İçeriğe atla

Düşünbil

Düşünbil
SıklıkAylık
YayımcıDüşünbil Yayıncılık
KurucuOlcay Yılmaz
Kuruluş yılı2007
İlk sayıYaz 2007
DilTürkçe
Websitewww.dusunbil.com
ISSN1309-3304

Düşünbil, 2007 yılında yayın hayatına başlayan Türk düşünce dergisidir.

Dergide edebiyattan bilime, tarihten felsefeye çeşitli alanlarda yazılar yer alır. Sloganı "Özgürlük, Düşünmektir!" şeklindedir.

Tarihi

2003 yılında katıldığı Adnan Menderes Üniversitesi Kültür Sanat Kulübünde dergi çalışmalarına katılan Olcay Yılmaz, İmge adını verdikleri derginin üniversite tarafından bütçe yetersizliği ile reddi sonrasında bireysel olarak dergi yayıncılığına başlama kararı aldı. Arkadaş çevresi ile Düşünsel adını verdikleri düşünce dergisinin ilk sayısını Nisan 2005'te çıkardılar. Derginin 10. sayısı çıktıktan sonra isim değişikliğine gitme kararı alarak 2007 yılının Haziran ayında Düşünbil'in ilk sayısını çıkardılar.[1][2]

Düşünbil, üç aylık periyotla yayın hayatına başladığında 8 sayfalık bir dergiydi. Düşünce ve edebiyat dergisi olarak başladığı yayın hayatında fen bilimleri, sosyal bilimler, psikanaliz ve felsefeyi de barındırdı. Dönemin ekonomik koşullarına bağlı olarak sayfa sayısı ve periyodunda değişiklikler yaşandı.

Doğrudan anlaşma sağladığı sınırlı sayıdaki kitabevi aracılığıyla okurlarına ulaşan dergi, 2015 yılında Dünya Dağıtım ile anlaşarak zincir mağazalar dahil olmak üzere çok sayıda kitabevinin raflarında yerini aldı.[3] 2020 yılındaki pandemi sonrasında elektronik dergi yaymılanmaya başladı.[4]

İçeriği

Kendisini yıllar içinde düşünce ve edebiyat dergisi, bilim ve felsefe dergisi, popüler felsefe dergisi gibi farklı şekillerde tanıtmıştır.

2018 yılındaki bir çalışmaya göre özellikle derginin internet portalinde çıkan makaleler sosyal ve beşeri bilimler ağırlıklıdır. Özellikle sosyoloji, psikoloji, edebiyat ve sinema eleştirileri yer almaktadır. Bunların arasında neredeyse tamamı İngilizceden yapılmış çeşitli çeviri yazılar da mevcut olup, çevirmenler çoğunlukla üniversite öğrencileri veya yeni mezunlardan müteşekkildir.[5]

Derginin sabit bir yazar ekibi bulunmamaktadır. Her sayıdaki yazıların çoğunluğu kapak konusu ile ilişkili olmakla birlikte birkaç farklı konuda yazıya rastlamak mümkündür. Kapak konuları, dergi kurulunca belirlenmekte ve dönemin güncel konularından etkilenmektedir.

Diğer faaliyetler

2014 yılından beri yaptığı etkinlikleri "Düşünbil Akademi" adı altında organize etmektedir.[6]

2016 yılında Düşünbil Portal adıyla çevrimiçi yayınlara başlamıştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ Gazetesi, Evrensel. "Düşünbil Dergisi: Bilimin, felsefenin ve edebiyatın dergisi". Evrensel.net. 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  2. ^ "Olcay Yılmaz ile Söyleşi (I): Yayıncılığa Giden Adımlar". 24 Ekim 2019. 31 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  3. ^ Anti-modern (11 Temmuz 2015). "The Istanbul Times: Hürriyet Gösteri #315 - Düşünbil #47 - Peyniraltı Edebiyatı #26 - Karga Mecmua #95". The Istanbul Times. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  4. ^ "Düşünbil Dergisi". www.facebook.com. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021. 
  5. ^ Duygu, Tekgül (2018). "Yeni Medyada Çeviri Aracılığıyla Popülerleştirme: Düşünbil Örneği". Çeviribilim ve Uygulamaları Dergisi, 25. ss. 71-86. 6 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2024. 
  6. ^ "Düşünbil Akademi – Özgürlük, Düşünmektir". 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 
  7. ^ "Düşünbil Portal". Düşünbil Portal - Düşünmek Özgürlüktür!. 28 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kitap-lık, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 1993 yılından itibaren çıkarılan edebiyat dergisi.

Servet-i Fünûn edebiyatı veya topluluğun kendini anarken kullandığı adıyla Edebiyat-ı Cedîde, II. Abdülhamid döneminde, Servet-i Fünûn adlı derginin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri bir edebiyat hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Immanuel Kant</span> Alman filozof

Immanuel Kant, Prusya kökenli Alman filozof. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olmuş, Aydınlanma Çağı ve felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirgin olarak etkilemiştir. Bugün Rusya topraklarında bulunan Königsberg'de doğan Kant'ın epistemoloji, metafizik, etik ve estetik alanlarındaki kapsamlı ve sistematik çalışmaları, onu modern Batı felsefesinin en etkili isimlerinden biri hâline getirmiştir.

