İçeriğe atla

Dönüşü Olmayan Köprü

Koordinatlar: 37°57′22.05″K 126°40′14.15″D / 37.9561250°K 126.6705972°D / 37.9561250; 126.6705972
Dönüşü Olmayan Köprü
Dönüşü Olmayan Köprü
Harita
GeçişAskerden arındırılmış bölge
KonumKore Tarafsız Bölgesi
Koordinatlar37°57′22.05″K 126°40′14.15″D / 37.9561250°K 126.6705972°D / 37.9561250; 126.6705972

Dönüşü Olmayan Köprü (Korece돌아올 수 없는 다리, romanize: Doraol su eomneun dari), Ortak Güvenlik Alanı'nda yer alan Kuzey Kore ve Güney Kore arasında askerden arındırılmış bölgede bulunan bir köprüdür.

Köprü, 1953'teki Panmunjom Ateşkes Antlaşması'nın sonunda esir değişimi için kullanıldı. Adı, ülkelerine geri gönderilmek üzere köprüye getirilen savaş esirlerine verilen son ültimatomdan gelmektedir: ya esaret altında oldukları ülkede kalabilirler ya da karşıya geçebilirlerdi. Ancak köprüyü geçmeye karar verdiklerinde, daha sonra fikirlerini değiştirseler bile geri dönmelerine asla izin verilmeyecekti.

Ek okuma

  • Kirkbride, Wayne A. Panmunjeon - Facts about the Korean DMZ. Sjätte upplagan. Hollym, 2014.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mordor</span> J. R. R. Tolkienin kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke

Mordor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke.

<span class="mw-page-title-main">Sidney</span> Avustralyada bir şehir

Sidney, Avustralya'daki en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Ülkenin ekonomik dahil her açıdan merkezi olmasına rağmen başkenti değildir. Jackson Limanı'nın kıyılarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japon Denizi</span> Japonya, Rusya ve Kore tarafından kuşatılmış Büyük Okyanusun bir uzantısı

Japon Denizi / Güney Kore'de Doğu deniz Büyük Okyanus'un bir uzantısıdır. Japonya, Rusya ve Kore tarafından kuşatılmış ve etrafı neredeyse tamamen kara ile çevrilidir. Tıpkı Akdeniz gibi, küçük bağlantılar ile okyanusa açılır. Japon Denizi'ni Büyük Okyanus'a bağlayan 5 boğaz vardır. En derin noktası 3,742 metredir. Ortalama derinliği ise 1,752 metre olup yüzölçümü 978,000 km²dir. Balıkçılık açısından denizin Japonya ve Kore için büyük önemi vardır. Japon Denizi, bu denize kıyısı olan 4 ülkede birbirinden farklı isimlerle adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cücenler</span> Orta Asya kökenli bir Türk topluluğu

Cücenler, Kuzeydoğu Asya kökenli bir Moğol kavimdir. Önce 3. yüzyıl ile 6. yüzyıl arasında Asya'nın kuzeyinde etkinliği gösteren izole bir göçebe topluluk. Tarihte ilk defa Kağan (可汗) ünvanını bu devlette Yükük Şelun kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Auckland</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Auckland, Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan, ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yeni Zelanda nüfusunun dörtte birinden fazla olan yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehri olmakla birlikte ekonomik faaliyetlerinin en yoğun olduğu merkezidir. Nüfus artışının ülkenin geri kalanından daha yüksek olması ise en kalabalık şehir olmasının gelecekte de süreceğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Songun</span>

Songun veya Sŏn'gun, Kuzey Kore’nin önce ordu siyasetinin ismidir. Buna göre Kore Halk Ordusu'nun devlet işlerinde ve ülke kaynaklarının kullanımında önceliği bulunmaktadır. Bu siyasetin birçok alanda farklı yansımaları olup siyasi ve ekonomik alanda ordunun önceliği mevcuttur. Bu siyasetin Kuzey Kore yeni devlet ideolojisinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">USS Pueblo (AGER-2)</span>

