İçeriğe atla

Düzce Saat Kulesi

Koordinatlar: 40°50′31″K 31°09′06″D / 40.84194°K 31.15167°D / 40.84194; 31.15167
Düzce Saat Kulesi
Harita
Genel bilgiler
TürSaat kulesi
KonumMerkez, Düzce, Türkiye
Koordinatlar40°50′31″K 31°09′06″D / 40.84194°K 31.15167°D / 40.84194; 31.15167
Tamamlanma2009
Yükseklik40 m (131 ft 3 in)

Düzce Saat Kulesi, Düzce ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi. Tonyalı İbrahim Usta tarafından Cedidiye Caddesi yakınlarında 1901 yılında inşa edilen ve 1925 yılındaki yangında harabeye dönen eski kulenin yerini alan yeni kule 2009 yılında Anıtpark Meydanı'na inşa edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Cansever, Meltem (Haziran 2009), Türkiye'nin Kültür Mirası 100 Saat Kulesi, İstanbul: NTV Yayınları, s. 88, ISBN 9786055813239 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">San Marco Çan Kulesi</span>

Venedik'teki San Marco Bazilikası'nın çan kulesidir. Ayni isimdeki meydanda yer alır. Şehrin sembolü ile tanımlıdır. Kule 98,6 metre yüksekliğinde, Basilika'nın ön tarafında San Marko meydanının köşesinde ayakta duran tek kuledir. Basit bir forma sahiptir. Gövde düz tuğla sütünludur. 12 metre bir tarafta, 50 metre boyunda, yukarıda çan kulesi şeklinde kubbelenir. 5 adet çana ev sahipliği yapar. Çan kulesi sahanlığı küb ile kapatılır. Birbiri ardı sıra gelen cepheler Venedik'in dişi temsilcisi La Giustizia: Justice ve yürüyen aslan figürlerini gösterir. Kule piramit tepe şeklinde kapatılır. Onun tepesinde baş melek Gabriel Cebrail (melek) durur. Çan kulesi onun şimdiki formuna 1514 yılında ulaştı. Bugünkü duruşu, mamafih, 1902 yılındaki çökmesinden sonra 1912 yılında yeniden inşa edildi ve tamamlandı.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Saat Kulesi</span>

Samsun Saat Kulesi, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Saathane Meydanı'na adını veren kule.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Saat Kulesi</span>

Amasya Saat Kulesi, Amasya'nın merkez ilçesinde yer alan saat kulesi. 1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan kule aynı yıl çıkan yangında hasar görmüştür. 1938 yılında gerçekleşen depremle de oldukça hasar gören yapı Şubat 1940'ta Amasya Valisi Talat Öncel tarafından yeni köprü yapımı tarafından yıktırılmıştır. 2002 yılındaysa orijinal yapıya sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir.

Akçakoca Saat Kulesi, Düzce ilinin Akçakoca ilçesinde bulunan saat kulesi. Kule eski Akçakoca Merkez Camii minaresine 1954 yılında saat eklenmesiyle oluşmuştur. Orijinal minare mimarisinin korunduğu kulenin kenarları dar, cepheleri sekizgen planlı ve kubbesi kurşundur.

<span class="mw-page-title-main">Aya Fotini Kilisesi</span> İzmir, Konakta var olmayan tarihî kilise

Aya Fotini Kilisesi, İzmir ilinin Konak ilçesinde artık var olmayan tarihî kilise. 1793 yılında tamamlanan kilise aynı zamanda metropolitlik merkeziydi. Kilisenin son piskoposu Hrisostomos Yunan İşgali sırasında öldürülmüş, kilisenin kendisi ise 1922 İzmir Yangını'nda yanarak harabeye dönmüş ve yıkılmıştır. Günümüzde İzmir'de aynı adı taşıyan modern Ortodoks kilisesinin aynı adı taşıması dışında bu yapıyla bir bağı yoktur.

Ayvalık Saat Kulesi, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde bulunan saat kulesi. Fevzipaşa Mahallesi'nide bulunan kule Agios Yannis Kilisesinin çan kulesi üzerinde yükselmektedir. 1870 yılında inşa edilen kule kare planlı çan kulesinin üzerinde yine kare planlı şekilde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayburt Saat Kulesi</span>

Bayburt Saat Kulesi, Bayburt ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi. 29 Ekim 1924'te saatleri çalıştırılan kule Millî Mücadele sırasında farklı bölgelerde savaşan Bayburtluların bulundukları yerlerde gördüğü saat kulelerinden esinle inşa edilmiştir ve mimari tarz olarak Çorum Saat Kulesi'ne benzemektedir. Dairesel kaide üzerinde yükselen kulenin gövdesi sekizgen, köşkü ise kare planlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Saat Kulesi</span>

Burdur Saat Kulesi, Burdur ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi. 1830 ya da 1836 yılında dikilen orijinal kule 1914 yılındaki deprem sırasında yıkılmış ve mevcut kule 1937 yılında aynı noktada yeniden inşa edilmiştir.

