İçeriğe atla

Dünya Ağrısı

Dünya Ağrısı
YazarAyfer Tunç
ÜlkeTürkiye
TürRoman
YayımOcak 2014
YayımcıCan Yayınları
Sayfa336 sayfa
ISBN9789750719288

Dünya Ağrısı, 2014 yılında yayımlanan Ayfer Tunç romanı.

Yabancılaşma, baba-oğul çatışması, geçmişle hesaplaşma, şiddet ve toplumsal bellek temalarını işleyen bir romandır. Eser, küçük bir Anadolu şehrinde yaşayan bir otelci (Mürşit) ile otelin sürekli müşterilerinden birinin (Madenci) dostluklarından yola çıkarak okuyucuları insan olmanın açmazları üzerine düşünmeye sevk ederken bir yandan da Türkiye’nin gündemindeki temel meseleleri, yakın geçmişteki toplumsal travma yaratan olayları anımsatır.[1] Roman kahramanı Mürşit’in bakış açısından yazılmıştır.

Kitap ismini “zamane hastalığı” anlamındaki bir edebiyat terimi olan ve başka disiplinlerin de kullandığı AlmancaWeltschmerz” kavramından alır.[1] Yazar, bu kavramı “sebepsiz keder” olarak kullanmıştır.[2][3] Kitabın iki ana kişisi işlendiğini bildikleri ama görmezden gelinen suçlarının ağırlığı nedeniyle dünya ağrısı çekerler.

Konusu

Romanın başkahramanı olan Mürşit, bir Orta Anadolu kentinde babadan kalma oteli işletmektedir ancak otele fazla sahip çıkmaz. Gençliğinde felsefe okumak için İstanbul’a giderek hayatın anlamını bulacağını düşünmüş ama babasının hastalığı nedeniyle geri dönmek zorunda kalmış ve hayatı istemediği bir yönde devam ilerlemiştir. Yatalak babası, annesi ve kız kardeşlerine bakmak zorunda kalan Mürşit, bir türlü sevemediği Şükran’la evlenmiş, ona iyi bir eş ve çocuklarına iyi bir baba olamamıştır. Kendisinden çok babasına benzeyen oğlu Özgür ile sürekli çatışma içindedir. Tekdüze süregiden hayatı içinde baba yadigârı otel değiştirilmeden kalır, şehre gelen ayaktakımının sığınağı haline gelirken şehrin ağaçları kesilmiş, meydanları küçülmüş, lokanta ve meyhaneleri azalmış; halk umudunu altın madeni açılacağı söylentisine bağlamıştır. Sürekli bir iç sıkıntısı duyan Mürşit ise bir türlü hayalini kurduğu uzaklara gidememiştir.

Geçmişinden kaçmak için maden ocağında çalışmak üzere İstanbul’dan gelen maden mühendisi Uzay, Mürşit’in oteline yerleşir. Aralarında yakın bir bağ kurulan iki yalnız ve hayattan kopuk adam, birlikte rakı içip dağlara bakarak dünya ağrılarından kurtulmaya çalışırlar. Suçluluk duygusu altında ezilmelerine neden olan benzer bir sırra sahip olmaları onları birbirine yakınlaştırır. Mürşit’in hayatını etkileyen sır, ona geçmişte işlediği suçu hatırlatan çocukluk arkadaşı Cumhur’un rüyasına girmesiyle ortaya çıkar. Mürşit, Madenci’ye hikâyesini anlatıp içini döktükçe biraz olsun rahatlar.

Kaynakça

  1. ^ a b "Metin Celal, Dünya Ağrısı, Cumhuriyet Kitap Eki, 11.02.2014". 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 
  2. ^ "Çağlayan Çevik, Siyasi Değil, Ahlaki Buhran Yaşıyoruz, Hürriyet gazetesi, 19.01.2014". 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 
  3. ^ "Musa İğrek, Ayfer Tunç Son Kitabını Anlattı, Zaman gazetesi, 05.02.2014". 22 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reşat Nuri Güntekin</span> Türk roman, öykü ve oyun yazarı

Reşat Nuri Güntekin, Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır. Müfettişlik görevi ile Anadolu'da gezdiği için Anadolu insanını yakından tanımıştır. Eserlerinde Anadolu'daki yaşamı ve toplumsal sorunları ele almış; insanı insan-çevre ilişkisi içinde yansıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fyodor Dostoyevski</span> Rus romancı (1821-1881)

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (Rusça: Фёдор Миха́йлович Достое́вский,

