İçeriğe atla

Dünya Ekonomik Forumu (Bakü)

Bakü'deki Dünya Ekonomik Forum, 7-8 Nisan 2013 tarihlerinde Bakü'de (Azerbaycan) düzenlendi.[1] Forumun teması "Güney Kafkasya ve Orta Asya'nın geleceği üzerine stratejik senaryo" idi.[2] Foruma iş dünyası, idare ve sivil toplum kuruluşlarından 200'ün üzerinde temsilci katıldı.[3]

Mekânın seçimi

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Dünya Ekonomik Forumu icra başkanı Klaus Schwab'ın görüşmesi sırasında Bakü'de Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlenmesi ile ilgili genel anlaşma, 23 Ocak 2013 tarihinde İsviçre Davos'ta imzalandı.[4]

Amaçları ve hedefleri

Bakü'de düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun ana hedefi: sanayi, maden kaynakları, ulaşım, altyapı, tarım, finans, telekomünikasyon ve diğer sektörlerin geliştirilmesi konularını tartışmaktı ve ana teması "Güney Kafkasya ve Orta Asya'nın geleceği ile ilgili stratejik senaryo" idi.[5]

Forumun, bölgenin geleceğiyle ilgili temel sorunların ve fırsatların bir değerlendirme platformu olması ve aynı zamanda Güney Kafkasya ve Orta Asya'da iş birliği ve entegrasyonun gelişmesine katkıda bulunacağı öngörülmüştür.

Forum programı

Bakü'deki Dünya Ekonomik Forumu'nun programı 6 oturumdan oluşuyordu:[6]

  • Açılış oturumu
  • "Enerji ve mineral kaynakları: fırsatlar ve zorluklar, ilerleme" konulu oturum
  • "Girişimcilik ve beşeri sermaye" konulu oturum
  • "Finans ve uzun vadeli yatırım" konulu oturum
  • "Ticaret ve teslimat zinciri" konulu oturum
  • "Azerbaycan Vizyonu: Yeni Ekonomiye Doğru" konulu oturum

Forumun etkinliği

Oylama

Forum sırasında Güney Kafkasya ve Orta Asya'nın geleceği hakkında bir oylama anketi yapıldı. Sonuçlara göre, katılımcıların % 62,3'ü bölgelerin entegrasyonu, % 22'si parçalanma ve % 15,7'si kutuplaşma için oy kullandı.[7]

Seminer

Forumun ilk günü olan 7 Nisan 2013'te "Küresel bir gençlik projesi için halkla medya ve iletişim" başlıklı bir seminer düzenlendi. Yakın Doğu'daki "Yüzüklerin Çevresi" spor portalının temsilcisi Paulette Hebert ve "Yüzüklerin Çevresi"nin kurucusu ve editörü Ed Hula seminerde konuştu.[8]

Katılımcıları

Kaynakça

  1. ^ "World Economic Forum Strategic Dialogue on the Future of the South Caucasus and Central Asia 2013". 4 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  2. ^ a b "В Баку пройдет Всемирный экономический форум". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  3. ^ "В Баку обсудят будущее Южного Кавказа и Центральной Азии". 17 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  4. ^ "В Баку начал работу Всемирный экономический форум (regnum.ru)". 4 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  5. ^ "В Баку начал работу Всемирный экономический форум (rosbalt.ru)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  6. ^ "Обнародована программа заседания Всемирного экономического форума в Баку". 12 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  7. ^ "В Баку открылся Всемирный экономический форум. (ekhokavkaza.com)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  8. ^ "В Баку состоялось официальное открытие международного форума «Южный Кавказ и Центральная Азия: взгляд в 2020 год»". 10 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  9. ^ "Ильхам Алиев принял премьер-министра Литвы". 17 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  10. ^ "Ильхам Алиев принял премьер-министров Литвы и Албании". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  11. ^ "В Баку сегодня проходит Всемирный экономический форум "Стратегический диалог о будущем Южного Кавказа и Центральной Азии"". 19 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  12. ^ "Грузию на всемирном экономическом форуме представят два министра". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 
  13. ^ Ильхам Алиев и его супруга Мехрибан Алиева приняли участие на заключительном рабочем ужине Всемирного экономического форума в Баку[]
  14. ^ "В Азербайджане проходит I Всемирный экономический форум на тему «Стратегический диалог о будущем Южного Кавказа и Центральной Азии»". 11 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Şamil</span> Kafkas lider

