İçeriğe atla

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi (AzericeDünya Azərbaycanlılarının Qurultayı), yurtdışında yaşayan Azerbaycanlılarla bağları daha da güçlendirmek, dünya Azerbaycanlıları arasında birlik ve beraberliği sağlamak, ayrıca Azerbaycan topluluklarının ve derneklerinin faaliyetlerini güçlendirmek ve koordine etmek için üst düzey bir etkinliktir.

Tarih

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi'nin toplanması için ilk girişim 1992'de gerçekleşmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 24 Aralık 1992 tarihli kararına göre Dünya Azerbaycanlıları Kongresi'nin Bakü'de toplanması kararlaştırılmıştır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Elbulfez Elçibey'in kararı ile Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Düzenleme Komitesi kurulmuştur. Buna rağmen kongre gerçekleşmemiştir.[1]

2001'de Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Dünya Azerbaycanlılarının Birinci Kongresi düzenlenmiştir. Bu kongre, yurt dışında yaşayan Azerbaycanlıların ortak bir amaç olan "Azerbaycancılık" ideolojisi etrafında bütünleşmesinde önemli bir adımdı.[2] Kongreye sadece etnik Azerbaycanlılar değil, aynı zamanda Azerbaycan diasporasının en aktif bölümünü temsil eden çok uluslu Azerbaycan'ın diğer birçok etnik grubunun delegeleri de katılmıştır.[3] Kongrede Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi üyeleri belirlenmiş ve Konsey Başkanlığına Haydar Aliyev seçilmiştir.[4]

Dünya Azerbaycanlılarının İkinci Kongresi 16 Mart 2006 tarihinde yapılmıştır.[5] Bu kongrede Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi başkanlığına seçilmiştir.[6]

Dünya Azerbaycanlılarının Üçüncü Kongresi 5 Temmuz 2011 tarihinde Bakü şehrinde yapılmıştır.[7] 1.272 temsilci katılmıştır.[8] Dünya Azerbaycanlılarının Üçüncü Kongresine katılanlar arasında Yahudiler, Ruslar, Ukraynalılar, Bulgarlar, Ahıska Türkleri ve Azerbaycan'da yaşayan ve yabancı ülkelerde daimi ikamet için ayrılan diğer halkların temsilcileri de vardı.[9] Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi başkanlığına yeniden seçilmiştir.[10]

3 Haziran 2016'da Bakü Haydar Aliyev Merkezi'nde Dünya Azerbaycanlıları Dördüncü Kongresi'nin resmi açılış töreni yapılmıştır.[11] Kongre delegeleri bir kez daha oybirliğiyle Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i Dünya Azerbaycanlıları Koordinasyon Konseyi başkanlığına seçtiler. Koordinasyon konseyi kongrede 109 üye tarafından onaylanmıştır.[12]

Kaynakça

  1. ^ "Инициатива первого съезда азербайджанцев мира". 20 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Первый съезд". 11 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "I съезд азербайджанцев мира". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Съезд". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Второй съезд азербайджанцев мира". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  6. ^ "2 съезд азербайджанцев мира". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  7. ^ "Третий Съезд". 11 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "III съезд азербайджанцев мира". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  9. ^ "III съезд азербайджанцев". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Третий съезд азербайджанцев мира". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2021. 
  11. ^ "IV Съезд азербайджанцев мира". 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Официальное открытие IV Съезда азербайджанцев мира". 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İlham Aliyev</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

İlham Haydar oğlu Aliyev, Azerbaycanlı siyasetçi ve iş insanıdır. 2003'ten itibaren Azerbaycan'ın dördüncü ve mevcut cumhurbaşkanıdır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğludur. Ayrıca Yeni Azerbaycan Partisinin genel başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Azerbaycan Partisi</span> Azerbaycanda bir siyasi parti

Yeni Azerbaycan Partisi, Azerbaycan'da 91'lerin talebiyle 21 Kasım 1992 tarihinde Haydar Aliyev'in liderliği ile 550 kişilik kurucu üyenin katılımıyla gerçekleşen Kuruluş Kurultayı ile kurulan, 18 Aralık 1992 tarihinde Adalet Bakanlığınca resmi kayda alınan siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Necmeddin Sadıkov</span> Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri eski Genelkurmay Başkanı

Necmeddin Hüseyin oğlu Sadıkov, Azerbaycanlı asker. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin eski Genelkurmay Başkanıdır. 27 Eylül 2020 tarihinde İkinci Karabağ Savaşı başlamadan önce, görevinden alındığı gündeme geldi.

