İçeriğe atla

Dünya Kanser Günü

2017'deki Dünya Kanser Günü'nden bir görüntü

Dünya Kanser Günü, kansere olan farkındalığı yükseltmek ve kanserin tanı, erken tedavi ve engellenmesine teşvik için her yıl 4 Şubat'ta düzenlenen uluslararası bir gündür. Gün, Uluslararası Kanser Savaş Örgütü tarafından 2000'de icat edilmiştir. Asıl amaç, kanserin ne olduğunu anlatmak ve bu yolla kanser ölümlerinin önüne geçmektir.[1] Birleşmiş Milletler de bu günde etkinlikler düzenlemektedir.[2][2]

Dünya Kanser Günü'nün hedefi yanlış bilginin önüne geçmek,[3] farkındalığı yükseltmek ve kanser hastalarının toplum tarafından damgalanmasını önlemektir.[4] Bu yönde birçok etkinlikler düzenlenmektedir. Bunlardan biri de heştek aktivizmidir.[5]

Kaynakça

  1. ^ "World Cancer Day 2013 One-Pager (English)". UICC. 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 
  2. ^ a b "International Days". www.un.org. 6 Ocak 2015. 28 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Szabo, Liz (3 Şubat 2013). "World Cancer Day targets myths, spreads message". USA Today. 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 
  4. ^ Gander, Kashmira (4 Şubat 2016). "World Cancer Day: Why is the disease still a taboo?". The Independent. 4 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 
  5. ^ Wheeler, Brad (27 Ocak 2016). "Three international productions, including Scotland's The James Plays, to headline Luminato 2016". The Globe and Mail. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akciğer kanseri</span> Akciğer dokularında gelişen bir hastalık

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları sararak veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,6 milyon ölüme neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanser</span> DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması

Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar. Tedavi edilmeyen ya da tedavisi gecikmiş kanserler ölümcüldür.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı</span>

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bağlı bir kuruluştur. Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışma yapan uluslararası bir örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Thrill the World</span>

Thrill the World, her yıl Thriller anısına yapılan uluslararası bir dans etkinliği ve rekor denemesidir. Etkinlik Michael Jackson'ın Thriller video klibindeki dans figürlerini gerçekleştirerek yapılır. Katılımcılar genç ya da yaşlı, profesyonel ya da amatör olabilir. Etkinlik dans figürlerini bilen her Michael Jackson hayranının katılımına açıktır. İlk olarak Kanada'da bir salonda yapılan En Geniş Katılımlı Thriller Dansı rekor denemesi 62 zombi ile Guinness Rekorlar Kitabı'na giremese de büyük bir yankı uyandırdı. Bu olay daha sonra Thrill Toronto ile devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Turizm Örgütü</span>

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü ya da kısaca Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) sürdürülebilir ve evrensel olarak erişilebilir turizmin tanıtımından sorumlu Birleşmiş Milletler kuruluşudur.

New Japan Pro-Wrestling Co., Ltd. , New Japan Pro-Wrestling olarak işletilen ve bazen NJPW veya kısaca New Japan olarak adlandırılan, Japonya'nın en büyük puroresu ve profesyonel güreş şirketi. Ocak 1972'de Antonio Inoki tarafından kurulmuştur. Inoki, 2005 yılında şirketi Yuke's'a satmıştır. Şirket 2012 yılında Bushiroad'e satılmıştır. Eylül 2013'ten beri şirketin başkanlığını Naoki Sugabayashi üstlenirken, Şubat 2016'dan beri şirketin genel müdürü Katsuhiko Harada'dır.

<span class="mw-page-title-main">2019 Dünya Bayrak Yarışları Şampiyonası</span>

2019 Dünya Bayrak Yarışları Şampiyonası, 11-12 Mayıs 2019 tarihleri arasında Japonya'nın Yokohama kentinde yapıldı. 2019 için her ikisi de karma etkinlik olan iki yeni etkinlik kuruldu: 2 x 2 x 400 metre bayrak yarışı ve engelli mekik bayrak yarışı. İlk etkinlik, önceki etkinliklerde yer alan 4 x 800 metre bayrak yarışının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Diyabet Günü</span>

Dünya Diyabet Günü, şeker hastalığına odaklanan küresel farkındalık kampanyasıdır ve her yıl 14 Kasım'da düzenlenmektedir.

Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü, BM'nin kadın sünnetini ortadan kaldırma çabalarının bir parçası olarak 6 Şubat'ta düzenlenen, Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki yıllık farkındalık günüdür. İlk olarak 2003 yılında tanıtıldı.