Şeyh Şamil ; Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dinî önderi, Kuzey Azerbaycan, Dağıstan, Çeçenistan ve Çerkesya'nın üçüncü imamı olan imam ve asker. Kafkasya'nın bağımsızlığı için mücadele etmiş olan Şeyh Şamil, Müslüman nüfusa sahip ülkelerde ün sahibidir. Ruslara karşı kazandığı zaferlerden ötürü "Kafkas Kartalı" ve "Rusya'nın Kâbusu" gibi isimlerle anılır. Hamzat Bey'den sonra Kafkasya'daki direnişçilerin komutanıdır ve aynı zamanda Nakşibendi şeyhlerinden Seyyid Cemaleddin Kumuki'nin halifelerindendir. Yirmi beş yıl sürdürdüğü savaş ile onu izleyenlerin benimsemiş oldukları İslam ve tasavvuf inancı, günümüzde Kafkas halkları arasında oldukça yaygındır.

Haput, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nunda köy. Baş Kafkas silsilesinin yamacındadır.

<span class="mw-page-title-main">Cekliler</span> Azerbaycanın Kafkasya bölgesinin kuzeyinde yaşayan yerli halk

Cekliler, Kafkasya'da Azerbaycan'ın kuzey kesimlerinde yerleşik halk. Kafkasya'nın yerli halklarından biridir. Azerilerin parçası, Azerbaycan'ın aborigen nüfusu, etnik azınlıklarından olan Şahdağ halklarından biridir. Konuştukları dil Cekce veya Cek dili olarak adlandırılır.

Soyot Tuka Türkçesi veya Soyot Türkçesi (Rusça:Сойо́тско-цата́нский язык — Türk dilleri içinde Tuvaca ve Tofaca'ya en yakın bir Türk lehçesidir. İki şive veya ağza ayrılır: Birincisi, Buryatyada Soyot Türkleri tarafından konuşulan Soyotça, dil tükenmek üzeredir. İkincisi Moğolistanın Darhat yöresinde Moğolcada Çatan denilen Tu'ka dilidir. Tu'ka Türkçesi de Moğolistanda yine Uygur Uranhay dili ve Çatan dili olmak üzere yine iki ağza ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan kültürü</span>

Azerbaycan kültürü Azerbaycan'da yaşayan halkların ve Azerbaycan tarihinde yer alan devletlerin kültürü. Bölgede yaşanan siyasi ve askeri olaylar ve Azerbaycan'ın Doğu ve Batı arasında yerleşmesi kültürün gelişimini etkileyen temel faktörlerdir. Azerbaycan Doğu Avrupa ve Batı Asya'dadır ve Avrupa Konseyi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgali</span>

Bakü Operasyonu, Nisan Devrimi, Nisan darbesi, Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgali veya Azerbaycan'ın Sovyetleştirilmesi, Sovyet Rusya'nın 11. Ordusunun, 27 Nisan ile 11 Mayıs 1920 tarihleri arasında, bağımsız Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ni Sovyet Rusya'ya katmak için gerçekleştirdiği askeri işgaldir. Kızıl Ordu'nun işgali, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin varlığının sona ermesi ve Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan, resmi olarak tam adıyla - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 22 Haziran 1941'de Almanya'nın savaş ilanından sonra Sovyetler Birliği ile birlikte II.Dünya Savaşı'na girdi. Azerbaycan'ın petrol sahaları, SSCB'nin Kafkasya petrolüne aşırı bağımlılığı nedeniyle Almanları cezbediyordu - bu, Kafkasya Savaşı sırasında Bakü'deki petrol yataklarını ele geçirmeye çalışan Alman seferlerine zemin hazırladı. Azerbaycan'ın petrolü Sovyet zaferi açısından etkili bir şekilde belirleyiciydi. Azerbaycan vatandaşı 600.000'den fazla kişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941'den 1945'e kadar İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu tarafından askere alındı.

<span class="mw-page-title-main">Aslı ile Kerem</span> Opera

Aslı ve Karam (Azerbaycan) - Üzeyir Hacıbeyov'un yazdığı dört perde ve altı sahneden oluşan beşinci muğam operasıdır. Onun librettosu, besteci tarafından Güney Kafkasya'daki aynı adı taşıyan Ashig Dastan'da yaygın olarak tanınan motiflere dayanarak yazılmıştır. Sevginin yenilmez gücü ve insanın manevi güzelliği yüceltilir ve din çevrelerinin propagandasını yaptığı feodal ilişkiler ve milliyetçi eğilimlere saldırılır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Cumhuriyeti Dış İstihbarat Hizmeti</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Dış İstihbarat Hizmeti, Azerbaycan'nın dış istihbarat teşkilatıdır. 2015 yılında eski Millî Güvenlik Bakanlığı'nın lağvedilip ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup temel amacı, özel servislerin faaliyetlerinin etkinliğini artırmak ve devlet idaresinin yapısını iyileştirmektir.

