İçeriğe atla

Dünya Belediyeler Birliği

Dünya Belediyeler Birliği
veya
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler
Birliğin logosu
KısaltmaTürkçeBKYY
İngilizceUCLG
FransızcaCGLU
İspanyolcaCGLU
Kuruluş5 Mayıs 2004 (20 yıl önce) (2004-05-05)
Kuruluş yeriParis, Fransa
TürUluslararası şemsiye organizasyonu
MerkezBarselona, İspanya
Hizmet bölgesiUluslararası
Üyeler240 binin üzerinde üye[1]
BaşkanUğur İbrahim Altay
Eş BaşkanFatma bint Abdulmalik (Nuakşot şehrinin ve UCLG Cinsiyet Eştiliği Komitesinin başkanı)
Johnny Araya Monge (San José şehrinin belediye başkanı)
Zenis Mahmudoli Kasımbek (Astana şehrinin belediye başkanı)
Ye Niuping (Şian şehrinin belediye başkanı)
Bheke Stofile (Güney Afrika Yerel Yönetimleri Birliği (SALGA) başkanı)
Berry Vrbanovic (Kitchener belediye başkanı ve Kanada Belediyeler Federasyonunun (FCM) fahri başkanı)
Esma Eglalu (Rabat başkanı)[2]
Özel ElçiIlsut Metshin, Carlos Martínez, Carola Gunnarsson
Başkan YardımcılarıOumarou Dogari Moumouni
Ashok Kumar Byanju
Aysen Nikolaev
Carola Gunnarsson
Yücel Yılmaz
Fernando Gray
Scott Pearce
Claudia López
Paola Pabón
Resmî siteuclg.org

Dünya Belediyeler Birliği veya Birleşmiş Kentler ile Yerel Yönetimler (FransızcaCités et Gouvernements Locaux Unis, İspanyolcaCiudades y Gobiernos Locales Unidos, İngilizceUnited Cities and Local Governments) (Kısaltma olarak genelde İngilizce'UCLG'; 'BKYY' şekli de cari) şehirlerin, yerel yönetimlerin ve belediyelerin çıkarlarının temsil edilmesi ve savunulması amacıyla kurulan uluslarası bir teşkilattır.[3]

Kurulduğu 2004 yılından beri merkezi(Genel Sekreterlik) İspanyanın Barselona şehrindedir[3] ve İstanbul, Brasília, Brüksel, Cakarta, Kazan, La Paz, Ottawa, Rabat şehirlerinde de bölgesel merkezleri vardır.[4][5]

Birleşmiş Kentler ile Yerel Yönetimler (BKYY) 2004 yılında o zaman var olan üç yerel yönetim örgütünün birleşmesi ile kurulmuştur. Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği (IULA), Birleşmiş Kent Örgütleri (UTO) ile Metropolis kendi örgütlenmelerini birleştirerek BKYY'yi oluşturmuşlardır.

BKYY örgütü, yerel yönetimler konusunda yeryüzündeki en büyük örgüttür. Varoluş amacı, demokratik yerel özyönetimler ülküsü için ortak bir ses oluşturmaktır. BM üyesi 120 ülkeden üyeleri ile yeryüzünde yaşayan kişi sayısının yaklaşık yüzde yetmişini temsil etmektedir.

Üyeleri 7 bölgeye bölünmüştür:

  • Afrika (UCLGAfrica)
  • Asya-Pasifik (UCLG-ASPAC)
  • Avrupa (CEMR),
  • Avrasya (UCLG EuroAsia)
  • Ortadoğu ile Batı Asya (UCLG MEWA),
  • Güney Amerika (FLACMA)
  • Kuzey Amerika (UCLG North America)

BKYY'nin ayrıca büyük büyükşehir bölgeleri için "Metropolis" adında özel bir bölümü vardır.

