İçeriğe atla

Dünya Oyunları Stadyumu

Koordinatlar: 22°42′10″K 120°17′42″D / 22.70278°K 120.29500°D / 22.70278; 120.29500
Dünya Oyunları Stadyumu
Harita
YerKaohsiung, Çin Cumhuriyeti
Koordinatlar22°42′10″K 120°17′42″D / 22.70278°K 120.29500°D / 22.70278; 120.29500
Açılış2009
MimarToyo Ito
Ev sahibiWorld Games 2009
Kapasite40.000

Dünya Oyunları Stadyumu, Tayvan'ın Kaohsiung şehrinde yer alan bir stadyumdur.

Japon mimar Toyo Ito tarafından Dünya Futbol Kupası ana stadyumu olarak tasarlanan Kaohsiung Stadyumu 17 Temmuz 2009 tarihinde açıldı.

Zemin üzerinde üç katı ve yer altında iki katlı olan bu 40,000 kişilik stadyumun çevresinde son derece geniş bir park düzenlemesi de gerçekleştirildi. Yaklaşık 99,000 kilometre karelik alana yayılan stadyumun çevresindeki düzenlemeler ile toplam alanı kabaca 190,000 kilometre kareye ulaşıyor.

Yaklaşık 14,155 metre karelik bir alana yayılmış 8,844 adet güneş paneli yapının elektrik ihtiyacının yüzde 75'ini karşılıyor. Son dönemde inşa edilen ve de etkileyici mimarisi olan yeşil yapılar arasında yer alan bu stadyum Tayvan'daki en büyük güneş enerjisi kullanan yapısı unvanını aldı. Yapıya bir yaya yolu ile ulaşılıyor. Yaya yolunun en sonunda ve stadyumdan önce yer alan meydanda bilet satış gişeleri ve restaurantlar yer alıyor.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Efes</span> Anadoluda bir antik kent

Efes, Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur. Kuruluşu Cilalı Taş Devri'ne yani MÖ 6000 yıllarına dayanır. MÖ 10. yüzyılda eski Arzava başkentinin yerine Attik ve İyonyalı Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya</span> Güneş Sisteminde Güneşe en yakın üçüncü gezegen

Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir. Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuştur. Dünya'nın yer çekimi, uzaydaki diğer nesnelerle, özellikle Güneş'le ve tek doğal uydusu Ay'la etkileşime girer. Dünya'nın Güneş'in etrafındaki yörüngesi, 365,256 güneş günü, yani bir yıldız yılı sürer. Bu süre içerisinde Dünya, kendi ekseni etrafında 366,265 kez döner.

<span class="mw-page-title-main">Portland, Oregon</span> ABDnin Oregon eyaletinde bir şehir

Portland, ABD'nin Oregon eyaletinin, Moltnamah ilçesinin de bağlı olduğu en büyük kentidir. Şehir, bir limana sahiptir. ABD'nin Kuzeybatı Pasifik kıyısında Willamette Nehri ile Kolumbiya Nehri'nin kavuşma mevkisinde kurulmuştur. Kent, 380 km² bir alan sahiptir. 2015 yılı tahminî verilerine göre nüfusu 632.309'dur. ABD'nin en kalabalık 26. şehridir. Portland'a bağlı yerleşim yerlerinde toplam 2.389.228 kişi yaşar. Bu da bölgeyi toplamda 3.022.178 kişi ile ABD'nin 17. kalabalık yerleşim alanı yapar.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan</span> Doğu Asyada bir ülke

Tayvan ya da resmî adıyla Çin Cumhuriyeti, Tayvan Adası ile Penghu, Kinmen, Matsu ve bazı diğer adacıklarda yerleşik bir Doğu Asya ada ülkesi. Tayvan resmî olarak, Çin'i yöneten Çin Komünist Partisi'ni Çin anakarasında işgalci güç olarak kabul eder. 1949 yılından günümüze kadar sık sık Çin Halk Cumhuriyeti ile olan rekabetiyle gündeme gelen Tayvan yönetimi, Çin anakarasında kontrol ve yönetim hakkı iddia ederek kendini gerçek Çin olarak tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Tibet Platosu</span> Çinin Tibet Özerk Bölgesi ve Qinghai Eyaletinin büyük bir bölümünü kapsayan, Orta Asyada yer alan yüksek platoya verilen isimdir