Dağ Günü, dağ sorunları hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan uluslararası bir etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">Jamboree on the Internet</span>

Jamboree on the İnternet kısaltması JOTI olarak bilinir ve her yıl düzenlenen uluslararası bir İzcilik etkinliğidir. Katılımcılar, dünyanın her yerinden belirlenmiş chatleri kullanarak, İnternet aracılığıyla diğer izcilerle iletişime geçebilirler. Yaygın iletişim yöntemleri arasında ScoutLink, e-posta ve VOIP bulunur. Bu, İzcilere dünyanın her yerinden İzciler hakkında bilgi edinme olanağı sağlar. JOTI, Jamboree on the Air (JOTA) ile birlikte faaliyet göstermektedir ve Dünya İzci Hareketi Örgütü'nün resmi bir etkinliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kitap Günü</span>

Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü veya Uluslararası Kitap Günü olarak da bilinen Dünya Kitap Günü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından okuma, yayınlama ve telif hakkını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yıllık bir etkinliktir. Dünya Kitap Günü ilk olarak 23 Nisan 1995'te kutlanmaya başlandı ve o günden beri uluslararası düzeyde kullanılmaya devam ediyor. Birleşik Krallık ve İrlanda'da bugün ile ilgili bir olay mart ayında gözlenmektedir.

Dünya Sosyal Adalet Günü ; yoksulluk, dışlanma, cinsiyet eşitliği, işsizlik, insan hakları ve sosyal koruma gibi sorunların üstesinden gelme çabalarını içeren sosyal adaleti teşvik etme ihtiyacını kabul eden uluslararası bir gündür. BM, Amerikan Kütüphane Derneği (ALA) ve Uluslararası Çalışma Örgütü de dahil olmak üzere birçok kuruluş, sosyal adaletin insanlar için önemi üzerine açıklamalar yapmaktadır. Ayrıca birçok kuruluş yoksulluk, sosyal ve ekonomik dışlanma ve işsizlikle mücadele ederek daha fazla sosyal adalet için planlar sunmaktadır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 26 Kasım 2007'de onaylanan bir karar ile 2009'dan itibaren her yıl 20 Şubat'ı Dünya Sosyal Adalet Günü olarak kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Müzeler Günü</span> 18 Mayısta kutlanan uluslararası bir gün.

Uluslararası Müzeler Günü, her yıl 18 Mayıs'ta müzelerin toplumdaki işlevi ve önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kutlanmakta olan uluslararası bir günüdür.

Dünya Günleri veya UNESCO tarafından kutlanan Uluslararası Günler BM Genel Kurulu tarafından "insan yaşamının ve tarihinin önemli yönlerini" işaretlemek ve anmak için belirlenen günlerdir.

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) çocuk işçiliğine yönelik farkındalığı yükseltmek amacıyla 2002'de ilan ettiği bir gündür.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Yaban Hayatı Günü</span>

20 Aralık 2013 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 68. oturumunda aldığı UN 68/205 sayılı kararla, 1973 yılında kabul edilen Gezegendeki Nesli Tükenmekte Olan Yabani Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'nin (CITES) uluslararası kabul günü olan 3 Mart'ı, fauna ve floraya fayda sağlamak ve farkındalık oluşturmak adına Dünya Yaban Hayatı Günü olarak ilan etmeye karar verdi. Bu anma gübü Tayland tarafından dünyanın vahşi fauna ve florasını kutlamak ve farkındalık yaratmak için önerildi. Böylece ilk kez 2014 yılında Dünya Yaban Hayatı Günü kutlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Nüfus Günü</span>

Dünya Nüfus Günü, dünya nüfusunun durumu hakkında farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 11 Temmuz'da kutlanan bir gündür. Etkinlik, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından düzenlendi. Dünya nüfusunun 5 milyara ulaştığı tarih olan 11 Temmuz 1987 günü Dünya Nüfus Günü ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Temizlik Günü</span>

Dünya Temizlik Günü, deniz çöpü sorunu da dahil olmak üzere küresel katı atık sorunuyla mücadele etmeyi amaçlayan yıllık bir küresel sosyal eylem programıdır. Küresel organizasyon Let's Do It! World tarafından koordine edilmektedir. Organizasyonun genel merkezi Tallinn, Estonya şehrinde bulunmaktadır. Bir sonraki Dünya Temizlik Günü 14 Eylül 2024 tarihindedir.