İçeriğe atla

Dünya Ne Hale Gelmiş / İsyankar

Dünya Ne Hale Gelmiş / İsyankâr
Müslüm Gürses 45'liği
Yayımlanma10 Nisan 1978 (1978-04-10)
TarzArabesk
Süre9:47
DilTürkçe
ŞirketÇınçın Plak
YönetmenCengiz Tekin (?)
Müslüm Gürses kronolojisi
Sevmezsen Olmuyor / Yalvarış
(1977)
Dünya Ne Hale Gelmiş / İsyankâr
(1978)
İsyankar Filminin Unutulmaz Şarkıları
(1979)

Dünya Ne Hale Gelmiş / İsyankâr, Müslüm Gürses'in 10 Nisan 1978'de çıktığı söylenen, Çınçın Plak firması etiketiyle piyasaya sunulan 45'lik plağıdır.[1]

Şarkı listesi

# Şarkı Söz Müzik Süre
1Dünya Ne Hale Gelmiş?Burhan PakerBurhan Paker5:02
2İsyankârDemirhanDemirhan4:45

Plağa ait diğer bilgiler

  • Gürses, bu plakta yer alan "İsyankar" şarkısını yıllar sonra tekrar seslendirmiştir.

Bu şarkı 1998 yılında Elenor Müzik etiketiyle yayımlanan ve resmî olarak Orhan Akdeniz'in yönetmiş olduğu son Müslüm Gürses albümü olan Müslüm Gürses Klasikleri albümünde yer almıştır.

Eleştiriler

  • Hey dergisi: Piyasa türü dediğimiz şarkılar ve bu şarkıların okunuş biçimleri gelip geçicidir. Şöhrete ulaşmak ve kazanmak doğaldır. Ancak köklü olmayan bu tarz şarkı ve okuyuşların her zaman geçerli olmadığı bir gerçek. Müslüm Gürses "İsyankar" adlı şarkısı ile bize rengini yitirmiş bir üslubu duyurmaya çalışıyor. "Dünya Ne Hale Gelmiş" şarkısında Gürses, pes seslerde rahat değil, parçanın müziği akıcı değil.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". www.diskotek.info. 17 Mart 2023. 30 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses</span> Türk şarkıcı ve oyuncu (1953–2013)

Müslüm Gürses ya da doğum adıyla Müslüm Akbaş, Türk arabesk ve halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu. Dünya'da "Father of Arabesque", Türkiye'de ise "Arabeskin Babası" ve "Müslüm Baba" olarak tanınmaktadır.

<i>Küskünüm</i> (albüm) 1986 yılında Bayar Müzikten çıkarılan Müslüm Gürses albümü

Küskünüm, 24 Haziran 1986'da Bayar Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan ayrıca Müslüm Gürses'in Bayar Müzik etiketiyle yayımlanan ilk stüdyo albümüdür. Bu albüm Türkiye'de tüm zamanların en çok satan albümüdür. Albüm sadece yasal olarak en az 12 milyondan fazla satmıştır. Albümde yer alan şarkıların hepsi Müslüm Gürses klasiği haline gelmiştir. Albümün bütün müziklerinde Burhan Bayar imzası bulunmaktadır.

Dert Bende Derman Sende veya dijital platformlardaki kısaltılmış adı ile Dert Bende, Mine Koşan'ın 1972'de yayınladığı "Dert Bende/Sevde Gör" 45'liğinde yer alan şarkısıdır. Şarkının sözü ve müziği Vedat Yıldırımbora'ya aittir. Bir dönem şarkının Orhan Gencebay'a ait olduğu iddia edilmiştir. İstanbul Plak etiketi ile yayınlanmıştır.

<i>Yaranamadım</i> (albüm) 1984 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Yaranamadım, Müslüm Gürses'in 1984'te Elenor Müzik firmasından çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Türk arabesk müziği tarihinin en ağır albümlerinden olduğu söylenebilmektedir. Albümdeki müziklerin birçoğunda Uğur Bayar imzası bulunmaktadır.

<i>Kaybolan Günler / Yarap Al Canımı</i> Müslüm Gürsesin 1973 yılında çıkan 45liği

Kaybolan Günler / Yarab Al Canımı, bir Müslüm Gürses 45'lik plağıdır. 24 Nisan 1973 yılında Hülya Plak firması etiketiyle piyasaya sunulmuştur.

<i>Ah (Gel De İçme) / Ölüyorum Kederimden</i> Müslüm Gürses 45lik plağı

Ah / Ölüyorum Kederimden bir Müslüm Gürses 45'lik plağıdır. 1975 yılında Hülya Plak firması etiketiyle piyasaya sunulmuştur. "Ölüyorum Kederimden" şarkısı bir Müslüm Gürses klasiği haline gelmiştir.

<i>Sen Neredesin Ben Neredeyim</i> 1991 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Sen Neredesin Ben Neredeyim, Müslüm Gürses'in 8 Temmuz 1991'de Bayar Müzik etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Albümde, güftesi ve bestesi Şekip Ayhan Özışık'a ait Rüzgar Söylüyor şarkısı da bu albümde yer almıştır.

<i>İsyankar Filminin Unutulmaz Şarkıları</i> 1979 yılında çıkan Müslüm Gürses EPsi

İsyankar Filminin Unutulmaz Şarkıları, Müslüm Gürses'in Temmuz 1979'da Saner Plak firması etiketiyle piyasaya sunulan EP'sidir. Bu albüm, Gürses'in hayattayken yayımlanan tek EP'sidir.