Tibet Platosu ya da Çang-Tang, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi ve Qinghai Eyaleti'nin büyük bir bölümünü kapsayan, Orta Asya'da yer alan yüksek platoya verilen isimdir. 1.000 km'ye 2.500 km'lik bir yer kaplayan bu platonun ortalama yükseltisi 4.500 m civarındadır. 2,5 milyon kilometre karelik bu plato Dünya'nın en yüksek ve büyük platosudur ve "Dünya'nın Çatısı" diye anılır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya'nın dış çekirdeği</span>

Yerkürenin dış çekirdeği yaklaşık 2.260 km kalınlığında demir ve nikelden oluşmuş katı olan iç çekirdeğin üstünde ve mantonun altında yer alan bir tabakadır. Üst sınırı yeryüzünün yaklaşık 2890 km metre altında yer alırken, iç çekirdekle geçiş bölgesi ise yeryüzünün yaklaşık 5.150 km altındadır. Dış sınırı, Dünya yüzeyinin altında 2,890 km bulunur. İç çekirdek ve dış çekirdek arasındaki geçiş, Dünya yüzeyinin altında yaklaşık 5,150 km (3,200 mi) bulunur. İç çekirdeğin aksine, dış çekirdek sıvıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fort Lauderdale</span>

Fort Lauderdale, ABD'de Florida eyaletinin güneydoğusundaki Broward ilinin (county) merkezi kent.

<span class="mw-page-title-main">Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu</span> Kayseri, Türkiyede bir stadyum

Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu veya sponsorluk adıyla Kayseri Rhg Enertürk Enerji Stadyumu, Türkiye'nin Kayseri şehrinde yer alan stadyum. Ülkenin uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapması projesi kapsamında şehir merkezindeki Kayseri Atatürk Stadyumu arazisi karşılığı özel bir şirkete yaptırılan UEFA'nın 4 yıldızlı stadyumlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yörüngeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yörünge çeşitleri aşağıda listelenmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Resif</span>

Resif, denizcilik terminolojisinde kaya, kum ve deniz canlıların birikimiyle birlikte suyun cezir halindeyken altı kulaç veya daha az derinlikli sığ alanlarında oluşmuş su altı yüzey yapılarıdır. Pek çok resif kumun abiyotik-biriktirmeleri, dalgaların kayalar üzerindeki erozyonu ve diğer doğal süreçler sonucunda gelişirken en çok bilinenleri biyotik süreçlerin baskınlığında mercanların ve kalkerli alglerin etkisiyle tropik denizlerde oluşmuş mercan resifleridir.

Ibirapuera Parkı, Brezilya'nın São Paulo şehrinin en büyük ikinci parkıdır. Parkta eğlence yerleri, koşu ve yürüyüş alanları, gölet ve toplantı salonu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Volta Redonda</span> Brezilyanın Rio de Janeiro  eyaletinde belediye

Volta Redonda, Brezilya’nın Rio de Janeiro Eyaleti'nde yer alan bir şehirdir. Türkçede eğrisel dönemeç anlamına gelen şehir, bu ismi çevresine yerleştiği Paraíba do Sul Nehri’nin bu bölgedeki şeklinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Copacabana, Rio de Janeiro</span> Rio de Janeiroda semt (bairro)

Copacabana, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinin güney bölgesi olan Zona Sul'da yer alan bir ve Portekizcede bairro adı verilen bir mahalledir. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda dünyanın en tanınmış plajlarından biri burada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barranquilla</span> Kolombiyanın Atlántico departmanında belediye

Barranquilla Kuzey Kolombiya'da bulunan bir şehirdir. Karayip Denizi'ne kıyısı bulunur. Şehir Kolombiya'nın idari bölgelerinden biri olan Atlántico Departmanı'nın başkentidir. Barranquilla Kolombiya'nın kuzeyindeki Karayip Kıyı Bölgesi'nin en büyük şehri ve limanı konumundadır. Metropol alanı 2011 nüfus sayımına göre 1.885.500 kişiyle Bogotá, Medellín ve Cali'den sonra ülkenin en kalabalık 4. şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaohsiung</span> Tayvanın üçüncü büyük şehri, Tayvanın güney kesiminde yer alan Çin Cumhuriyeti şehri

Kaohsiung, Tayvan'ın özel şehirlerinden biri ve ikinci büyük şehridir. Şehir ülkenin güneybatısında Tayvan Boğazı'nın kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 2.951,8524 km² olan şehrin nüfusu Ocak 2016 tarihi itibarı ile 2,7 milyonun üzerindedir. Kaohsiung 17. yüzyıldan itibaren ticaret ile geçinen küçük bir köyden güney Tayvan'ın siyasi, ekonomik, ulaşım, imalat, arıtma, gemi yapımı ve sanayi merkezi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Lord Howe Adası</span> Avustralyada ada