Suret Hüseynov, 1. Karabağ Savaşı'nda rol alan Azerbaycanlı komutan ve 1993-1994 yılları arasında Azerbaycan başbakanı olan siyasetçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Vasıf Talıbov</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Vasıf Talıbov, Azerbaycanlı siyasetçi. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanı ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Elmar Memmedyarov</span> Azerbaycanlı siyasetçi ve eski dışişleri bakanı

Elmar Memmedyarov Muharrem oğlu, d. 2 Temmuz 1960, Bakü), Azerbaycanlı diplomat ve siyasetçi. 2004-2020 yılları arasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Mihriban Aliyeva</span> Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı

Mihriban Arif kızı Aliyeva, 21 Şubat 2017 itibarıyla Azerbaycan Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı yardımcısı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi. Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkan Yardımcısı. Mihriban Aliyeva aynı zamanda Haydar Aliyev vakfının başkanı ve UNESCO iyi niyet elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan cumhurbaşkanı</span> Azerbaycanın devlet başkanı

Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, vatandaşların seçimi sonucu yedi yıl için belirlenir. Azerbaycan Anayasası, cumhurbaşkanının yürütme gücünün somutlaşmışı, başkomutan, "Azerbaycan'ın iç ve dış politikadaki temsilcisi" olacağını ve" dokunulmazlık hakkına sahip olacağını belirtir. Başkan, bir grup sekreter ve departman bakanından oluşan Başkanlık İdaresi olan icra dairesi aracılığıyla yönetir. Ek olarak, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili bir Bakanlar Kurulu ve dış, askeri ve adli konularda bir Güvenlik Konseyi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">3. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi</span>

3. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi veya resmi adıyla 3. Tüm-Rusya İşçi, Köylü ve Asker Temsilcileri Sovyetleri Kongresi, 23-31 Ocak 1918 tarihleri arasında Tauride Sarayı'nde toplanan üçüncü Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Birleşik Krallık ilişkileri</span> Azerbaycan Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık arası dış ilişkiler

Azerbaycan - İngiltere ilişkileri, Azerbaycan ile İngiltere arasındaki dış ilişkilerdir. Azerbaycan'da Büyük Britanya Büyükelçiliği 1992'de açıldı. Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Londra'da 1994'te açıldı. Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-İsrail ilişkileri</span> iki devlet arasındaki ilişki

Azerbaycan-İsrail ilişkileri, Azerbaycan ve İsrail arasındaki politik, ekonomik ve diğer devletlerarası ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Mehdiyev</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Ramiz Mehdiyev, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi başkanı; Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyesi ve eski Azerbaycan Millî İlimler Akademisi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Polat Haşimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Polat İsrayil oğlu Haşimov, Azerbaycanlı asker. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde tümgeneral olarak görev yapmaktaydı. Azerbaycan ulusal kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hicran Hüseynova</span> Azerbaycanlı devlet görevlisi ve siyasetçi

Hicran Hüseynova, Azerbaycanlı devlet görevlisi ve siyasetçidir. Aile, Kadın ve Çocuk Devlet Komitesi başkanlı (2006-2020) ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisinin 6. dönem üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Veliyev</span> Azerbaycanlı asker

Kerim Tevfik oğlu Veliyev, Azerbaycan Savunma Bakan Vekili — Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı (2021-), Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı — Personel Ana Dairesi Başkanı (2019-2021), Azerbaycan Savunma Bakanının Personel üzere Yardımcısı — Personel Ana Dairesi Başkanı (2014-2019).

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri</span> Devletler arası ilişkiler

Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tarif eder.

Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. Bu zirveleri 2011-2021 yılları arasında Türk Keneşi zirveleri ve 2022 yılından itibaren Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri takip etmiştir.

Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Keneşi Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. 1992-2010 yılları arasında Türk Dili Konuşan Ülkeler zirveleri yılları arasında gerçekleştirilmiştir. 2022 yılından beri Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri olarak düzenlenmektedir.