İçeriğe atla

Dünya Etnospor Konfederasyonu

Dünya Etnospor Konfederasyonu
Kuruluş2015
TürSpor Federasyonu
Merkezİstanbul
LiderBilal Erdoğan
Resmî sitehttps://worldethnosport.org/

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), milletlere mâl olmuş geleneksel sporların ve oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için çalışan bir kurumdur. Konfederasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.[1]

2015 yılında kurulan konfederasyonun merkezi İstanbul'dadır. Kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel sporlar ve oyunlara, bu etkinliklerin muhafazası, icrası ve sürdürülebilirliği adına destek olan kurum, faaliyetlerini bir çatı örgütlenmesi vasfıyla yürütmektedir.

Eski logosu

DEK geleneksel sporlar ve oyunlar alanında pek çok uluslararası organizasyona destek sağlarken aynı zamanda global çapta Uluslararası Etnospor Forumu ve Geleneksel Sporlar Ödülleri organizasyonlarını yürütmektedir.[2][3]

Organizasyonlar

DEK, "Geleneksel Sporların İhyası" başlığı altında tüm dünyada geleneksel sporların sorunlarına çözüm aramak ve yol haritası çıkartılmasını sağlamak amacıyla, Uluslararası Etnospor Forumu'nu düzenlemektedir. 2019 yılından bu yana, geleneksel sporlara ve oyunlara katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşların onurlandırılması ve yaptıkları çalışmaların tüm ülkelerde duyurulması amacıyla da her yıl Geleneksel Sporlar Ödülleri organizasyonunu gerçekleştirmektedir. Merkezinin bulunduğu Türkiye'de ise 2016 yılında başlayarak onlarca ülkenin katılımcılarıyla İstanbul'da Etnospor Kültür Festivali'ni düzenlemektedir.[4][5][6]

Etnosporlar

  • Aba Güreşi
  • Aşık Oyunu
  • Atlı Cirit
  • Atlı Okçuluk
  • Kökbörü
  • Kuşak Güreşi
  • Mangala
  • Mas Güreşi
  • Pato
  • Pencak Silat
  • Rahvan Binicilik
  • Şalvar Güreşi
  • Ssireum
  • Tent Pegging
  • Ulama
  • Yabusame
  • Yağlı Güreş
  • Yaya Okçuluğu

Üyeler

DEK'e bağlı 14 ülkeden 19 federasyon bulunmaktadır. DEK, üye federasyonlar arasında birlik ve beraberlik tesis etmek amacıyla bu yönde çalışmalar yapan diğer kurum ve kuruluşlar ile iş birliği gerçekleştirmektedir.[7][8][9]

Üyeler
Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu
Belediye Spor Kulüpleri Federasyonu
Marmara Bölgesi Ata Sporları Federasyonu
Kazakistan Etnospor Derneği
Japonya Yabusame Derneği
Meksika Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Federasyonu
Katar Al-Gannas Derneği
Arjantin Pato Federasyonu
Moğolistan Atlı Spor Yarışları ve Eğiticileri Federasyonu
Yakutistan Cumhuriyeti Milli Sporlar ve Oyunlar Derneği
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu
Tunus Ata Sporları ve Oyunları Koruma Derneği
Eğitim ve Spor Geliştirme Enstitüsü
Azerbaycan Cumhuriyeti Atçılık Federasyonu
Kırgızistan Cumhuriyeti Kökbörü Federasyonu
Uluslararası Kuşak Güreşi Federasyonu
Romanya Oina Federasyonu
Rusya Kökbörü ve Sporlar Federasyonu
Türkmenistan Milli Sporlar Merkezi
Kazakistan Milli Spor Birliği[10]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 
  2. ^ "4. Dünya Göçebe Oyunlarının İlk Koordinasyon Komitesi Toplantısı İstanbul'da Yapıldı". Anadolu Ajansı. 20 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ ""Geleneksel Sporları Kütüphane Raflarından Sokaklara İndirmek İstiyoruz"". Anadolu Ajansı. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Etnospor Kültür Festivali Fotoğraf Yarışması Sergisi Açıldı". Hürriyet. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Geleneksel Sporların Geleceği Antalya'da Değerlendirilecek". Anadolu Ajansı. 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Etnospor Festivali'nin İlk Gün Coşkusu". Sabah. 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "4. Dünya Göçebe Oyunlarının Turizme Katkı Yapması Hedefleniyor". Fanatik. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Gençlik ve Spor Bakanlığı Pakistan ve Özbekistan ile İş Birliği Protokolü İmzaladı". Milliyet. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Dünya Etnospor Konfederasyonu Stratejik Plan Çatıştayı". TRT Spor. 
  10. ^ "Ұлттық спорт қауымдастығы Бүкіләлемдік этноспорт конфедерациясының ресми мүшесі болды". Aikyn.kz (Kazakça). 20 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karate</span>