Lord Howe Adası, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında Tasman Denizi'nde bulunan düzensiz hilâl şeklinde bir volkanik kalıntıdır. Anakara Port Macquarie'nin doğrudan 600 kilometre doğusunda, Norfolk Adası'na yaklaşık 900 kilometre mesafededir. Lord Howe Adası Deniz Parkı'nın bir parçası olan ada, Ball's Pyramid Adası'nın yaklaşık 20 km. kuzeydoğunda yer almaktadır. Yaklaşık 10 km uzunluğunda ve 2.0 km ila 0.3 km genişliğinde olup 14.55 kilometre karelik bir alana sahiptir. Bu alanın sadece 398 hektarı alçak ovada yerleşik alandır. Batı kıyısında kumlu, yarı kapalı korunaklı mercan resifi lagünü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya'nın manyetik alanı</span> bilimsel terim

Dünya'nın manyetik alanı, diğer adıyla jeomanyetik alan, Dünya'dan uzaya doğru uzanan manyetik alandır. Dünya'dan çıkan manyetik alan, Güneş'ten gelen yüklü parçacıklardan oluşan Güneş rüzgarlarıyla buluşur. Manyetik alanın büyüklüğü, Dünya yüzeyinde 25 ve 65 microtesla arasıdır. Kabaca bakarsak, bu alan, Dünya'nın dönüş eksenini baz alarak, yaklaşık 10 derece kaymış bir manyetik dipoldur. Diğer bir deyişle, düz bir dikdörtgen mıknatısın, yine aynı açıyla Dünya'nın merkezine konması gibidir. Kuzey jeomanyetik kutup, Grönland'ın yakınlarında kuzey yarımkürede olan kutup, aslında manyetik olarak Dünya'nın manyetik alanının güney kutbudur ve Güney jeomanyetik kutup da manyetik alanın kuzey kutbudur. Çubuk mıknatıslardan farklı olarak, Dünya'nın manyetik alanı zamanla değişir çünkü bu manyetik alan, Dünya'nın dönüş hareketinden meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpleri</span> Volkanik ada, Dünya Mirası Alanı

Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpleri, Güney Kore'de yer alan bir Dünya Mirası Alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan yüksek hızlı demiryolu</span> Tavyandaki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Tayvan yüksek hızlı demiryolu, Tayvan'da bulunan ilk ve tek yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Hat 345 km uzunluğunda olup Taipei-Zuoying arasında hizmet vermektedir. Sistem Japonya'nın Shinkansen teknolojisine dayanmaktadır.

Aile Portresi veya bazen gezegenlerin portresi Güneş Sistemi tarafından edinilen bir görüntüdür. Voyager 1, 14 Şubat 1990'da Dünya'dan 6 milyar kilometre uzaklıkta altı gezegenin bir bir çerçevelerine ve göreceli konumlarını gösteren kısmi bir arka plana sahiptir.Resim 60 karelik bir mozaiktir. Voyager görüntüleme ekibinde yer alan gök bilimci Carl Sagan, fotoğrafları çektirmek için uzun yıllar kampanya yapmıştır. Mozaikte sağdan sola altı gezegen görülebilir. Görüntüler yaklaşık altı milyar kilometre mesafeden ve ekliptikten 32 derece yüksek bir açıdan çekildi. Görüntünün birleşik bir görünümü yoktur.Bir bir çerçeveler, her birinde mümkün olduğunca fazla ayrıntı ortaya çıkarmak için çeşitli pozlamalarda çeşitli filtreler kullanılarak elde edildi.Görüntü, Dünya'dan yaklaşık 40,11 AU uzaklıkta ve ekliptik düzlemden yaklaşık 32° yükseklikte elde edildi. Uzay aracı güneş sistemimizin kenarına ulaştığında, tam 6,4 milyar kilometre uzaklıktan Dünya'ya son bir bakış atıp resmi çekti. Resimde Dünya küçük bir yer olarak gözüküyordu.Sagan buna özetle kısaltırsak şunu anlatıyordu Uzayın derinliğinden çektiği bu resmi o yerin evimizin olduğunu tüm tandıklarınız adını duyduğunuz gelmiş geçmiş tüm insanların burada yaşadığını sevinç, acı, ideoloji, inanç kısacası türlü türlü çeşit insanların bir güneş ışınında asılı duran o toz zerreceğinde yaşadığını anlatıyordu.