<span class="mw-page-title-main">Elif Şafak</span> Türk yazar, akademisyen ve aktivist

Elif Şafak, Britanyalı-Türk yazar, akademisyen, kadın hakları ve LGBTQ+ aktivisti. İlk romanı Pinhan'ı yayımladığı 1997'den beri eserler vermekte olan yazar, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı unvanına sahip oldu. Eserleri 50'den fazla dile çevrilen Şafak, ''Aşkın 40 Kuralı'' adlı romanı ile BBC'nin "Dünyayı Şekillendiren 100 Roman" listesine girdi. 2017'de Amerika Birleşik Devletleri merkezli Politico dergisi tarafından "Dünyayı daha iyi bir yer yapacak 12 kişi"den birisi olarak seçildi. 2021'de BBC 100 Kadın listesinde Fransa adına yer aldı. 2017 yılında Forbes dergisine göre Türkiye'nin en çok kazanan yazarıdır. Ayrıca yazar Elif Şafak'ın "Bit Palas" isimli kitabında, "Sinek Sarayı" kitabından intihal olduğu gerekçesiyle Anadolu 1. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi yazar ile yayınevinin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

Mehmet Fikret Kuşkan, Türk oyuncudur.

<i>Baba</i> (roman) ABDli yazar Mario Puzonun romanı

Baba, Amerikalı yazar Mario Puzo'nun yazdığı orijinal olarak 1969'da G.P. Putnam's Sons tarafından yayınlanan bir romandır. ABD'ye yerleşmiş Don Vito Corleone'nin reisliğindeki Sicilyalı bir Mafya ailesinin hikâyesini anlatmaktadır. Roman 1945-1955 yılları arasında geçmekte ve Vito Corleone'nin çocukluktan yetişkinliğe kadar geçmişi de irdelenmektedir.

Evliya Allah dostları.

Yeni Yüzyıl, Türkiye'de yayımlanmış olan eski ulusal günlük gazete.

<i>Sodom ve Gomore</i> (roman)

Sodom ve Gomore, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun bir romanı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu kitapta Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul’da yaşayan bir zümreyi ve bu zümre içindeki insanların ilişkileri anlatarak ahlak ve toplum değerlerini anlatır ve sorgular. Kronolojik sırada “Hüküm Gecesi”nden sonra gelir.

<span class="mw-page-title-main">Ayfer Tunç</span> Türk öykücü ve romancı

Ayfer Tunç, Türk yazar, editör ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Araz</span>

Fatma Nezihe Araz;, Türk yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">D. H. Lawrence</span> İngiliz, romancı, şair ve deneme yazarı (1885–1930)

David Herbert Richards Lawrence, İngiliz, romancı, şair ve deneme yazarıdır.

Zeynep Aksu, doğum adıyla Füsun Demiroğlu,, Türk oyuncudur. Türk sinemasında 1960'ların sonlarıyla 1970'lerin başlarında oynadığı başrollerle tanınır. 5 yılın sonunda sinemayı bıraktı. 2003 yılında bir TV dizisiyle setlere döndü.

Catherina Cookson, İngiliz yazar.

<i>Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm</i> Zülfü Livanelinin 2001de yayımlanan romanı

Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm , Zülfü Livaneli'in 2001 yılında yayımlanan romanı.

<i>Unutma Beni Apartmanı</i>

Unutma Beni Apartmanı, Nermin Yıldırım’ın 2011 senesinde Doğan Kitap tarafından yayımlanan ilk romanı.

<span class="mw-page-title-main">Patrick Modiano</span> Fransız yazar (d. 1945)

Jean Patrick Modiano, Fransız romancı ve 2014 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. Eserleri 30'dan fazla dile çevrilmiştir. Ödülü kazandığı tarihte En Uzağından Unutuşun, Bir Gençlik, Bir Sirk Geçiyor, Kötü Bir İlkbahar romanları ile Babam ve Ben isimli çocuk kitabından oluşan 5 eseri Türkçeye çevrilmiş bulunmaktaydı.
1970 yılında Dominique Zehrfuss ile evlenmiştir. Bu evlilikten Zina (1974) ve Marie (1978) adlarında iki kızı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Handan İnci</span> Türk yazar

Handan İnci, Türk edebiyatçı, akademisyen ve yazar. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesidir. Özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar üzerine yaptığı araştırma ve incelemeleriyle tanınmaktadır. Aralık 2017'de kurulan Tanpınar Araştırma Merkezi'nin kurucu başkanıdır.

Kuru Kız, Ayfer Tunç’un 2023 yılında yayımlanan romanı.