İçeriğe atla

Dünya Müzik Dostları Çoksesli Korosu

Bursa Dünya Müzik Dostları (DMD) Çoksesli Korosu, Bursa'da yerleşik, tamamen amatörlerden oluşan bir çoksesli korodur.

Korist sayısı 35-45 kişi arasında olan koroda çeşitli meslek gruplarından insanlar yer alır. Koro barok, klasik, romantik ve modern dönem bestcilerin şarkılarını Türkçe, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve Rusça olarak seslendirir; repertuvarında türküler, ilahiler ve tangolar da bulunur.

Koro tarihçesi

1994 yılında Prof. Dr. Murat Çizakça, H. Parkan Sanlıkol, Leyla Çizakça, Sezen Kaya tarafından Nilüfer-Çizakça Korosu adıyla kurulmuştur. İlk Şefi Yeşua Aroyo'dur. 1995 yılında Hasan Adıgüzelzade'nin çalıştırmaya başladığı koro, Türkiye Polifonik Korolar Şenliği'ne çeşitli defalar katılmış ve ödüller almıştır. Çalışmalarına bir süre ara veren koro 2002 yılında besteci ve şef Hasan Adıgüzelzade yönetiminde çalışmalarına yeniden başlamıştır. Koro, 2000-2006 yılları arasında Bursa'nın Nilüfer Belediyesi'ne bağlı olarak çalışmış, 2006'da belediye bünyesinden ayrılmış ve koristlerin kurduğu Dünya Müzik Dostları adlı topluluğun korosu olmuştur.

Çeşitli illerde konserler veren, festivallere katılan ödüller alan koro, günümüzde Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 bünyesinde Levent Sezgin şefliğinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer, Bursa</span> Bursanın ilçesi

Nilüfer, Bursa iline bağlı ilçedir. İlçenin adı, Orhan Gazi'nin eşi "Nilüfer Hatun"dan gelmektedir. Haziran 2016'da Avrupa'da bulunan yaklaşık 27.000 belediye arasından 12 belediyeye Avrupa Konseyi tarafından verilen 'Avrupa Diploması'nı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Orfeon Oda Korosu, 1994 yılında, daha önce çeşitli çok sesli korolarda yer almış, birçok ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalara katılmış, çok sesli koro müziği ile amatör olarak ilgilenen, değişik meslek gruplarındaki kişilerce oluşturulmuştur.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Emin İgüs Türk müzisyendir. Ezginin Günlüğü grubunun kurucularındandır.

İbrahim Yazıcı Türk piyanist ve orkestra şefidir.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, 1970 yılında TRT Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren çoksesli koro.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

Serap Mutlu Akbulut, Klasik Türk müziği yorumcusu, koro şefi, eğitimci. Kanuni ve besteci Ümit Mutlu'nun kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Şarkı Derneği</span>

Viyana Şarkı Derneği, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Müzik Dostları Derneği’nde konserler veren ve yaklaşık 230 üyesi olan bir korodur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Uçarsu</span>

Hasan Uçarsu, Türk besteci, akademisyendir.

Erdal Tuğcular, Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.

Walter Strauss, Alman orkestra ve koro şefi.

Masis Aram Gözbek. Koro şefi, sanat yönetmeni, müzisyen ve bestecidir.

Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu, 2012 yılında Ankara'da kurulmuş bir a capella korodur.

Ruhi Su Dostlar Korosu, çok sesli koro.

Muzaffer Arkan, Türk müzisyen, eğitimci, akademisyen.

Hasan Adıgüzel veya Hasan Adıgüzelzade, orkestra şefi, besteci.

Cemi'i Can Deliorman, Türk orkestra şefi.