Birleşmiş Kentler ile Yerel Yönetimler'in küçük kentlerden, ulusal düzeyde yerel yönetim birliklerine ya da bölgesel birliklere dek değişen türde üyeleri vardır. 1000'den çok kent doğrudan Birleşmiş Kentler ile Yerel Yönetimler'in üyesidir. Ek olarak kendi bölgelerindeki tüm kentler ile yerel yönetimleri temsil eden 112 ulusal birlik de BKYY'nin üyesidir.

2010'un Kasım ayından bu yana İstanbul belediye başkanı Kadir Topbaş BKYY'nin başkanıdır. Ondan önceki başkan Paris belediye başkanı Bertrand Delanoë idi. Kadir Topbaş'ın yanı sıra, şu belediye başkanları da başkan yardımcılığı görevini yerine getirirler: Lizbon'un (Portekiz) belediye başkanı Antonio Costa; San Jose'nin (Kosta Rika) belediye başkanı Johnny Araya, Guangzhou'nun (Çin) belediye başkanı Wan Qingliang; Harare'nin (Zibabve) belediye başkanı Muchadeyi Masunda ile Kazan'ın (Rusya) belediye başkanı İlsur Metsin. Ayrıca ABD'nin Indiana bölgesindeki Bluffton'un belediye başkanı Ted Ellis de sayman olarak görev yapmaktadır.

BKYY'nin 4. Dünya Kurultayı 26 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2013 yılında Fas'ın Rabat kentinde yapılmıştır. Ayrıca bu kurultayda bir sonraki kurultay'ın 2016 yılında Kolombiya'nın Bogota kentinde yapılması kararlaştırılmıştır.

Kurullar ve Çalışma Toplulukları

Kurullar öncelikli alanlardaki politikaları hazırlamak ve uygulamakla yükümlüdürler. Öncelikli alanları Yürütme Kurulu belirler. Her kurulun altında ayrıca bir ya da daha çok sayıda Çalışma Topluluğu bulunur. Çalışma Toplulukları öneriler ve yerel yönetimler ile birlikler arasında işbirliğini arttırıcı girişimler geliştirirler.[6]

Sürekli Kurullar şunlardır:

- Sorumluluğun Dağıtılması ve Yerel Özyönetim

- Yerel Maliye ve Gelişme

- Kültür

- Gelişme İşbirliği ve Kent Diplomasisi

- Toplumsal İçerme, Katılımcı Demokrasi ve Kişi Hakları Kurulu

- Cinsiyet Eşitliği

- Akdeniz Bölgelerarası Kurul

- Binyıl Gelişme Hedefleri

- Uydu Kentler

- Kentsel Ulaşım

- Sayısal ve Bilgi Temelli Kentler

- Uzun Dönemli Kent Planlaması

4 Çalışma Topluluğu şunlardır:

- Kapasite ve Kurumlaşma (CIB-ACB platformu)

- Göç ve Ortak Gelişme

- Uygarlıklar Dayanışması'nın yerel boyutu

- Sorumlu Turizm ve Sürdürülebilir Gelişme

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2020. 
  2. ^ {{Web kaynağı |url=https://uclg.org/about-us/ 31 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ a b "Relations with United Cities and Local Governments (UCLG) and draft cooperation agreement between UNESCO and that organization". unesdoc.unesco.org. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2023. 
  4. ^ "United Cities and Local Governments Middle East West Asia". www.annalindhfoundation.org (İngilizce). 12 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2023. 
  5. ^ Simire, Michael (14 Mart 2022). "UCLG Africa to establish East Africa regional office in Nairobi". EnviroNews Nigeria (İngilizce). 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2023. 
  6. ^ "BKYY Kurulları ve Çalışma Toplulukları". 19 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sol Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Sol Parti, 14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DSP" şeklindedir. Simgesi ak güvercindir. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Önder Aksakal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Topbaş</span> Türk siyasetçi, Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (2004-2017)

Kadir Topbaş, Türk mimar, iş insanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi</span> devletler arası kuruluş

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla 1949'da kurulmuş hükûmetlerarası bir kuruluştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi'ne bağlıdır. Avrupa Konseyi'ne Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Model Birleşmiş Milletler</span>