Göynük Saat Kulesi, Bolu ilinin Göynük ilçesinde bulunan saat kulesi. Kaymakam Hurşit Bey'in teşvikiyle Millî Mücadele anısına inşa edilen kule üç katlı ve sekizgen kaideli, altıgen gövdeli ve sivri kubbelidir. Ödüllü Akrebin Yolculuğu adlı filmin geçtiği mekân olan kule 2001 yılında farklı bir filmin çekimleri sırasında yanmış ve yenilenmiştir.

Gümüşhacıköy Saat Kulesi, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan saat kulesi. 1900 yılında dikilen orijinal kule 1943 yılındaki deprem sırasında yıkılmış, 1948'de aynı yerde ahşap bir kule daha inşa edilmiş, 1971'de bu kule yol çalışmaları kapsamında yıkılarak bir kule daha inşa edilmişse de bu kule de yıkılmış ve 2009 yılında günümüzdeki kule dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayramyeri Saat Kulesi</span> İzmir, Türkiyede bir saat kulesi

Bayramyeri Saat Kulesi, Türkiye'nin İzmir ilinin Konak ilçesinde bulunan bir saat kulesidir. Birleşmiş Milletler Caddesi ve Eşrefpaşa Caddesi'nin İnönü Caddesi ile kesişme noktasında yer alan kule, 1955 yılında inşa edilmiştir. İnce ve uzun düz bir blok hâlinde kare planlı inşa edilen yapının dört tarafında betondan oyma süslemeler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Saat Kulesi</span>

Manisa Saat Kulesi, Manisa ilinin Şehzadeler ilçesinde bulunan saat kulesi. 1366'da yılında tamamlanan Manisa Ulu Camii'nin kuzey ana giriş kapısının çıkıntısı üzerine 1672'de eklenen saat ile oluşturulmuştur. 1672 tarihi doğru kabul edilirse Türkiye'deki ilk saat kulesidir. 1922 yılındaki büyük Manisa Yangını'ndan etkilenmemiştir. Cumhuriyet'e kadar sağlam olan saat yapısı sonraları tamamen yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Saat Kulesi</span>

Kütahya Saat Kulesi, Kütahya ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Mudurnu Saat Kulesi</span>

Mudurnu Saat Kulesi, Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde bulunan ahşap kaplı, kiremit çatılı saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Siirt Saat Kulesi</span>

Siirt Saat Kulesi, Siirt ilinin Merkez ilçesinde bulunan saat kulesi. Siirt Ulu Camii'nin doğusunda yer alan ve Alaaddin Paşa tarafından 1905'te yaptırılan orijinal kule zamanla yıkılmış ve mevcut yapı 1975 yılında inşa edilmiştir.

Şefaatli Saat Kulesi, Yozgat ilinin Şefaatli ilçesinde bulunan saat kulesi. 1986 yılında Bayram Karabulut tarafından yaptırılan kule altı ademeli dörtgen bir yapıda inşa edilmiştir.

Turgutlu Saat Kulesi, Manisa ilinin Turgutlu ilçesinde bulunan saat kulesi. Turgutlu Atatürk Parkı'nda yer alan üç katlı kulenin tam yapılış tarihi bilinmemekle birlikte 2000'li yılların başında inşa edildiği bilinmektedir.

Yenişehir Saat Kulesi, Bursa ilinin Yenişehir ilçesinde bulunan saat kulesi. 1906'da yapılan orijinal kulenin Yunan İşgali sırasında büyük oranda zarar görmesi üzerine 1936 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki saat kuleleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki saat kuleleri listesi, Türkiye'deki kayda değer saat kulelerinin yer aldığı derleme.

<span class="mw-page-title-main">Saat kulesi</span> mimari yapı

Saat kulesi, bir kule ya da bir yapının üzerinde yükselen kulevari çıkıntı üzerine saat kadranı eklenmesiyle oluşan ikonik yapı.