USS Pueblo (AGER-2), Amerika Birleşik Devletleri'ne ait istihbarat gemisi, 23 Ocak 1968 günü Pueblo Olayı olarak da bilinen operasyonla Kuzey Kore deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Olay sırasında Kuzey Kore yetkililerinin açıklamalarına göre gemi ülke sularına girmiş, ABD yetkililerine göre gemi uluslararası sularda bulunmaktaydı. Pueblo gemisi hâlen Kuzey Kore’nin elindedir ve sergilenmektedir.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Ahlar Köprüsü</span> Venedikte 1603 yılında yapılmış bir köprü

Ahlar Köprüsü, Venedik'teki birçok köprüden biridir. Etrafı çevrili olan köprü beyaz kireç taşından yapılmıştır ve pencerelerinde taştan ızgaralar vardır. Rio di Palazzo üzerinden geçen yapı, eski esirleri Venedik Cenova Saraylarındaki sorgu odasına götürmek için kullanılırdı. Antonio Contin tarafından tasarlanmış ve 1602 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore pasaportu</span>

Kuzey Kore veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kore vatandaşlarına uluslararası seyahat etmeleri için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Panmunjom</span> Kuzey Hwanghae, Kuzey Korede bir Yer

Panmunjom, Kuzey Hwanghae eyaletinde bulunan, Kore Savaşı'nı duraklatan, "Panmunjom Ateşkes Antlaşması"nın imzalandığı Kuzey ve Güney Kore arasındaki fiili sınır köyü. Askeri Çizimi hattı üzerinde ateşkes imzalanan bina halen durmakta ve buna tarafsız bölgenin ortasından geçmektedir. Soğuk Savaş'ın son izlerinin biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Panmunjom Ateşkes Antlaşması</span>

Panmunjom Ateşkes Antlaşması, 27 Temmuz 1953 tarihinde Birleşmiş Milletler ile Kuzey Kore ve Çin arasında yapılan ve Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkes antlaşmasıdır. Antlaşma Birleşmiş Milletler Komutanlığı'nı temsilen Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Korgenerali William Harrison, Jr. ile Kore Halk Ordusu'nu temsilen General Nam Il tarafından imzalanmıştır. Antlaşma "son barışçıl bir çözüm sağlanıncaya kadar, Kore'deki düşmanlıkların ve silahlı eylemlerinin durdurulmasını sağlamak" amacıyla yapılmış olup henüz nihai barışçı bir çözüm gerçekleşmemiştir. Bu ateşkes ile birlikte 38. kuzey enleminde iki ülke arasında fiili sınır olan Kore Tarafsız Bölgesi kuruldu ve savaş esirleri ülkelerine geri gönderildiler.

<span class="mw-page-title-main">Dikmen Vadisi</span>

Dikmen Vadisi; adını Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı bir semt olan Dikmen'den alan bir vadidir. Yıllar boyunca kaçak ve gecekondu tipi yapılaşmaya maruz kalan vadide bir süre önce Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi adı altında bir yenileme ve yeniden kazandırma çalışmaları başlatılmış; etaplar halinde bu yapılar yıkılarak vadi ve çevresi yeniden düzenlenmiştir. Günümüzde Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir park olarak hizmet veren vadide spor ve yürüyüş alanları, kafeler, süs havuzları ve çocuk oyun sahaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Landshut Muharebesi (1809)</span> I. Fransa Cumhuriyeti ile Avusturya İmparatorluğu arasında yaşanan savaş

Landshut Muharebesi, 21 Nisan 1809'da I. Napolyon yönetimindeki Fransız ordusu, Württemberg ve Bavyera arasında 77.000 kişilik ordunun General Johann von Hiller yönetiminde 36.000 Avusturyalı arasındaki çarpışma. Avusturyalılar, sayıca az olsa da, Napolyon gelene kadar net bir Fransız zaferi haline gelinceye kadar savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Ortak Güvenlik Alanı</span>

Ortak Güvenlik Alanı, Kore Tarafsız Bölgesi'nin (DMZ) Kuzey ve Güney Kore kuvvetlerinin karşı karşıya geldiği tek kısmıdır. Ortak Güvenlik Alanı, iki Kore tarafından diplomatik angajmanlar için kullanılıyordu ve Mart 1991'e kadar Kuzey Kore ile Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC) arasındaki askeri müzakerelerin de yapıldığı yerdi.