Model Birleşmiş Milletler, eğitim kurumlarının öğrenci delegeler çıkararak belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ettikleri eğitsel bir simulasyondur. MUN, eleştirel düşünme, takım çalışması ve liderlik yeteneklerine ek olarak katılımcıların araştırma, konuşma, tartışma ve yazma becerilerini kullanmalarını ister ve geliştirir. Programda, öğrencilerin ilgisini çekmek ve onların güncel dünya meseleleri hakkında daha derin bir anlayış geliştirmelerine izin vermek amaçlanmıştır. Genelde konferans, panel, çalıştay veya forum usulüyle yürütülen toplantıları içerir. Birleşmiş Milletler'in kendisi tarafından tanınan en büyük Model Birleşmiş Milletler organizasyonu Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sarıgül</span> Türk politikacı

Mustafa Sarıgül, Türk iş insanı ve siyasetçidir. 1999-2014 yılları arasında İstanbul'un Şişli ilçesinin belediye başkanlığını yaptı. 23 Haziran 2023'e kadar 17 Aralık 2020'de kurduğu Türkiye Değişim Partisi'nin genel başkanlığı görevini üstlendi. 14 Mayıs 2023 itibarıyla Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Çalışma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1985–1993)

Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP), Türkiye'de 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra kapatılan Milliyetçi Hareket Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Muhafazakâr Parti'nin 30 Kasım 1985 tarihinde adının değiştirmesiyle kurulmuştur. Partinin amblemi kırmızı bir zemin üzerinde beyaz bir hilal ve etrafında 9 yıldız olarak benimsenmiştir. Milliyetçi Çalışma Partisi, ismini 24 Ocak 1993'te MHP olarak değiştirmiş böylece partinin hukuki varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul belediye başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde, İstanbul şehrinin yönetiminden en üst düzeyde sorumlu görevde bulunmuşların listesi.

<span class="mw-page-title-main">Murat Karayalçın</span> Türk siyasetçi

Murat Karayalçın, Türk siyasetçi. 1993–1994 arasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 1994-1995 arasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 1995-1999 arasında CHP Samsun Milletvekili, 1997-1999 arasında TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve 1989-1993 arasında SHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Türk Demokratik Partisi</span>

Türk Demokratik Partisi veya Makedonya Türk Demokratik Partisi Kuzey Makedonya'daki Türkler tarafından kurulan siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Baydemir</span> Kürt siyasetçi , avukat

Osman Baydemir, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 2004-2014 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış olan Halkların Demokratik Partisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Şahin</span> Türk siyasetçi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı

Fatma Şahin, Türk siyasetçi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı. Eski Aile ve Sosyal Politikalar bakanı ve Gaziantep'in ilk kadın milletvekilidir. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Büyükşehir Belediyesi</span>

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir ilinin belediye işlerini yürüten kamu kurumudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası Konak Meydanı'nda bulunmaktadır. Belediye Başkanı Cemil Tugay'dır.

Lefkoşa Türk Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefkoşa sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşu. 16 Haziran 1958 tarihinde kurulan kuruluşun ilk başkanı Tahsin S. Gözmen, günümüzdeki başkanı ise Mehmet Harmancı'dır.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

Ali Orkun Ercengiz, Türk siyasetçi. Burdur Belediye Başkanı.

Kamil Okyay Sındır, Türk akademisyen, Ziraat yüksek mühendisi ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi eski genel sekreteri ve İzmir milletvekili. 2009-2014 yılları arası Bornova belediye başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Murat Bakan</span> Türk politikacı

Murat Bakan, Türk siyasetçi ve avukat. 2015 Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden İzmir Milletvekilliği'ne adaylığını koyarak milletvekili olmuştur. 26., 27. ve 28. Dönem CHP İzmir Milletvekili olarak TBMM'de görevine devam etmektedir.

Yücel Yılmaz, Türk siyasetçi, iş insanı.