<i>Bir Fırtına Kopacak</i> 1989 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Bir Fırtına Kopacak, Müslüm Gürses'in 17 Mart 1989'da Akdeniz Plak firması etiketiyle yayımlanan stüdyo albümüdür. Albüme ismini veren Bir Fırtına Kopacak şarkısı Türkiye'de arabesk müziğinin en ağır şarkılarından olarak bilinmektedir.

<i>Talihsizler</i> 1987 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Talihsizler, Müslüm Gürses'in 1987 yılında Elenor Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür.

<i>Maziden Bir Demet</i> 1988 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Maziden Bir Demet Müslüm Gürses'in Ağustos 1988'de Sedef Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Bu albümde Gürses, Çın Çın Plak firması etiketiyle yayımlanan Müslüm Gürses 1 ve Müslüm Gürses 3 - Hani Söz Vermiştin albümlerinde yer alan şarkıları tekrar seslendirmiştir.

<i>Bir De Benden Dinleyin</i> 1991 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Bir De Benden Dinleyin, Müslüm Gürses'in 31 Mayıs 1991'de Elenor Müzik firması etiketiyle piyasaya sunulan albümüdür. Albümde birçok türe yer verilmiştir. Gürses, Muazzez Abacı'nın 1990 yılına damga vuran Vurgun albümüne ismini veren, şarkının söz yazarı "Cemal Safi"’ye Hürriyet gazetesinin Altın Kelebek ve Milliyet gazetesinin "Yılın En Sevilen On Şarkısı" birincilik ödülleri, şarkının bestecisi Selçuk Tekay'a 1991 yılında "Altın Kelebek Yılın Bestecisi Ödülü"nü kazandıran Vurgun şarkısını seslendirmiş ve bu albümde yer almıştır.

<i>Dünden Bugüne Anılarımla</i> 1987 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Dünden Bugüne Anılarımla, Müslüm Gürses'in 1987 yılında Sarp Plak müzik firması etikeyiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Bu albüm, Gürses'in Sarp Plak etiketiyle yayımlanan ilk albümüdür. Albüm ilanında "Dünden Bugüne Anılarımla - Haydar Haydar" albümü olarak da bahsedilmiştir.

<i>Anlatamadım</i> 1983 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Anlatamadım, Müslüm Gürses'in 14 Mart 1983'te Kale Plak firması etiketiyle piyasaya sunulan albümdür. Albümün her bir şarkısı Müslüm Gürses klasiği haline gelmiştir. Albüm Gürses'in en çok satan albümlerinden olduğu söylenmekle birlikte Gürses bu albümüyle yaklaşık 1 yıl listelerde kalarak rekor kırmıştır.

<i>Mutlu Ol Yeter</i> (Müslüm Gürses albümü) 1981 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Mutlu Ol Yeter, Müslüm Gürses'in 23 Aralık 1981'de piyasaya sunulduğu söylenen, Modern Plak etiketiyle de yayımlanan ilk ve tek stüdyo albümüdür. Albümde yer alan birçok şarkıda Burhan Bayar ve Orhan Akdeniz'in imzası bulunmaktadır. Gürses'in bu albümle damga vurduğu söylenmekle birlikte, albüme ismini veren şarkı Mutlu Ol Yeter ve arabesk müziğinin önemli şarkılarından olan İtirazım Var isimleriyle de Gürses'in filmleri yayımlanmıştır.

<i>Benim Kaderim / Arkadaş Kurbanıyım</i> 1990 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Benim Kaderim / Arkadaş Kurbanıyım, Müslüm Gürses’in 14 Kasım 1990'da Uğur Plak etiketiyle piyasaya sunulan stüdyo albümüdür. Gürses'in Uğur Plak firması etiketiyle yayımlanan ilk albümüdür. Albümdeki bütün müziklerde Uğur Bayar imzası vardır.

<i>Müzik Ziyafeti</i> 1983 yılında çıkan Müslüm Gürses albümü

Müzik Ziyafeti, Müslüm Gürses'in 7 Kasım 1983'te Akdeniz Plak firması etiketiyle piyasaya sunulan albümüdür. Albümün bütün şarkıları Müslüm Gürses klasiği haline gelmiştir. Albüm Sev Yeter, Acımasız Dünya, Bu Şehirde Yaşanmaz ve Usandım Gecelerden şarkılarını içermekle beraber arabesk müziği tarihinin en ağır albümlerinden birisi olduğu söylenebilmektedir.

Uğur Bayar, Türk söz yazarı, bestekâr ve orkestra şefi ve aranjördür. Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses'in söylediği bilindik birçok şarkı kendisine aittir. Besteci ve yapımcı Burhan Bayar'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses diskografisi</span>

Türk Arabesk ve halk müziği sanatçısı Müslüm Gürses, doğum adıyla Müslüm Akbaş'ın diskografisi, ilk 45'liği olan Emmioğlu / Ovada Taşa Basma ile başlamış ve Çın Çın Plak tarafından yayımlanan 14 şarkılık Müslüm Gürses 1 albümü ile devam etmiştir. Sanatçının yaşamı boyunca 70'ten fazla albümü yayımlanmış olup 40 adet 45'liği yayımlanmıştır. Ayrıca ölümünden sonra da albümleri ve teklileri yayımlanmaya devam etmektedir.

<i>Gitme Gel Gel / Haram Aşk</i>

Gitme Gel Gel / Haram Aşk, bir Müslüm Gürses 45'lik plağıdır. 1969 yılında Sarıkaya Plak müzik firması etiketiyle piyasaya sunulmuştur.