Karate, silahsız savaş sanatı karate-do (空手道:からてどう) için yaygın kullanılan kısaltılmış terim olup Japonca kara (空:から) boş + te (手:て) el + do (道) yol, sanat kelimelerinden oluşmakta ve silahsız elin yolu/sanatı anlamına gelmektedir. Zen Budizmi ve Japon kültürü ile yoğrulan karate, kişinin kendini, bedensel ve zihinsel olarak eğitmesi ilkesi üzerine kurulu, eğitim sistemi sayesinde insanı şiddetten uzaklaştıran, barışçıl duygular beslemesini sağlayan bir disiplindir. Japon dövüş sanatları, Çin dövüş sanatları ve Kore dövüş sanatları'nda önemli yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Güreş</span> Boğma türü tekniklerini içeren dövüş sporu formu

Güreş, uygulayıcılarının birbirlerine vurmaksızın rakiplerini yenmeye çalıştıkları bir dövüş sporu türü. Güreş tarihteki en eski sporlardan biridir ve zamanla farklı stil ve formları geliştirilmiştir. Güreş genellikle dövüş sanatları arasında değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de spor</span> Türkiyedeki spor etkinlikleri hakkında inceleme

Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).

Kuşak güreşi ya da Tatar güreşi Kırım göçmenlerinin hıdrellezde ve “tepreş” ve Derviza denilen eğlencelerinde oynadıkları güreştir. Bu güreşte pehlivanlar gündeli kıyafetleriyle yalnızca ayakkabılarını çıkararak güreşirler. Güreş üç boyda yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Voleybol Federasyonu</span>

Uluslararası Voleybol Federasyonu, dünya voleybolunu yönetmek ve geliştirmek amacıyla ulusal federasyonların bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Merkezi İsviçre'nin Lozan (Lausanne) kentindedir. Başkanı Wei Jizhong'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türk okçuluğu</span>

Türk okçuluğu, Türklerde okçuluğun ve özellikle atlı okçuluğun önemi tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Yaklaşık MÖ 5000'den itibaren Altay ve Tanrı Dağları çevresinde ortaya çıkan, daha sonra da İç Asya’ya tamamen egemen olan "Atlı Bozkır Kültüründe" atlara ve okçuluğa büyük önem verilmektedir. Tarihteki Türk atlı okçuları, dört nala giderken eyer üstünde dönüp arkaya ok atarak hedefe tam isabet ettirme ustalıklarıyla tanınmışlardır. Uluslararası literatürde "Part Vuruşu" olarak isimlendirilen at üzerinde geriye doğru yapılan ok atışının en başarılı ve en ünlü uygulayıcıları Türkler olmuşlardır. Türk kahramanı Tarkanların tolgalarına şahin tüyü takma hakkı yalnızca Part atışını başarılı bir şekilde uygulayabilenlerine verilmiştir. Vur-kaç, sahte geri çekilme ve düşmanın etrafını sarma gibi taktikler Türk atlı okçularının kullandığı ve birçok zaferde kilit rol oynayan taktiklerdir. Türk destanlarından Oğuz Kağan Destanı'nda ok ve yay, sembolik anlamlarla yer almaktadır. Türk kültürünün geçmişinde okçuluk geniş bir alanda öneme sahip olmuştur. Orta Asya'da geçim kaynağı ve askerî tatbikat niteliği olan sürek avları, Türk atlı okçuluğunun gelişmesini sağlamış; Türkler bu becerilerini Orta Asya'dan Anadolu'ya taşımışlardır. Savaşçılık, avcılık, sporculuk gibi alanların dışında sosyal alanda da okçuluk önem teşkil etmiştir. Örneğin askeri bayramlarda, dinsel törenlerde çeşitli sportif okçuluk yarışmaları toplumsal hayatta yer almıştır. Avrasya coğrafyasında göçebe yaşayan Türklerin ok ve yay yapımında kullanılan özel malzeme ve teknikleri gizli bir şekilde usta-çırak yoluyla nesilden nesle aktarması, teknolojik fark sayesinde yerleşik halklara karşı Türklere üstünlük sağlamış ve silah üreticisiyle ailesine sosyal yaşamda seçkinlik kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Türkiye' de geleneksel spor dalı olarak kabul edilen ve geçmişi 5000 yılı aşkın kadim Türk Medeniyetlerinden, Selçuklu ve Osmanlı'da yaygın olarak icra edilen Atlı Cirit, Rahvan binicilik, Aba Güreşi ,Şalvar Güreşi, Geleneksel Kızak, Atlı Kızak ve Kökbörü spor dallarını barındıran ve 1996 yılında kurulmuş bir spor federasyonudur. Her yıl Türkiye'nin 50 farklı ilinde geleneksel sporları halk ile buluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Atlı</span> Türk olimpik güreşçi

Süleyman Atlı, Türk güreşçi. Serbest stilde mücadele eden sporcu, Ankara ASKİ Spor Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Göçebe Oyunları</span> Uluslararası Yarışma

Dünya Göçebe Oyunları, Orta Asya'daki geleneksel sporların ve Türk kültürü'nün yaşatılması amacıyla düzenlenen uluslararası yarışmadır. Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun ana paydaş olarak katkıda bulunduğu organizasyon; 2012'de Bişkek'te gerçekleşen 2. Türk Keneşi Zirvesi'nde Kırgızistan'ın önerisiyle ilk kez 2014'te gerçekleşmiştir. Katılan ülkeler: Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tacikistan ve Rusya, Afganistan, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri.

