İçeriğe atla

Düğümküme

Düğümküme 2005-2010 yılları arasında disiplinlerarası tekno-kültürel üretim üzerine yayın yapmış, Türkiye'de eleştirel düşünceyi geliştirebilmek amacıyla yeni nesil sanatsal ve kültürel ürünleri ve süreçleri tartışmış kolektif bir blogdur.[1][2]

Sanatçı, bilişimci, tasarımcı, araştırmacı ve gazetecilerden oluşan Düğümküme yazarları[3] 5 yıl boyunca ağlı bağlı yaşamda sanat ve yeni nesil üretim biçimlerini tartıştılar ve Türkiye'de bu alanda eleştiri üretmeyi amaçladılar. Yazılardan birkaçı yorumlarıyla beraber kitaplara da girdi.[4][5]

Burak Arıkan, Dara Kılıçoğlu, Ali Miharbi, Engin Erdoğan sık yazarlarındandı.

İnternet sanatı, yazılım sanatı, işlemsel sanat, alanlarında işler ve sanatçılar konu alındı; ayrıca ağ savaşı ya da "Darbe olursa nasıl iletişim kurarız? " gibi tekno-siyasi toplumsal konularda yazılar yayımlandı.

2010 yılı boyunca "Düğümküme Toplantıları" ismiyle ayda bir defa bilişimciler, sanatçılar ve aktivistler ile beraber "dağıtık iş", "dağıtık kimlik", "melez kamusal mekan" gibi konularda tartışma yapılan buluşmalar düzenlendi.[6][7][8]

2010 Aralık ayından itibaren yayına son verildi, tüm yazılar dugumkume.org adresinde arşiv olarak yaşamaya devam ediyor.

Kaynakça

  1. ^ Şenova, Başak. "Dijital-Düşünceli Sorgulama: Türkiye'de Dijital Kültür" 5 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Artup! Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan'da Medya Sanatı - Goethe Enstitüsü, Erişim tarihi 5 Mayıs 2016.
  2. ^ "Cultural Exchange Turkey - The Netherlands > Turkey > E-Culture > Short History"[], Dutch Culture | Turkey Desk, Erişim tarihi 5 Mayıs 2016.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2016. 
  4. ^ Tüzünoğlu, Azra (derleyen). Dersimiz Güncel Sanat. Outlet, Istanbul, 2009 - ISBN 9786056067709
  5. ^ Öğünç, Pınar. "Peki ya 'internetler' kesilirse?", Radikal, 02/02/2011. Erişim tarihi 5 Mayıs 2016.
  6. ^ "Dağıtık İş / Distributed Work" 6 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 10/02/2010. Erişim tarihi 5 Mayıs 2016.
  7. ^ "Melez Kamusal Sanat" 6 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 26/03/2010. Erişim tarihi 5 Mayıs 2016.
  8. ^ "Dağıtık Kimlik" 6 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 15/04/2010. Erişim tarihi 5 Mayıs 2016.

İlgili Araştırma Makaleleri

İnternet sanatı, İnternet'i temel gereç (mecra) olarak kullanan ve video sanatında olduğu gibi konusunu da kullandığı mecradan alan; dolayısıyla İnternet, İnternet kültürü, teknoloji-toplum ilişkileri gibi konuları irdeleyen kültürel üretim şekli, sanat çeşididir. Walker Art Center'ın eski küratörü Steve Dietz'in deyişiyle İnternet sanatı projeleri, izlenmesi/ifade edilmesi/katılımının sağlanması için İnternet'in hem gerekli hem de yeterli koşul olduğu projelerdir.

Sadi Rifat Diren, Türk Seramik sanatçısı, sanat eğitimcisi.

Tekno, elektronik dans müziğinin genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen kendini tekrarlayan, artan ve azalan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

Hasan Bülent Kahraman, Türk akademisyen, yazar, sanat eleştirmeni ve küratör.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi</span>

Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 2001-2010 yılları arasında İstiklal Caddesi’nde sergi, konferans ve etkinlikler düzenleyen kurum.

