İçeriğe atla

Dıraç Güzeli mozaiği

Dıraç Güzeli mozaiği
Ingilizce: The Beauty of Durrës
Dıraç Güzeli mozaiği
Yıl MÖ 4. yüzyıl
Tür Polikromatik mozaik
Boyutlar 510 cm × 300 cm (200 in × 120 in)
Konum Tiran, Arnavutluk

Dıraç Güzeli mozaiği (ArnavutçaBukuroshja e Durrësit) MÖ 4. yüzyılın bir polikromatik mozaikdir. Arnavutluk'da keşfedilen en eski ve önemli mozaikdir.[1][2] Elips şeklinde olan 9 metrekare (97 ft2) siyah bir arka plan üzerinde bir kadının kafasını gösteriyor. Etrafında çiçekler ve çiçekli motifler var.[2] 1916'da Dıraç'de keşfedildi ve 1982'den beri Tiran'daki Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi'nde sergileniyor.

Tarih

Mozaik MÖ 4. yuzyılın ikinci yarısında özel ve lüks bir banyonun dekoratif zemini olarak o zamanlar Epidamnos olarak tanınan Dıraç'da yapılmış.[1][2][3] Mozaik 1916'de Birinci Dünya Savaşı sırasında Dıraç'ın Avusturya-Macaristan kuvvetleri tarafından işgal edildiğinde keşfedildi.

Savaş sonrası Dıraç Güzeli mozaiği kapatıldı. Ancak 1947'de Dıraç'lı bir arkeolog Vangjel Toçi tarafından yeniden keşfedildi. Sanat tarihi dünyasında ancak 1959'dan sonra yaygın olarak tanınmıştır.[4]

1982 yılında mozaik, Dıraç'dan dikkatlice taşındı ve bugün hâlâ Tiran'daki Ulusal Tarih Müzesi'nde görülebilir.[1]

Mozaik açıklaması

2400 yıl önce yapılan Dıraç Güzeli mozaiği olarak bilinen mozaik yaklaşık dokuz metrekarelik bir yüzeye sahipdir. Mozaik işlenmemiş renkli çakıl taşlarından yapılmış ve hala oldukça iyi durumda.[5] Helenistik sanatın İlirya sanatının yerel motifleriyle birleştiği Antik Çağ dönemin önemli bir örneğini olduğu düşünülüyor.[6] Bir zamanlar Eski Makedonya'nın bir parçası olan Pella'da keşfedilen aynı döneme ait olan mozaikleri andırıyor.[2][5]

The woman portrait

Mozaikte gösterilen konu hakkında en az iki teori var. Tarihçi ve arkeolog Dr. Moikom Zeqo'nın teorisine göre mozaikdeki kadının Güney İtalya ve Puglia'da bulunan amforaların üzerinde bulunan bir arketip ile aynıdır. Ona göre, Dıraç Güzeli mozaiği Girit tanrıçası İlithiya'yı temsil eder.[1] Dıraç'in Arkeoloji Müzesi başkanı olan arkeolog Dr. Afrim Hoti ise[7] kadının portresinin muhtemelen avcılık tanrıçası Artemis'in bir arkadaşı olan Aura olduğunu öne sürüyor.[5]

Teknik

Mozaik opus vermiculatum tekniği kullanılarak yapıldı, böylece koyu siyah arka plan ile kontrast oluşturan tesseralar kullanılarak şekillerin etrafına hafif bir taslak çizilidir. Farklı renklerden oluşan nehir çakılları büyük bir ustalık ile birbirine yapıştırılmış.[1] Portrenin plastik etkisi, modelde sıra dışı bir beceriye sahip olan biri tarafından birkaç beyaz çakıl taşın verdiği nüans ile elde ediliyor. Oysa siyah çizgiler sadece portrenin temel özellikleri için kullanılıyor.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e BANK OF ALBANIA Coin with “The Beauty of Durrës” 5 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b c d Fjalori Enciklopedik Shqiptar, Akademia e Shkencave - Tiran, 1984 (MOZAIKU I DURRËSIT ME PORTRETIN E NJE GRUAJE, sayfa 726)
  3. ^ Arnavut kültür mirası, sayfa 21 - Ulusal Turizm Acentesı
  4. ^ ARISTOKRACIA E MOZAIKËVE TË DURRËSIT (Arnavutça'da) 8 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 3 Mart 2010
  5. ^ a b c Hoti, Afrim (2003). DURRËSI, Epidamni-Dyrrahu. Cetis Tirana. s. 81. ISBN 99927-801-3-4. 
  6. ^ a b Apollon Baçe, Aleksandër Meksi, Emin Rıza, Gjerak Karaiskaj, Pirro Thomo - Historia e Arkitekturës Shqiptare (Arnavut Mimarlık Tarihi - 87-88. 1980
  7. ^ Gazeta STANDARD, March 31, 2010 Dhunë arkeologjike! (in Albanian)[] by Artur Ajazi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozaik</span>

Sanatta mozaik; bir yüzeyin, farklı renklerdeki küçük parçacıkların yan yana getirilmesi yöntemiyle süslenmesi ve bu şekilde üretilmiş eserdir. Taş, cam, tuğla, metal veya deniz kabuğu gibi çok çeşitli malzemelerden mozaik yapılabilir. Kakmacılıktan farklı olarak, mozaik sanatında parçacıklar yüzeydeki çukurcuklara yerleştirilmez, yüzeye yapıştırıcı ile tutturulur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk</span> Balkanlarda bir ülke

Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

Futbol, Arnavutluk'ta hem katılımcılar hem de izleyiciler bakımından en popüler spordur. Ülkedeki tüm futbol faaliyetleri Arnavutluk Futbol Federasyonu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Narlıkuyu Mozaik Müzesi</span> Mersinde bir müze

Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Mersin'in Silifke ilçesindeki Narlıkuyu mahallesinde yer alan küçük bir müzedir. Yaz sezonunda 08:30 ve 19:00, kış sezonundaysa 08:00 ve 17:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olan müzeye giriş ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Vaçe Zela</span>

Vaçe Zela Arnavut şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Thopia</span>

Karl Thopia, 14. yüzyılın ortasından Arnavutluk’un Fethine kadar Arnavutluk'u yöneten bir Arnavut prensiydi. Thopia genellikle Roma Curia ile iyi ilişkiler sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">2019 Arnavutluk depremi</span> Kuzeybatı Arnavutlukta Yaşanmış Bir Deprem

2019 Arnavutluk depremi, 26 Kasım 2019'da yerel saate göre 03:54'te gerçekleşmiş, Arnavutluk'un kuzeybatısında yer alan Mamurras şehrinin 12 km güneybatısında merkez üssü bulunan 6.4 büyüklüğünde bir depremdir. Sarsıntı Arnavutluk'un başkenti Tiran'ın yanı sıra, Taranto ve Belgrad gibi merkez üssünden 370 km uzakta yer alan bölgelerde de hissedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Tarih Müzesi (Arnavutluk)</span> Alperen Şener

Ulusal Tarih Müzesi, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan bir tarih müzesidir. Müze, 28 Ekim 1981 kurulmuş olup 27.000 metrekare büyüklüğündedir ve 18.000 metrekaresi fuarlar için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Sanat Galerisi (Tiran)</span> sanat galerisi

Ulusal Sanat Galerisi, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan bir sanat galerisidir. Galeri, 1946 yılında kurulmuş olup Kültür Bakanlığı'nın gözetimi altındadır.

Arnavutluk giysileri, tüm Arnavutluk'ta ve Arnavutça konuşulan bölgelerde ve topluluklarda 200'den fazla farklı kıyafet çeşidini içerir. Arnavutluk'un kayıtlı giyim tarihi klasik zamanlara dayanıyor. Bu durum milleti İlirya dönemine kadar uzanan diğer Avrupa topluluklarından ayıran faktörlerden biridir.

Arnavutluk'ta iletişim; radyo, televizyon, sabit ve mobil telefonlar ve interneti kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gjirokastra Ulusal Folklor Festivali</span> Arnavutluktaki Sanat Festivali

Gjirokastra Ulusal Folklor Festivali Arnavutluk'un güneyinde Gjirokastër'deki Gjirokastër Kalesi'nde her beş yılda bir düzenlenen bir sanat festivalidir. Festival ilk olarak 1968'de düzenlendi ve Arnavut kültürünün en önemli etkinliği olarak kabul ediliyor. Festivalde, Balkanlar ve Güney İtalya'da Arnavutluk'un geleneksel Arnavut müziği, Arnavutluk, diasporası ve Arnavutluk'un yaşadığı topraklardan kıyafet ve dansları sergileniyor. Gjirokastër Festivali, 1949'da Tiran'da başlayan Folklor Festivalleri geleneğini takip etti.

Arnavutluk, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Arnavut yayıncı Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Arnavutluk'u temsil eden katılımcı Festivali i Këngës 60 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Fitso</span> Arnavut diplomat

Rauf Fitso Bey Arnavut diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ukshin Hoti</span> Arnavut filozof ve aktivist (1943-1999)

Ukshin Hoti, Kosovalı Arnavut bir filozof ve aktivistti. Hoti, Priştine Üniversitesi'nde uluslararası hukuk ve felsefe profesörü ve Kosova siyasi partisi UNIKOMB'un kurucusuydu. 1982'den beri Yugoslav makamları tarafından birkaç kez tutuklandı. 1994 yılında Dubrava hapishanesinde beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mayıs 1999'da cezası sona erdiğinde ve serbest bırakılacağı zaman, hapishane gardiyanları onun yerini değiştirdi. Nerede olduğu bilinmiyor ve birçok insan hakları aktivisti onu ölü olarak değerlendiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Elbasanlı Akif Paşa</span> Arnavut siyasetçi

Akif Paşa Biçakçiu, çoğunlukla Elbasanlı Akif Paşa olarak bilinir, Elbasan Sancağı'nda bir Osmanlı Arnavut siyasi figürüydü ve Jön Türk Devrimi'nden sonra Arnavut ulusal davası için bir aktivist oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sadiye Toptani</span>

Sadiye Toptani, Eylül 1928'den ölümüne kadar Arnavutluk'un ana kraliçesi ve Arnavutluk Kralı I. Zog'un annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arlind Ajeti</span>

Arlind Afrim Ajeti, Romanya Liga I kulübü CFR Cluj ve Arnavutluk millî takımında stoper olarak oynayan profesyonel bir futbolcudur. Arnavut ve İsviçre çifte vatandaşlığına sahiptir.