultan Mehmet'in adı koyulmuştur.

Arnavutluk'taki İtalyan himayesi; Arnavutluk'ta İtalya Krallığı'nın De jure olarak ülkeyi himaye altına alması olayıdır. Bu durum 23 Haziran 1917 tarihinden 1920 yaz aylarına kadar sürmüştür.

Arnavutluk Demiryolları, Arnavutluk'un demiryolu ulaşımını işleten kurumdur. Hattın ana garı Dıraç'ta bulunmaktadır.

Dıraç Arkeoloji Müzesi, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir arkeoloji müzesidir. Müze, 1951 yılında kurulmuş olup ülkenin en büyük arkeoloji müzesidir.

Dıraç Büyük Camii, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir camidir.

Dıraç Amfitiyatrosu, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir Roma amfitiyatrosudur. MS 2. yüzyılda İmparator Trajan tarafından inşa edildi ve 6. ve 10. yüzyıllarda depremler sonucu iki kez yıkıldı. Bir zamanlar 20.000 kişi kapasite ile Balkanlar'da yapılmış en büyük amfitiyatrodur.

Arnavutluk-Azerbaycan ilişkileri Arnavutluk ve Azerbaycan'ın ekonomik, kültürel ve siyasi ikili ilişkilerini kapsar. Arnavutluk Bakü'de bir büyükelçilik açmayı planlıyor ve Azerbaycan, Atina'daki büyükelçisini Arnavutluk Büyükelçiliği ek göreviyle resmen görevlendirdi.

Dıraç Kuşatması, 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı'nda bir evre. 1501 Ağustos ayı başında Arnavutluk'taki bu son Venedik kale ve limanını karadan kuşatan Osmanlı ordusu kaleyi kısa sürede fethetti.

Arnavutluk'taki gümrük kapıları; komşu ülkeler ile Arnavutluk arasındaki insan hareketliliğini ve ticareti kontrol altında tutmak üzere açılmış olan sınır noktalarıdır. Güvenliği ve yönetimi sınır polisleri tarafından sağlanan bu noktalarda ülkeye giriş yapan veya tersi şekilde ülkeden ayrılan her birey, taşıt ve ürünün denetimi yapılarak kayıt altına alınır. Karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyoluyla erişimin sağlanabildiği Arnavutluk'ta Mart 2024 itibarıyla 22 adet aktif karayolu gümrüğü bulunmaktadır. Bunların işletilmesi; ülkenin kara sınırını paylaştığı Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'daki ilgili otoritelerce ortaklaşa sağlanır.