<i>Virgül</i> (dergi)

Virgül, 1997-2009 arasında İstanbul'da yayılanmış bir edebiyat, düşün ve eleştiri dergisidir.

Kısaca Z ya da uzun adıyla Z Magazine olarak bilinen, aylık İngilizce dergi.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

Töre 1969-1985 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık fikir ve sanat dergisidir.

<i>Tarih ve Toplum</i> Toplumsal Tarih

Tarih ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi, 1984 - 2003 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve araştırma dergisidir.

Mecmua-i Fünûn, 19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'da yayımlanan aylık Türkçe bilim dergisi.

Yeni Dergi, İstanbul, Türkiye'de aylık olarak yayımlanan bir edebiyat ve sanat dergisiydi. İlk sayısı Ekim 1964'te yayımlandı ve Mayıs 1975'te yayımlanan 128. sayısıyla yayın hayatı sona erdi. Dergi; "Kafka", "Lorca", "Düşünce Özgürlüğü", "Yeni Roman", "Masal ve Edebiyat", "Nazım Hikmet'in Suçsuzluğu", "İntihar", "Marxçı Eleştiri", "Küba Edebiyatı" gibi özel sayılar da düzenledi.

<i>Tîroj</i> Türkçe ve Kürtçe olarak iki dilde iki ayda bir yayınlanan kültür, sanat, edebiyat ve siyaset dergisi

Tîroj, Evrensel Basım Yayın tarafından Türkçe ve Kürtçe olarak iki dilde iki ayda bir yayınlanan kültür, sanat, edebiyat ve siyaset dergisi.

Herkese Bilim ve Teknoloji, Türkiye'de haftalık yayımlanan bir bilim haberleri ve eleştirel düşünce dergisidir. Cumhuriyet gazetesi yönetiminin 26 Aralık 2015 tarihinde Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji (CBT) dergisini kapatmasının ardından, derginin aynı içerik ve yazar kadrosu ile birlikte Orhan Bursalı'nın danışmanlığı ve Özlem Yüzak'ın genel yayın yönetmenliğinde “Herkese Bilim Teknoloji” ismiyle hem portal üzerinden hem de basılı olarak tekrar yayınlanacağı duyurulmuştu. Bunun üzerine, özü CBT ile aynı kalan HBT, genişleyen kadrosu ve içeriği ile 1 Nisan 2016 tarihinde yayına başladı. HBT düzenli olarak her Cuma yayınlanmakta ve tüm hafta bayiide kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe ve edebiyat</span>

Felsefe ve edebiyat, filozofların ve felsefi konuların edebiyat ile ilişkilerini ve edebiyat tarafından ortaya atılan konuların felsefe ile ilişkilerini içeren daldır.

keşke, Türkiye'de yayınlanan Ankara merkezli iki aylık düşünce ve edebiyat dergisidir. Sahibi Ragıp Düzyol'dur. İlk sayısı Eylül 2013'te çıkan dergi, 15. sayısına kadar a5 boyutunda, 15. sayısından itibaren a4 boyutunda yayınlanmıştır. Dergi, yayın hayatı boyunca içeriğinde 2016 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü sahibi Mehmet Özkan Şüküran ile gerçekleştirdiği söyleşi gibi çeşitli söyleşilere, öykülere, şiirlere ve düşünce yazılarına yer vermiş ve Kasım-Aralık 2019 dönemine ait 38. sayısı ile yayın hayatına veda etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Evrensel Basım Yayın</span>

Evrensel Basım Yayın, 1988 yılında kurulan yayınevi. İstanbul merkezli yayınevinin Ocak 2017'de kanun hükmünde kararname ile faaliyeti durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de anarşizm</span>

Türkiye’de anarşizm, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, özellikle de 1986 yılında Kara dergisinin yayınlanmaya başlamasıyla görünürlük kazanan, radikal bir sol harekettir. Öncesinde Türkiye siyaset sahnesinde anarşist hareketin bir gelenek ihtiva ettiği söylenemese de, Türkiye’de bir anarşist geleneğin oluşumuna dair “yüzyıllık gecikme”ye rağmen, Anadolu topraklarında anarşizmin tarihsel köklerine dair izlere rastlamak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Tacim Çiçek</span> Türk şair, eleştirmen ve yazar

Tacim Çiçek ; Türk şair, eleştirmen, yazar.

Kebikeç veya resmi adıyla Kebikeç İnsan Bilimleri İçin Kaynak Araştırmaları Dergisi; 1994 yılında Ankara'da kurulmuş hakemli bir araştırma dergisidir. Her sayıda yazar kadrosunun ve dosyaların içeriklerinin değişmesine karşın genel olarak sosyoloji, antropoloji, etnoloji, etnografya, felsefe veya tarih gibi sosyal ve beşeri bilim dallarına ait çalışmalara yer verilir.