İçeriğe atla

Dünya Tatar Kongresi

Dünya Tatar Kongresi
Бөтендөнья татар конгрессы
Kuruluş1992
Kuruluş yeriKazan, Tataristan
Resmî dillerTatarca, Rusça
LiderVasil Şeyhrazıyev

Dünya Tatar Kongresi (Tatarca: Бөтендөнья татар конгрессы, Bötendönya tatar kongressı), DTK, dünyanın her yerindeki Tatarları birleştiren bir kamu kuruluşudur.

Kongre Tarihi

Haziran 1992'de Tatar halkının ilk kongresi toplandı. Kongreye Rusya ve Tataristan haricinde uzak ve yakın ülkelerden delegeler katılıyor. İlk forumda, Dünya Tatar Kongresi Yürütme Komitesi'nin kurulmasına karar verilir. Nisan 1998'de DTK, Rusya Adalet Bakanlığı'na tescil edildi ve Dünya Tatar Kongresi böylece Uluslararası Kamu Dernekleri Birliği statüsünü aldı. VII. Olağanüstü Kongrenin genel oturumunda yeni bir tüzük kabul edildi. 25 Temmuz 2018'de, Dünya Tatar Kongresi'nin bu tüzüğü Adalet Bakanlığı'na tescil edildi. Kimlik Kayıt Numarası: 1612060331. Yayın Tarihi: 25 Temmuz 2018.

Etkinliğin ana hedefleri

  • Tatar halkının birleştirilmesi;
  • Tatar halkının milli-kültürel, sosyo-ekonomik ve manevi gelişimini desteklemek;
  • Kültür, dil ve geleneklerin geliştirilmesi ve korunması.

DTK kapsamındaki STK'lar[1]

  • Rusya kamu kuruluşu "Rusya'nın Tatar köyleri"
  • Ak Kalfak Tatar Kadın Cumhuriyet Kamu Kurumu
  • Rusya Kamu Vakfı "Tatar Ailesi"
  • Rusya kamu kuruluşu "Ulusal güreş federasyonu" Tatar güreşi "
  • Dünya Tatar Girişimcilerini Destekleme Derneği
  • Tatar Gençlik Dünya Forumu
  • Bütün Tatarlar Bölgesel Tarih Topluluğu

Kongreler

  • I. Kongresi - Kazan, 1992.
  • II. Kongresi - Kazan, 28-29.08.1997
  • III. Kongresi - Kazan, Mayıs 2002
  • IV. Kongresi - Kazan, 12-15.12.2007
  • V. Kongresi - Kazan, Aralık, 2012
  • VI. Kongresi - Kazan, 2-6 Ağustos 2017
  • VII. Olağanüstü Kongresi - Kazan, 19-22 Temmuz 2018

Yöneticiler

1992-2002 - Indus Rizakovich Tahirov (1936), Dünya Tatar Kongresi Yürütme Komitesi Birinci Başkanı. Seçkin Tatar bilgini, Tarih Bilimleri Doktoru, Profesör, Politikacı.

2002 - Rinat Zinnurovich Zakirov (1948 doğumlu), halk figürü, Tarih Bilimleri Doktoru, Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi'nin 3., 4. ve 5. toplantılarının Üyesi. 2017-2020 Dünya Tatar Kongresi Yürütme Komitesi Başkanı.

2017 - Shaikhraziev Vasil Gabtelgayazovich (1963 doğumlu), Tataristan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Dünya Tatar Kongresi Ulusal Konseyi Başkanı.

2020 - Danis Shakirov, Tatar Kongresi Yürütme Komitesi Başkanı. 2011 yılında Tatar Kongresi'ne referandumda geldi ve kuruluşun Tataristan şubeleriyle çalıştı. 2015 yazından bu yana Birinci Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.[2]

Bağlantılar

Ayrıca Bakınız

DTK yayınları

  • "Millet"
  • "Halkım benim" (2010-2019)
  • "Tatarlar" (2019'dan itibaren)

DTK Ulusal Konseyi Başkanlık Divanı Üyeleri

  • Ramis Safin

Notlar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  2. ^ Ринат Закиров Татар конгрессы җитәкчесе вазифасыннан китте. 9 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Азатлык радиосы, 25.09.2020

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mirsaid Sultangaliyev</span> Tatar devrimci ve teorisyen

Mirsaid Sultangaliyev, Orta Asya'daki Türk halklarını birleştirerek sosyalist bir Türkistan devleti kurmak istemiş Tatar lider ve düşünce adamı. Müslüman "ulusal komünizm"in kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan federe yapı

Tataristan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı ve Volga Federal Bölgesi'nin coğrafi sınırları içinde bulunan federal yapıdır. Rusya Federasyonu 2010 yılı nüfus sayımına göre 3.786.488 nüfusu ve 67.836 km2 alanı olan petrol ve maden zengini devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin kurucu ve iktidar partisi

Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazan, Tataristan</span>

Kazan, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın en büyük şehri ve başkentidir. Volga ve Kazanka Nehirlerinin birleştiği noktada yer alan şehir, 425,3 kilometrekarelik bir alanı kaplamakta olup, nüfusu 1,3 milyonun üzerinde ve büyük metropol bölgesinde yaklaşık 2 milyona ulaşmaktadır. Kazan, Volga Federal Bölgesi'nin yanı sıra Volga üzerindeki en kalabalık şehir olarak Rusya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Komünist Partisi (1993)</span> Azerbaycanda siyasi parti

Azerbaycan Komünist Partisi, Azerbaycan'da faaliyet gösteren siyasi partidir. 1993 yılında Ramiz Ahmedov tarafından kurulmuş ve Adliye Bakanlığı'nca 1994'te resmî olarak kayda alınmıştır. Parti kuruluşundan itibaren bölünmeler yaşamış ve her fraksiyon gerçek Azerbaycan Komünist Partisi'nin kendileri olduğunu ileri sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi</span> 1898-1918 tarihleri arasında Rusyada faaliyet göstermiş sosyalist–marksist işçi partisi

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi, 1898'de kurulan, Rusya'nın ilk Marksist partisi. Daha sonra Bolşevik ve Menşevik olmak üzere ikiye bölünmüştür.