<span class="mw-page-title-main">Garanti Galeri</span>

Garanti Galeri (GG) tasarım, mimarlık ve şehircilik konularına eğilen İstanbul merkezli bir kültür kurumuydu. GG sergiler, konuşmalar, konferanslar, atölyeler, yayınlar aracılığıyla faaliyet gösterdiği alanlarda kent ve ülke genelinde var olan büyük bir boşluğu doldurdu. Steven Holl, Zaha Hadid, Archigram, Hella Jongerius, Konstantin Grcic, Ezri Tarazi, Yossi Lemel gibi uluslararası tanınırlığa sahip mimar ve tasarımcıların işlerine Türkiye'de ilk defa GG ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">SALT</span> kar amacı gütmeyen sanat müzesi

SALT, İstanbul'da ve Ankara'da araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren, disiplinler arası araştırma projeleri yürüten bir kültür kurumu.

Siemens Sanat, Siemens'in sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde bir güncel sanat ve sanatsal araştırmalar merkezi olarak konumlandırılmış olup Siemens AG’nin tek sanat merkezi olarak 16 Ocak 2004 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">BBC Four</span>

BBC Four bir İngiliz televizyon kanalı tarafından işletilen British Broadcasting Corporation (BBC) ve dijital televizyon izleyicileri için kullanılabilir Freeview, IPTV, uydu ve kablo.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Kezban Arca Batıbeki, Türk ressam, grafiker, fotoğrafçı, koleksiyoner.

Mustafa Pancar Türk ressam.

Beril Anılanmert, Profesör, seramik sanatçısı. Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı.

Neriman Polat, (d.1968) sanatçı.

Extramücadele ya da gerçek adıyla Memed Erdener, Türk çağdaş sanatçıdır. 1997 yılından itibaren disiplinler arası bir anlayışla ürettiği güncel sanat işlerinde bu mahlası kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağıtılmış defter teknolojisi</span>

Dağıtılmış defter teknolojisi, ekonomi, toplum ve endüstride organizasyon ve işbirliğini değiştirme potansiyeline sahip bilgi teknolojileri alanında en umut verici yeniliklerden biridir. Dağıtılmış defter teknolojileri, değer yaratma ve yakalama için yeni imkanlar yaratarak, klasik hale gelen ticari işlem kavramlarını yeniden oluşturmaktadır. DLT; verilerin, bir ağ üzerinde bulunan birden fazla alanda erişilebilir, güncellenebilir, doğrulanabilir olmasına imkan sağlayan, merkeziyetsiz, teknolojik altyapıdır. Bir tür konsensüs mekanizması olarak tanımlanır. Merkeziyetsiz yapılarda herhangi bir otorite söz konusu olmadığı için verilerin fikir birliği içerisinde saklanması, erişilmesi, güncellenmesi ve doğrulanması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Adem Genç</span> Türk sanatçı

Adem Genç, Türk sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Galatalı</span>

Atilla Galatalı, Türk seramik sanatçısı. Türkiye'de seramik sanatının kurucularından biri olarak kabul edilen Galatalı, 1970'lerde mimari yapılarda ürettiği duvar panolarıyla öne çıkmaktadır. Dengeli yalın anlatım üslubu ve soyut biçim anlayışı ile bilinmektedir.

GIF sanatı, ilk olarak 1987'de ortaya çıkan bir dijital sanat biçimidir. Animasyonlu GIF teknolojisi yıllar içinde giderek daha da gelişmiştir. 2010'dan sonra, yeni nesil sanatçılar, World Wide Web'de yaratıcılık sunma potansiyelini denemeye odaklanmıştır. İnternete toplu erişim, GIF'lerinin Tumblr ve Giphy gibi sosyal platformlar aracılığıyla çevrimiçi olarak hızla ve viral bir şekilde yayılmasını ve yeni bir sanat biçimi olarak tanınmasını sağlamıştır.