<span class="mw-page-title-main">Naadam</span>

Naadam (Moğolca:Наадам), Naɣadum, Moğolistan'da geleneksel bir festivaldir. Festival aynı zamanda yerel olarak "eriin gurvan naadam", "erkeklerin üç oyunu" olarak da adlandırılır. Oyunlar Moğol güreşi, at yarışı ve okçuluktur ve yaz boyunca ülke çapında yapılır. Kadınlar okçuluğa ve kızları at yarışı oyunlarına katılır, ancak Moğol güreşine katılmazlar.

Dünya Etnospor Konfederasyonu, 2016 yılından bu yana her yıl onlarca ülkeden yüzbinlerce ziyaretçinin katılımı ile İstanbul’da Etnospor Kültür Festivali düzenlemektedir. Geleneksel sporlar ve oyunlar kapsamında dünyanın en geniş̧ katılımlı festivali olan Etnospor Kültür Festivali, geleneksel spor müsabakalarının yanı sıra tarihi el sanatları atölyelerinden geleneksel lezzetlere, sanatsal gösterilerden geleneksel ritüellerin sergilenmesine kadar birçok aktiviteye sahne olmaktadır. Farklı milletlerden pek çok katılımcının olduğu festivalde katılımcı ülkeler kültürel ve sportif etkinliklerini sergileme fırsatı bulmaktadır.

Geleneksel Sporlar Ödülleri, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından 2019 yılından itibaren verilen bir ödüldür. Geleneksel sporlara ve oyunlara katkı sağlayan kişilerin, kurumların ve kuruluşların onurlandırılması ve tüm ülkelerde duyurulmasını amacıyla her yıl "Geleneksel Sporlar Ödülleri" organize edilir. Bu ödüller, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından seçilen, alanında uzman jüriler tarafından verilmektedir.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından her sene düzenlenen "Geleneksel Sporlar İhyası" adı altında katılımcı ülkelerden akademisyenler, bakanlar, devlet yetkilileri ve federasyon temsilcilerinin katılımı ile "Uluslararası Etnospor Forumu" düzenlenmektedir. Dünya Etnospor Konfederasyonu bünyesinde bulunan kurumların faaliyet gösterdiği ülkelerde düzenlenen forum, 2018 yılında ilk olarak Antalya'da düzenlenmiştir. Uluslararası Etnospor Forumu, geleneksel sporların ve oyunların belirlenen hedeflerini gerçekleştirmek için istişare, iş birliği ve kolektif akıl platformu görevi görmektedir.

Etnospor, geleneksel kültürlerin muhafaza edildiği etnik kimliklere ait çok sayıda ögeyi bünyesinde bulunduran spor aktivitelerinin genel bir tanımıdır. Aba Güreşi, Pato, Ssierum, Tent Pegging, Aşık Oyunları, Yabusame, Atlı Cirit, Atlı Okçuluk, Kökbörü, Kuşak Güreşi, Mangala, Mas Güreşi, Şalvar Güreşi, Yağlı Güreş ve Yaya Okçuluğu etnosporlara örnek verilebilecek oyun ve sporlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu</span>

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu; Türkiye’de üniversite spor faaliyetlerini düzenleyen özerk bir federasyondur.Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun başkanlığını Prof Dr. Mehmet Günay yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Dünya Göçebe Oyunları</span>

2022 Dünya Göçebe Oyunları, Dünya Göçebe Oyunları Komitesi tarafından 29 Eylül-2 Ekim 2022 tarihleri arasında 4.kez Türkiye'nin İznik kentinde 37 sporun yer aldığı oyunlarda düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu</span>

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 5841 sayılı Cumhurbaşkanı kararının 3 Haziran 2022 tarihli ve 31855 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanması ile özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve bağımsız statüde kurulmuştur. Aşırtmalı Aba Güreşi, Kapışmalı Aba Güreşi, Karakucak Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi ve Yağlı Güreş spor dallarında faaliyet göstermektedir.

Dünya Bilardo Sporları Konfederasyonu (İngilizce: World Confederation of Billiards Sports karambol, Amerikan ve snooker dahil olmak üzere başlıca bilardo sporlarını kapsayan uluslararası bir şemsiye organizasyondur.

Etnospor Yağlı Güreşleri, İstanbul ilinin Bakırköy ilçesinde düzenlenen bir Türk yağlı güreş turnuvasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2024 Dünya Göçebe Oyunları</span>

2024 Dünya Göçebe Oyunları, 8-13 Eylül 2024 tarihleri arasında Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Büyük Bozkırda Buluşma" temasıyla düzenlenecek olan göçebe oyunlarıdır. Kazakistan Cumhuriyeti Turizm ve Spor Bakanlığı, Astana Akimliği, UNICEF, UNESCO, Dünya Etnospor Konfederasyonu, Türk Devletleri Teşkilatı ve Kazakistan Ulusal Spor Birliği ortaklığıyla organize edilmektedir.