Tüm Rusya Merkezi Yönetim Komitesi veya VTsIK Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyetinde Sovyet Kongreleri ara dönemlerinde ülkedeki en yüksek otoriteydi. Anayasal değişiklik yapmaya yetkili tek organdı. Tüm Rusya Sovyetler kongresi tarafından seçilirdi. 1917 – 1937 yılları arasında görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Toplum Kongresi</span>

Demokratik Toplum Kongresi, DTH'nin sivil toplum kuruluşlarını tek çatı altında toplayan oluşum. 30 Ekim 2007 tarihinde Diyarbakır'da kurulmuştur. İlk eşbaşkanları Yüksel Genç ve Hatip Dicle'dir. KCK iddianamesinde PKK ile doğrudan ilişkili olduğu iddia edilmiştir. DTK Daimi Meclisi'nin eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'tur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 2. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) II. Kongresi 30 Temmuz-23 Ağustos 1903 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı ve 6 Ağustos tarihine kadar burada devam etti. Belçika hükûmetine, Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan baskılar neticesinde, Belçika polisi delegeleri zorla ülkeden çıkarttı. Londra'ya geçen delegeler, Kongre'yi bu şehirde tamamladılar. İlk kongrede kuruluşu ilan edilen Marksist Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne nihai şekli bu kongrede verildi.

Rinat Muhammedi veya Renad Muhammedi veya, Tatar Türklerinden tanınmış yazar ve düşünce insanı. Abdullah Tokay Devlet ödül sahibi (1993), SSCB Yazarlar Birliği üyesi

<span class="mw-page-title-main">Fevziye Bayram</span>

Fevziye Bayram, , Tatar Türklerinden tanınmış yazar, tarihçi, toplum önderi ve düşünce kişisi. İttifak fırkası başkanı, Milli Meclis reisi. 1990'lı yıllarda faal siyasetçisi. Tatar güzeli diye adlandırılmış ve Süyümbike ile özdeşleştirilmiştir. Halen Tataristan'da olup Yar Çallı şehrinde çeşitli konulardaki yazılarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 6. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi VI. Kongresi Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (Bolşevik) 26 Temmuz - 3 Ağustos 1917 tarihleri arasında Sankt-Peterburg'da düzenlediği kongredir. Kongrede merkez komitesi seçilmiş ve yeni bir tüzük yayınlanmıştır.

RSDİP'nin 7. (Olağanüstü) Kongresi, 6-8 Mart 1918 tarihleri arasında RKP(b) Olağanüstü 7. Kongresi olarak da anıldı. Bu kongrede Bolşevikler, partinin adını "komünist" kelimesini de içine alacak şekilde değiştirdiler.

1924 Sovyet Anayasası Rusya SFSC, Ukrayna SSC, Belarus SSC ve Transkafkasya SFSC arasında imzalanan Sovyetler Birliği oluşturan Aralık 1922 SSCB Kuruluş Antlaşması'nı meşrulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Tabeyev</span>

Fikret Ahmedyanoviç Tabeyev, Sovyet Tatar politikacı, büyükelçi, parti lideri. Aynı zamanda Tataristan Cumhuriyeti Komünist Partisi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">3. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi</span>

3. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi veya resmi adıyla 3. Tüm-Rusya İşçi, Köylü ve Asker Temsilcileri Sovyetleri Kongresi, 23-31 Ocak 1918 tarihleri arasında Tauride Sarayı'nde toplanan üçüncü Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar Ansiklopedisi</span>

Tatar Ansiklopedik Sözlüğü Tatarca Tataristan ve Tatar halkının tarihi hakkında yayınlanan ilk ansiklopedik sözlüktür. Yayın Tataristan Bilimler Akademisi Tatar Ansiklopedisi Enstitüsü tarafından hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi</span>

Tataristan Cumhuriyeti Devlet Konseyi Tataristan Cumhuriyeti'nin tek kamaralı yasama organıdır. Yüz sandalyesi var. Ellisi siyasi partilerin temsilcilerine, diğer ellisi ise yerel temsilcilere aittir.

<span class="mw-page-title-main">Tüm-Tatar Halk Merkezi</span>

Ayrıca Tatar Sosyal Merkezi olarak bilinen Tüm-Tatar Halk Merkezi, (TTHM, BTİÜ), milliyetçi bir gündemi olan bir Tatar sosyal örgütüdür. TTHM genel merkezi Kazan, Tataristan'dadır.

<span class="mw-page-title-main">İttifak Partisi</span>

Tatar Ulusal Bağımsızlık Partisi "İttifak", Nisan 1990'da Tatar ÖSSC'de kurulmuş ve 3 Ocak 1992'de resmen tescil edilmiş bir siyasi partidir. İttifak, Tataristan'daki ilk komünist olmayan partiydi. Genellikle Tatar milliyetçi partisi olarak anılır. Adını Çarlık Rusya'sında Duma'da temsil edilen devrim öncesi Müslüman siyasi partisi olan İttifak el-Müslimin'in onuruna almıştır.