Nikola Tesla Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Sırp bilim insanı Nikola Tesla'ya adanmış bir anıtdır. Azadlık Caddesi ile Süleyman Rahimov Caddesi'nin kesiştiği yerde bir parkta dikilmiştir. Anıtın müellifleri heykeltıraş Ömer Eldarov ve mimar Senan Salamzade'dir. Anıt bronzdan dökülmüştür. Kaide ile birlikte yüksekliği 3,3 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Kasımov kardeşleri</span>

Kasımov kardeşleri, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Bakü'deki binaların çoğunun inşaatını gerçekleştiren "Kasımov kardeşleri ve K." inşaat şirketinin ortak sahipleriydi. Kardeşler İsmailiye Sarayı, Saadet Sarayı, Yeni Avrupa Oteli ve Mitrofanov'un evi gibi anıtsal yapılar inşa etmiştir. Fuat Ahundov'a göre, Musa Nağıyev'in Bakü'deki evlerinin çoğunu inşa eden Kasımovlar, günümüz İstiklaliyet ve 28 Mayıs caddelerinde yükseltilmiş tüm binaların inşaat işlerini yürütmüştür. Ayrıca kardeşler hayır işleri ile de meşgul olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin Anıtı (Bakü)</span>

Aleksandr Puşkin Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Rus şair Aleksandr Puşkin'i tasvir eden anıt. Anıt, Puşkin ve Üzeyir Hacıbeyov caddelerinin kesiştiği noktada aynı adı taşıyan parkta yer almaktadır. Bronz anıtın muallifi, Rus Sanat Akademisi'nin heykeltıraş ve akademisyeni Yuri Orehov'dur. Bu anıt Orehov'un son eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Magomayev Anıtı (Bakü)</span>

Müslüm Magomayev Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, şarkıcı Müslüm Magomayev'i tasvir eden ve Bakü Bulvarı'nda yer alan anıt.

Küçelere Su Serpmişem veya Sokaklara Su Serpmişim Azerbaycan lirik halk şarkısıdır.

Sergei Grigorievich Klyashtorny - Belarus kökenli Sovyet ve Rus doğubilimcisi. Tarih bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Kürdemir Muharebesi</span>

Kürdemir Muharebesi, 7-10 Temmuz 1918 tarihleri arasında, Osmanlı-Azerbaycan koalisyon kuvvetleri ile Stepan Şaumyan liderliğindeki Bakü Komünü birlikleri arasında Kürdemir'in kontrolü uğrunda yapılan muharebedir. Kürdemir istasyonu Transkafkasya Demiryolunun Bakü yolu üzerindeki en önemli stratejik noktasıydı. 10 Temmuz'da, Bakü'ye ilerleyen Kafkas İslam Ordusu ve Azerbaycan Millî Ordusu birlikleri Kürdemir'i ele geçirmiştir.

Azerbaycan'da kayıtlı dünyaca önemli mimari anıtların listesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarihli ve 132 sayılı kararıyla onaylanan ve Azerbaycan'da tescil edildiği belirtilen dünya çapında öneme sahip mimari anıtların listesidir. Listedeki en eski anıtlar, Kafkas Albanyası dönemine ait Kah ilçesi topraklarındaki Lekit tapınağı ve Şabran ilçesi topraklarındaki Çırakkale'dir. Listelenen eserlerin on ikisi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde, on altısı ise rezerv (aday) listesinde yer almaktadır. Listelenen anıtlardan dokuzu kültürel, mimari ve tarihi rezervlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Velveleçay</span>

Velveleçay Azerbaycan'da, Guba ve Haçmaz rayonlarından geçen bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Fransa ilişkileri</span>

Azerbaycan-Fransa ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Fransa Cumhuriyeti arasında siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve diğer alanlardaki ikili ilişkilerdir. Enerji (Total), çevre, ulaştırma, tarım, uzay endüstrisi, gaz sektörü, güvenlik, kültür, otel işletmeciliği (Accor), bankacılık, havacılık vb. ilişkilerdir.